“Fabrici” de diplome universitare false Opt universităţi particulare şi de stat, din România, acuzate că au emis, contra a 3.500-4.100 euro/bucata, 15.000 de diplome false! Zilele acestea sunt în desfăşurare mai multe anchete de proporţii la nu mai puţin de opt universităţi particulare şi de stat, care au eliberat 15.000 de. diplome universitare false. Anchete în care sunt cercetaţi peste 25 de personae, cinci dintre ele fiind cadre universitare. Pentru fiecare diplomă falsă, beneficarul achita între 3.500 şi 4.100 de euro. Astfel, după ” fabrica de permise auto” de la Piteşti, unde au fost eliberate 3.500 de premise auto contra unor” şpăgi” de 3.500-4.000 de euro permisul, valabil pentru toate categoriile auto, fără ca beneficiarul să se prezinte la examen, iată mai nou avem şi opt” fabrici de diplome universitare false” .
Viaţa din “Eterna şi Fascinanta Românie” În “Eterna şi Fascinanta Românie” totul e posibil! De la sintagmele de până-n 1996, când “Nu ne vindeam ţara” sau ne doream “Să moară şi capra vecinului” şi 2000- 2004 când politicienii ajunseseră la “Hai s-o vindem pe nimic” sau “Să moară vecinul ca să-î iau capra”, până azi când am ajuns la faza în care “Totul se vinde şi se/cumpără!”. De la un bebeluş şi/sau organele lui (mai ales rinichii), până la nevastă, permis de conducere auto, un loc de parlamentar sau europarlamentar sau citeva secrete de stat ori un CV academic impresionant, totul e de vânzare. De vânzare au ajuns şi libertatea, trecutul, prezentul sau vitorul oricărei personae cu “dare de mână”. Toate pot fi cumpărate în funcţie doar de preferinţe, resurse şi de genul de relaţii, p.c.r.-ul fostului sistem ceauşist (”pile, conoştinţe şi relaţii”), funcţionând la cote chiar mai ridicate ca atunci.
Aşa se face, că opt universităţi particulare şi de stat sunt anchetate pentru că au eliberat documente care atestau deţinătorilor că au absolvit una dintre cele opt unităţi de învăţământ superior. Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 din Bucureşti au declarat că aveau informaţii de mai multă vreme despre faptul că cinci personae, care făceau parte din reţea, eliberau ilegal diplome false. Potrivit anchetatorilor, cele cinci personae, implicate în reţea, aranjau şi înscrierea pentru examenul de licenţă la unităţi de învăţământ acreditate precum, “Hyperion”, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Fcultatea de Vest din Timişoara, Universitatea “Gheorghe Cristea”, Universitatea “Valahia” din Târgovişte, Universitatea Ecologică şi altele.
Modus operandi Afacerea pornea din două universităţi bucureştene neacreditate academic. Dosarele candidaţilor erau depuse contra unor sume cuprinse între 3.500 şi 4.100 euro. Cei care alegeau să-şi susţină examenul de licenţă, mergeau la o universitate acreditată dintr-un judeţ limitrof Capitalei. În situaţia în care candidatul nu dorea nici măcar să treacă pragul facultăţii sau al examenului de licenţă, pentru alte 600 de euro era aleasă, dintr-o listă de 20 de amatori, o persoană, care, cu un document de identitate fals, susţinea examenul în locul candidatului plătitor.
Mulţi dintre “absolvenţi” habar n-aveau în ce domeniu urmau să devină licenţiaţi
“Gruparea respectivă colabora, din datele pe care le avem, cu alte 20 de personae care participau efectiv la examen, punându-li-se la dispoziţie un document de identitate, cu fotografia celui care se prezenta, dar cu numele celui care trebuia să se prezinte la examen”, declară ofiţerul de presă al Parchetului Judecătoriei Sectorului 4. Mai mult decât atât, cei mai mulţi dintre cei care au obţinut în acest fel diplomele universitare false nu terminaseră nici măcar liceul Cu toate acestea, aspectul în cauză nu prezenta nicio problemă. Universităţile neacreditate se ocupau chiar şi de emiterea unor diplome de bacalaureat le fel de false ca şi cele universitare. “Avem indicii că au beneficiat de aceste servicii nu mai puţin decât 15.000 de persoane, cercetările urmând să ateste acest fapt”, a mai declarat Răzvan Gherghel. Cert este că la sediul uneia dintre universităţi au fost găsite peste 60 de ştampile false ale unor licee, zeci de diplome de bacalaureat în alb şi folii de plastic, folosite pentru falsificarea documentelor de identitate. Ştefan Dumitru Afrimescu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu