Dacă ei se fură între ei, atunci de ce se miră că-i mai fură şi-alţii?!
Între un “Prostănac” şi un “Titulescu” mic de tot, aş alege a treia “cale”: aş pleca din PSD!
PSD nu s-a dezminţit nici la acest Congres, oferind românilor circ, dar tot fără pâine, vrăjitoare la porţile Romexpo, tot felul de scenarii, nu numai cartierelor Capitalei, ci şi celor 42 de judeţe, jocuri de culise, scandalul dintre Vanghelie şi suspendatul Pandele de la Voluntari, renunţări la candidaturi pe bandă rulantă, consecinţă ale scenariilor şi negocierilor de culise, în fapt trocuri politice jenante, discururi de la cel al lui Iliescu tipic communist asezonat cu vreo câteva glumiţe, destul de gustate de fani şi fane.
După încheierea prezidenţialelor şi perderea alegerilor de către Mircea Geoană, circoteca s-a instalat în PSD. Am crezut, deşi era oarecum previzibil, că după prezidenţiale, se va pune capăt şi circului din politica românească. Da de unde? Ba mai mult, destul de probabil va continua şi-n lunile următoare. Cel mult va “infesta” şi restul partidelor, PNL şi PDL.
După cum este cunoscut deja, Victor Ponta, alias “micul Titulescu”, este noul preşedinte al PSD, iar Mircea Geoană alias “prostănacul”, perdantul de serviciu, a mai pierdut o competiţie politică.. Un perdant, de altfel previzibil, având în vedere cei cinci ani de pierderi consecutive a tot ce a însemnat competiţie electorală.
Cine este însă, Victor Ponta? Mai întâi de toate, este “cupilul de suflet” al lui Iliescu şi Năstase. Între cei trei sunt însă destule deosebiri. În locul fermităţii lui Iliescu găsim la “micul Titulescu” încăpăţânarea aceea specifică doar copiilor ”răsfăţaţi” (sau mă rog, “uşor” retardaţi). În locul ironiei lui Năstase, la Victor Ponta găsim acea autosuficienţă specifică parveniţilor, aroganţa, şi destulă mitocănie. Şi aceasta, în ciuda unor comentatori potrivit cărora Ponta ar fi un lider necontroversat. Nimic mai fals, Ponta este la fel de controversat ca toţi cei peste 99, 99% dintre pesedişti. Am şi câteva argumente: *-1)-în perioada guvernării Năstase, 2000-2004, Victor Ponta reuşise să facă din Centrul Cultural “Florica”, cu sediul în “Vila Brătienilor” de la Florica (Ştefăneşti, Argeş), unde bea, mânca ţi dormea moca, împreună cu Daciana Sârbu, pe-atunci doar amanţi, un “cuibuşor de nebunii”, transformând lăcaşul cultural amintit, într-un adevărat bordel pe gratis; *- Daciana Sârbu actual consoartă a lui Victor Ponta în aceeaşi perioadă, deputată de Argeş şi secretar de stat în MEC, departamentul Tabere şcolare, a reuşit să “uite” în paragină toate Taberele din Argeş, gurile “rele” susţinât că a făcut cu bună ştiinţă pentru a fi mai apoi cumpărate pe mai nimic, de clientela politică pesedită, ceea ce s-a şi întâmplat, mai multe tabere au fost “cumpărate” aproape moca de către diverse “puşculiţe” pesediste; revenind la Victor Ponta, “micul Titulescu a avut grijă să-şi cumpere şi câţiva mii de mp de terenuri intravilane, în zone puternic dezvoltate turistic prin mai multe judeţe turistice ale patriei, ca să nu mai punem la socoteală ce spun gorjenii, conjudeţeni cu “baronetul” Victor Ponta.
Apoi, “micul Titulescu” nu a propus celor prezenţi la acest Congres, cu niciun proiect sau măcar o schiţă de proiect, pentru PSD. Cu toate acestea a câştigat şefia partidului doar graţie unor jocuri de culise nu tocmai ortodoxe. Se paote spune că PSD s-a purtat cu Geoană, la fel cum s-a purtat Băsescu şi PDL cu amândoi, atât cu Geoană cât şi cu PSD.
Pe de-altă parte, această schimbare de “gardă” la butoanele puterii din PSD, nu înseamnă în nici un fel restructurarea PSD. După umila mea părere, PSD nu este un partid care să poată fi restructurat, nici măcar de către Iliescu, cel care la “zămislit” din zoaiele fostului PCR. Prin urmare, noua conducere a PSD este un fel de altă “Mărie, dar cu aceeaşi pălărie”. Pălărie care s-ar putea dovedi prea mare pentru un “Titulescu”, mai mic, decât s-ar crede. De fapt, la PSD s-au schimbat doar camarilele: camarilla lui Geoană a fost schimbată cu cea a lui Victor Ponta, formată din Iliescu, Năstase, Mitrea, la care s-au alipit camarilele lui Mazăre, Dragnea, Niţă, Oprişan şi Nicolescu.
Dacă la renunţările la a mai candida ale unora ca Mazăre sau Mitrea ne-am fi aşteptat, oarecum de ne-nţeles, pâna la un punct, rămâne gestul lui Cristian Diaconescu, mai cu seamă că avea măcar teoretic, oarece şanse. Se întâmplă însă ca trecutul să te prindă din urmă mai repede decât poate te-ai aştepta şi mai ales, atunci când te aştepţi cel mai puţin. Presupun că Diaconescu nu şi-a dorit nici măcar în cele mai urâte vise, ca o zonă mai întunecată a trecutului său, să-i fie alături tocmai în ziua Congresului PSD.
Aşadar, nimic din ceea ce înseamnă Victor Ponta nu dovedeşte că ar putea fi liderul de care avea nevoie PSD. Aş spune că, dimpotrivă. Mai mult, aş îndrăzni să avansez aserţiunea că PSD se află într-o mare criză de lideri fezabili, nu numai politic, ci mai ales din punct de vedere moral şi al competenţei. Ponta e mai degrabă un dandy politic, “uşor” poleit (mai mult “spoit”), făcut, şi nu născut, politician, de către Iliescu şi Năstase, “cuscriţi” cu socrul lui Ponta, Ilie Sârbu, la apelul de seară, al vreunei partide de vânătoare! Ştefan Dumitru Afrimescu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu