luni, 27 iulie 2009

Articol publicat de Romania liberă

Trimis de: little_john pe 3 Jul 2006, 07:59 AM
QUOTE
Scandal la Universitatea Pitesti : Contracte de peste 373 miliarde lei, atribuite direct unei singure firme

Zilele trecute, o comisie de auditori din cadrul MEdC (Ministerului Educatiei si Cercetarii) si ISJ Arges a finalizat, dupa un control desfasurat pe o perioada de 6 luni, un raport de audit public intern la Universitatea Pitesti. Auditul a vizat perioada 2003-2005 si a scos la iveala nereguli si ilegalitati savarsite pe banda rulanta atat de fosta, cat si de actuala conducere a Universitatii. Iata, in cele ce urmeaza, care sunt ilegalitatile si ce consecinte vor avea.

Nereguli si ilegalitati cu bani publici

Controlul a scos la iveala ca au fost incheiate contracte de peste 373 miliarde lei, atribuite prin incredintare directa unei singure firme, fara a mai fi trecute prin CA, ci semnate doar de rector si de directorul economic.
Au fost inchiriate spatii, terenuri si imobile pe 25 de ani fara licitatii, achizitii de zeci de miliarde au fost facute fara respectarea legislatiei din domeniu in vigoare etc.
Mai mult, auditorii au mai constatat ca insasi institutia functioneaza in baza unei Carte universitare care nu respecta Legea invatamantului nr. 84/1995, Statutul personalului didactic si, poate cel mai grav, nu respecta Legea acreditarii institutiilor de invatamant superior. Practic, potrivit concluziilor finale ale raportului de audit, patru facultati ale Universitatii Pitesti functioneaza ilegal: Facultatea de Jurnalism, de Educatie Fizica si Sport, de Stiinte, Electronica si Electromecanica si Colegiul de Institutori. Toate acestea trebuie sa-si reevalueze urgent toate specializarile universitare, pentru a functiona in conformitate cu standardele legale de evaluare academica, altfel urmand sa-si inchida portile.

Contracte aranjate

Noul campus al Universitatii Pitesti a fost stabilit pe locul fostului "Circ al Foamei", o megacantina care, daca ar mai fi trait Ceausescu, trebuia sa hraneasca aproape 200.000 de pitesteni. Un campus, de fapt doar Corpul A, care numai intre anii 2001-2005 a inghitit peste 400 miliarde lei. Suma intrata in conturile unei singure firme de constructii, SC "Argecom" SA, patronata de un... oarecare Axinte. Si e inca departe de a fi finalizat. Lucrari care, pe langa faptul ca au fost incredintate unei singure firme, au mai fost atribuite si direct, adica fara organizarea nici unei licitatii. Auditorii au mai constatat ca absolut toate contractele nu aveau vizele Oficiului Juridic si nici pe cele ale propriului Compartiment de Control Financiar Preventiv. Raportul de audit mai evidentiaza si faptul ca toate aceste investitii au fost facute fara sa existe intocmit un plan anual de investitii.
Toate aceste nereguli au condus la un management economico-financiar defectuos si la efectuarea unor plati care nu au avut nici un suport legislativ.

Inchirieri ilegale

In 2003, Universitatea semneaza un contract de inchiriere cu "Argecom", pe o perioada de 25 de ani, a Editurii Universitatii, in suprafata de 429 mp, cu o perioada de gratie de 5 ani, dupa care urma sa achite trimestrial cate 500 euro. Tot in 2003, Universitatea mai incheie un alt contract, cu "Silver Trading", prin care firmei amintite i-a fost dat in folosinta Complexul "Dobrogostea", fosta "Fabrica de contabili de CAP", in suprafata de 45.000 mp, tot pe 25 de ani, pentru o chirie de 1.000 euro/luna. Auditorii recomanda rezilierea toturor contractelor si inceperea procedurilor de licitatie pentru reinchirierea spatiilor amintite, precum si evacuarea "Argecom" din spatiului Editurii Universitare.

Studii "la pachet de 4 intr-unul"

Ilegalitatile de mai sus au fost savarsite atat de fostul rector Gheorghe Barbu, actualul presedinte al CA al Universitatii Pitesti, cat si de noul rector, Gheorghe Secara. Sirul neregulilor insa a continuat. S-au dublat salariile profesorilor care predau in cadrul Facultatilor de Mecanica si Tehnologie, Stiinte, Electronica si Electromecanica. Mai sunt constatate si grave deficiente in acoperirea catedrelor la specializari cu cadre didactice titularizate, de numai 70%. Pentru intrarea in legalitate, auditorii recomanda reevaluarea tuturor specializarilor universitare a Facultatilor de Jurnalism, Educatie Fizica si Sport, Stiinte, Electronica si Electromecanica si a Colegiului de Institutori. Altminteri, cele patru facultati urmeaza a fi desfiintate prin lege. Mai mult, in 2001-2002, un tanar din Republica Moldova, care absolvise un program de studii la Institutul de Educatie Fizica si Sport de la Chisinau, a fost inmatriculat in anul intai al Universitatii Pitesti. In vara anului urmator, tanarul a fost inscris la examenul de licenta, in urma caruia a fost declarat admis, eliberandu-i-se diploma de licenta T.006.1896, impreuna cu foaia matricola, adaptata promotiei 2002. Auditorii au constatat ca a fost incalcat cadrul legal in cazul amintit, ceea ce atrage nulitatea actelor de studii eliberate, recomandand sa se procedeze in consecinta, iar situatia creata sa fie discutata in Colegiul de Etica al Universitatii.

Ex-rectorul Barbu contesta concluziile raportului

Ex-rectorul Gheorghe Barbu a declarat ca, "din punctul meu de vedere, aceasta verificare este ilegala. Si spun asta deoarece pana-n acest an au mai fost si alte actiuni ale auditului MEdC, dar nu s-au gasit nereguli. Peste toate acestea, Camera de Conturi a dat descarcare de gestiune. Nebunia din jurul Universitatii Pitesti a inceput dupa greva de anul trecut. Cat despre acea diploma de licenta, va pot spune ca a fost cat se poate de legala".

Stefan Dumitru Afrimescu

http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z28062006&idx=51

Niciun comentariu: