luni, 13 iulie 2009

Retrospectivă

Retrospectiva scandalurilor de corupţie din Argeş în 2008
„Există reţele mafiote, chiar în rândul judecătorilor şi procurorilor”

Nici anul de graţie 2008, asemenea ultimilor 17-18 ani, nu a fost lipsit de scandaluri de corupţie. Am putea zice, că dimpotrivă. Mărturie stau megascandalul “Mafia Permiselor Auto”, “Şpagă pentru promovarea” în funcţie a procurorului Dumitru Gheorghe, demiterea fostului şef al Poliţiei argeşene Marian Orjanu, pentru producerea şi muşamalizarea unui accident rutier în care a fost implicat.şi “Spălarea de bani de la “Lactag”. Iar lista cazurilor de corupţie din Argeş, ajunse pe birourile magistraţilor şi netrimise în Instanţă, continuă cu alte zeci de cazuri muşamalizate. Şi cum ar putea fi altfel, dacă însuşi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a recunoscut în cadrul şedinţei CSM de alegerea noului preşedinte al instituţiei amintite, că: “Există reţele mafiote chiar în rândurile procurorilor şi judecătorilor”?

Corupţia e-n toate…
Putem înlocui fără teama de-a exagera, versurile poeziei lui Beniuc, “Partidul e-n toate”, cu sintagma la modă “Corupţia e-n toate…”, mult mai reală şi mai adecvată momentului, decât patriotismul desuet din versurile patriotardului poet. Cu toate acestea, deşi corupţia e-n toate, Poliţia, Parchetele şi Instanţele (dar nu cele din Argeş), au rezolvat totuşi trei cazuri, mari şi late, de corupţie: Scandalul “Mafia permiselor”, “Şpagă pentru promovare” şi “Lactag”. Restul malderelor de dosare din cele trei instituţii continuă să zacă “palmate” prin fişetele poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor.

*-Megascandalul “Mafia Permiselor Auto”, în care sunt implicate peste 3500 de persoane, şi a fost confiscat peste un metru cub de euro, a făcut deja nu doar înconjurul României, ci şi al UE, ai cărei membrii suntem. Şi, “Fabrica” de premise auto din Argeş, este doar vârful “aisbergului”, numit corupţie, pe plaiurile noastre mioritice. A fost însă, pentru prima dată când s-a dovedit, că nu există corupţie fără corupţi, sintagmă de-altfel consacrată după 1989. Vina pentru neidentificarea corupţilor aparţine exclusiv autorităţilor, atât centrale,cât şi locale. A celor centrale, pentru că se lasă duse de nas de stucturile locale, şi a celor locale, pentru că favorizează cu bună ştiinţă infractorii din: propriile structuri, din partide, din “deconcentrate” şi instituţii publice cum sunt, Poliţia, Parchetele şi Instanţele locale, unde soluţiile cauzelor cercetate se dau tot ca pe vremuri, fie telefonic, pe firul scurt, fie în plic. Chiar şi dosarul “Mafia Permiselor” se judecă la Tg Mureş, tocmai pentru a se evita orice posibilă influienţă locală. Oricum, este primul caz de corupţie rezolvat, ceea ce dovedeşte că se poate, dar…numai când se vrea.

*-Un alt exemplu că se pote, când se vrea: cazul “Şpagă pentru promovarea examenului de procuror general” al Parchetului Argeş
Procurorul argeşan Dumitru Gheorghe este trimis în judecată pentru mituirea unui alt magistrat din CSM, în vederea promovării unui examen, care l-ar fi putut propulsa în fotoliul de procurer general al Parchetului Argeş. Dar, ce-a mai spectaculoasă “declaraţie” în dosarul “Mită pentru fraudarea” unui unui examen de promovare a magistraţilor, aparţine unui hacker cu telefoanele ascultate de către DIICOT: “Virgil Mărţoiu trebuia să-i dea procurului Dunitru Gheorghe suma de 10.000 de euro, pentru ca Mărţoiu să fie achitat de judecătorii Curţii de Apel Piteşti. Procurorul Dumitru i-a spus la telefon inculpatului Mărţoiu că suma de 10.000 de euro îi trebuie pentru a cumpăra concursul de la CSM, care l-ar fi propulsat pe Dumitru în funcţia de procurer general al Parchetului Argeş.” Convorbirea a fost înregistrată şi a ajuns la procuror Otilia Richiţeanu, care se ocupa de dosarul Mărţoiu, şi care a predat-o procurorului şef Nicolae Blaga, care la rândul său a anunţat DNA Bucureşti despre intenţia procurorului Dumintru”. Apoi, DNA a dispus supravegherea examenului de la CSM. Complicii ex-procurorului Dumitru Gheorghe sunt: procuror Eugen Cojocaru de la Parchetul General, judecătorul Gheorghe Cerbeanu de la Tribunalul Vâlcea şi notarul Gheorghe Bucur din Bucureşti. La şpaga de 10.000 de euro, primită de la Mărţoiu, ex-magistratul Dumitru Gheorghe a mai pus 5.000 de euro şi a dat întreaga sumă de 15.000 de euro notarului Gh.Bucur, deşi, procurorul Cojocaru solicitase iniţial suma de 50.000 de euro. Prin urmare, ex-procurorul Dumitru Gh. ar putea fi acuzat de luare şi dare de mită în formă continuă, întrucât a pretins şi primit de la Virgil Mărţoiu suma de 10.000 de euro, pentru ca mai apoi să dea şpagă suma de 15.000 de euro, pentru cumpărarea examenului de la CSM. Se mai îndoaie cineva că ministrul Justiţiei ştie ceva atunci când chiar în faţa şefului statului afirmă că “Există reţele mafiote chiar în rândurile judecătorilor şi procurorilor, care influienţează actul de justiţie”, când s-a încercat chiar în sediul CSM, cumpărarea pe 15.000 de euro a examenului, pentru opţinerea funcţiei de procuror general al Parchetului Argeş?

*-Dosarul Lactag”, în care Nicolae Oiţă Marinescu este trimis în judecată pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, este un alt caz, sperăm fericit, care se află în curs de soluţionare. Potrivit rechizitoriului magistraţilor DIICOT, Nicolae Oiţă Marinescu a spălat prin vânzarea-revânzarea terenului de sub fostul ICIL de mai multe ori pentru a se pierde uram sumei de 2,7 milioane euro, nedeclarată la finanţe ca profit, pe de-asupra şi neimpozitată. Deocamdată, până la soluţionerea cauzei, a fost luată măsura instituirii sechestrului asiguratoriu pe mai multe bunuri şi pe o mare parte din acţiunile deţinute de Oiţă. Trebuie precizat însă că unul dintre acţionarii cei mai importanţi ai “Lactag” a fost firma “Atlantic Invest”, administrată de Viorica Nicolescu, consoarta actualului preşedinte al C.J. Argeş, Constantin Nicolescu, cel care controla de fapt afacerea..

Orjanu doar pus la dispoziţia noului şef al IJP Argeş
Fostul şef al IJP Argeş, comisar şef Marian Orjanu după ce a produs un accident rutier a încercat să-l muşamalizizeze, “băgând la înaintare” un agent. În urma scandalului agentul s-a ales doar cu permisul suspendat pe trei luni, iar Marian Orjanu a fost destituit din fruntea IJP Argeş şi pus la dispoziţia noii conducerii a inspectoratului.

Concluzii trase de însuşi ministrul Justiţiei: “Există reţele mafiote chiar în rândul procurorilor şi judecătorilor”
Numai, că n-o să se facă niciodată primăvară cu numai două sau trei “flori”, ale Magistraturii şi Justiţiei române. Nici măcar culoarea galben de pe Justiţie, pusă de Consiliul Europei, nu poate fi înlocuită. Ne putem doar mângâia cu gândul, că atunci când se vrea, se poate. Totul e să se vrea mai des, nu ca până acum: de două-trei ori, în 18-19 ani. Din ignoranţa instituţiilor abilitate, “Grangurii”României (foşti şi actuali miniştri şi parlamentari), “baronii” locali, primarii penali şi şefi de instituţii, continuă să zburde în libertate, unii chiar şi prin staţiunile de lux ale planetei. Alţii continuă să ne sfideze şi nu “doar” din…vilele şi limuzinele de lux, deşi au pus o ţară întreagă pe butuci. Iar, în aroganţa lor, au uitat până şi de unde au plecat sau cum au ajuns acolo unde sunt. Aşa se face, că marile dosare de corupţie, aflate în lucru de ani de zile la diferite Parchete continuă şi azi să treneze prin hrubele Magistraturii sau ale Justiţiei. Dovadă? Cele peste 20.000 de dosare aflate pe diferite roluri ale Instanţelor de la CEDO şi sumele plătite de statul roman pentru aşa zisele “erori judiciare” ale magistraţilor şi judecătorilor români.
Ştefan Dumitru Afrimescu

P.S.-Pot fi contactat la tel-0745 850 237; 0770 741 989, la adresa de e-mail stefan_afrimescu@yahoo.com, pe AFRIMESCU.blogspot.com sau pe messenger, ID stefan_afrimescu

Niciun comentariu: