vineri, 7 august 2009

Chelul şi tichia de mărgăritar...

Chelul şi tichia de mărgăritar
Arteziana muzicală de-aproape 1,5 milioane euro, inaugurată de Ziua Europei
*-Ziua Europei confiscată electoral de primarul Piteştiului

În Timp ce la Primăria Piteşti sunt înregistrate în jur de 14.000-15.000 de cereri de locuinţe, primarului Tudor Pendiuc îi arde de modernizat centrul municipiului, pieţele Ceair, Smârdan şi Găvana (pe listă urmând probabil piaţele Prundu şi Trivale), de construit fântâni arteziene muzicale şi mai nou, patinuare. Amintim faptul că Piteştiul are deja două patinuare funcţionale pe timp de iarnă, iar acum primarul îşi doreşte un al treilea patinuar, care, spre deosebire de celelalte două surate, va fi amplasat chiar în apropierea primăriei şi va funcţiona pe toată perioada anului.

Inaugurarea

Astfel, după ce a distrus aproape tot spaţiul verde din centrul Piteştiului, înlocuindu-l cu falusuri din betoane, câteva arteziene şi un pârâu, totul de un prost gust strigător la cer, anul trecut, primarul Piteştiului Tudor Pendiuc şi-a făcut publică intenţia de a construi la Piteşti o nouă arteziană, dar nu o arteziană oarecare, ca acelea împrăştiate prin toate cartierele, ci una muzicală. Costurile acestui moft al primarului Pendiuc se ridică la aproape 1,5 milion de euro. Şi acaesta, în condiţiile în care arteziana va funcţiona doar între orele 21,00 şi 22,30, dar numai atunci când permite vremea. Edilul Piteştiului s-a gândit chiar şi la alte detalii, cum ar fi melodiile ce vor fi difuzate de arteziana muzicală. Şi aită că i-a venit sorocul inaugurării artezienei muzicale. Evenimentul a avut loc vineri, 10 mai 2008, începând cu ora 21,00, chiar de Ziua Europei. La tăierea panglicii a participat toată floarea cea vestită a PSD, în frunte cu „Văcă”, „Big Bradel” şi bine-nţeles Pendiuc. Aşadar, potrivit lui Tudor Pendiuc, firma constructoare a artezienei muzicale a fost firma autohtonă „Zeus”, iar firma franceză „Magic Times”, a asigurat partea electronică. La capitolul preferinţe muzicale, printre compoziţiile preferate pe care ar vrea să le asculte primarul Piteştiului se numără „Dansul Săbiilor”, „Eroica”, dar şi compilaţii din creaţiile lui George Enescu sau ale altor mari compozitori europeni. Iată şi ce declară primarul PSD al Piteştiului: „Mi-a venit această idee după ce am văzut astfel de fântâni la Barcelona, Istambul, dar şi în capitala Kazahstanului. Piteştiul merită aşa ceva. Investiţia a fost realizată cu ajutorul unei firme franceze, care a construit şi fântâna din Istambul”. In realitate, firma franceză a asigurat doar partea electronică şi este controlată de cetăţeanul de origine franceză Jacky Oger, care şi-a primit comisionul de rigoare..Partea cea mai tristă a inaugurării artezienei muzicale a fost confiscarea Zilei Europei de către primar şi PSD.

Cheltuieli electorale pe bani publici

Amintim aici cheltuielile făcute de Primăria Piteşti numai anul acesta: 120 miliarde lei, plus încă vreo nouă sau zece miliarde, voloarea „ţepei” dată de proiectant, pentru pavarea tronsonului Magazinul Trivale-Teatrul Davilla, 150 miliarde modernizarea Pieţei Smârdan,, câte o fântână arteziană în cartierele: Creaiovei, Exerciţiu, Prundu, Trivale, arteziana muzicală de un milion de euro şi patinuarul, destul probabil tot de un milion de euro. Acestor sume li se adaugă cele 280.000 de euro, care au fost returnaţi Comisiei Europene din buzunarele piteştenilor, pentru a evita un proces la Bruxelles, pe care singur a recunoscut că l-ar fi pierdut cu brio. Precizăm că, fondurile alocate proiectului „Selecta” erau nerambursabile, dar banii au fost „şterpeliţi”de băieţii deştepţi din primărie, în frunte cu edilul şef. Tot o gaură neagră poate fi considerată şi afacerea „Leea Internaţional”. Prin umare, Piteştiului numai aceste cheltuieli nu-i trebuiau, agenda piteştenilor este cu totul alta şi constă în: taxe şi impozite mai mici, costurile cu întreţinerea ceva mai suportabile, înfiinţarea a două, trei cantine sociale pentru persoanele defavorizate, un azil de noapte, pentru oamenii străzilor, măcar un adăpost pentru copii străzii, strângerea cerşetorilor din locurile publice şi mai ales construirea de locuinţe sociale şi mai ales pentru cuplurile tinere defavorizate.. Amintim faptul că Piteştiul este unul dintre puţinele capitale de judeţ din Rmânia, care după 1990 a „construit”, de fapt renovat/ amenajat, decât 50 de locuinţe, dar nu pentru defavorizaţii soartei, ci pentru unii din CJ, Primărie şi mass media locală. Pe agenda lui Pendiuc mai figurează şi construirea unui imobil destinat Filarmonicii, al cărui cost s-ar putea ridica undeva în jurul sumei de 300-350 miliarde lei, dacă lucrările vor fi începute măcar, anul acesta. Urmează cumpărarea de către Municipalitate a Casei Căsătoriilor şi construirea / amenajarea altor pieţe.
Stefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu: