vineri, 26 noiembrie 2010

Reglări de conturi între afacerişti cu ajutorul unor înalţi funcţionari publici!

Reglări de conturi între afacerişti, cu ajutorul instituţiilor statului!
Scandalul “Şpagă pentru secretarul de stat de la Interne” a pornit din Argeş!

Vineri, 19 noiembrie, ora 15:00. Cătălin Chelu a fost ridicat de către procurorii DNA în centrul Capitalei. pentru tenativă de mituire cu 1 milion de euro pe chestorul argeşean Dan-Valentin Fătuloiu. Cătălin Chelu, unul dintre bogaţii România, reţinuţi vineri după-amiază după ce chestorul Fătuloiu a formulat autodenunţ privind încercarea de a fi mituit cu bunuri însumând 1 milion de euro, este deja un jucător important pe piaţa afacerilor din Argeş. Dincolo de statutul de acţionar în câteva societăţi comerciale din judeţul nostru – ultima achiziţie fiind Electroargeş – omul de afaceri de origine gălăţeană a devenit notoriu în peisajul local după ce a intrat într-un război de „care pe care”, pentru controlul asupra Alpromului cu argeşeanul Gheorghe Văsâi, un jucător la fel de feroce pe piaţa afacerilor autohtone, a “ras” aproape toată zona de nord a municipiului Piteşti. Astfel, După ce a pierdut controlul “Alprom” în favoarea omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, Gigi Văsâi a reuşit să mai spele din ruşine, vineri, 19 noiembrie 2010, când cel mai bun prieten al său, chestorul Dan Fătuloiu, l-a trimis pe Chelu & Compă, în spatele gratiilor DNA în urma unui scandal de 1.000.000 euro şpagă. La „pachet” cu el, în faţa procurorilor a ajuns şi directorul în funcţie al “Alprom”, Antonel Bunu, omul pe care Cătălin Chelu îl pusese în fruntea fabricii pentru a purta războaiele cu asociatul Văsâi, Gabriel Constantinescu şi Ştefan Badea, ultimul chiar din Topoloveni.
Cătălin Chelu în Argeş În urmă cu câţiva ani, gălăţeanul Cătălin Chelu a pus bazele unei tele¬viziu¬ni prin cablu la Câmpulung, iar la un moment dat a patronat chiar şi un post de televiziune în acest municipiu. În noiembrie 2009, Cătălin Chelu a devenit extrem de vizibil în Argeş, în mo¬¬mentul în care a preluat pachetul majoritar de acţiuni 51,7%, prin intermediul mai multor firme pe care le deţine la societatea Alprom, în de¬trimentul omului de afaceri piteştean Gigi Văsâi. Pe 2 noiembrie 2010, piaţa Rasdaq a înregistrat un transfer spectaculos de acţiuni în ceea ce priveşte “Electroargeş” Curtea de Argeş. Cătălin Chelu a pre¬luat prin in¬ter¬mediul a două dintre firmele sale “Mattera Com” (5,79%) şi “Porta¬von” (29,61%), o parte dintre acţiunile de la “Electroargeş” Curtea de Argeş. Potrivit anumitor surse, Cătă¬lin Chelu ar fi preluat aceste acţiuni de la Sorin Ovidiu Vântu. În momentul de faţă, gălăţeanul deţine 35,4% din acţiunile de la “Electroargeş” Curtea de Argeş. În afară de firmele pe care le deţine în Argeş, gălăţeanul Cătălin Chelu (44 de ani) este managerul de la Altur Slatina şi unul dintre cei mai importanţi deţinători de acţiuni SIF în întreaga ţară, fiind de asemenea managerul următoa¬relor firme: “Celule Electrice Băileşti”, “Favil” Râmnicu Vâlcea, “Vulturul” Comarnic, “CIT” Tecuci, “Mecanica Rotes” Târ¬go¬viş¬te, “Vitimas” Tecuci, “Spit Bucovina” Su¬cea-va, “UPSS” Botoşani, “Proletarul Dorohoi”, “Glagros” Galaţi şi “Minexfor” Deva. Potrivit „Topului Forbes 500 miliardari”, Cătălin Chelu are o afacere estimată la 17 milioane de euro, ocupând locul 312 în România, fiind în acelaşi timp considerat unul dintre cei mai importanţi jucători de pe bursa românească de acţiuni. Luna trecută, Cătălin Chelu a fost acuzat de Compania Naţională a Valorilor Mobiliare că a încercat şi a reuşit, prin diverse firme, să obţină controlul unui pachet de acţiuni mai mare decât permite legea la SIF-uri.
Până la momentul arestării, Chelu se credea câştigător măcar la puncte în acest război după ce preluase, printr-o metodă cel puţin discutabilă, controlul asupra pachetului majoritar de 51% din acţiuni. Cu celelalte 49% în portofoliu, Gheorghe Văsâi a demarat o luptă de clasă, atât la nivel de instituţii şi instanţe, cât şi dincolo de faţă văzută a unor asemenea războaie. Omul de afaceri argeşean, patron al “Girexim”, partener al statului în afacerile de salubritate şi transport public, multimilionar în euro, a proclamat cu tărie faptul că i-a fost „furat” dreptul de a controla fabrica pi¬teş¬tea¬nă şi s-a declarat adversarul nr. 1 al lui Cătălin Chelu. Reamintim că “Alprom” este unul dintre cei mai mari producători de mobilă din România, un jucător important pe piaţa exporturilor, o societate cu un patrimoniu impresionant.
În tot acest război, ca de altfel în toate loviturile date de patronul Girexim pe piaţa afacerilor din zonă, s-a vehiculat de la bun început ideea sprijinului necondiţionat de care Gigi Văsâi s-ar bucura din partea chestorului Dan-Valentin Fătuloiu, unul dintre cei mai vechi şi buni prieteni ai săi, un nume greu la nivelul Argeşului şi al Minins¬terului de Interne. De altfel, oamenii lui Cătălin Chelu în Argeş s-au plâns de-a lungul timpului de influenţa lui Gheorghe Văsâi, insinuând că acesta are spatele acoperit permanant de relaţia-cheie cu chestorul Fătuloiu. Pentru mediul public local, această relaţie nu este una secretă, fiind cunoscute prietenia, întâlnirile şi concediile consumate de familiile Văsâi şi Fătuloiu.
În acest context, ziua de vineri capătă valenţe deosebite, chestorul argeşean îngropând practic – pentru 24 de ore, 29 de zile sau câţiva ani - adversarul de clasă al prietenului său.
Hidroconstrucţia - o miză de 1 milion de euro şpagă? Potrivit presei centrale, în urmă cu câteva luni a început o adevărată vânătoare pentru preluarea acţiunilor uneia dintre cele mai puternice societăţi naţionale, Hidroconstrucţia, care are filiale în 12 judeţe, printre care şi Argeş. Printre cei interesaţi se număra şi Cătălin Chelu, societatea devenind şi mai atractivă după ce Guvernul a anunţat că pentru bugetul pe 2011 va rezerva sume importante pentru a putea accesa sute de milioane de euro din fondurile europene nerambursabile destinate infrastructurii, Hidroconstrucţia numărându-se printre potenţialii beneficiari ai unei părţi din aceste fonduri. Potrivit anumitor surse, Cătălin Chelu ar fi reuşit să preia o parte din acţiunile societăţii cu ajutorul unor interpuşi. Aceleaşi surse susţin că magnatul gălăţean l-ar fi rugat pe chestorul Dan Valentin Fătuloiu să-l ajute să preia pachetul majoritar al filialei argeşene.
Contactat, directorul Hidroconstrucţia Argeş, Ion Prioteasa, ne-a declarat: «Nu-l cunosc nici pe Chelu şi nici pe Fătuloiu. Niciunul nu a venit la mine şi nici nu am vorbit cu ei vreodată la telefon. Din câte am auzit, Cătălin Chelu ar fi cumpărat o parte din acţiunile de la Hidroconstrucţia prin intermediul unor interpuşi. În joc sunt aproximativ 6000 de acţiuni care aparţin unor actuali angajaţi sau foşti salariaţi care acum sunt pensionari».
Privatizarea societăţii Alprom a adus un adevărat război între Gigi Văsâi, managerul general de la Girexim Universal, şi Cătălin Chelu. Gigi Văsâi şi-a dorit la un moment dat să deţină singur pachetul majoritar de acţiuni la fabrica producătoare de mo¬bilă, numai că prin intermediul unor inginerii financiare „regele” SIF-urilor, Cătălin Chelu a reuşit să obţină pachetul majoritar de acţiuni de la Alprom. La un moment dat, Cătălin Chelu a fost acuzat de faptul că încearcă, de fapt, să distrugă Alpromul, iar concedierile de personal şi închiderea a patru so¬cie¬tăţi care fac parte din grupul Alprom au întărit şi mai mult astfel de speculaţii. Războiul dintre cei doi oameni de afaceri nu s-a oprit doar la acuzaţiile aruncate în mass-media, el mergând către organele statului care au ca sferă de activitate faptele de co¬rup¬ţie. Rând pe rând, la DNA Piteşti au fost trimise mai multe plângeri pe numele gălăţeanului Cătălin Chelu. Cel care l-a dat în gât la procurorii anti¬corupţie a fost nimeni altul decât duşmanul său de moarte Gigi Văsâi. Recent, pe acest subiect, managerul de la Girexim s-a arătat extrem de intri¬gat.
Cine este Dan Valentin Fătuloiu? Chestor al Poliţiei Romane, Dan Valentin Fătului este originar din Topoloveni. După un stagiu efectuat prin Argeş, perioadă în care s-a "remarcat" în timpul episodului "Berevoieşti", cand căra dosare cu Dacia pik-up.În în rest, a fost un "iliustru necunoscut". S-a făcut remarcat pe bune abia în Damboviţa ca şef al IJP. Nici trecutul moştenit pe linie paternă nu este unul tocmai de invidiat, tatăl său, Nicolae Fătuloiu find torţionarul "ţărănistului" Ion Diaconescu, prin închisorile comuniste. Ion Diaconescu este originar din Dobreşti Argeş, comună situată la o aruncătură de băţ de Topoloveni. Dan Valentin Fătului a fost propulsat în structurie MAI de către naşul său, chestor Nicolae Berechet, la randul lui, fost şef al Poliţiei Romane, personajul care i-a călăuzit paşii spre varful IGPR, şi care, continuă să i-i călăuzească şi-n ziua de azi. Precizăm că Nicolae Berechet a fost cel mai longeviv şef în structurile Internelor, ceea ce i-a facilitat cunoaşterea pană la detaliu a tot ce mişcă în MAI. De fapt se poate spune fără teama de-a exagera, că Berchet este cel care a profesionalizat corupţia în MAI şi IGPR. Tot despre Dan Valentin Fătuloiu "folclorul" vorbeşte de implicarea în furturile de carburanţi din conductele Petrom şi Compet, fiind considerat omul care, cand nu dădea "ponturi", dădea "verde" la atacurile asupra conductelor, desigur, contra sacoşe pline cu "paray". De altfel, şi la această oră, o parte dintre valutiştii din parcarea Hotelului Muntenia din Piteşti rulează valutele chestorilor Berechet şi Fătuloiu. Şi o fac de vreo 110-15 ani încoace, iar odrazla chestorului Fătuloiu, Fătuloiu jr, alias "Alex" dă bani cu camătă, încercand probail să rotunjească şi el cum poate conturile familiei.
Dar, chestorul Dan Valentin Fătuloiu, este şi „un poliţist cu experienţă“, după cum l-a prezentat Vasile Blaga la învestirea în funcţie. Este, printer altele şi „artizanul“ afacerii „Logan de 70.000 de euro“. Fătuloiu a scăpat totuşi, la vremea respectivă, de orice sancţiune, singurul care a plătit cu funcţia fiind şeful de atunci al Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa. Valentin Fătuloiu este de altfel, un expert în a se eschiva de răspundere în scandalurile publice. În urma incendiilor din 2007, de pe Autostrada Soarelui, chestorul Fătuloiu a reuşit să evite orice sancţiune, deşi erorile poliţiştilor au fost flagrante. Şi de această dată a fost tras la răspundere alt ofiţer: chestorul Dumitru Jianu, fost şef al Poliţiei Rutiere.
În anul 2006, Valentin Fătuloiu a reuşit să treacă şi pe lângă un flagrant organizat de DNA. Presa a relatat atunci că un anume Florea Olteanu l-a acuzat că i-ar fi cerut, prin intermediul unui intermediar, 5.000 de euro pentru rezolvarea favorabilă a unui dosar.
Singurul care a reuşit să „atragă“ demiterea lui Fătuloiu din vreo funcţie a fost, indirect, Stelian Ogică. În 2002, după ce a condus doi ani Poliţia Capitalei, Dan Fătuloiu a fost demis ca urmare a managementului defectuos în scandalul biletului la loto de un milion de euro.
Şeful poliţiştilor romani, alături de subordonaţi, a asistat pasiv, la trei zile de răfuieli între clanurile de rromi din Bucuresti.
Incidentul de joi după-amiază, cand rafale de mitralieră au răsunat în cartierul Giuleşti, a fost o consecinţă a trei zile de lupte între clanul lui “Domnu” si clanul lui “Vasiloiu”. Trei zile, în care politistii n-au auzit nimic. Au fost prinşi probabil, cu “treburile de zi cu zi”, cum ar fi pandirea şoferilor sau ridicarea taxei de protecţie de la buticari. Şi dacă ţiganii nu recurgeau la mitralieră, destul de probabil că puteau să-şi continue nestingheriţi războiul. Căci, asa-i la noi: fiecare isi apără pielea, iar poliţiştii işi caută rude bogate, care să le lase drept “moştenire” vile, maşini si conturi grase.

Dar cu Dinescu jr. ce-aţi mai avut?! În urma articolelor apărute pe tema imprumutului contractat de fiul lui Dinescu Gheorghe de la Cătălin Zuluf, asociatul lui Alexandru Fătuloiu si a incidentului petrecut într-un casino din Piteşti între datornicul Alexandru Dinescu si fiului chestorului argeşean, politicianul ţărănist a avut zilele trecute următoarea reacţie publică: “Intetionez să organizez zilele acestea o conferinţă de presă în care să arăt prin ce a trecut fiul meu din cauza acestor imprumuturi. Totul a început in 2007, cand băiatul meu, care era minor, a luat bani cu imprumut de la Cătălin Zuluf. Alexandru Fătuloiu se dezice acum de această speţă, de banii daţi de asociatul lui. Dacă nu avea nimic de-a face, ce-a căutat să vină el personal la mine acasă, să ne excute, să ia maşina din curte în schimbul banilor, în contul contractului? Au existat perioade în care, după cum am citit prin presă, maşinile Poliţiei din Topoloveni îi opreau pe creditorii lui Alex Fătuloiu şi ai lui Zuluf pe stradă, ca să le ceară banii înapoi! Intr-o ţară normală, Dan Fătuloiu ar fi trebuit să se autosuspende pană la finalizarea anchetei.”
Ce spun Fătuloiu senior şi juniorul? “Fiul meu nu face împrumuturi. Este un om de afaceri onest, n-a avut niciodată probleme cu legea. A avut câteva contracte unde nu i s-au dat banii şi bineînţeles, din obligaţie contractuală, a solicitat instanţei.” Dan Valentin Fatuloiu – (Realitatea TV).

„ Nu sunt implicat în acţiuni de genul celor speculate în presă. E total fals ce s-a scris în ziarul Ancheta, cum că l-am împrumutat cu bani pe un anume domn Dinescu. Din câte ştiu eu, a primit bani de la Cătălin Zuluf.” Alexandru Fătuloiu. (Curierul Zilei). Numai că, documentele aflate în arhivele Judecătoaria Topoloveni atesta exact contrariul. Cătălin Zuluf, un controversat afacerist din Topoloveni asociat cu Alex Fătuloiu, odrasla chestorului DanValentin Fătuloiu, i-a împrumutat în mai multe randuri, începand cu 2007 lui Alexandru Dinescu (minor), sume de şi de cate 6.000 de euro şi i-a solicitat la scadenţă sume de cate 8.000 de euro. Diferenţa de 2.000 de euro însemnand, dacă nu dobandă sau camătă, atunci destul de probabil, “taxă pe prostie”!
O fotografie ni-i înfăţişează pe cei doi prietenii de-o viaţă, Gigi Văsai şi chestorul D. V. Fătuloiu, la un pahar, înaintea declanşării “bătăliei” pentru acţiunile “Alprom”! Prilej în cadrul căruia cei doi au adoptat "strategiile" de anihilare a concurenţei, la pachetul majoritar de acţiuni "Alprom"!

Ştefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu: