Cinci oligarhi autohtoni detin o tara numita... Romania!
Un top al oligarhilor din Romania si al baronilor locali, in care sunt mentionati Patriciu, Voiculescu, Vantu, Ioan Niculae, Becali si Verestoy, apare intr-un raport al Ambasadei SUA, prezentat de Hotnews, atribuit Wikileaks si citat de Mediafax.
Subiectul telegramei, clasificate drept confidentiale, din 2007, este "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?" In document este realizat un top 5 al oligarhilor din Romania, precum si al baronilor locali.
In top 5 oligarhi sunt inclusi Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali.
Potrivit sursei citate, despre Dinu Patriciu se mentioneaza ca "este presedintele si actionarul majoritar al Rompetrol Group si un membru proeminent al PNL. Foarte apropiat de premierul Tariceanu, Patriciu controleaza practic esaloanele superioare ale PNL si are un numar enorm de parghii asupra actualului guvern. In plus, Patriciu are o relatie stransa si cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, omul aflat la putere cand Patriciu a achizitionat Rompetrol de la stat.”
“Potrivit unor documente oficiale date publicitatii, Patriciu a donat PNL-ului aproximativ 23.000 de dolari in 2004; suma neoficiala este aproape sigur mult mai mare. Totusi, Patriciu si-a impartit pariurile in aceste alegeri, donand cel putin 60.000 de dolari PSD-ului prin filiale Rompetrol. In mai 2005 el a fost arestat (dar eliberat imediat) pentru mai multe acuzatii de natura economica legate de privatizarea rafinariei Petromidia, inclusiv frauda, spalare de bani si evaziune fiscala", se mai arata in telegrama atrinuita Wikileaks.
In ceea ce-l priveste pe Dan Voiculescu, se mentioneaza ca senatorul conduce Partidul Conservator, este actionar majoritar in grupul de afaceri Grivco si controleaza Intact Media Group.
"In iunie 2006, a fost declarat oficial colaborator al Securitatii sub numele de cod «Felix», impiedicandu-l sa preia functia de vicepremier. Desi a insistat ca rolul sau din trecut in Securitate nu a fost mai mare decat al romanului de rand si ca si-a servit tara castigand valuta, pozitia sa din perioada comunista de manager al unei companii in spatele careia se afla Securitatea sugereaza ca a fost mai degraba ofiter de rang-inalt al Securitatii, decat un simplu colaborator ".
De asemenea, se sustine ca averea familiei Voiculescu era de aproximativ 500 de milioane de dolari in 2006.
Despre Sorin Ovidiu Vantu se spune ca, desi el sustine ca inclina spre dreapta politica, nu are legaturi directe cu un singur partid politic, optand in schimb sa le influenteze pe toate.
"Vantu si-a cladit initial averea facand afaceri cu cupoane de privatizare, bazandu-se pe o retea de fosti ofiteri ai Securitatii pentru informatii de interior despre companii mari. Practicile sale de afaceri au fost controversate, poate chiar penale. In 2000, cel mai mare fond mutual din Romania - o schema piramidala orchestrata de Vantu - s-a prabusit, pagubind aproximativ 300.000 de investitori cu circa 400 de milioane de dolari”.
In ceea ce-l priveste pe Ioan Niculae, telegrama prezentata de Hotnews precizeaza ca "se spune ca Niculae mentine relatii bune cu toate partidele mari si fostele guverne, desi in trecut a fost vazut ca un sponsor major al PSD".
"Potrivit datelor privind finantarea partidelor publicate de Asociatia Pro Democratia, in iunie 2004, Niculae a donat, peste 840.000 dolari, PSD-ului prin compania sa de asigurari ASIROM si Rafinaria ASTRA din Ploiesti (pe care el o controleaza oficial prin InterAgro cu o cota de 6,5% si neoficial prin actionarul majoritar Kreyton Ltd, un holding inregistrat in Insulele Virgine). In plus, Niculae pare sa aiba legaturi cu ofiteri de rang-inalt din SRI”.
Referitor la Gigi Becali, se mentioneaza ca sondaje de opinie recente indicau faptul ca proprietarul echipei de fotbal Steaua ocupa locul al doilea in topul popularitatii politicienilor in Romania, dupa presedintele Basescu.
"Se pare ca sursa averii lui Becali ar putea fi identificata in comertul cu oi facut de tatal sau pe piata neagra, dandu-le beneficii agentilor de securitate responsabili de monitorizarea sa pe cand se afla in exil din cauza asocierii sale cu Garda de Fier. (...) Becali a fost in spatele unei afaceri extrem de controversate in 1999 ce a implicat un schimb de 21 de hectare de pamant departe de Bucuresti cu un teren de aceeasi suprafata apartinand armatei in Baneasa, acum o suburbie eleganta a Bucurestiului. Averea lui era evaluata la 950 milioane de dolari in 2006".
Ce spun Dinu Patriciu, Gigi Becali si Mircea Geoana despre telegramele Wikileaks?
Trei dinte actorii amintiti in telegramele Wikileaks, publicate in presa din Romania, au comentat pentru Gandul informatiile care fac referire la ei.
DINU PATRICIU
"Am zis ca il sustin la sefia Capitalei pe domnul Mircea Geoana impotriva candidatului PDL-ului. Asa am sprijinit de-a lungul timpului, mai ales, Partidul National Liberal ", a spus omul de afaceri pentru Gandul.
GIGI BECALI
Gigi Becali a comentat pentru in stilu-i caracteristic dezvaluirile Wikileaks, dar a tinut sa faca o precizare: "Nu sunt oligarh. Pai ce, sunt eu intre primii cinci oligarhi din Romania? Ca nu sunt".
In ceea ce priveste celelalte dezvaluiri, legate de afaceri, de felul in care a facut el bani, Gigi Becali a spus doar atat: "Pai ce? Au spus minciuni? Asa a scris in ziare, asa au scris si ei. Si ce daca am facut bani din iaurt? E o rusine?!"
MIRCEA GEOANA
"Nu e adevarat. Nu am mers in Rusia cu avionul lui Vantu. Comunicarile secrete nu au aparut, am vazut un amalgam de informatii din presa. Nu am mers cu avionul lui Vantu, pare a fi o intoxicare a structurilor din Romania.”
Wikileaks este o organizatie internationala, care publica documente ce nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informatii, in general din surse anonime. Site-ul sau, lansat in 2006, apartine The Sunshine Press.
Cel mai cunoscut dintre fondatorii sai este Julian Assange, un activist australian care, dupa publicarea a 250.000 de telegrame ale ambasadelor SUA din toata lumea, are probleme cu justitia.
Ambasada SUA nu se pronunta asupra autenticitatii documentelor
Ambasada SUA la Bucuresti a precizat ca Departamentul de Stat nu comenteaza cu privire la materiale care este posibil sa fi ajuns in presa, misiunea diplomatica mentionand ca nu se poate pronunta asupra autenticitatii nici unui document oferit presei.
"Departamentul de stat nu comenteaza cu privire la materiale, inclusiv documente confidentiale, care este posibil sa fi ajuns in presa. Noi nu ne putem pronunta asupra autenticitatii nici unui document oferit presei", a comunicat Ambasada SUA.
Telegramele, datand din perioada 2004-2009, fac referire in special la situatia politica din Romania. In telegrame este realizat si un top al oligarhilor si al baronilor locali, se vorbeste despre intalnirea presedintelui Basescu cu directorul FBI, despre suspendarea sefului statului, despre relatiile lui Mircea Geoana cu Moscova si cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu