miercuri, 23 iunie 2010

"Ţepe de ţepe" date de firme datoare statului, dar...

“Ţepe de ţepe”, date de firme datoare statului, dar cesionate altora! Suspecţii reţinuţi joi la Piteşti au “ţepuit” bugetul cu 4 milioane euro, piratand produsele unor firme străine!
În urma a 14 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale din judeţele Argeş, Prahova şi Damboviţa, 12 persoane au ajuns să fie cercetate pentru săvarşirea infracţiunilor economice de: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, evaziune fiscală, fals în înscrisuri şi uz de fals. Astfel, joi, 17 iunie a.c., şase dintre cele 12 persoane cercetate: Emilia Maria Mateescu şi Mirela Brancoveanu din Prahova, Costache Cojocaru şi Vali Tincu din Damboviţa, Naim Serhan, cipriot şi Pasquale Culicigno, italian cu apartamente şi în Argeş au fost arestate la Piteşti la mijlocul săptămanii trecute de către procurorii DIICOT ajutaţi de jandarmi, poliţişti, şi ofiţeri SRI.
Modus operandi Grupul de suspecţi, folosindu-se de italianul Pasquale Culicigno, căruia i-au falsfict identitatea în Alberto Nicolai, a preluat de la adminstratori 46 de societăţi comerciale cu datorii immense către stat sau către alte firme, contra unor sume de bani, nu tocmai mici, pentru a-i scăpa de datorii. Membrii grupării transferau apoi activele firmelor, constand în bunuri immobile şi immobile, stocuri de mărfuri şi sume de bani şi le introduceau în circuitul economic, folosindu-se de dcomente false.
Funcţionărimea implicată Sub paravanul acestor firme, suspecţii desfăşurau nenumărate alte activităţi ilicite: piratau îmbrăcăminte şi încălţăminte sub etichetele unor firme străine, pe care le comercializau în Bucureşti şi Marea Britanie. Astfel, inculpaţii şi complicii lor au treuşit să ţepuiască bugetului statului cu cu 2,5 milioane euro, iar firmele cesionate cu 1,5 milioane euro. “La acest grup au aderat şi administrator, care cu bună ştiinţă cesionau societăţile în dauna creditorilor, ştiind foarte bine că această persoană cu identitate falsă nu putea fi identificată în baza de date”, susţine şeful DIICOT Argeş, procuror Nicolae Blaga. Pe de-altă parte, potrivit şefului Serviciului de Combatere a Terorismului şi Spălării de Bani Piteşti, comisar-şef Gheorghe Duca,
“Modul de operare, pe cat de elaborat, pe-atat de ingenious, pe care l-au folosit, nu este încriminat în Legea Evaziunii Fiscale.” Mai mult, surse judiciare au declarat că, “Sunt indicii conform cărora ar fi implicaţi şi funcţionari publici, care-i ajutau pe suspecţi şi complicii lor să preia firmele îndatorate. Potrivit anchetatorilor, cetăţeanul Italian implicat Pasquale Culicigno, alia Alberto Nicolai a fost adus la audieri şi apoi reţinut cu mandate, fiind găsit în alt judeţ, deşi are reşidinţă şi în Argeş, avand închiariat un apartament din “Cartierul Brătienilor” din Ştefăneşti.
Pasquale, alias Alaberto-client vechi al “organelor” romane! Italianul Pasquale Culicigno, alias Alberto Nicolai figurează ca administrator la două firme din Argeş. Mai mult decat atat, în urmă cu 10 ani a fost implicat într-un alt scandal de data aceea, cu vize pentru spaţiul Schengen. Italianul a promis atunci la aproape 100 de personae că le va obţine vize de Italia, contra sumei de 800 USD de viză, promisiuni, evident nerespectate. Ştefan Dumitru Afrmescu

Niciun comentariu: