marți, 20 iulie 2010

Lehamitea romanilor de toate zilele, de partide, politică şi politicieni!

Lehamitea romanilor de toate zilele, de partide, politică şi politicieni!


Politica românească traversează o perioadă efervescentă, pe de-oparte, şi destul de nefastă, atât pentru mediul politic în sine, cât mai ales pentru România, pe de-altă parte.. Şi aceasta, pentru că România şi românii traversează la rândul lor una dintre cele mai acute crize economice postbelice, suprapusă unor crize la fel de acute cum ar fi: criza morală, criza de identitate atât naţională, cât şi politică, criza de elite politice veritabile, criza valorilor culturale autentice, etc. Aşa se face că partidele politice, societatea civilă şi segmente întregi din populaţia României au fost făcute franjuri de către aceşti politicieni inconştienţi, preocupaţi doar de propriile interese.

Primul partid căzut victimă este PSD. Pierderea alegerilor prezidenţiale de către Mircea Geoană, gafele sale electorale, plus jocurile şi aranjamentele de culise, au făcut ca la Congres, pesediştii să-l aducă în fruntea partidului pe Victor Ponta, omul de casă, al lui Ilieascu şi Năstase. “Ponta?! Ponta e un monstru, dom’le! Un monstru!” Declaraţia aparţine unui prieten şi coleg de partid al lui Victor Ponta. Noi credem doar că e “uşor” necopt”, pentru o funcţie atât de importantă, într-un moment atât de delicat pentru PSD. Cu siguranţă la fel cred şi Iliescu şi Năstase, care nu vor mai prididi cu “sfaturile” pe lângă Ponta. Cert este că PSD se află în colaps, iar resuscitarea lui este o misiune aproape imposibilă chiar şi pentru…”micul Titulescu”, alias Victor Ponta. Pe de-altă parte, PSD şi-a cam jucat rolul, mai mult rău decât bun, în istoria acestei ţări. Prin urmare, ar cam fi timpul ori să se restructureze, reformandu-se, ori să se transforme într-un alt patid ori să lase loc altor formaţiuni politice cu structuri, doctrine şi vocaţie Europene. Oricum PSD cu actualii lideri, cu acestă structură şi “garnitura” pe care o afişază, are zilele ca şi numărate pe scena politică românească. Ultimii plecaţi din PSD sunt Răzvan Teodorescu fost ministru al Culturi sub guvernarea Năstase şi Viorel Balcan, parlamentar de Brăila.

Dacă PNL a fost ocolit de conflicte interne majore, ca urmare a pierderii alegerilor prezidenţiale, Crin Antonescu dovedindu-se un lider “locomotivă” şi obţinând cu mult peste scorul partidului, asta nu înseamnă că în partid, mai ales la vârf şi prin filiale, totul e pe roze. Şi Filiala Argeş este un asemenea exemplu unde “lupii” tineri vor să preia conducerea. Sunt frământări deci, şi-n PNL. Şi din PNL au dezertat destui. Totuşi, încă nu este înregistrată “hemoragia” de la PSD. Rămâne de văzut ce va fi în PNL şi după următorul Congres, când sunt aşteptate alte mişcări brauniene. Oricum, de acest spectru al destructurării partidelor nu v-a scăpa se pare decât PDL. Şi aceasta, numai până după viitoarele alegeri din 2012.
Este ciudat cum un partiduleţ care încape într-un lift, cum este fostul PUR, actualul PC (sau Partidul Coloneilor din SECU), are pretenţia de a ajunge la guvernare prin el însuşi. Iar unii aproape că chiar îl cred. Nestatornic prin definiţie, întrucât nu a rămas niciodată până la capăt în vreuna dintre coaliţiile din care a făcut parte, fără o doctrină politică, PC mai însemnâd şi partidul curvelor politice, se şi vede propulsat în vârful politicii româneşti. În ceea ce ne priveşte credem că chiar dacă Voiculescu ar mai înfiinţa încă vreo 10 Antene, şi tot nu ar ajunge vreodată să guverneze singur. Aferim, să revină totuşi vreodată la guvernare în cine mai ştie ce formulă de coaliţie.

PDL-ului îi merge încă bine. Nu se ştie însă pentru câtă vreme. Deocamdată este preocupat de asigurarea unei majorităţi parlamentare confortabilă prin “confecţionarea unui “grup” de parlamentari aşa zişi independenţi, care, ori se va transforma într-un mare partid, presidential, pe care Băsescu să se poată sprijini în vremuri de restrişte, ori se v-a destrucura imediat după viitoarele alegeri. Adică, atunci când, uzată moral şi fizic de-atâta guvernare actuala coaliţie v-a trebui, fie să facă un pas în spate, fie să se transforme îtr-un partid-mamut, pentru a mai prinde totuş Parlamentul. Viitorul partid PDL v-a fi, după cum se vede, “confecţionat” prin destructurarea celorlalte forţe politice, respectiv a PSD-ului şi PNL-ului. Uzanţă nu tocmai ortodoxă, dar încă permisă de Legea Electorală. Însă, marea vină o poartă partidele în cauză, respectiv, PSD şi PNL, care şi-au trimis în Parlament politicienii de mucava.
Şi dacă, măcar cei care migrează de la un partid la altul, ar ajunge pe “centura polică”, ca să citez un…”clasic” încă-n viaţă, ar mai fi ceva. Dar când aceşti vânători de “ciolane” fug din opoziţie, pentru a se aşeza în “capul bucatelor” celor aflaţi la guvernare, cum să nu te-apuce greaţa?! Cum să nu ţi se facă lehamite şi de politică, şi de politicieni, şi de ţară, şi de cei care-o locuiesc?! Mai bine rămanea nelocuită! Ştefan Dumitru Afrimescu

Un comentariu:

Anonim spunea...

Un final pe gustul tuturor romanilor,cred,cel putin al celor care nu se bucura "de ospatul" PUTERII.Nu numai ca ne este lehamite,am ajuns la stadiul de scarba,(scz pt limbaj),dar cel mai grav lucru este ca nu vor disparea niciodata,sunt aceeasi de fiecare data,doar locurile la masa se schimba de la o guvernare la alta.Pana la urma,tot politicul conduce,de cand e lumea asa a fost si asa va fi pentru mult timp inainte.Viata noastra se afla in mainile unor securisti,inadaptati,rebuturi ale societatii.Niciodata nu veti vedea un om destept la propriu si la figurat sa intre in mocirla numita POLITICA.