sâmbătă, 17 decembrie 2011

WikiLeaks loveşte din nou!

WikiLeaks loveşte din nou! Site-ul specializat în publicarea documentelor secrete a dezvăluit întregii planete informaţii care datează din 1966 şi până în februarie 2010!

Toate cele 251.287 de telegrame pe care le deţinea Wikileaks au fost publicate ieri noapte, după ce, în urma unui sondaj pe Twitter, fanii telegramelor diplomaţilor americani au scris că vor informaţiile, scrie cotidianul francez Le Monde. Deşi au anunţat pe contul său de Twitter difuzarea telegramelor, reprezentanţii Wikileaks nu au precizat totuşi dacă din aceste documente au fost şterse numele persoanelor implicate.
Totalitatea telegramelor diplomatice publicate de WikiLeaks, care sunt redactate în limba engleză, pot fi consultate cu ajutorul unui cuvânt-cheie, fie introducând numele unei ţări, a datei unei telegrame sau a originii unui document, de aici. Informaţiile furnizate de diplomaţii americani despre România, le puteţi găsi aici.
WikiLeaks a obţinut informaţiile de la 274 de ambasade ale SUA în ţări din toată lumea şi de la Departamentul de Stat din Washington. Ele au fost distribuite către şase ziare partenere: Le Monde (Franţa), El Pais (Spania), Der Spiegel (Germania), New York Times (SUA) şi The Guardian (Marea Britanie).
Înainte să lanseze toate informaţiile secrete, organizaţia a întrebat peste un milion de oameni de pe pagina de Twitter dacă îşi doresc acest lucru. Cei mai mulţi au răspuns "Da!", aşa că simpatizanţii WikiLeaks au descărcat fişierele de pe microblogul Twitter.
Cu toate acestea, ziarele partenere ale Wikileaks au "condamnat" vineri publicarea în întregime a telegramelor diplomatice americane de către site-ul specializat în dezvăluirea documentelor secrete, relatează AFP, citat de Mediafax.
The Guardian, New York Times, Der Spiegel şi El Pais "deplâng", la unison, "decizia WikiLeaks de a publica telegrame needitate, ceea ce poate pune surse în pericol". Până acum, ziarele colaboratoare ale Wikileaks, au şters din telegrame numele care ar fi putut pune în pericol sursele.

WikiLeaks îşi reia activitatea!
Publică documente despre spionajul la scară mondială!

WikiLeaks a anunţat că şi-a reluat activitatea suspendată în octombrie, din cauza lipsei de fonduri, cu publicarea unor documente care arată cum guvernele îşi spionează propriii cetăţeni, graţie unor tehnologii furnizate de industriile specializate în supraveghere, relatează AFP, preliată de Mediafax.
În cadrul unei conferinţe de presă, fondatorul site-ului, Julian Assange, a lansat publicarea a sute de documente provenind de la 160 de companii din 25 de ţări, specializate în supravegherea şi interceptarea telecomunicaţiilor.
Acestea arată cum asemenea sisteme permit guvernelor să supravegheze persoanele prin telefoanele mobile, conturile de e-mail şi urmele lăsate pe Internet.
"Publicăm astăzi peste 287 de dosare care arată realitatea unei industrii de supraveghere la scară mare - o industrie care vinde echipamente atât democraţiilor, cât şi dictaturilor pentru a spiona populaţii întregi", a declarat fondatorul WikiLeaks la Londra.
În paralel, site-ul Owni.fr a dezvăluit în parteneriat cu WikiLeaks aproximativ 1.100 de documente provenind de la companii, între care o firmă franceză, Amesys, care a făcut afaceri cu regimul fostului lider libian Muammar Gaddafi.
E-mailurile a şapte opozanţi libieni în exil, care locuiesc în Marea Britanie sau Statele Unite, au fost spionate în aceste ţări prin sistemul de interceptare şi supraveghere vândut Libiei de Amesys, potrivit acestui site.
Documentele publicate joi de WikiLeaks includ manuale de supraveghere vândute în trecut regimurilor autoritare din lumea arabă cum ar fi Siria, Libia, Tunisia şi Egipt.
Potrivit lui Julian Assange, industria de supraveghere şi interceptare a comunicaţiilor a trecut de la un cerc restrâns de clienţi din domeniul serviciilor de informaţii, cum ar fi agenţiile de informaţii americane sau britanice, la o reţea mondială.
Experţii care au lucrat cu WikiLeaks în vederea publicării documentelor, au cerut o reglementare a acestor tehnologii. "Guvernele occidentale nu pot rămâne inactive când acest tip de tehnologie este vândut", a subliniat Eric King, de la organizaţia neguvernamentală Privacy International.
Julian Assange se află în prezent în arest la domiciliu în Marea Britanie, în aşteptarea apelului formulat împotriva deciziei de extrădare în Suedia, unde trebuie să răspundă acuzaţiei de agresiune sexuală. Tribunalul urma să decidă la 5 decembrie dacă va primi apelul.



WikiLeaks:
Băsescu îi spunea vicepreşedintelui SUA că şeful statului afgan este complice la traficul cu droguri!

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus vicepreşedintelui SUA Joe Biden că preşedintele Hamid Karzai este complice la comerţul cu droguri din Afganistan şi că o soluţie ar fi cumpărarea directă de mac şi încurajarea culturilor alternative, scria ambasadorul Gitenstein într-o notă apărută pe Wikileaks, relatează Mediafax.
Informaţiile se regăsesc într-o notă diplomatică publicată pe 30 august de Wikileaks, clasificată "secret" şi redactată de ambasadorul Mark Gitenstein. Potrivit acesteia, Traian Băsescu exprima disponibilitatea României de a trimite specialişti în agricultură în Afganistan.
Diplomatul relatează despre discuţia pe care preşedintele Traian Băsescu a avut-o cu vicepreşedintele american Joe Biden, la Bucureşti, la 22 octombrie 2009.
"Băsescu a menţionat Afganistanul drept cea mai importantă problemă comună de politică externă. El s-a referit la raportul McChrystal şi a exprimat opinia României potrivit căreia sunt necesare mai multe trupe acolo, adăugând că România va contribui cu resurse adiţionale pe cât poate", se arată în documentul Wikileaks.
Potrivit telegramei, din perspectiva României, un eşec în Afganistan le-ar permite talibanilor şi teroriştilor internaţionali să se deplaseze mai uşor prin Asia Centrală, ameninţând direct Europa. De asemenea, în text se arată că Băsescu şi-a exprimat convingerea că SUA trebuie să răspundă cu sinceritate cererii de trupe suplimentare formulată de comandanţii militari din teren.
Băsescu a mai spus că un eşec în Afganistan nu ar afecta doar Europa, ci şi credibilitatea NATO în viitor. "Un element al acestei strategii ar trebui să includă rezolvarea problemei drogurilor, care oferă o sursă de finanţare a demersurilor internaţionale legate de jihad. Băsescu a spus că acest comerţ cu droguri în Afganistan are loc cu deplina complicitate a preşedintelui Karzai şi că pentru combaterea acestui fenomen o soluţie ar fi cumpărarea directă de mac pentru a-i lăsa pe talibani fără resursele necesare continuării luptei împotriva trupelor coaliţiei în Afganistan. Dacă o astfel de strategie ar fi adoptată, România ar fi dispusă să ofere specialişti în agricultură pentru încurajarea culturilor alternative", se notează în cablograma semnată de ambasadorul Mark Gitenstein.
În telegramă se arată că vicepreşedintele i-a răspuns lui Băsescu că propunerea este un bun subiect de discuţie, dar că ceva similar s-a încercat şi în America Latină, însă fără succes.
Nota mai arată, pe de altă parte, că Băsescu credea că intervenţia Rusiei în statele foste comuniste este o problemă "reală şi răspândită", dar şi “că România este îngrijorată de influenţa Rusiei în statele vecine”.
În încheierea întâlnirii, "Biden l-a implorat pe Băsescu să ia în calcul problema adopţiilor internaţionale", despre care a afirmat că "rămân un un punct major iritant în relaţia bilaterală".
"Băsescu a replicat spunând că eliminarea vizelor rămâne o prioritate pentru România, Biden răspunzând că Administraţia (n.red. Guvernul american) va susţine includerea în Visa Waiver, dar că România trebuie să facă eforturi pentru a diminua considerabil rata de refuz".
Wikileaks:
Băsescu ştia de la Bashar al-Assad că Siria vrea medierea SUA, în discuţiile cu Israelul!

Preşedintele Băsescu i-a transmis fostului ambasador Nicolas Taubman, la sfârşitul lui 2008, că Bashar al-Assad i-a spus în timpul unei întrevederi la Damasc că Siria ar vrea să reia discuţiile cu Israelul, în condiţiile în care SUA ar accepta să fie mediator, relateazăMediafax.
Nota diplomatică redactată de fostul ambasador Nicholas Taubman şi catalogată drept "confidenţială" descrie vizita de rămas-bun pe care oficialul american i-a făcut-o preşedintelui, la sfârşitul lui noiembrie 2008.
Printre subiectele discutate figurează şi Siria. Nota diplomatică americană precizează că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis lui Taubman un mesaj pe care îl primise de la liderul sirian Bashar al-Assad.
"Comentând pe tema recentei sale călătorii în Siria, Băsescu a spus că ştia de la Assad (n.red. Bashar al-Assad, preşedintele Siriei) că Guvernul irakian vrea să reducă durata de şedere a trupelor americane în Irak. El a spus că “problema este cu Iranul: plecarea forţelor americane este o condiţie pentru pacea Irakului cu Iranul. Assad repetase la toate cele trei discuţii la nivel prezidenţial de la Damasc că Siria este gata să discute serios cu Israelul cu două precondiţii: clarificarea graniţei Înălţimilor Golan şi acceptul SUA de a media discuţiile”.
Băsescu a reconfirmat declaraţia cu Assad după revenirea sa la Bucureşti, înainte de a transmite mai departe mesajul ambasadorului israelian. Bănuiala lui Băsescu este că Siria ar fi dispusă să renunţe la precondiţia legată de frontiera Înălţimilor Golan dacă SUA ar accepta să medieze discuţiile siriano-israeliene", notează documentul diplomatic publicat de Wikileaks.
Nota respectivă mai menţionează şi că „ambasadorul i-a recomandat preşedintelui achiziţionarea a 24 de avioane F16 la un preţ sub un miliard de dolari, oferta incluzând printre altele instruirea piloţilor, echipament şi trei ani de mentenanţă de către tehnicieni SUA.
Un alt punct al discuţiei a fost încercarea ambasadorului de a obţine acordul preşedintelui Băsescu pentru un studiu de fezabilitate al USTDA (U.S. Trade and Development Agency) referitoare la necesităţile sistemului de sănătate - un studiu pe o durată de 9 luni plătit de Guvernul american.
Wikileaks:
Băsescu l-a presat pe Boc să-l numească pe Baconschi la MAE

Diplomaţii americani de la Bucureşti povestesc, potrivit unei telegrame din ianuarie 2010 publicată de Wikileaks, că preşedintele Traian Băsescu însuşi l-a presat pe premierul Boc să îl aleagă pe Teodor Baconschi în funcţia de ministru de Externe în locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat anterior dar căruia îi lipsea familiaritatea cu preşedintele, potrivit Mediafax.
"Preşedintele Traian Băsescu însuşi l-a presat pe premierul Emil Boc să îl aleagă pe Baconschi pentru acest post în locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat pentru funcţia de ministru de Externe în două formule guvernamentale anterioare care au fost respinse sau care nu au fost luate în calcul de Parlament înainte de alegerile prezidenţiale din decembrie", se arată în notă.
Ambasada SUA mai menţionează că, "în timpul ceremoniei de învestire, preşedintele Băsescu a spus că a ales un diplomat «experimentat» pentru funcţia de ministru de Externe pentru a transmite un semnal puternic că această poziţie nu este pentru politicieni".
Diplomaţii americani au notat că şi Bogdan Aurescu este un diplomat de carieră, "dar îi lipseşte experienţa de ambasador şi familiaritatea cu Băsescu, ceea ce l-a favorizat pe Baconschi".
Diplomaţii americani mai notează că preşedintele Traian Băsescu ştie "la prima mână" calităţile diplomatice ale lui Baconschi, cu care "a lucrat îndeaproape".
Nota diplomatică citată, semnată de ministrul consilier Jerri Guthrie Corn, face o trecere în revistă a carierei lui Baconschi, precizând că Andrei Pleşu este cunoscut ca "principalul său mentor".
"Alegerea de către preşedintele Băsescu a unui diplomat de carieră în care are personal încredere este un indiciu puternic a determinării sale de a ţine politica externă în afara influenţei partidelor politice. Cu această alegere, preşedintele îşi reafirmă rolul de forţă călăuzitoare a politicii externe a României, după un an de interferenţă politică din partea fostului partener de coaliţie, în prezent în opoziţie, Cristian Diaconescu de la PSD", notează documentul.
Diplomaţii americani mai spun că, deşi în general este sensibil la problemele importante ale ambasadei, Teodor Baconschi s-a dovedit un foarte puternic susţinător al Bisericii Ortodoxe "şi este insensibil la plângerile minorităţilor religioase din ţară".


WikiLeaks:
Marian Lupu ar fi încercat în 2009 să influenţeze o decizie a Curţii Constituţionale

Marian Lupu i-ar fi spus ambasadorului american la Chişinău că l-a avertizat pe preşedintele Curţii Constituţionale că "zilele lui Voronin sunt numărate" şi i-a promis că dacă va lua "decizia corectă" va "avea grijă" de el, potrivit unei telegrame publicate de WikiLeaks, informează Mediafax.
Într-o întâlnire din 3 septembrie 2009, Lupu i-a spus ambasadorului că s-a întâlnit în secret cu preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, despre care susţine că lucrează cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. El a afirmat însă că l-a avertizat pe Pulbere că "zilele lui Voronin sunt numărate" şi că este important "să facă ceea ce este corect (prin care el înţelege luarea unei decizii în favoarea alegerii lui Ghimpu ca preşedinte al Parlamentului)".
Lupu i-a spus ambasadorului că ştie că lui Pulbere "îi plac banii", dar deoarece, din nefericire, nu are niciun ban de oferit, i-a făcut lui Pulbere o promisiune vagă de genul "Dacă iei decizia corectă, voi avea grijă de tine".
Contactat de Jurnal de Chişinău, Dumitru Pulbere a afirmat că aceste desecretizări sunt nişte "aberaţii" al căror scop este să îl discrediteze înainte de 20 septembrie, când Curtea Constituţională va examina sesizarea AIE cu privire la interpretarea alineatului 6, articolul 78 din Constituţie cu privire la alegerea preşedintelui Republicii Moldova.
"Neg categoric acest fapt. Asemenea discuţii nu au fost nici cu Lupu, nici cu alţi lideri politici din R.Moldova ... Consider că se face presiune asupra Curţii Constituţionale, asupra judecătorilor şi asupra mea pentru a mă discredita înainte de 20 septembrie, când vom examina sesizarea a trei deputaţi din alianţă cu privire la interpretarea alineatului 6, art. 78, din Constituţie", a declarat Pulbere.
Marian Lupu a declarat că informaţiile de pe site-ul Wikileaks sunt nişte "minciuni gogonate". "Asemenea discuţii nu au fost purtate niciodată, la fel ca în cazul milioanelor care mi-ar fi fost oferite pentru o anumită funcţie", a declarat Lupu.

WikiLeaks:
Cum te poţi trezi cu preşedintele la masă în China comunistă! înscenare sau realitate?
Când preşedintele Chinei, Hu Jintao, a apărut în casa unui fermier pentru a lua cina cu ocazia anului nou chinezesc, totul a părut spontan şi relaxat, numai că, în realitate, era un scenariu bine pus la punct de autorităţile de la Beijing, potrivit unei telegrame a Wikileaks, citată de BBC.
Reportajul îl arată pe preşedintele Hu râzând împreună cu fermierul şi cu familia acestuia şi bucurându-se de o specialitate locală, cartoful Dingxi. Telegrama ambasadei Statelor Unite de la Beijing, publicată de Wikileaks, sugerează că totul nu a fost decât o manipulare prin intermediul televizorului.
Mai marii partidului comunist au pregătit această vizită timp de mai multe zile pentru a se asigura că nimic nu va merge prost. Nici un detaliu pare să nu le fi scăpat, iarautorităţile i-au instruit chiar pe localnici să nu se bărbierească pentru a părea mai rustici.
Dacă de multe ori, liderii politici din întrega lume încearcă să manipuleze diverse evenimente prin intermediul televiziunii, ceea ce era mai puţin cunoscut, până la publicarea telegramelor Wikileaks, era modul în care liderii chinezi încearcă să direcţioneze opinia publică prin prin evenimente regizate.
„Când Hu Jintao vine la cină"!
Telegrama, intitulată „Când Hu Jintao vine la cină", a fost trimisă din ambasada SUA de la Beijing în noiembrie 2009 şi descrie vizita secretarului general al partidului comunist chinez în Gansu, iar diplomaţii americani susţin că au primit aceste informaţii de la un fost secretar de partid, Shi Jing.
Shi Jing le-a spus diplomaţilor americani că oficialii locali au fost informaţi cu zece zile înainte ca evenimentul să aibă loc că o persoană „la nivel înalt" va vizita zona, în preajma sărbătorilor.
Autorităţilor locale nu li s-a spus despre cine este vorba, dar acestea au ghicit că ar putea fi vorba de Hu Jintao fiindcă mai vizitase acelaşi sat, Daping, şi în urmă cu opt ani.
Shi le-a povestit diplomaţilor SUA că şi-a dat repede seama că vizitatorul este Hu Jintao bazat pe faptul că„numai agenţia de ştiri Xinhua şi Televiziunea chineză centrală (CCTV) au acoperit mediatic acest eveniment", care sugera că vizitatorul trebuia să fie foarte important.
Oficialii partidului Comunist doreau ca şeful statului să cunoască „chintesenţa înţelepciunii unui fermier din Gansu". Pentru această vizită, a fost ales Li Cai, un bărbat de 70 de ani, căruia i s-a transmis că nu trebuie să se bărbierească. Autorităţile locale i-au mai spus bărbatului să nu îşi facă modificări prin casă adăugând lucruri precum aplicaţii electronice sau mobilă.
În ciuda avertismentului, Shi le-a spus diplomaţilor de la ambasadă că a instalat un cuptor şi un horn în casa fermierului pentru ca acesta să poată găti delicatesa locală - cartoful Dingxi.
Dar lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum sunt plănuite. Potrivit telegramei, preşedintele Hu jintao aşezat la masă i-a oferit un cartof nepoatei fermierului care i-a spus liderului care conduce un stat cu peste 1,3 miliarde de persoane că „s-a săturat de mâncat cartofi".
Într-o campanie publicitară recentă, un oficial local a spus că vrea să transforme această zonă în „capitala chineză a cartofului" fiindcă această legumă „are un viitor prosper".
În cele din urmă, nepoata lui Li Cai a fost convinsă să mănânce cartoful, moment care a fost imortalizat de CCTV.
Preşedintele vrea să gătească. Ce facem cu uleiul încins?
O altă problemă ivită în cursul vizitei a fost cel în care preşedintele trebuia să prăjească nişte aluat pentru a face o mâncare tradiţională. Reprezentanţii partidului comunist se întrebau ce s-ar fi întâmplat dacă uleiul ar fi sărit şi l-ar fi ars pe Hu Jintao?
„Soluţia a fost să încălzească uleiul la 70% din temperatura normală şi să îi dea lui Hu un set foarte lung de beţişoare", mai scrie în telegramă, iar în plus, preşedintelui i s-a dat să mănânce o mâncare pregătită dinainte.

Wikileaks:
Mugabe suferă de cancer la prostată şi va muri până în 2013!

Bancherul personal al preşedintelui Zimbabwe Robert Mugabe i-a spus fostului ambasador american că liderul de la Harare suferă de cancer la prostată şi va muri până în 2013, arată documente date publicităţii de WikiLeaks, potrivit Mediafax.
Şeful băncii centrale, Gideon Cono, a făcut aceste declaraţii în iunie 2008, când Zimbabwe era afectată de violenţe electorale, după ce Mugabe a pierdut alegerile în faţa liderului de opoziţie Moran Tsvangirai.
În pofida speculaţiilor alimentate de vizitele lui Mugabe în Africa, oficiali din partidului său au refuzat să admită că preşedintele, în vârstă de 87 de ani, are probleme medicale.
Un purtător de cuvânt al preşedintelui, George Charamba, a spus că cele cinci vizite făcute anul acesta de familia prezidenţială au fost necesare pentru o operaţie de cataractă suferită de Mugabe în luna ianuarie şi pentru tratarea unor răni la spate suferite de soţia sa, după ce a căzut în casă.
"Preşedintele Robert Mugabe are cancer la prostată cu metastaze şi, potrivit medicilor, acesta îi va rovoca moartea în trei, până la cinci ani", arată documente WikiLeaks. "Medicul lui Mugabe (...) i-a recomandat să îşi reducă activităţile", se arată în document. Mugabe conduce Zimbabwe din 1980. Prelucrat de Şt.D.A.

Niciun comentariu: