"China este cel mai mare IPOCRIT al lumii, in momentul de fata"
Actorul Richard Gere, care este si un adept al invataturilor lui Dalai Lama, a declarat intr-un interviu televizat ca "China va trebui sa ucida toti calugarii tibetani ca sa le poata distruge cultura ... si tot nu va reusi".
Gere a facut aceste declaratii la postul NDTV 24x7, dupa ce a fost intrebat cum comenteaza actele disperate ale unor calugari tibetani, care s-au auto incendiat in semn de protest fata de agresiunile comise de China la adresa Tibetului.
"China este un loc extrem de dificil in care sa traiesti, mai ales daca esti un liber-cugetator, daca esti artist sau o persoana religioasa, mai ales in Tibet. Chinezii i-au evaluat gresit pe tibetani, avand impresia ca vor reusi sa le rastoarne crezul religios si sa-i transforme in comunisti. Asa ceva nu se va intampla niciodata! Toata viata unui tibetan este dedicata budismului, profesorilor si maestrilor ... in jurul celor mai inalte valori ale budismului. Chinezii nu vor reusi sa schimbe asta nici macar in 100 de ani, in 200 de ani sau 1000 de ani, nu se va intampla niciodata." a declarat Richard Gere.
Richard Gere se afla acum in India, unde a ajuns inca de Anul Nou, pentru a participa la cea de-a 10-a manifestare religioasa budista - Kalachakra Puja - la locul sfant Bodh Gaya. Acest eveniment anual este dedicat pacii din lumea intreaga si a fost deschis de liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, care traieste in India din 1959, de cand a fost exilat de fortele ocupante chineze.
Richard Gere este budist si devotat al ideilor promovate de Dalai Lama de mult timp, fiind un vizitator constant al Indiei, acolo unde traieste liderul tibetan exilat impreuna cu adeptii sai - in nordul regiunii Dharamsala.
Protestele organizate in ultima perioada impotriva ocupatiei chineze din Tibet au fost de cele mai multe ori pasnice, insa recent au existat cateva incidente in Tibet, unde mai multi calugari s-au autoincendiat - unii dintre ei tinand in maini fotografii ale lui Dalai Lama.
"Totul se reduce, intr-adevar, la motivatie. Vreau sa spun ca ... niciunul dintre acesti calugari nu a facut vreun rau nimanui. Este un sacrificiu total pentru poporul lor si pentru ceilalti. Insa mai important mi se pare faptul ca ar trebui sa ne concentram asupra cauzei si si se ne intrebam de ce au facut acesti oameni asa ceva?" a mai declarat actorul american.
"Nu conteaza cate autostrazi vor construi chinezii sau cati zgarie-nori, sau cati colonisti sunt, cred ca sau sau sapte milioane de chinezi, adusi in Tibet - toate acestea nu o vor schimba (cultura tibetana, n.r.). Ei (chinezii, n.r.) ar trebui sa ucida fiecare tibetan si tot nu ar reusi sa faca asta." a spus Richard Gere, citat de Hollywood Reporter.
Actorul si-a adus aminte, cu aceasta ocazie, de prima si ultima data cand a vizitat China, in 1993, cand a fost invitat la premiile celui mai prestigios festival cinematografic din aceasta tara, Cocosii de Aur.
"Eram foarte sceptic in privinta acestei vizite, ma tot intrebam de ce m-au invitat. Am stat de vorba cu unele persoane care erau mai avizate si mi-au spus ca evenimentul este prea important ca sa nu ma duc si ca nu imi vor face nimic. Eu ma gandeam insa ca ma vor ucide daca voi ajunge acolo. Pana la urma m-am dus, insa am insistat sa vina cu mine unul dintre profesorii mei tibetani, care nu mai fusese acolo din 1959, cred. A fost o mare drama, negocieri ... pana la urma au fost de acord, am fost in China, iar apoi in Tibet. Si ce am vazut in Tibet a fost un nivel groaznic al mizeriei si al tristetei umane. Asta se intampla in 1993, iar de atunci lucrurile s-au inrautatit."
Cat despre cresterea economica uimitoare a Chinei: "Ce ne intereseaza pe noi mai mult, banii sau adevarul? Eventual, ar trebui sa te inclini in fata vointei poporului si a dorintei lor de a progresa ca economie, la fel si educatia lor este in dezvoltare. Nimeni nu vrea insa sa traiasca in ipocrizie, iar China este cel mai mare ipocrit al lumii in momentul de fata." a concluzionat Richard Gere.
Sursa: / The Hollywood Reporter
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu