Zece povesti de viata, de la Oprah Winfrey sau J.K. Rowling, la Abramovici, Del Vecchio sau Kerkorian!
Unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei au plecat de pe strazi si astazi au ajuns in topul Forbes. Desi este aproape imposibil sa ajungi la asemenea averi, in conditiile in care nu ai niciun ban in buzunar, iata mai jos cateva povesti reale care dovedesc ca se poate intampla sa depasesti cele mai grele incercari ale vietii si sa reusesti sa-ti creezi un imperiu financiar.
1. Guy Laliberté facea scamatorii pe strada inainte de a infiinta cel mai cunoscut circ din lume, Cirque du Soleil. Inainte de a deveni unul dintre cei mai cunoscuti artisti de circ, canadianul Laliberté canta la acordeon pe strada, mergea pe cioburi de sticla si inghitea focul. A dat lovitura in 1987, cand a venit cu trupa sa de circ din Quebec la Los Angeles. In America, Cirque du Soleil a devenit trupa de succes pe care o stim cu totii astazi. Acum, Laliberté este directorul circului, joaca poker profesionist si a calatorit in spatiu. Averea sa se ridica la 2,5 miliarde de dolari.
2. John Paul DeJoria a locuit in masina personala, inainte de a da lovitura in afaceri.
Pentru John Paul DeJoria viata in America nu a fost deloc usoara. Parintii sai de origine germana si italiana au divortat cand el avea 2 ani. Pana la 10 ani, DeJoria a vandut carti postale pentru Craciun si ziare pe strada pentru a-si intretine familia. Ulterior a fost trimis la orfelinat, a facut parte dintr-o banda de copii ai strazii in Los Angeles, dupa care s-a inrolat in armata.
După ce s-a angajat la Redken Laboratories, a imprumutat 700 de dolari si a infiintat John Paul Mitchell Systems, firma prin intermediul careia vindea produse cosmetice din usa in usa. In aceasta perioada nu avea casa si dormea in masina.
Acum, JPM Systems valoreaza aproape un miliard de dolari, DeJoria extinzandu-si afacerile in mai multe domenii, de la diamante, la muzica.
3. De la copil al strazii la miliardar. Si-a construit un imperiu cu 700 de dolari imprumutati!
Howard Schultz a crescut in suburbiile rau famate ale Brooklynului, iar acum conduce Starbucks.
Schultz si-a dorit intotdeauna sa plece din mediul in care a crescut si sa duca viata pe care o avea tatal sau ca sofer de camion. Pentru ca era bun la sport, a castigat o bursa la Universitatea din Michigan.
Dupa absolvire, cu o diploma de comunicare in buzunar, Schultz a lucrat o perioada la Xerox, timp in care a descoperit o cafenea mica numita Starbucks. Pasionat de cafea, a parasit Xerox in 1987, pentru a deveni directorul executiv al cafenelei. Astazi, Starbacks are peste 16.000 de cafenele in toata lumea, iar averea lui Schultz a depasit 1,1 miliarde de dolari.
4. Francois Pinault a renuntat la scoala, iar astazi conduce compania de produse de lux PPR!
Pinault a renuntat la scoala in 1947, pentru ca era ridiculizat de colegi din cauza originilor sale modeste. A inceput sa munceasca in fabrica de cherestea a tatalui sau, iar in anii '70 a inceput sa cumpere firme mici. Tacticile sale de business dure - cum ar fi concedierile masive sau vanzarea fabricii de cherestea, pentru a o cumpara apoi la un sfert din pretul initial, atunci cand piata s-a prabusit, i-au atras porecla de “animal de prada”.
A folosit aceleasi tactici in afacerile cu imobiliare, a cumparat titluri de stat frantuzesti, catalogate ca fiind “junk”, si a cerut ajutor de stat pentru a-si salva afacerile de la faliment.
Acest mod de a face afaceri l-a ajutat sa puna pe picioare PPR, o companie care vinde marci de lux celebre, cum ar fi Gucci sau Stella McCartney. Devenit la un moment dat cel mai bogat om de afaceri din Franta, averea lui se ridica acum undeva la 8,7 miliarde de dolari. A cumparat case vechi in toata lumea si este socrul actritei Salma Hayek.
5. Leonardo Del Vecchio a crescut in orfelinat, iar astazi conduce imperiul care face ochelarii de soare Ray-Ban si Oakley!
Del Vecchio a fost unul dintre cei cinci copii care au ramas in grija mamei vaduve. Crescut in orfelinat, s-a angajat intr-o fabrica de componente auto si de rame pentru ochelari de vedere, unde si-a pierdut un deget.
La 23 de ani, si-a deschis propria afacere de rame de ochelari care, astazi, a devenit cel mai mare producator de ochelari de soare din lume. Luxottica vinde celebrele branduri Ray-Ban si Oakley si detine peste 6.000 de magazine Sunglass Hut si LensCrafters. Averea lui este estimata la 10 miliarde de dolari.
6. Ingvar Kamprad s-a nascut intr-un catun din Suedia, iar acum conduce retailerul de mobila IKEA!
Kamprad a crescut la tara, la o ferma, dar a avut intotdeauna spirit de om de afaceri. Prima lui afacere a constat in cumpararea de chibrituri engros de la Stockholm, pe care le vindea in satul natal. Apoi si-a extins afacerea la peste, decoratiuni pentru Craciun si obiecte de scris.
Nemultumit de micile afaceri, a imprumutat bani de la tatal sau (recompensa pentru notele bune de la scoala) si a creat o afacere de vanzari prin posta, care ulterior s-a transformat in ceea ce cu totii stim astazi ca fiind IKEA (numele vine de la initialele sale si ale satului natal). Mobila a devenit cel mai vandut produs, iar Kamprad a inceput sa foloseasca tamplarii din sat pentru a produce mobila la preturi mici. Acum este unul dintre cei mai bogati oameni ai plantei, cu o avere de 6 miliarde de dolari.
7. Roman Abramovici, orfanul care a transformat un cadou de nunta intr-un imperiu petrolier!
Dupa ce parintii sai au murit cand avea 4 ani, Abramovici a fost crescut de un unchi si de bunica sa. A renuntat la liceu, pentru a-si urma spiritul antreprenorial. S-a mutat la Moscova, unde a inceput sa vanda diverse lucruri, inclusiv rate din plastic pentru copii.
Norocul i-a suras cand, la nunta, cumnatii lui i-au facut un cadou consistent, bani pe care i-a folosit pentru a cumpara gigantul petrolier Sibneft, in 1995. A investit, de asemenea, in industria de aluminiu.
Personaj controversat in Rusia, Abramovici a fost acuzat, de-a lungul timpului, de afaceri mai putin legale, de mituirea politicienilor si de plata unor taxe de protectie, pentru a avea rolul principal in afacerile cu aluminiu. A devenit unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei si detine cel mai mare iaht privat din lume.
8. J.K. Rowling a trait din ajutor social, inainte de a scrie seria Harry Potter!
La inceputul anilor '90, Rowling tocmai divortase si isi intretinea copilul din ajutorul social. A scris prima carte din seria Harry Potter prin cafenele, unde mergea impreuna cu fiica sa, Jessica, pentru ca erau cel mai bun loc in care copilul putea dormi. Filmele din seria Harry Potter au fost un succes mondial, iar averea scriitoarei este estimata la 1 miliard de dolari.
9. Oprah Winfrey a transformat viata grea pe care a dus-o in tinerete in inspiratie pentru un imperiu de miliarde de dolari!
In primii ani de viata, Oprah a fost crescuta de bunica sa si purta rochii facute din saci de cartofi. Dupa ce a fost abuzata de doi membri ai familiei si de un priten al acetora, a fugit de acasa la varsta de 13 ani. La 14 ani, a nascut un copil care a murit, insa, la scurt timp. A locuit un timp cu tatal sau, perioada care i-a schimbat viata. A castigat o bursa la liceu si un concurs de frumusete, unde a fost descoperita de un post de radio, iar restul e istorie. Numele Oprah a devenit un imperiu, iar averea realizatoarei TV este estimata la 2,7 miliarde de dolari.
10. Kirk Kerkorian s-a transformat din boxer si pilot in cel mai mare propritar de cazinouri in Las Vegas!
Kerkorian, care a invatat engleza pe strazi, a renuntat la scoala in clasa a 8-a, pentru a se face boxer. Familia lui a fost saracita de Marea Depresiune, iar Kerkorian trebuia sa-si foloseasca talentele pentru a o intretine. A devenit apoi pilot in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Cu banii stransi a inceput o afacere in imobiliare. Astazi detine mai multe cazinouri si hoteluri in Las Vegas, iar averea lui se ridica la 16 miliarde de dolari.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu