luni, 13 iulie 2009

Fraudarea utilităţilor la Universitatea Piteşti

Fraudarea utilităţilor publice la Universitatea Piteşti
Vile de poliţişti racordate la reţeaua de gaze a Universităţii cu acordul conducerii

După zeci de investiţii fictive, decontate însă generos, de lucrări de proastă calitate, dar supraevaluate, de închirieri sau concesionări de spaţii, terenuri şi imobile pe perioade cuprinse între 25 şi 49 de ani fără nici o licitaţie, pe biroul ministrului Educcaţiei şi Cercetării se află alte două sesizări: fraudarea utilităţilor publice şi achiziţionarea a 80 de computere de la firma unui profesor al Facultăţii de Matematică a Universităţii Piteşti la preţ dublu, prin înlocuirea unor oferte de preţ modic. Cele două noi nereguli au fost stabilite de o Comisie de audit a M.Ed.C.

Racordarea unor „organe” din poliţie, la conducta de gaze a Universităţi cu aprobarea actualului (fost) rector
Potrivit înscrisului nr. 16.144/31.03.2004, reţeaua de gaze naturale care alimentează copul A al Universităţii Piteşti, situat pe str. Doaga din Piteşti nu a mai respectat traseul iniţial, fiind modificat şi lungit cu 80 metri pentru a ajunge la vilele unor „VIP”-uri, construite în zona vechiului sediu al Universităţii: ”Diametrul conductei din proiect a fost mărit de la 30 mm la 90 mm, dimensiune suficientă prin care Universitatea Piteşti putea alimenta cu gaze un microcartier. Proiectantul ştia că un anumit procent din costul investiţiei i se cuvenea. Cu cât lucrarea costa mai mult, cu atât şi încasa mai mult şi proiectantul. Dl rector Barbu ştia că două persoane importante, printre care şi căpitanul de poliţie Marinescu îşi construiau vile chiar în faţa Universităţii. Astfel, cele două persoane s-au legat direct la conducta de alimentare cu gaze a Universităţii, gazele consumate de cei doi, trecând direct prin contorul şi regulatorul de gaze al Universităţii Piteşti”.

80 de computere achiziţionate printr-o licitaţie trucată
Aceiaşi Comsie de audit trimsă de ministrul Hărdău la Universitatea Piteşti a mai descoperit o „mânărie” a fostului rector Barbu. Astfel, potrivit unui alt înscris nr.17289/ 6.04.2006, în noiembrie 2003 Universitatea Piteşti a achiziţionat 80 de computere la un preţ dublu faţă de cel al pieţei I.T. Mânăria a fost făcută prin înlocuirea ofertelor de preţ iniţiale. Conform inspectorilor M.Ed.C., cele 80 de calculatoare au fost achiziţionate de la firma unui profesor din cadrul Facultăţii de Matematică a Universităţii Piteşti. La toate acestea, fostul rector al Universitţii Piteşti Gheorghe Secară declară că: „Unele nereguli semnalate de audit au fost remediate, altele însă necesită timp”.

Conducerile succesive ale Universităţii de stat Piteşti au acordat ilegal sporuri salariale de 2,5 miliarde lei
Dacă fostul şi actualul rector al Universităţii de stat Gheorghe Barbu, a dat o „gaură” bugetului României de 370 miliarde lei, nici fostul rector Gheorghe Secară nu s-a lăsat mai prejos şi a „ţepuit” şi el bugetul instituţiei piteştene de învăţământ superior cu 2,5 miliarde lei, acordând ilegal sporuri salariale de 2,5 miliarde lei, unui număr de 25 de cadre universitare. Pe de-altă parte, acele sporuri nu puteau fi acordate fără aprobarea C.A. al Universităţi, al cărui preşedinte era ex-rectorul Gheorghe Barbu. Cert este că, Universitatea Piteşti numără 35.000 de studenţi. Dintre aceştia, doar 10%-12% beneficiază de subvenţii de la stat, restul plătesc o taxă anuală de câte 17 milioane lei. Prin urmare, anual intră în conturile Universităţii piteştene 470-500 miliarde lei. Din suma amintită, conducerea Univetrsităţii Piteşti şi-a tras următoarele salarii: *-Rectorul Ghoerghe Secară-189.358.333 lei vechi, *- ex-rectorul Ghoerghe Barbu (la momentul acela preşedinte al C.A),- 173.356.666 lei; *-Nicolae Barbu (fratele preşedintelui C.A. Gh. Barbu), decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative-111.024.166 lei; *-Ştefan Găitănaru, decanul Facultăţii de Litere-109.735.833; lei; *-Voirel Malinovschi, şef catedră a Facultăţii de Chimie Fizică-77.796.660, *-Ion Iosub, decanul Facultăţii de Ştiinţe-72.742.500 lei;*-Ion Popescu, decanul Facultăţii de Teologie-72..651.667 lei; *-Nicolae Pandrea, prof. Facultatea de Inginerie-70.526.666 lei;*-Ion Gârleanu, primarul comuinei Bogaţi, ex-comandant al Închisorii Colibaşi, dar şi lector la Universitatea de stat Piteşti-28.775.833 lei. Precizăm că, salariul preşedintelui României este de 96.400.000 lei, al primului ministru, de 90.000.000, iar al Ptriarhului B.O.R., de 80.000.000 lei. Iată cum ex-rectorul Secară şi realesul rectorul Barbu „saltă” fiecare, peste două salarii prezidenţiale.

Ordinul şi Medalia „Meritul pentru Învăţământ” -umbrela ilegalităţilor rectorului Secară
În afara salariilor prezentate mai sus, rectorul Secară a acordat sposuri salariale altor 25 de cadre didactice în cuantum de 2,5 miliarde lei. Rectorul universităţii piteştene s-a folosit de Decretul nr.1097 al preşedintelui României din 10 decembrie 2004 care a institui Ordinul şi Medalia „Meritul pentru Învăţământ”. Numai că, acest Ordin prezidenţial nu atrage după sine şi stimulente finaciare. Şi-apoi pentru care merite au fost acordate sporurile amintite? Universitatea Piteşti a coborât, potrivit top-ului universităţilor de profil întocmit de Asociaţia „Ad Astra”, de pe locul 17, pe locul 25, iar Campusul universitar ce se construieşte pe locaţia fostului „circ al foamei” deşi a înghiţit peste 400 miliarde lei, este departe de a fi finalizat. Mai mult, graţie „mânăriilor” rectorului Gheorghe Barbu din perioada 2000-2005, în urma cărora suma de 320 miliade lei a intrat în conturile „Argecom”, împotriva acestuia DNA a denclanşat începerea urmăririi penale. În această situaţie mai era cazul ca 25 de profesori să mai primească şi sporuri salariale în coantum de câte 20% fiecare, adăugate la salariile de bază? De altfel, şi Comisia de Audit din cadrul M.Ed.C, venită la Universitatea Piteşti într-un control mai amplu a stabilit că răspunderea pentru acordarea de stimulente celor 25 de „profi” de la Universitatea Piteşti este rectorul universităţii Gheorghe Secară. Potrivit raportului întocmit de Comisie, conducerea universităţii Piteşti a plătit ilegal salarii în coantum de 251.721 RON. Aceeaşi Comisia a mai calculat şi dobânzile la suma amintită, fostul rector Secară fiind somat de Comisie să reţină din salariile celor 25 de profesori suma de 2.510.721.000 miliarde lei, plus dobânzide de 13.733 RON, respectiv 137.330.000 lei. Există însă şi o latură penală. Banii pentru aceste sporuri acordate ilegal au fost obţinuţi tot prin metode ilegale. Astfel, potrivit declaraţiilor mai multor profesori, toţi studenţii admişi cu taxă, după ce achitau trimestrial suma aferentă, erau îndrumaţi de la casierie să predea la Secetariat chitanţa originală. Odată văzuţi cu chitanţele în original şi cu cotorul chitnţierelor în mână, mai marilor Universităţii Piteşti nu le mai rămânea decât să anuleze chitanţele emise. O opraţinue pe cât de simplă, pe-atât de eficientă, care ar rebui să atragă şi oarece sancţiuni penale. Dar, majorări importante salariale au obţinut şi profesorii de la Facultatea de Drept, unde predau majoritatea magistraţilor şi judecătorilor din Piteşti. Fapt de loc întâmplător, întrucât la numărul de dosare care-l aşteaptă pe dl rector Barbu, nu strică niciodată o relaţie mult mai strânsă cu oamenii în robe. Iar în tot acest carusel al majorărilor salariale profesori de la „Drept” din cadrul Universităţii de Stat Piteşti au fost ţinta ceilalţi, fiind doar...pretextul.
Ştefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu: