duminică, 28 februarie 2010

Despre politică, politicieni şi lehamitea românilor de toate zilele

Despre politică, politicienii şi lehamitea românilor de toate zilele! România-o ţară făcută franjuri de politică!

Politica românească traversează o perioadă efervescentă, pe de-oparte, şi destul de nefastă, atât pentru mediul politic în sine, cât mai ales pentru România, pe de-altă parte.. Şi aceasta, pentru că România şi românii traversează la rândul lor una dintre cele mai acute crize economice postbelice, suprapusă unor crize la fel de acute cum sunt criza morală, criza de identitate atât naţională, cât şi politică, criza de elite politice veritabile, criza valorilor culturale autentice, etc. Aşa se face că partidele politice, societatea civilă şi segmente întregi din populaţia României au fost făcute franjuri de către aceşti politicieni inconştienţi, preocupaţi doar de propriile interese.
PSD, prima “victimă” făcută franjuri!
Primul partid făcut franjuri este PSD. Pierderea alegerilor prezidenţiale de către Mircea Geoană, gafele sale electorale, plus jocurile şi aranjamentele de culise, au făcut ca la Congres, pesediştii să-l aducă în fruntea partidului pe Victor Ponta, omul de casă, al lui Ilieascu şi Năstase. “Ponta?! Ponta e un monstru, dom’le! Un monstru!” Declaraţia aparţine unui prieten şi coleg de partid al lui Victor Ponta. Noi credem doar că e “uşor” necopt”, pentru o funcţie atât de importantă, într-un moment atât de delicat pentru PSD. Cu siguranţă la fel cred şi Iliescu şi Năstase, care nu vor mai prididi cu “sfaturile” pe lângă Ponta. Cert este că PSD se află în colaps, iar resuscitarea lui este o misiune aproape imposibilă chiar şi pentru…”micul Titulescu”, alias Victor Ponta. Pe de-altă parte, PSD şi-a cam jucat rolul, mai mult rău decât bun, în istoria acestei ţări. Prin urmare, ar cam fi timpul ori să se restructureze şi să se transforme, ori să lase loc altor formaţiuni politice cu structuri, doctrine şi vocaţie Europe. Oricum PSD cu actualii lideri, cu acestă structură şi “garnitura” pe care o afişază, are zilele ca şi numărate pe scena politică românească. Ultimii plecaţi din PSD sunt Răzvan Teodorescu fost ministru al Culturi sub guvernarea Năstase şi Viorel Balcan, parlamentar de Brăila.
Nici PNL-ului nu stă mai bine!
Dacă PNL a fost ocolit de conflicte interne majore, ca urmare a pierderii alegerilor prezidenţiale, Crin Antonescu dovedindu-se un lider “locomotivă” şi obţinând cu mult peste scorul partidului, asta nu înseamnă că în partid, mai ales la vârf şi prin filiale, totul e pe roze. Şi Filiala Argeş este un asemenea exemplu unde “lupii” tineri vor să preia conducerea. Sunt frământări deci, şi-n PNL. Şi din PNL au dezertat destui. Totuşi, încă ne este înregistrată “hemoragia” de la PSD. Rămâne de văzut ce va fi în PNL şi după Congres, când sunt aşteptate şi alte dezertări. Oricum, de acest spectru al destructurării partidelor nu v-a scăpa se pare decât PDL. Şi aceasta, numai până după viitoarele alegeri din 2013.
PC-un partid de buzunar, fără doctrină, dar cu pretenţii!
Este ciudat cum un partiduleţ care încape într-un lift, cum este fostul PUR, actualul PC (sau Partidul Coloneilor din SECU), are pretenţia de a ajunge la guvernare prin el însuşi. Iar unii aproape că chiar îl cred. Nestatornic prin definiţie, întrucât nu a rămas niciodată până la capăt în coaliţiile din care a făcut parte, fără o doctrină politică, PC mai însemnâd şi partidul curvelor politice, se şi vede propulsat în vârful politicii româneşti. În ceea ce ne priveşte credem că chiar dacă Voiculescu ar mai înfiinţa încă vreo 10 Antene, şi tot nu ar ajunge vreodată să guverneze singur. Aferim, să ajungă totuşi vreodată la guvernare.
PDL-ului îi merge bine până prin 2013, când va trebui să achite nota de plată a guvernării
PDL-ului îi merge încă bine. Nu se ştie însă pentru câtă vreme. Deocamdată este preocupat de asigurarea unei majorităţi parlamentare confortabilă prin “confecţionarea unui “grup” de parlamentari aşa zişi independenţi, care se va transforma într-un mare partid, presidential, pe care Băsescu se se paotă sprijini în vremuri de restrişte. Adică, atunci când actualul PDL uzat moral şi fizic de-atâta guvernare va trebui să facă un pas în spate, partidul de rezervă urmând să-i i-a, fie şi numai de formă, locul la butoanele puterii. Viitorul partid este, după cum se vede, “confecţionat” prin destructurarea celorlalte forţe politice, respectiv a PSD-ului şi PNL-ului. Uzanţă nu tocmai ortodoxă, dar încă permisă de Legea Electorală. Însă, marea vină o poartă partidele în cauză, respectiv, PSD şi PNL, care şi-au trimis în Parlament politicienii de mucava.
Şi dacă, măcar cei care migrează de la un partid la altul, ar ajunge pe “centura polică”, ca să citez un…”clasic” încă-n viaţă, ar mai fi ceva. Dar când aceşti vânători de “ciolane” fug din opoziţie, pentru a se aşeza în “capul bucatelor” celor aflaţi la guvernare, cum să nu te-apuce greaţa?! Cum să nu ţi se facă lehamite şi de politică, şi de politicieni, şi de ţară, şi cei care o locuiesc?! Ştefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu: