Noua "Revolutie Industriala" schimba locurile in clasamentul celor mai mari producatori de petrol si gaze din lume!
Pana in 2013, America ar putea deveni cel mai mare producator energetic la nivel mondial. Raportul Citi de miercuri, citat de Business Insider, valideaza ceea ce mai marii in energie au prezis de ani de zile: America devine o super-putere la acest capitol, din nou, si acesta va fi un pas urias pentru economie.
Productia de petrol si gaze naturale a SUA se preconizeaza sa o intreaca pe cea a Arabiei Saudite si Rusiei, pana la sfarsitul anului 2013. Apoi producatorii americani vor lua un avans considerabil, la fel Canada si Mexic, motiv pentru care Citi numeste deja America de Nord "Noul Orient Mijlociu".
Toata productia de pe continentul nord american va exploda pur si simplu in urmatorii opt ani, in urma progreselor in procesul de extractie si rafinare a resurselor naturale de pe teritoriul intern se arata in raportul Citi. Iar asta va transforma complet economia nationala, dar si amenintarile cu care SUA se vor confrunta in viitor.
Analistii Citi se asteapta ca productie totala de petrol sa se dubleze pe continent, in urmatorul deceniu, si prezic ca Rusia si Arabia Saudita vor fi lasate cu mult in urma in ceea ce priveste productia de petrol pana in 2020.
Graficul care-i va lasa pe toti muti de uimire:
Efectele "boom-ului" de energie asupra economiei nationale, in scenariul perfect, potrivit CITI:
- PIB-ul real va creste de la 2 la 3,3%, adica de la 370 miliarde dolari la 624
- 3,6 milioane de noi locuri de munca ar putea fi create pana in 2020, ca urmare a productiei de energie. Dintre acestea 600.000 ar putea fi, probabil, dedicate extractiei de petrol si gaze in timp ce 1,1 milioane ar raspunde cererii in sectoarele industriale conexe si de fabricatie. Somajul la nivel national ar putea sa scada ulterior cu pana la 1,1%.
- Deficitul de cont curent s-ar putea contracta cu pana la 80 la 90 de procente. Motivul: exporturile de energie la un nivel deja scazut de productie. Analistii Citi estimeaza ca soldul contului curent s-ar putea muta de la -3.0 la suta din PIB la -0.6 la suta din PIB pana in 2020.
- Valoarea dolarului ar putea sari de la 1,6 la 5,4%, in primul rand pe baza schimbarilor in soldul contului curent.
- Riscurile SUA, in special cele geopolitice, ar scadea dramatic. Un boom de energie interna sau continentala va diminua importanta conflictului si tensiunile care implica Orientul Mijlociu, pentru ca Statele Unite ar deveni mult mai independente la capitolul energie.
- Reducerea considerabila a pretului petrolului.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu