joi, 25 martie 2010

INTERVIU- PRESA CA O HAZNA-PRIMA PARTE

PRESA CA O HAZNA-INTERVIU-PRIMA PARTE

23 martie 2010
Interviu in exclusivitate- Stefan Dumitru Afrimescu: "Presa ca o hazna" - Prima parte


Imediat dupa ce-am aflat de moartea jurnalistului Mile Carpenisan s-a intamplat sa-i iau interviu poetului si publicistului Stefan Dumitru Afrimescu . Subiectul discutiei s-a purtat pe marginea recentei sale demisii de la Atac de Arges. Am considerat acest fapt ca fiind un bun pretext pentru a-l provoca pe domnia sa sa vorbeasca despre conditia gazetarului roman. Dar sa lasam introducerile si sa incepem prima parte a dialogul spumos care s-a purtat pe messenger intre reporter si intervievat ! Va anunt ca discutia a fost libera, nu am avut nici un fel de intrebari pregatitoare... ci doar curiozitati spontane.
Dielda: Ok.
Stefan Afrimescu: „Motor”?
Dielda: Cum ati primit oferta de a lucra pentru Atac? Cum ai inceput colaborarea cu ei?
Stefan Afrimescu: Era o colaborare mai veche. În 2002, m-am numărat printre fondatorii acestui ziar în Argeş. Apoi Atac-ul de-atunci s-a transformat în “Impact de Argeş” sub o altă conducere locală şi o altă echipă redacţională. Echipă formată din oamenii agreaţi de Nicolescu & comp.
Dielda: Nicolescu si mai cum ?... Ca sa stie lumea despre cine este vorba .
Ştefan Afrimescu: Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş. A urmat vânzarea brandului Impact (fostul Atac de Argeş), unui individ căsătorit cu nepoata lui Nicolescu şi cununaţi de către acesta.
Dielda: Cand s-a intamplat vanzarea?
Stefan Afrimescu: Vanzarea a avut loc prin 2007-2008. Cel care l-a vândut a fost Mihai Ghezea . Preţul obţinut a fost 200.000 de euro. În acest preţ a intrat şi jeep-ul fostului "mogul".
Dielda: Avea probleme din cauza crizei sau Atacul trebuia sa se vanda ?
Stefan Afrimescu: Nu. Numai, s-a produs din foamea de bani a lui Ghezea şi pentru că devenise “deochiat”. Destul de probabil, ca era şi falit.
Dielda: Inteleg ca Nicolaescu nu va este deloc strain.
Stefan Afrimescu:Lui Nicolescu i se mai spune: “Ayatolahul” Argeşului, “Vecinul” (pentru că se învecinează cu câte-o prorietate cu mai toţi argeşeni), prim-secretarul judeţului, etc. În fapt Nicolescu este fost senator de Argeş al PSD, fost preşedinte al Comisiei de Control SIE din Senat, membru BOR etc. etc. şi preşedintele C.J. Argeş.
Nici nu ar avea acum să-mi fie strain. Doar e vecinul tuturor argeşenilor. O să mă explic pe parcursul interviului ce este cu porecla asta.
Dielda: Ok. Sa continuam....
Stefan Afrimescu: Desigur.
Dielda: Lucrati din 2002 pentru Atac? Sau au mai existat pauze de la colaborarea cu ei?
Stefan Afrimescu: Nu. În 2002 am plecat cu mai puţin de 6 ore înaintea unui flagrant, care mi se organizase în vila lui Văcăroiu de la Ştefăneşti, de comun acord cu primarul de-atunci şi de-acum al comunei Albota, care se numşte Ion Dumitru, alias "Ducele de Albota sau “ducele de râpă”
Dielda: Puteti explica evenimentul?
Stefan Afrimescu: De altfel pe-atunci eu lucram la România Liberă. Iar Ghezea îi înebunise pe şefii mei de la Bucureşti cu telefoanele, pârându-mă că le fac concurenţă neloială, deşi Atacul era un săptămânal.
Dielda: Care era rostul gestului sau?
Stefan Afrimescu: Gestul lui Ghezea avea mai multe explicaţii. El mă cooptase în acel proiect pus de Nicolescu, anume pentru a fi dat afară de la România Liberă.
Dielda: Ce interes avea?
Stefan Afrimescu: Asta pe de-o parte; pe de-altă parte nici nu avea cu cine porni acel ziar Trei sau patru numere la rând nu găseai în ziar decât articole de-ale mele şi George Stăncescu. Interesul era să mă scoată din presă. Să scape de mine, izolându-mă de fenomemnul media.
Dielda: Cat ati lucrat in perioada aceea ?
Stefan Afrimescu: Nu am lucrat decât două luni pentru acel Atac de Arges.
Dielda: Dorea sa va puna pe tusa de la ziarul central ca sa va transforme in omul lui permanent la ziarul Atac ?
Stefan Afrimescu: Nu tocmai. Dorea să mă elimine de România Liberă şi totodată din mass media. Ştia că nu avea cum pune şaua şi pe mine. A pus-o pe ceilalţi, de după mine şi Stăncescu. Eu trebuia să dispar din media, nu doar de la Atac. Iar Ghezea i-a făcut jocurile de la cap la coadă.
Dielda: Cui, lui Nicolaescu ?
Stefan Afrimescu: Da, lui Nicolaescu si camarilei lui. Camarila care inseamna tot PSD-ul, inclusiv Vacaroiu, Nastase etc..
Dielda: Intre timp unde ati mai lucrat?
Ştefan Afrimescu: Până prin 2007-2008 la România Liberă, apoi la Adevărul, pe urmă la Argeşanul.
Dielda: Cum ati ajuns sa lucrati iar pentru... Ghezea ?
Stefan Afrimescu: Probabil o anume nostalgie, după acel Atac din 2002, la care nu am mai putut continua.
Dielda: Cum a venit propunerea? De la cine? Si de ce ati mai acceptat sa lucrati pentru un om care v-a facut rau ?
Stefan Afrimescu: Apoi minciuna lui Paraschivescu, potrivit căruia “Ghezea nu mai este nimic la trustul Atac, promisiunea unui salariu acceptabil pentru provincie.... Şi nu în ultimul rând structura echipei redacţionale.
Dielda: Nu stiati ca Ghezea era tot la mijloc ? Asta incercati sa-mi spuneti?
Stefan Afrimescu: Excat. Asta ni s-a asigurat: "Ghezea nu mai are cu nimic de-a face cu Atacul", ca să-l citez pe Paraschivescu. Declaraţie făcută în cadrul conferinţei de presă de la lansarea ziarului.
Dielda: Puteti sa ne povestiti primele impresii de la lansarea Atacului de Arges ? Primele manipulari in cazul de fata...
Stefan Afrimescu: Lansarea a avut loc cu surle şi trâmbiţe pe data de 1 martie, la restaurantul Magic de la poalele Pădurii Trivale.
Dielda: Adica mese festive, invitati.... Ghezea inteleg ca era marele absent de la eveniment.
Stefan Afrimescu: Da, dar nici unul din echipa nu i-a dus dorul. Te asigur. Primele impresii de manipulare au apărut la doar câteva zile (două sau trei zile) de la lansare, când am citit pe un site că Ghezea este în continuare asociat cu 45% la trustul Atac. Cât priveşte invitaţii, nu au venit nici 40% dintre ei. Sigur că au fost şi mese întinse, şi un oarece fast. Dar ce folos ! Au fost mai mulţi de la Bucureşti decât de la Piteşti.
Dielda: Şi cu ce sperante, cu ce promisiuni ati acceptat intrarea in noua echipa ? Ce asteptari aveati de la Atacul care intelegeati ca este "fara Ghezea" in fruntea consiliului director ?
Stefan Afrimescu: Nu am făcut nici un efort pentru a fi acceptat. Aveau pur şi simplu nevoie de "negri" pentru a urni hardughia. Multe au fost aşteptările, dar s-au dovedit deşarte.
Dielda: Cine era in conducere? Cine v-a propus colaboarea cu Atac-ul?
Stefan Afrimescu: Am fi vrut să facem un ziar cum nu mai existase în Argeş. Atât ca înfăţişare, cât şi conţinut. Am fost sunat de către doi dintre gazetarii; poate cei mai buni din Ageş: Stăncescu şi Mitruş
Dielda: Aparitia unui ziar pe piata media romaneasca este un curaj nebunesc avand in vedere criza financiara. Cum credea Paraschivescu ca va face valuri in Pitesti si implicit bani imediat ? Ce strategie aborda conducerea ?
Stefan Afrijmescu: Nu ştiu, poate prin aceleaşi metode ca ale lui Ghezea.
Dielda: Adica prin santaj si manipulare ?
Stefan Afrimescu: Da. Cu Stăncescu am fost cofondator în 2002 la Atacul de-atunci, iar Mitruşi ni se alăturase în cadrul altor proiecte media, cum ar fi Vocea Argeşului.
Dielda: Stancescu si Mitrusi mai lucreaza la Atac?
Stefan Afrimescu: Nu. Din fosta echpă echpă a mai rămas doar Florin Dan Badea.
Dielda: Restul au plecat ei sau au fost dati afara?
Stefan Afrimescu: Primul am plecat eu. Apoi, 2 zile mai târziu au plecat şi Stăncescu şi Mitruş.
Dielda: Pe cine ati anuntat de plecarea dvs si cum au reactionat?
Stefan Afrimescu: Eu am plecat într-o vineri (azi se împlinesc două săptămâni), iar ceilalţi doi au plecat peste trei zile după mine. Mi s-a părut a nu fi trezit nicio surpriză gestul meu.
Dielda: Paraschivescu, directorul Atac de la Bucuresti adica nepotul preferat al lui Ghezea, ce a zis despre plecarea jurnalistilor buni?
Stefan Afrimescu: I-am pus “directoarei” Stancu legitimaţia pe masă şi-am plecat. Nici măcar nu a interesat-o. Bătuse deja palma cu Nicolescu, şi nu ştia cum să scape mai repede de noi.
Dielda: Inteleg ca este un jurnalist bun Badea si de aceea conducerea ziarului a dorit sa fie oprit...
Stefan Afrimescu: O, da. Aferim!
Dielda: Nicolescu a cerut ca sa fiti extirpat de la Atac?
Ştefan Afrimescu: Destul de probabil.
Stefan Afrimescu: Florin D. Badea este un "jurnalist" cu caş la gură încă! Încă nu a aflat cu ce se "mănâncă" presa asta.
Dielda: Ce investigatii si anchete a mai facut el pana la aceasta data ? Va intreb asta fiindca am citit pe blogul lui Badea cum se lauda cu ... performanta sa profesionala pentru care a fost preferat de echipa de la Atac.
Stefan Afrimescu: Nu. A fost preferat, din lipsă de verticalitate. Niciun şef nu-şi doreşte o echipă pe care să n-o poată controla.
Dielda: Am vazut ca jurnalistul Badea v-a elogiat la dubla lansare de carte pe care ati avut-o de curand la Pitesti. Atunci va stima... Acum ce se intampla in sufletul dumnealui de a facut o “piruieta” de 180 de grade si va jigneşte în fiecare zi ?
Stefan Afrimescu: Există două explicaţii: una ar fi aceea că atât îl duce mintea. O altă explicaţie ar putea fi că face jocul celor de la Bucureşti şi pe-al directoarei Stancu. Dar s-ar putea să-şi doreacă şi creşterea traficului pe blog. Înclin să cred că le practică pe toate trei.
Dielda: Este trist cand cineva se foloseste de scandal pentru a se face remarcat si nu de talent cum ar fi firesc. Voi posta pe blog un video cu lansarea dvs. unde, in compensat, pe atunci Badea facea risipa de elogii. Sa fie vorba de amnezie, cameleonism...
Stefan Afrimescu: Destul de probabil că e afectat de amândouă.
..............
VA URMA !!!!


... vezi tot
Publicat de dielda dana DINU la 3/23/2010 03:43:00 PM 0 comentarii
Etichete: DIELDA vis-a-vis de MASS-MEDIA, exclusivitati media
22 martie 2010
Promisiune: Interviul cu poetul si publicistul Stefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu: