luni, 13 iulie 2009

Timpul Şarlatanilor

Timpul şarlatanilor!
Eterna şi fascinanta…”mătuşă Tamara” în variantă mioritică

“Puneri în posesie ilegale, matrapazlacuri în acte oficiale, tranzacţii dubioase, fals şi uz de fals, încălcări grosolane ale legilor fondului funciar”. Acestea sunt concluziile la care au ajuns inspectorii Corpului de control al Prefecturii Argeş, care au semnalat nereguli cu terenurile din jurul autostrazii Bucureşti-Piteşti. Dosarul a fost trimis la DNA, procurorii începând cercetarea in acest caz. Beneficiarii ilegalitaţilor, spun inspectorii, sunt rudele familiei Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judetean Argeş (C.J.A.). Potrivit aceloraşi inspectori, Constantin Nicolescu a profitat de faptul că o matuşa de-a consoartei, Viorica Nicolescu, defuncta, Marinescu Elena, fusese improprietărită cu 5,5 ha. Matuşa soţilor Nicolescu, pe care a mostenit-o ăi presedintele C. J. Arges, a obţinut suprafaţa amintită de pământ, potrivit dreptului de reconstituire a proprietăţii. Ulterior, moştenirea Elenei Marinescu a fost multiplicată de zeci de ori. Astfel, Nicolescu, în cârdăşie cu fostul prefect de Argeş Constantin Tamagă şi primarul de la Bradu Costel Zamfir, a obţinut in mod ilegal peste 55 ha de ha în zona Autostradă. Totodată, inspectorii prefecturii mai semnalează si faptul ca pământurilor din localitatea Bradu, cu ieşire la autostradă, au mai ajuns şi în mâinile primarului, tatălui său, precum şi a membrilor Comisiei de punere in posesie. Oamenii, cărora trebuia să li se reconstituie dreptul de proprietate au fost târâţi prin tribunale si pe la toate institutiile statului. Moştenirea consoartei lui Nicolescu de la mătuşa Marinescu seamănă izbitor cu moştenirea Danei şi Adrian Năstase de la “mătuşa Tamara”, susţin inspectorii Prefecturii Argeş..

Întreaga poveste a şirului de nereguli şi abuzuri a inceput aşadr in 1998, când Constantin Nicolescu, actualul preşedinte al C.J.Argeş, pe-atunci senator PDSR de Argeş, şi-a găsit, după modelul lui Adrian Năstase, o matuşă: pe Marinescu Elena. Mătuşa a lăsat o mostenire de 5,5 ha. Teren puţin, dar foarte valoros deoarece era situat în comuna Bradu, chiar în apropierea autostrăzii Piteşti-Bucureşti..

Mostenitorii
Mostenitorii direcţi ai “Tamarei” mioritice au fost: Secuiu Tudora, Popa Ioana si Preda Victoria. Secuiu Tudora este sora cu sotia lui Nicolescu (Rodica), iar Preda Victoria si Popa Ioana sunt matuşi ale preşedintelui C.J.Argeş. In circuitul familial, ca actor principal al ilegalităţilor, se înscrie şi Popa Gheorghe, soţul Ioanei Popa. Pe 8 octombrie 1998, Comisia judeţeană de fond funciar emite hotararea nr. 75 de punere în posesie in localitatea Bradu pentru mostenitorii defunctei Elena Marinescu cu 4,4 ha. Apoi se eliberează si titlul de proprietate, pe data de 11 noiembrie 1998. Terenul cu care este improprietărită familia lui Nicolescu se situează în apropierea autostrăzii. În scurt timp valoarea terenurilor începe să crescă vertiginos. Afacerile în zonă reprezintă un succes. Drept consecinţă, încep să curgă “manevrele” şi tranzacţiile imobiliare dubioase. Rudele lui Nicolescu recurg, prin intermediul primarului din Bradu, la o formă grosolană de falsificare de documente: Hotararea 75 de punere in posesie este multiplicată, pentru alte 16 ha.
Ilegalităţi pe bandă rulantă
Astfel, numai într-o singură zi, pe 16 octombrie 2001, se eliberează sase procese-verbale de punere in posesie a... Hotărârii 75 din 1998. Adică, după ce familia Nicolescu a primit cele 4,4 ha in 1998, Comisia judeteana le-a mai dat, total ilegal, in 2001, celor din acest clan alte 12 ha, pe baza aceleiaşi hotărâri de punere in posesie din 1998. Deoarece din 2001, zona autostrăzii a inceput să prezinte interes pentru o serie de concerne internationale, clanul Nicolescu si-a extins afacerile dubioase. La sfarsitul anului 2002, Comisia judeteană mai validează moştenitorilor Elenei încă 1,1 ha, iar la începutul anului 2003 alte... 14 ha. Pentru ca, in 2004 familia Nicolescu să intre in posesia altor 5 ha. Toate aceste proprietăţi s-au dovedit a fi extrem de valoroase. Ele au fost vândute pe sume uriaşe unor societăţi şi concerne internaţionale. Cea mai bună afacere a fost încheiată cu Metro, care a ridicat un supermarket pe autostradă, la ieşirea din Piteşti.
Metro, o afacere de peste 40 miliarde lei
Astfel, Popa Gheorghe si Popa Florea, rudele lui Constantin Nicolescu, moştenitori ai Elenei Marinescu au vândut firmei Metro aproape 6 ha la o valoare de 1,343 milioane euro. Tranzacţia a fost incheiată printr-un intermediar. Este vorba despre Alexandra Aurelia Pietraru din Bucureşti, care avea doar 18 ani şi două luni. Insă tatăl acesteea, potrivit unor surse, era un apropiat al PSD. Totodată, trebuie precizat că rudele familiei Nicolescu au incheiat multe alte tranzacţii de vânzare de terenuri din zona autostrăzii către Metro. Astfel de acte de vânzare-cumparare au început la sfârşitul lui 2001, mai precis pe 16 decembrie, afacere incheiata de Secuiu Tudora si Popa Ioana, adică…sora si matuşa sotiei lui Nicolescu. Aceste tranzactii au fost continuate şi în 2002, când au fost vândute către Metro încă nouă terenuri, iar în 2004 alte două terenuri.
Un alt actor principal al vânzărilor de teren obţinut prin fraudă este Popa Gheorghe, ruda lui Nicolescu. Acesta a obţinut prin numeroase tranzacţii peste 1 milion de euro. Numai în urma unei afaceri încheiate pe 16 aprilie 2004 cu firma SC "AWS Singapore Properties" SRL, Popa a încasat peste 23 miliarde lei din vânzare a peste 3 ha. De asemenea, acesta a obţinut 12.400 USD de la Akili Omar, prin vânzarea a 3.543 mp la autostrada, în octombrie 2003. Un anume Prodanel i-a dat lui Popa 180 milioane lei in 2003 pentru 4 ha, sumă care nu reflectă tot adevărul din motive de taxe şi impozite.

Nicolescu spune că nu are nici o legătură cu tranzacţiile amintite
Preşedintele Consiliului Judeţean Arges, Constantin Nicolescu, susţine că nu are nici o legătură cu aranjamentele imobiliare în care au fost implicate rudele sale: "Familia Nicolescu nu are teren in zona autostrazii. Eu sunt dintr-o familie originară din Mihaieşti. Nu am avut moştenire decât 3,5 ha. Nu am luat acest pământ. Nu ştiu de ce se face atâta caz, există interes ca eu să fiu implicat în această afacere. Sa plătească cine se face vinovat", ne-a spus Nicolescu.

Împroprietăriţi doar membrii Comisiei de Fond Funciar Bradu
Procurorii DNA au cercetat şi modul considerat ilegal de punere in posesie a terenurilor din întreaga localitate Bradu. "Cu ocazia verificarilor s-au constatat incălcări grave ale legilor fondului funciar cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate al unor cetăţeni. De reconstituirea dreptului de proprietate au beneficiat în majoritatea cazurilor membrii Comisiei locale de fond funciar Bradu, salariaţii din cadrul Primăriei Bradu, consilieri locali, precum şi rudele acestora. In această situaţie se află restituirile de proprietate în punctul "Autostradă-Varianta de ocolire a municipiului Piteşti", se arată în nota de sesizare din partea Prefecturii Argeş către DNA Arges. Corpul de control al prefecturii semnalează presupuse ilegalităţi puse la cale de primarul de la Bradu, Zamfir Costel. Inspectorii vorbesc despre faptul că pământurile foarte valoroase, cu deschidere la autostradă au fost împărţite între membrii Comisiei de punere in posesie, ilegalităţi care au fost apoi validate de Comisia judeţeană de fond funciar. Cei care au primit teren in mod abuziv au fost: Zamfir Costel, primar, si tatăl sau, Zamfir Stan, Tănase Marieta, sora primarului, si sotul acesteia, Tănase Gheorghe, membru in comisia locală, Preda Florin, fostul şofer al primăriei şi iubitul fetei primarului, Stroe Constantin, consilier local, Boboc Toma şi Şerban Ion, membrii în comisia locala până în 2004, Orjanu Gheorghiţa, mama comandatului politiei Argeş, Orjanu Marian.
“Găinăriile” primarului Zamfir Costel: Şi morţii din Bradu au încheiat tranzacţii imobiliare
Primarul Zamfir Costel face de altfel si obiectul unor cercetări penale în mai multe dosare penale, până astăzi nefiind solutionat încă niciunul. Potrivit unor informatii, acesta ar fi facut puşcărie pe vremea lui Ceauşescu, pentru furt de combustibil. Edilul din Bradu s-a folosit de tot felul de “găinarii”, pentru a-şi satisface apropiaţii, amatori de afaceri cu terenuri din zona autostrăzii.
Astfel, Zamfir Costel a ajuns chiar să întocmească o listă cu... morţi, care ar fi încheiat tranzacţii imobiliare. Este vorba despre persoane care au decedat demult, dar care sunt trecute pe o listă falsă de persoane puse in posesie si care le-au instrăinat.

Tamagă dă vina pe primarul din Bradu
Deputatul PSD Constantin Tamagă, fost prefect, se consideră nevinovat de ilegalităţile semnalate de Corpul de control al prefecturii. "Există un circuit al documentelor, care trebuie să facă dovada retrocedărilor. Toate aceste acte sunt depuse la comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar. Aceasta comisie face verificările de rigoare. Comisia locală face propunerile de validare. Comisia judeţeană nu se ocupa cu amplasamentele", ne-a spus Tamagă. Acesta susţine faptul că el, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar, nu putea să semnaleze ilegalităţile în actele de punere in posesie. "Vin sute de hârtii pe masa prefectului. Aceste hârtii pleacă de la comisia locală şi se intorc la comisia locală", a conchis Tamagă. Nu am reusit sa stam de vorba cu primarul din Bradu, Zamfir Costel, acesta fiind plecat in strainatate. Nu am putut vorbi cu nimeni din primarie deoarece nu erau la serviciu nici secretatul, nici juristul. Singurul prezent la serviciu era viceprimarul, care ne-a declarat că…nu stie bine cazul, el fiind nou in această funcţie.
Morţi, puşi in posesie cu Justiţia pe mână şi doar pe hârtie
De exemplu, intreaga familie a consilierului local Marin Parvu a fost pusă in posesie... pe hârtie. Numai că, părinţii acestuia sunt morţi de ani de zile. In această situaţie se află şi tatăl vitreg al consilierului local Marin Parvu, mort din 1986, care potrivit evidenţelor primăriei a primit un teren de 5.000 mp, si care, apoi l-a vândut unei terţe persoane. La fel şi bunicul consilierului, Gheorghe Dana, mort si acesta din 1970, dar care... a primit in 2004 suprafaţa de 7.000 mp. Mai mult, însuşi consilierul Dana este trecut în hârtiile primăriei că ar fi primit în posesie, si apoi ar fi vandut, un teren de 8.000 mp. Acesta, insă nu a primit niciun petic de pământ, fiind în litigiu cu primăria. Marin Parvu are decizie judecatorească definitivă şi irevocabilă pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Dar... nu a fost pus in posesie de primar primar nici până azi..
“Toate aceste ilegalităţi au fost săvârşite în timp ce numerosi proprietari de drept au dat în judecată Primăria Bradu. Aceştia au obţinut decizii judecătoreşti definitive si irevocabile pentru punerea în posesie. Insă. edilul Costel Zamfir a refuzat cu obstinaţie să pună în aplicare hotărârile judecatoreşti. Mai mult, oamenii au dat din nou în judecată primăria, pentru refuzul aplicării deciziilor instantelor. Judecătorii l-au amendat pe Zamfir Costel cu 1 milion de lei pe zi, pentru fiecare zi de intârzire a nepunerilor în aplicare a deciziilor judecătoreşti. Primarul nu s-a sinchisit nici de această nouă decizie a instanţei! Nu a plătit nici amenda! Oamenii sunt de-a dreptul disperaţi, nu mai ştiu ce să facă. Nici măcar justiţia nu le-a putut face dreptate. Şi nici nu ar avea cum, atâta vreme cât judecătorii şi procurii îşi iau dreptul de la primari, fie cash, fie în terenuri”.
Brădenii s-au plimbat de geaba an la rând cu jalbele-n proţap pe la toate instituţiile statului: prefectură, parchet, DNA, Parlament, Preşedinţie, fără absolut nici un efect. Toate cererile erau plasate de la presedintie la Prefectura Arges, apoi la Politie si Parchet. Alte trasee: parlament-Prefectura Argeş-Poliţia Argeş; Ministerul Justitiei-Parchet-Primăria Bradu; Ministerul Agriculturii-Ministerul de Interne-Poliţia Arges. Intotdeauna aceste plângeri, după ce erau plasate de la o instituţie la alta, prăfuite de-atâta purtat de la Ana la Caiafa, ajungeau cel mult la coş.

Cazul Zidaru, un exemplu de incalcare a dreptului de proprietate
Un caz interesant este cel al lui Zidaru Laurentiu, din Pitesti. Acesta este moştenitorul de drept al bunicului patern - Zidaru Gheorghe, care a fost deposedat abuziv de comunisti. Acesta avea dreptul, potrivit legilor fondului funciar, să primească 9 ha de teren in comuna Bradu, chiar în zona "autostrada", mai exact pe terenul unde se afla astazi Metro. De 16 ani primăria a refuzat să-l puna in posesie. A dat in judecată primaria. Judecatoria Piteşti îi dă acestuia dreptate în 2004, şi printr-o decizie judecatorească definitivă şi irevocabilă, si obligă primăria la punerea acestuia în posesie. Zamfir Costel refuză! Zidaru Gheorghe este sfătuit să dea din nou în judecată primăria pentru nepunerea in aplicare a unei decizii judecătoreşti. Judecătoria Piteşti îi dă dreptate din nou pe 20 aprilie 2005 si "obligă pârâta la plata daunelor cominatorii în suma de 1 milion de lei pentru fiecare zi de intarzire până la data punerii in posesie conform deciziei pronunţată de Judecătoria Piteşti". Şi de-această dată primarul refuză aplicarea legii. Iar de amendă nici vorbă. Primăria trebuie să plătească până acum o amendă de câteva sute de milioane lei vechi.
Zidaru a incetat să-si mai caute dreptatea, iar absurdităţile au continuat. După ce a văzut că o decizie judecatorească nu reprezinta nimic, acesta a început să bată drumurile celorlalte instituţii.

Jalbele deposedaţilor, plimbate ani de zile de la o instituţie la alta
Astfel, în 2005 s-a adresat: Preşedinţiei României, Ministerului Justiţiei, Comisiei de abuzuri a Camerei Deputaţilor, prim-procurorului Inaltei Curţi de Justiţie si Casatţe, DNA. In 2006, Zidaru a trimis jalbe la Cancelaria primului ministru, Preşedintiei României, Ministerului Agriculturii, Ministerului Administraţiei si Internelor, Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, Comisiei de abuzuri a Camerei Deputaţilor. Hartiile s-au plimbat din nou de la o instituţie la alta, fără se fi întâmplat ceva. Mai mult, primarul continuă să facă şi azi afaceri cu terenuri. Are acoperirea necesara: presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, deputatul PSD Constantin Tamaga.
Alt caz interesant este si cel al consilierului local din Bradu Marin Pârvu. Acesta a obţinut de asemenea o decizie judecatorească definitivă şi irevocabilă pentru punerea in posesie cu 2 ha, si chiar mai mult, daune cominatorii de 500.000 lei pe zi, pentru neaplicarea hotărârii instanţei.Parvu nu a primit nimic nici până azi.
O altă situaţie de încălcare grosolană a legii a fost generată de acelaşi primar din Bradu: Comisia judeţeană de stabilire a dreptului de proprietate emite un titlu de proprietate pentru 2 ha pe numele lui Voicu Gheorghe, dar care nu stabileşte hotarul proprietatii. Oricum, beneficiarul, Voicu Gheorghe, ne-a declarat ca nu a fost pus in posesie desi are actul de proprietate in mana. "Am trimis zeci de petitii la toate institutiile statului de doi ani incoace. Nu am rezolvat nimic", a adăugat Gheorghe.

În loc de concluzii
Am trăit aşadar, vreme de mai bine de 19 ani un timp anost, care a aparţinut doar unora. Unui grup restrâns de interese. În fapt, unui grup restâns de profitori, al căror unic scop a fost jaful, acumularea de prorietăţi şi valori mobile, dar mai ales imobile, pe orice căi, acumulările de influienţă şi nu în ultimul rând de capital. De capital atât financiar şi politic cât şi de imagine. Povestea primarului de la Bradu Costel Zamfir nu este nici de cum una izolată. Este povestea mai toturor primarilor din România. În schimb cea a preşedintelui CJ Argeş este oarecum singulară la acest nivel. Cele două realităţi nu ar fi fost posibile dacă, preşedintele CJ Argeş nu ar fi avut un “spate” care se numeşte Văcăroiu, fostul preşedinte al Senatului, iar restul priamrilor de teapa lui Costel Zamfir, Tudor Pendiuc, Gheorghe Boţârcă, Marian Ibric sau Titi Ghica, nu ar fi avut la rândul lor în Nicolescu, spatele pe care Nicolescu îl are asigurat de Nicolae Văcăroiu. Am trăit aşadar timp de peste 18 ani, cât un majorat. Majoratul şarlatanilor!

Ştefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu: