: PNA ancheteaza noi afaceri ilegale
Munitie si armament achizitionate de RNP la preturi triple
Stefan Dumitru Afrimescu
Miercuri, 20 Iulie 2005
Urmare a ultimelor controale efectuate in gestiunea ROMSILVA de la instalarea noului director ge-neral, Simion Maftei, au fost scoase la iveala tepele ultimului fost director general al regiei, actualul deputat PSD de Dambovita, Ion Dumitru. Dupa scandalul cravatelor de milioane de lei achizitionate la suprapret din bani publici a izbucnit un alt scandal, generat de o alta afacere cu iz penal, de aceasta data in suma de 16,737 miliarde de lei (vechi).
Pusca de 836 milioane de lei
Cele 16 miliarde de lei au intrat in
buzunarele lui Alfred Florea, patronul SC "Hunter VIP Exim" SRL din Bucuresti, de la care fosta conducere a RNP a cumparat 27.610 cartuse, dintre care 6.000 sunt cu alice de calibru 20, care nu pot fi folosite intrucat RNP nu are in dotare arme de acest calibru, 200 de pistoale cu gaz si cu glont. Totul in valoare de 16,737 miliarde de lei. Afacerea a fost pusa pe "roti" cu doar 30 de zile inaintea alegerilor generale. In urma controalelor s-a descoperit ca directiile silvice Bucuresti, Targoviste, Giurgiu, Pitesti si Slobozia au fost principalele "beneficiare", adica... pagubite cu cate 6,3
miliarde de lei fiecare.
Pe fir a intrat PNA, care ancheteaza toate cele cinci directii si pe fostele lor conduceri, in frunte cu deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general ROMSILVA, care arunca toata vina pe umerii sefilor celor cinci directii.
La randul lor, fostele conduceri sustin ca armamentul si munitiile le-au fost bagate pe gat cu forta de fostul director general ROMSILVA, PSD-istul Ion Dumitru.
Acelasi Ion Dumitru a cumparat si o pusca cu tranchilizant, pe care a platit suma de 836 milioane de lei, refuzata insa de Directia Silvica Pitesti si trimisa Directiei Silvice Giurgiu. Au mai fost cumparate cateva mii de cartuse cu alice de calibrul de 5,6 mm si 9 mm, interzise in Romania.
In scandalul cravatelor de 5 milioane de lei bucata si al acelor de cravata de 2,1 milioane de lei bucata Ion Dumitru a mai comandat si costume de vanatoare austriece, speciale, atat pentru sine si directorii generali de directii silvice din teritoriu, cat si pentru directorul tehnic si liderul de sindicat, fiecare costum costand cate 28 milioane de lei.
"Afacerea ne-a fost bagata pe gat"
"Prin Adresa nr. 14125 din octombrie 2004 fostul director general ROMSILVA, PSD-istul Ion Dumitru, a obligat Directia Silvica Pitesti sa sisteze urgent orice relatie comerciala de procurarea pe plan local a cartuselor de vanatoare, precizand ca RNP a facut toate demersurile necesare de aprovizionare centralizata.
Preturile de achizitie au fost de 3 ori mai mari decat cele reale. Prejudiciul adus Directiei Silvice Pitesti este de peste 3,3 miliarde de lei", declara fostul director general al Directiei Silvice Arges, Ion Bolovan.
Potrivit acestuia, "armele si munitia aferenta ne-a fost bagata fortat pe gat de fostul director general ROMSILVA, Ion Dumitru".
Potrivit unor surse, RNP ar fi fost prejudiciata cu suma de peste 90 miliarde de lei, iar cei 16,737 miliarde de lei ar fi doar varful aisbergului. La randul lui, si noul director al Directiei Silvice Arges, Gogu Davidescu, are punctul sau de vedere: "Pe data de 4 mai 2005 am trimis RNP o adresa prin care informam noua conducere ca in Arges am primit zeci de mii de cartuse de vanatoare cu alice pentru care directia nu are in dotare armele respective de calibrul 20,12 si 16 mm.
Urmare a ordinului RNP din 13.10.2004, Directia Silvica Arges a ridicat de la depozitul central ODAI, apartinand DS Bucuresti 27.610 cartuse de vanatoare cu alice, dintre care 5.060 de cartuse cu alice calibrul 20 mm, inutilizabile. Prin ordinul din 27.12.2004 fosta conducere a RNP a solicitat sa ridicam alte 28.300 de cartuse de vanatoare cu alice si 1.930 de cartuse cu glont", sustine Davidescu. Cantitati refuzate de noul director al Directiei Silvice Arges.
Potrivit sursei citate, Directia Silvica Arges are asigurate armamentul si munitia aferenta pentru cel putin 15 ani. Aceasta in ciuda faptului ca mai ales munitia expira dupa 5 ani de depozitare.
Din aceeasi categorie:
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu