duminică, 5 februarie 2012

Din salariul de primar şi-a făcut vilă într-un an!

Edilul din Beleţi-Negreşti-pensionar pe caz de boală… psihică?!

Tribunalul Argeş a anulat în zadar o încheiere de şedinţă (cel puţin suspectă), a Judecătoriei Topoloveni, admiţând recursul. Primarul, secretarul şi jurista se opun şi-n ziua de azi, refuzând să pună în aplicare Hotărârea Tribunalului rămasă definitivă, irevocabilă şi investită cu titlu executoriu. Dar, pentru edilul Dorin Cătănea Hotărârile chiar şi definitive, irevocabile şi investite cu titlu executoriu n-au nicio valoare, decât cel mult de maculatură!

Cine este Dorin Cătănea, primarul comunei Beleţi-Negreşti?

Înainte de 2004, anul când a fost ales primar Dorin Cătănea a fost câţiva ani director adjunct la Banca Agricolă Piteşti. După falimentul de răsunet al Băncii Agricole, Dorin Cătănea, forţat probabil şi de împrejurări se pensionează pe caz de boală. Dar nu orice fel de boală, ci una psihică. Aceasta, însă nu l-a împiedicat pe fostul director adjunct al Băncii Agricole să candideze în 2004 la fotoliul de primar al comunei Beleţi-Negreşti şi, cu banii câştigaţi din salariul de director de bancă, başca alte comisioane şi mişmaşuri a reuşit să câştige şi scrutinul.

Din salariul de primar şi-a făcut vilă-ntr-un an!!!
De îndată ce s-a văzut pe cai mari, primarul Dorin Cătănea s-a pus pe căpătuială. Şi-a ridicat mai întâi un viloi cu parter şi etaj, formată din vreo 12 camere, precum şi-o limuzină. Mai mult, Dorin Cătănea nu şi-a mai reactulizat Declaraţia de avere şi de interese din 2008,.adică de patru ani.
Locuitorii din comuna Beleţi-Negreşti s-au obişnuit de ani de zile să fie victimele hoţilor de lemne. Chiar dacă s-au mai încercat metode de a stopa fenomenul defrişărilor ilegale, acestea nu au funcţionat. Deşi primarul Dorin Cătănea se plângea cu ceva timp în urmă că nu poate opri fenomenul, se pare că el însuşi îi încurajează pe hoţi. Jefuirea pdurilor din Beleţi Negreşti se petrece chia sub ochii primarului!

Controalele - fentate sistematic, cu ordin de la primar!

Măsurile luate în urmă cu un an de zile de către Prefectura Argeş, în colaborare cu Poliţia şi Direcţia Silvică, de stopare a tăierilor ilegale de lemne din zona Topoloveni, nu şi-au dovedit eficienţa. Drept dovadă, pe DN7, între Topoloveni şi ieşirea din judeţ, spre Găeşti, funcţionează noapte de noapte o adevărată autostradă a lemnului. Filtrele de Poliţie din Topoloveni, anunţate cu mare pompă de fostul prefect, Marcel Proca, sunt fentate periodic, şoferii camioanelor pline cu lemne preferând să oprească la o pensiune- restaurant din zonă. Astfel, după ce poliţiştii se “liniştesc” şi pleacă spre casă, şoferii îşi continuă nestingheriţi drumul, transportând preţioasa încărcătură.

Nu le pasă de soarta pădurilor
Dacă într-unul din numerele trecute vă prezentam modul cum primarii din Topoloveni şi Leordeni reuşesc să-şi sporească averea de pe urma exploatărilor forestiere, acum este rândul primarului din Beleţi-Negreşti. După cum spun localnicii, edilul Dorin Cătănea este foarte “ocupat” să îi acopere pe hoţii de lemne, care îşi fac de cap în pădurile din comună, fie ele proprietate privată sau a statului. După cum umblă vorba, Cătănea nu ar fi fost dezinteresat să facă aşa, având o casă care se învârte după soare şi o avere considerabilă. Curios este că, în urmă cu un an de zile, acelaşi primar se arăta foarte îngrijorat de soarta pădurilor din comună şi cerea ajutor la unul din colegiile prefecturale, organelor abilitate. Unii spun că poziţia adoptată de Cătănea a fost doar de ochii lumii. Din nefericire, nu am reuşit să îl contactăm telefonic pe primar, care ba că şi-a schimbat număruil de telefon, ba că nu lasă pe nimeni să răspundă (dacă o fi cineva acolo) la telefonul din primărie. Puteţi citi alăturat ce cred câţiva localnici, care şi-au postat impresiile pe site-ul afaceriagricole.net, despre furturile de lemne din comună

Drumurile din Beleţi Negreşti făcute în bătaie de joc
Nici drumurile din Beleţi Negreşti nu sunt mai breze. Ca dovadă, interesul tot mai crescut al unor organe abilitate ale statului, După ce cazul a fost instrumentat de Poliţia Economică Piteşti, a fost transmis deja, sub formă de dosar, către Direcţia Anticorupţie, semn că gluma e grosă, iar sumele ori numele implicate în joc sunt deja de nasul DNA. Deşi datele făcute publice sunt sumare, surse din interiorul anchetatorilor argeşeni susţin faptul că, cel puţin în acest caz, lucrurile sunt destul de grave şi, spre neşansa protagoniştilor, mai uşor de demonstrat, având în vedere faptul că s-a ajuns la interceptarea telefoanelor şi la alte tipuri de interceptări.
Succint, este vorba de două licitaţii organizate, la graniţa dintre anii 2007-2008 pentru obiective de investiţii din comuna Beleţi Negreşti, licitaţii asupra cărora există mari semne de întrebare atât în ceea ce priveşte modul de organizare pe sistemul alegerii unei zile cu sărbătoare religioasă pentru derularea licitaţiei, dar şi asupra modului de execuţie, ancheta derulată de Poliţia Economică demonstrând - conform surselor noastre- practica veche a devizelor umflate atât prin cantităţi mai mari de materiale, cât şi prin materiale care nu s-ar fi folosit efectiv, niciodată. Comisia de licitaţie a fost formată din funcţionari ai Primăriei Beleţi-Negreşti: Marius Popescu, preşedintele comisiei şi promotor local, Gheorghe Olteanu, secretarul Primăriei, Ion Iancu, Constantin Duican, consilieri locali şi Lucian Vitan, preşedintele Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Voluntare. Ca ordonator de credite, primarul Dorin Cătănea avea cunoştinţă despre organizarea licitaţiei.

Dosar burduşit cu telefoane ascultate şi probe adunate document cu document

Ancheta Poliţiei Economice a pornit de la o sesizare venită din interiorul Consiliului Judeţean Argeş, susţine primarul Dorin Cătănea, luat printre primii la întrebări de autorităţi. Pentru adunarea probelor, dincolo de investigaţiile de tip economic, de solicitarea de date şi interogatorii, s-a apelat în paralel, la ascultarea telefoanelor celor vizaţi. Firma care a câştigat licitaţia a dat-o, mai departe, în subantrepriză, unei alte societăţi, lucrurile fiind complicate şi din punctual de vedere al agenţilor economici care au beneficiat de obţinerea şi executarea lucrărilor.

Au fost ridicate acte de la Primăria Beleţi-Negreşti
«Am fost audiat în acest dosar în calitatea de inculpat de către ofiţerii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Economico-Financiare, deşi eu nu am făcut parte din acele comisii de licitaţii. Era vorba despre două lucrări care se realizează în comună. Anchetatorii au ridicat deja de la Primărie toate actele care priveau organizarea celor două licitaţii. In afara discuţiilor purtate la audieri, nu cunosc alte detalii legate de acest dosar..», ne-a declarat Dorin Cătănea, primarul din Beleţi Negreşti.
Un alt personaj reprezentativ pentru adminsitraţia publică locală care a fost în vizorul anchetatorilor în acest caz este Julieta Dănăiaţă, şefa Direcţiei Judeţeane de Drumuri şi Poduri. Domnia sa susţine că a fost contactată doar în vederea furnizării unor date de care anchetatorii aveau nevoie şi că este total străină de problemele licitaţiilor de la Beleţi Negreşti. Cert este că, după strângerea tututor acestor probe, Serviciul Poliţiei Economice condus de comisarul şef Florin Mocanu le-a transmis mai departe, sub formă de dosar gata documentat, în atentţia DNA. Sursele noastre susţin că speţa de faţă este doar prima dintre alte multe aflate în plină anchetă, cu aceleaşi “perspective” ca şi cazul de la Beleţi Negreşti.

Primar-într-un vechi şi continuu conflict cu Legea, Instanţe şi săteni !

Sătenii Păun Cornel şi Iordache Gheorghe se luptă de ani de zile cu autorităţile locale din comuna Beleţi Ngreşti. Luptă inegală, dacă ţinem cont că este vorba, pe de o parte, de nişte pensionari, iar pe de alta de autorităţi ale statului român. Adică primărie, primar, jurist, Comisie Locală de Fond Funciar etc.
Totul a pornit de la refuzul autorităţilor locale de a elibera săteanului Titlul de proprietate părinţilor săi, în baza unei sentinţe definitive şi irevocabile şi nici să-l pună în posesie pe o suprafaţă de 38 de ha de pădure, deja validate de Prefectura Argeş. Aceasta, deşi a obţinut în instanţă o hotărâre ce prevedea obligarea acestor autorităţi să înainteze documentaţia necesară emiterii titlului de proprietate. Hotărârea devine definitivă şi irevocabilă prin nerecurare şi, pe lângă obligaţia descrisă mai sus, mai stabileşte una suplimentară: plata de daune cominatorii în cuantum de 50 de lei noi, pentru fiecare zi de întârziere, până la îndeplinirea acestei obligaţii.
Cum lucrurile nu s-au mişcat deloc, Păun Cornel se adresează executorului judecătoresc Vârgă Ioan, care notifică, atât Comisia Locală de Fond Funciar Beleţi, cât şi pe primarul comunei, Dorin Cătănea, solicitând înaintarea actelor Comisiei Judeţene de Fond Funciar, acte necesare emiterii Titlului de Proprietate.
Creditorul Păun Cornel se adresează din nou instanţei pentru aprobarea executării silite a Comisiei Locale din Beleţi. În încheierea de şedinţă din data de 17.08.2010, Judecătoria Topoloveni respinge cererea de încuviinţare a executării silite. Păun Cornel nu renunţă şi face recurs la Tribunalul Argeş. Acesta, într-un final, admite recursul şi modifică încheierea pronunţată de Judecătoria Topoloveni, în sensul că încuviinţează executarea silită (pronunţată în şedinţa publică din data de 11 noiembrie 2010).
Cu actul în braţe, Cornel Păun se duce din nou la executorul Ioan Vârgă. Acesta se pregăteşte din nou să execute Comisia Locală de Fond Funciar Beleţi negreşti, pe data de 13 ianuarie 2011. Motiv pentru care se şi deplasează, împreună cu creditorul Păun, la sediul Primăriei din localitate. Acolo este întâmpinat de primarul Dorin Cătănea şi de juristul primăriei, Roxana Roşescu. Aceştia pun în vedere celor doi că au depus la sediul Judecătoriei Topoloveni, cu data de 11 ianuarie (probabil ştiind de executarea din 13 ce urma să se producă), o contestaţie la executare. Cornel Păun: “Încearcă să amâne nişte lucruri pe care eu le-am câştigat în două instanţe. Sunt buni de plată, pentru că au greşit. Nu ştiu de ce se mai complică, atât primarul cât şi jurista, cu hârtii. Poate au impresia că eu o să renunţ. Însă nu realizează că eu voi merge până la capăt. Dreptatea este de partea mea şi nu mă las până nu îi execut”. Şi din câte vedeţi, lupta continuă.

Niciun comentariu: