duminică, 26 februarie 2012

Anchetă

Adrian Nastase - un om, un destin, doua rase!

O origine sanatoasa

Radacinile familiei lui Adrian Nastase se pierd undeva in negura vremilor si, uneori, in negura tenului catorva dintre stramosi. Cercetarea arbustului genealogic al actualului presedinte executiv al PDSR incepe de la bunicii domniei sale, oameni respectabili din comuna Tartasesti. Bunicul domnului Nastase era fiul unor gospodari romani din satul Hanul de Pamant, comuna Tartasesti. Comuna Tartasesti, aflata la circa 20 de kilometri de Bucuresti, este locuita in proportie de 50% - 60% de membri ai comunitatii rromilor. Domnul Grigore, sus-amintitul bunic, face o pasiune fulgeratoare pentru domnisoara Nastase, o tiganca frumusica din localitate. Rodul acestei pasiuni este, pentru inceput, un baietel, care avea sa se numeasca Marin. Datorita faptului ca relatia dintre cei doi nu fusese inca oficializata, nici la primarie si nici la biserica, micutul Marin avea sa poarte numele de familie al mamei sale, chivuta lu' Nastase, si nu pe acela al tatalui sau, Grigore. Dupa nasterea lui Marin, insa, legatura devine casnicie in toata regula, ceilalti doi copii ai proaspetei familii numindu-se Grigore.
Marin, fiind considerat copil din flori, este primit in armata de mic, devenind copil de trupa. Inaintand in varsta, Marin Nastase isi incepe studiile la scoala militara de la Manastirea Dealu, pe care o termina ca sef de promotie. In aceasta calitate este invitat la un dejun cu Regele Mihai, din mana caruia primeste sabia de lupta. Ofiter al armatei regale, Marin Nastase este repartizat la Brasov. Prinzand ceva ani de alianta cu nazistii, M.N. profita de curentul antisionist pentu a romanniza cateva pravalii evreiesti de incaltaminte. Romanizarea nu este insa suficienta, asa incat domnul Nastase senior se autoproclama un fel de patron al respectivelor pravalii. Din frumoasele venituri realizate, Marin Nastase cumpara mai multe loturi de pamant in Tartasesti si doua masini. Venirea rusilor il face pe dl. Nastase sa risipeasca loturile de pamant pe numele unor rude mai de incredere. Masinile nu mai pot fi insa salvate, intrand in patrimoniul Armatei Rosii.

Nastase - fiul
Pe 22 iunie 1950, la trei ani de la trecerea familiei Nastase de partea poporului muncitor, se naste micutul Adisor, primul copil, urmat de micuta Dana. Familie mare, remuneratie mica, Marin Nastase se vede nevoit sa renunte la cariera militara si, prin '58 - '59, obtine, dupa cateva incercari, un fulminant doctorat in izotopi radioactivi.

Nastase - elevul si studentul
In vremea asta, Adisor, viclean copil cu dosar incarcat, absolva colegiul Sf. Sava in '73. ca student, A.N. ofera multe satisfactii tatalui sau, ajuns, incet-incet, director in Ministerul Educatiei si Invatamantlui. In aceeasi perioada a studentiei, Adrian Nastase o cunoaste pe fiica doctorului Zeamaneagra, cetatean american de origine romana, emigrat la New York prin anii '69, proprietar, in epoca al unui cabinet medical in Manhattan. Domnisoara Zeamaneagra beneficia de o bursa ONU pentru a-si definitiva doctoratul in Romania, iar Adrian Nastase a cunoscut-o la Ambasada Americana si i-a promis sa o ajute la redactarea tezei de doctorat, determinand-o sa se mute la el. Intr-o buna zi, Adita fiind plecat cu treburi, domnisoara Zeamaneagra, umbland prin hartiile curtezanului sau, descopera un raport care o privea in mod direct, raport pe care Adrian Nastase il redactase pentru uzul delfinilor din securitate. Intors acasa, A.N. isi primeste bruftuluiala si i se comunica oficial ca adio casatorie, adio cetatenie americana. Adi zice ca nu, ca a fost obligat cu sula-n coaste, ca e dragoste sincera la mijloc etc etc. Ramane insa cum a stabilit partea americana.

Alte casatorii, alti bani, alta distractie
In ciuda esecului cu domnisoara Zeamaneagra, Adrian Nastase nu renunta la ideea de casatorie. Dupa o episodica logodna (consfintita de un inelus simpatic) cu prof. I.D. Suciu, Adrian Nastase reuseste o casatorie folositoare cu fiica lui Grigorie Preoteasa, fost ministru de externe al RPR (RSR). Ciudateniile tineretii, insa, il pun pe dl. Nastase in jenanta ipostaza a omului care, odata intolit cu hainele sotiei, este surprins de aceasta din urma in fata oglinzii, admirandu-si rotunjimile. A doua casatorie, insa, se bucura de mult succes. Sotia, Dana Miculescu dupa numele de fata, este fiica lui Angelo Miculescu, fost ministru al agriculturii, actualmente prosper om de afaceri, asociat al fratilor Paunescu. Pana in ziua de azi, casnicia decurge bine, cuplul fiind fericitul proprietar a doi copii, absolut nevinovati pentru politica pe care o duce tatal lor.

Adrian Nastase - un om heterosexual Cea mai grava acuzatie extrapolitica ce i s-a adus domnului Nastase este aceea de apartenenta la o minoritate sexuala destul de urmarita in Romania ultimilor ani. La baza acestei acuzatii pe care presa rauvoitoare a raspandit-o fara discernamant stau cateva informatii despre relatia lui Adrian Nastase cu profesorul sau, I.D. Suciu. Desi a avut loc un proces in cadrul caruia Adrian Nastase a schimbat peste noapte locul de acuzat cu cel de martor al acuzarii, desi s-a speculat ca acest proces ar fi stat la baza colaborarii lui Adrian Nastase cu securitatea, noi credem ca lucrurile nu stau chiar asa. Noi credem, din contra, ca Adrian Nastase a colaborat cu securitatea doar din dragoste pentru tara si popor, si poate, cele cateva sute de lei pe care le primea pentru fiecare informare (in cadrul unor receptii cu cadru mai mult sau mai putin privat).

„Ne cerem scuze”
"De aceea il rog pe Miron Mitrea si pe Ioana Mandache sa accepte scuzele mele pentru marsaviile aparute despre ei ..." (Ion Cristoiu, 14 octombrie 1996, despre ziaristi). Il rugam pe Ion Cristoiu sa-si ceara scuze si de la Adrian Nastase, pentru faptul ca am facut greseala de a dezvalui apartenenta domniei sale la clubul minoritatilor persecutate. Noi, credem, insa, ca greseala nu ne apartine noua, ci domnului Nastase personal. Domnia sa, din pozitia pe care inca o detine, ar fi trebuit sa promoveze etnia rromilor, careia-i apartine de drept, asa cum au promovat-o Ioan si madalin Voicu, doi oameni care nu s-au dezis de originea lor. Nu e nimic rusinos sa apartii unor minoritati nationale sau, daca e rau intradevar, poate aflam si noi de ce.


Partea a ll-a
Adrian Năstase, condamnat la DOI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în dosarul "Trofeul calităţii"

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare CU EXECUTARE, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Adrian Năstase a fost condamnat pentru "folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată", conform instanţei supreme.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicată este cu executare. Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.

Lui Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.
În 2004, sub coordonarea Irinei Jianu, şefa Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost organizat un simpozion numit “Trofeul Calităţii în Construcţii”. “Simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase”, au arătat procurorii DNA.
Irina Jianu fusese numită în această funcţie prin dispoziţia lui Năstase şi avea relaţii apropiate cu mai mulţi membri marcanţi ai PSD, conform DNA.
Banii pentru campania lui Năstase au fost cotizaţi, sub forma acestei taxe de participare, de către firme private, dar şi de către persoane numite de PSD în funcţii de conducere în instituţii publice. Taxa era de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice şi de 15 milioane de lei vechi pentru firme. În total, s-au strâns peste 67 miliarde de lei vechi, adică aproximativ 1,6 milioane de euro.
Banii au fost direcţionaţi către patru firme care aparţineau lui Bogdan şi Marina Ioana Popovici - Mediaglobe Invest, Urban Consult, Axa Management şi Contur Media. Soţii Popovici erau apropiaţi de familia Năstase, iar Bogdan Popovici deţinuse o funcţie de conducere în fostul CFSN.
Aceste societăţi au decontat cheltuieli fictive către o societate aparţinând aceloraşi doi soţi Popovici – Around. Prin intermediul unor acţiuni de spălare de bani (cesiune de acţiuni, majorare de capital,contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii), desfăşurate prin intermediul societăţilor Media On, Forum Invest, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, o parte din sumă a fost transferată către o altă firmă apropiată PSD – Eurografica, unde patron era inculpatul Vasile Mihail Cristian.
Celelalte condamnări
În acelaşi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marina Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani. Ei au fost condamnaţi pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Toţi cei condamnaţi trebuie să plătească în total aproximativ 3 ,3 miliarde de lei vechi (aproximativ 70.000 de euro) despăgubiri către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Ceilalţi inculpaţi, cu excepţia lui Adrian Năstase, sunt obligaţi să plătească încă aproximativ trei miliarde de lei vechi către aceeaşi instituţie, drept despăgubiri civile.
Adrian Năstase este obligat să plătească 38.217 lei (aproape 9.000 de euro), sumă pe care se consideră că a obţinut-o în urma activităţii infracţionale.
Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 9 ianuarie cercetarea judecătorească în dosarul "Trofeul calităţii", instanţa anunţând atunci că se va pronunţa în 23 ianuarie în această cauză, când a amânat pentru luni, 30 ianuarie.
Fostul premier Adrian Năstase a declarat, la ultimul termen de judecată, că este nevinovat şi că procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care câştigă alegerile să facă dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legătură cu «Trofeul calităţii»", a spus Adrian Năstase.
Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", potrivit DNA.
Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi şi a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Avocatul lui Năstase: "Este vorba de o condamare cu executare. Aşa apare din înregistrare"
"Este vorba de o condamare cu executare. Aşa apare din înregistrare", a spus, la Antena3, Ion Cazacu, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase.
Adrian Năstase: "Sunt un adversar incomod pentru Traian Băsescu"
"Este vorba de o încercare de a mă ţine în afara vieţii politice, vă rog să observaţi şi acea interdicţie de doi ani de exercitare a unor drepturi. Acesta a fost obiectivul lui Traian Băsescu din 2005", a declarat fostul premier Adrian Năstase, la puţin timp după aflarea sentinţei.
"Nu mi s-a cerut retragerea din partid, sunt foarte multe apeluri de susţinere, sunt colegi care au participat la campania electorală şi vor să se autodenunţe", a spus Năstase.
"Mi se pare că este o decizie strict politică, voi face recurs şi dacă va fi cazul voi merge mai departe cu acest dosar politic în instanţe europene şi la CEDO. Asta e, am intrat în politică, nu mi-a plăcut cartea, merită să plătesc. În timp ce eu m-am bătut ca România să intre în NATO, Traian Băsescu este cel care merge la Bruxelles să se întâlnească cu secretarul general al NATO. Îmi pare rău că cei învinuiţi alături de mine în acest dosar plătesc într-un dosar politic", a mai spus Adrian Năstase.
Năstase a acuzat din nou faptul că i-a fost refuzată cererea de revocare a completului de judecată, în condiţiile în care, până în 2010, judecătoarea Ioana Bogdan a fost consiliera şefului DNA, Daniel Morar.
"Dacă Ioana Bogdan nu ar fi acţionat în numele DNA şi ar fi acţionat conform propriei conştiinţe, chiar în condiţiile în care judecătorului Ionuţ Matei - s-au speculat anumite întâlniri ale sale cu membri ai DNA, lucrurile ar fi fost foarte clare. Acela nu era un complet de judecată, ci un pluton de execuţie", a mai spus Năstase.
În acest proces au fost audiaţi 970 de martori, însă Năstase susţine că "60 dintre ei au fost iniţial învinuiţi în proces şi au fost scoşi de sub acuzare doar la momentul trimiterii dosarului în proces. Deci au fost ţinuţi sub şantaj de DNA".

Dacă se pronunţa achitarea mea şi în acest al doilea dosar, concluzia pentru unii ar fi trebuit să fie desfiinţarea DNA
"Am fost acuzat că am organizat Trofeul Calităţii, competiţia aceasta la care au participat mii de constructori, ca un vector pentru finanţarea campaniei electorale. E o minciună. Aminitiţi-vă că, din cauza unor disensiuni, decizia mea de a candida la preşedinţie a fost luată în vara lui 2004. Cum puteam să gândesc în toamna lui 2003 un astfel de vehicul?", a declarat Adrian Năstase într-o conferinţă de presă.
"Achitarea mea în acest al doilea dosar ar fi fost devastatoare, în condiţiile în care mandatul lui Daniel Morar se apropie de final. Este vorba despre o decizie murdară, e o decizie care trebuia dată acum şi vă este foarte clar că azi de dimineaţă au fost negocieri şi de aceea s-a dat verdictul aşa de târziu, într-un moment în care Traian Băsescu este plecat din ţară, de aceea a fost amânată decizia până astăzi", a mai adăugat Năstase.
"Este vorba de o chestiune de credibilizare a DNA, care, dacă se pronunţa achitarea mea şi în acest al doilea dosar, concluzia pentru unii ar fi trebuit să fie desfiinţarea (DNA) sau demiterea întregii conduceri", a susţinut fostul premier PSD.

Dosarul "Trofeul calitatii": Cum ar putea ramane Nastase fara case!

Statul va trebui sa execute silit bunurile fostului premier Adrian Nastase (foto), pentru a recupera prejudiciul de peste 1,6 milioane euro mentionat de procurori in dosarul "Trofeul calitatii in constructii", daca instanta va respinge recursul la decizia de arestare.

"Recursul lui Adrian Nastase ar putea fi judecat in cateva luni, maxim o jumatate de an", au declarat pentru DailyBusiness.ro surse din piata de avocatura.

Acestea au mentionat ca daca instanta va respinge recursul fostului premier, acesta va executa pedeapsa de 2 ani de inchisoare. In plus, statul trebuie sa recupereze prejudiciul, astfel ca va pune obligatoriu sechestru pe bunurile inculpatului.

De asemenea, se va pune sechestru si pe bunurile altor persoane implicate in dosar pe latura civila, au mai precizat sursele.

Potrivit declaratiei de avere din vara lui 2008, Nastase avea in proprietate terenuri in Bucuresti, Cornu, Corbeanca, o casa in Bucuresti, un autoturism marca Mitsubishi si conturi in banca de peste 100.000 euro. Presa relata insa anterior ca acesta detine mai multe case si ca singura locuinta recunoscuta oficial de fostul premier este apartamentul de 378,89 metri patrati situat in imobilul din Zambaccian.

Adrian Nastase este acuzat de DNA ca in 2004 a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala, prin initierea unui simpozion. Evenimentul "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat, potrivit Hotnews.

Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al ISC, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

Reprezentantii DNA au mai stabilit ca "asupra unui alt grup de participanti – reprezentanti de societati comerciale in constructii - s-a exercitat constrangere morala prin aceea ca inspectorii de specialitate care le avizau lucrarile le transmiteau invitatiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plata".
Nastase: "Este o decizie politica si murdara in cazul meu. Voi face recurs"

Liderul PSD a declarat, luni, comentand decizia de condamnare a sa la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", ca este vorba despre o decizie "politica" si "murdara", mentionand ca va face recurs.

Nastase a spus ca in cursul diminetii, inainte de publicarea deciziei, au avut loc "negocieri".
"Platesc pentru ca in acesti ani am avut curajul sa il infrunt pe Traian Basescu si pe oamenii sai, si pentru ca am avut curajul sa il infrunt pe Daniel Morar si pe oamenii sai", a spus Nastase. El a subliniat ca intregul dosar este unul "politic" si a mentionat ca va face recurs.

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Potrivit minutei, pedeapsa aplicata este executorie.
Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecatori din complet, a considerat ca Nastase trebuie achitat in acest dosar pe motiv ca fapta nu exista.
Lui Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi.


Adrian Nastase, acuzat şi de santaj de fostul consul al Romaniei in China

Ioan Paun, fostul consul al Romaniei la Shanghai, invinuit in dosarul Zambaccian, privind importul unor bunuri din China, l-a acuzat pe Adrian Nastase de santaj, depunand o declaratie la instanta suprema. Fostul premier PSD Adrian Nastase si sotia acestuia, Daniela, sunt judecati in acest caz pentru fapte de coruptie.

Fostul consul al Romaniei la Shanghai le-a spus judecatorilor ca, dupa ce a dat o declaratie la DNA in calitate de invinuit, cu acordul procurorilor, a decis sa plece impreuna cu avocatul sau, Adrian Vilau, in China, pentru a aduce documente doveditoare ale faptului ca sotii Nastase i-au solicitat sa identifice si sa le trimita o serie de bunuri din aceasta tara, informeaza Mediafax.

Ajuns in China, a relatat Ioan Paun, a primit un telefon de la prietenul sau Octavian Cretu, care i-a spus ca, in timpul unei intalniri, Adrian Nastase i-ar fi spus sa-i transmita sa-si schimbe declaratia data in calitate de invinuit, in caz contrar urmand sa divulge informatia ca este agent sub acoperire al serviciului secret extern al Romaniei.

"In discutia cu Cretu, dupa ce acesta a discutat cu Nastase, mi s-a transmis cererea lui Nastase de a reveni la declaratia initiala, cea de martor, in care aratam ca banii pentru bunurile din China proveneau de la Irina Paula Jianu", le-a mai spus Ioan Paun judecatorilor.

De asemenea, fostul consul a recunoscut ca inainte de a merge pentru prima data la DNA, in calitate de martor, a purtat discutii cu sotii Nastase cu care s-a inteles in "linii mari" asupra celor ce urma sa le declare procurorilor anticoruptie, admitand astfel ca prima declaratie a fost una mincinoasa.

"Cand mi-am dat seama ca avocatul de la acel moment, Aurel Ciobanu, in loc sa ma ajute in bine, ma ajuta de fapt sa ma autoincriminez am decis sa spun tot adevarul, nemijlocit, si anume ca banii pentru bunuri nu erau de la Irina Paula Jiannu ci de la sotii Adrian si Dana Nastase", a declarat fostul consul.
Adrian Nastase nu mai candideaza la nicio functie in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor

Liderul grupului deputatilor PSD, Mircea Dusa, a precizat, pentru Mediafax, ca Adrian Nastase l-a anuntat ca nu mai doreste sa candideze la nicio functie in Biroul Pemanent al Camerei, respectiv la cea de vicepresedinte, pe care o detinea.

Dusa a declarat ca Nastase a motivat ca face acest gest din respect pentru colegii din grupul parlamentar, avand in vedere situatia sa.
"Domnul Adrian Nastase m-a anuntat ca nu mai doreste sa candideze la nicio functie in Birroul Permanent, la functia de vicepresedinte al Camerei, spunand ca face acest gest din respect pentru colegii din grupul parlamentar, avand in vedere situatia sa. Sunt destul de mahnit ca un parlamentar de calitatea si experienta domnului Adrian Nastase se retrage din conducerea Camerei si va avea de suferit si calitatea activitatii parlamentare. Sper ca dansul va fi foarte activ in grupul parlamentar si ne va folosi experienta sa", a spus Dusa.
Mircea Dusa a precizat ca cel care il va inlocui pe Adrian Nastase in conducerea Camerei Deputatilor urmeaza sa fie desemnat miercuri in cadrul conducerii partidului si in grupul parlamentar.
El a mai spus ca deputatii PSD vor participa la sedinta de plen de miercuri privind alegerea Biroului Permanent si la prima sedinta de Birou, apoi vor intra in greva parlamentara.
Fost premier, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicata este cu executare.
Lui Adrian Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi. In acelasi dosar,Irina Jianu, inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel ca aceasta va executa, daca sentinta va ramane definitiva, sapte ani de detentie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel ca pedeapsa finala care ar urma sa fie executata este de sapte ani.
Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 9 ianuarie cercetarea judecatoreasca in dosarul "Trofeul calitatii", instanta anuntand atunci ca se va pronunta in 23 ianuarie in aceasta cauza, cand a amanat pentru luni, 30 ianuarie.
Fostul premier Adrian Nastase a declarat, la ultimul termen de judecata, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care castiga alegerile sa faca dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legatura cu «Trofeul calitatii»", a spus politicianul.
Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii»". "In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase", potrivit DNA, informeaza Mediafax.
Intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul"Matusa Tamara", in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.
Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.

În loc de concluzii

Aşadar, despre controversatul Adrian Năstase s-au scris şi s-au spus atâtea, că nu ar încăpea nici în două-trei site-uri. Nu cred însă, că fostul premier este termnat ca om politic sau ca persoană publică. Destul de probabil că nu va face nici măcar o zi de puşcărie. Şi nu pentru că nu ar merita. Iar dacă se va petrece şi o asemenea minune, va şti să o exploateze, fructificând fiecare secundă petrecută după gratii. La fel de puţin probabil să-i fie atinsă vreo proprietate. Şi aceasta, pentru că ştie cel puţin la fel de bine să şi le conserve, cum a ştiut să le “agonisească”. De-aceea cred că nu suntem cei mai în măsură să dăm sfaturi sau să emitem nu ştiu ce anticipări. Cu siguranţă însă, că un timp, va trebui să stea cât mai departe de activitatea politică. Asta nu înseamnă că se va şi putea abţine. Păpuşar cum îl ştim, politica şi-o va impune prin fostii subordonaţi Victor Ponta, Ilie Sârbu, Radu Mazăre, Oprişan şi restul baronilor locali PSD, rămaşi loiali fostului premier.

Niciun comentariu: