sâmbătă, 8 august 2009

Culmea retrocedărilor

Culmea retrocedărilor în natură din Romania! Doi Actuali parlamentari de Argeş, au retrocedat „Cetatea lui Dracula” de la Poienari, Obştii moşnenilor de la Arefu
În „Eterna şi Fascinanta Românie” totul e posibil, chiar şi retrocedarea unui monument istoric, cum este Cetatea lui Vlad Ţepeş, (alias „Dracula”), de la Poienari (Argeş). Cetatea a fost retrocedată Obştii de moşneni de la Arefu. Retrocedarea a avut loc pe 28 februarie 2002, în plină guvernare a ex-premierului PSD-ist Adrian Năstase. „Mânăria” a fost descoperită însă, abia peste cinci ani, respectiv în 2007. Între timp, autorii morali ai retrocedării Cetăţii lui Dracula au ajuns parlamentari PSD, căpătând odată cu fotoliile de demnitari şi mult visata imunitate parlamentară.
Cunoscutul monument istoric, „Cetatea lui Dracula” cu cele 1480 de trepte săpate în stânca muntelui de către prizonieri din rândul turcilor, a fost construită la 860 m altitudine, ajutându-se tot de prizonieri, pentru a se adăposti, la vremuri de bejenie, de atacurile năvălitorilor turci şi tătari. Ei bine, această „Cetate a lui Dracula”, a fost retrocedată, dar nu unor eventuali moştenitori ai voievodului, cum s-ar putea crede, ci... Obştii de moşneni Arefu. Autorii morali ai ineditei retrocedări sunt actualii parlamentari PSD de Argeş, Constantin Tamagă, fost prefect şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Argeş, şi Mircea Drăghici, fost subprefect, repectiv, vicepreşedinte al aceleeaşi comisii. Cei doi, au eliberat la data de 28 februarie 2002 unul dintre cele mai controversate titluri de proprietate. Aşa se face, că în suprafaţa de 2805 ha de pădure a fost inclus şi monumentul istoric „Cetatea lui Dracula”, în suprafaţă construită de 5000 mp şi alţi 10.000 mp, suprafaţă aferentă monumentului. În 2007, mai marii Consiliul Judeţean (C.J.) şi-au amintit de potenţialul turistic al zonei şi au hotărât reabilitarea cetăţii, în vederea includerii sale în circuitul turistic, demers care trebuia confirmat şi printr-o Hotărâre de Guvern (H.G.). Mai mult, în 2008, C.J. argeş a aprobat întocmirea unui studiu de fezabilitate a proiectului intitulat „Reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a Cetăţii Poenari”. Abia atunci, chipurile, şefii C.J.Argeş au aflat, despre controversata retrocedare din 2002. Numai că, acel studiu de fezabilitate a costat o grămadă de bani, aruncaţi pe apa sâmbetei, întrucât titlul de proprietate, eliberat în 2002, blochează şi-n ziua de azi orice demers al autorităţilor judeţene. Autorii retrocedării Cetăţii lui Dracula, sunt bine mersi în Parlamentul României, pentru cel puţin patru ani, sau până la prescrierea faptei, la dăpostul imunităţii conferită de funcţia de parlamentari. Astfel, ceea ce nu au reuşit turcii şi alţi năvălitori sau duşmani ai năparznicului voievod, au reuşit peste timp un fost prefect şi-un fost subprefect, ajunşi demnitari, pentru a se apăra de lege, cu imunitatea lor parlamentară. Şi-atunci, cum să nu invoci pe Eminescu în versurile: „Cum nu vii tu, Ţepeş Doamne...”
Ştefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu: