luni, 13 iulie 2009

nvartelile locale, neacceptate in Europa. Primaria Pitesti amenintata de UE
Timp de aproape un an, primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a tot incercat sa ascunda neregulile descoperite in cazul derularii proiectului Selecta de catre institutia pe care o conduce . Zilele acestea insa, oficialii UE au somat municipalitatea sa returneze CE suma de 320.000 de euro, pana pe data de 1 aprilie a.c. Ceea ce nu s-a intamplat. In caz contrar, pana pe 18 aprilie a.c. CE va sesiza Tribunalul de la Bruxelles.
Proiectul "Selecta" a fost castigat de Primaria Pitesti in 1998, iar derularea lui a inceput un an mai tarziu, in 1999. "Selecta" consta in colectarea selectiva a deseurilor menajere. Valoarea proiectului a fost estimata la suma de 800.000 de euro, dintre care 320..000 euro au fost fonduri UE. Consultantul UE a fost firma bucuresteana "GIE Folos", iar ca parteneri au fost luate asociatiile de locatari pitestene, doua societati de salubritate si unele scoli din municipiu. Primaria Pitesti a participat la Proiectul "Selecta" cu mana de lucru si contributia in natura. Potrivit atat surselor din Primarie, cat si rapoartelor efectuate de unele institutii abilitate, precum si unui audit efectuat de oficiali UE, responsabilii Primariei au justificat marea parte a cheltuielilor pe lucrari neefectuate niciodata si state de plata fictive. UE nu uita si nu iarta Desi, asa cum precizam, primarul Pitestiului era informat despre toate neregulile inregistrate in derularea Proiectului "Selecta" si de toate somatiile adresate municipalitatii de catre oficialii UE, abia miercuri, 5 aprile a.c., edilul Pitestiului a facut public litigiul dintre Primarie si CE. In tot acest timp, de aproape un an Tudor Pendiuc a incercat din rasputeri sa cada la pace cu oficialii UE. A ajuns pana acolo incat a solicitat ambasadorului Uniunii Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, o intrevedere in cadrul careia i-a cerut sprijinul in stingerea litigiului. Raspunsul ambasadorului UE a fost ferm: "Asemenea proiecte, cum este si "Selecta", sunt coordonate direct de la Bruxelles". Asadar, Primaria Pitesti are doar doua variante: ori returneaza suma de 320.000 de euro, ori va trebui sa faca fata unui proces, ce va intra pe rolul Tribunalului de Bruxelles, pana cel tarziu in data de 18 aprilie.
"Vom returna suma,dar ne vom indrepta impotriva UE!"
Pentru a mai salva din aparente, primarul Pitestiului declara: "Vom returna suma de 275.000 de euro Consiliului Europei, dar ne vom indrepta, la randu-ne, impotriva CE, pentru a ne recupera banii". Care bani, primarul Pendiuc considera ca au fost folositi conform legilor. Probabil conform "legilor" din Primaria Pitesti. Nu si a celor din UE. COnsiliul Europei a solicitat raportarea finala, conform procedurii "Life III", iar Primaria a facut raportari conform procedurii "Life II", care nu obliga justificarea fiecarui eurocent prin documente contabile inregistrate. Stefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu: