duminică, 17 ianuarie 2010

Haiti, mon amour!!!

Haiti, mon amour!!! Viaţa ca…accident?! ”Un puternic cutremur de pământ de magnitudine 7.3 a lovit marţi vestul statului Haiti, provocând prăbuşirea unui spital şi emiterea unei alerte la tsunami”, a anunţat Institutul Geologic American (USGS), citat de Associated Press.
Evoluţionist privind lucrurile, viaţa pe Terra a fost se pare un accident genetic, urmare a unui cataclism cosmic. La fel şi acum în Haiti de după cutremur, viaţa a devenit tot un accident, foarte adesea nedorit, moartea fiind cea care pândeşte la tot pasul, la fiecare colţ de stradă sau clădire. Moartea şi molimele. Iar cine scapă şi de acestea riscă să dea nas în nas cu găştile de hoţi sau de foşti deţinuţi formate din rândul celor peste 6.000 de condamnaţi pe viaţă, evadaţi din închisorile haitine. Iată însă cât de scurt poate fi drumul de la o existenţă firească, la o alta de coşmar! Uneori mai scurt de 35-40 de secunde. Nu am fost niciodată în Haiti, dar poate că tocmai pentru asta o declar dragostea mea! Haiti, Mon Amur!
Ora 14:50 Şeful misiunii ONU în Haiti, dat dispărut: Hédi Annabi, şeful misiunii ONU în Haiti, este dat dispărut după seismul devastator care a lovit capitala haitiană Port-au-Prince, provocând morţi şi răniţi în rândul angajaţilor misiunii Naţiunilor Unite, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului ONU din New York, transmite Wall Street Journal.
"Nu l-am contactat pe dl Annabi. Ştim că se afla în imobil în momentul când clădirea s-a prăbuşit. Nu dispunem de nici o informaţie în legătură cu numărul şi cetăţenia victimelor", a precizat purtătorul de cuvânt. Ora 11.50 "Morţii vor fi număraţi cu sutele atunci când va fi posibil să se realizeze un bilanţ", a avertizat un medic, el însuşi rănit la braţul stâng şi acoperit de sânge. Seismul a fost urmat de 25 de replici foarte violente, atingând o magnitudine de până la 5,9 grade".
Preşedintele Rene Preval şi soţia sa au supravieţuit catastrofei, a subliniat ambasadorul statului Haiti în Mexic. Haiti înainte de cutremur
Ora 09:00 Niciunul dintre cei 21 de ofiţeri români aflaţi în Haiti pentru misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU nu a fost rănit în urma seismului, a declarat secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, chestor Marian Tutilescu.
Potrivit lui Tutilescu, miercuri dimineaţă, la scurt timp după producerea cutremurului, structurile ministerului au luat legătura cu toţi cei 21 de ofiţeri români aflaţi în Haiti, iar aceştia au raportat că nu au fost afectaţi în niciun fel de seism. România are 21 de ofiţeri în MINUSTAH (Misiunea ONU din Haiti), 13 fiind din cadrul IGPR şi restul din poliţia de frontieră. Ei îndeplinesc misiuni pe întreg teritoriul statului Haiti. Ora 08.30 Un supermarket situat în nordul capitalei Port-au-Prince a fost jefuit în noaptea de marţi spre miercuri, în timp ce numeroase cadavre zăceau pe marginea străzilor după cutremurul produs în Haiti, relatează AFP.
Hoţii profitau de prăbuşirea supermarketului pentru a fura ce se mai afla în el. Numeroase cadavre şi persoane rănite se puteau vedea în nordul capitalei haitiene, în jurul cartierului de pe strada Delmas. Ora 08.00 Ambasadorul Republicii Haiti în Mexic a dat asigurări miercuri că preşedintele haitian, René Préval, ''este în viaţă'', după puternicul seism care a lovit capitala Port-au-Prince şi a provocat prăbuşirea palatului prezidenţial, informează AFP.
Centrul oraşului Port-au Prince a fost distrus de către seism: imobile prăbuşite, locuitori panicaţi, răniţi pe străzi şi probabil morţi cu sutele. Mai multe canale de televiziune din America de Sud au difuzat deja imagini cu cadavre îngropate sub dărâmături. Palatul prezidenţial a fost serios avariat, precum şi clădirile unor ministere din împrejurimi. S-au prăbuşit, de asemenea, spitale, hoteluri şi şcoli. Ora 07.40: Sediul misiunii de stabilizare a ONU în Haiti a fost distrus "în mare parte" de cutremurul puternic produs, marţi, în apropiere de capitală, a declarat un angajat al organizaţiei, ONU confirmând ulterior producerea unor pagube grave şi faptul că numeroşi angajaţi sunt daţi dispăruţi, transmite AFP. "Cartierul general al Misiunii de Stabilitate a ONU în Haiti s-a prăbuşit în mare parte. Există numeroase persoane sub dărâmături, morţi şi răniţi", a declarat un angajat local al Minustah.
La New York, purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, a confirmat că imobilul organizaţiei internaţionale "a fost grav avariat".
Ora 07.30 La câteva ore după seismul din Haiti, de 7 grade, SUA, Canada, Franţa şi ţări din regiune au anunţat trimiterea de ajutoare şi echipe de salvare cu destinaţia Port-au-Prince, informează miercuri AFP. Din partea ONU: purtătorul de cuvânt al Biroului de coordonare pe probleme umanitare /OCHA/, Stephanie Bunker, a precizat că organizaţia sa a adresat mesaje de alertă către diferite birouri din lume în scopul de a pregăti o mobilizare majoră cu destinaţia Haiti. De asemenea, Banca Interamericană de Dezvoltare (BID),/a deblocat un ajutor de urgenţă pentru Haiti în valoare de 200.000 de dolari care să permită îndeosebi aprovizionarea cu alimente, apă şi medicamente. Ora 06.40 Alerta locală de tsunami emisă după seismul puternic produs marţi seară în Haiti a fost anulată, informează postul de televiziune CNN, citînd Centrul american de Avertizare Tsunami din zona Pacificului.

O alertă locală de tsunami fusese emisă după seismul puternic produs marţi seară în Haiti. Centrul american de Avertizare Tsunami din zona Pacific anunţase că exista riscul formării unui tsunami local care putea afecta zonele de coastă situate pe o rază de 100 de kilometri de epicentrul seismului, în Marea Caraibelor.
.Haiti, mon amour!!! Ultima oră: Cutremul din Haiti a făcut peste 200.000 de morţi şi dispăruţi, peste 3.000.000 de haitieni au rămas fără un adăpost de-asupra capului. În Haiti, la tot pasul pândeşte moartea, declanşarea unor epidemii,fiind iminentă. Şi dacă niciuna dintre acestea nu dau de tine, cu siguranţă vei da tu peste pericole şi mai mari, cum ar fi întâlnirea cu găştile de hoţi sau de foşti deţinuţi evadaţi din închisorile haitiene. Our Past is Haiti’s Present Ştefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu: