România paradoxală-Abandonul, o soluţie!
România paradoxală! Abandonul-soluţia unei ţări încremenită între turneee electorale, executive fantomă şi guvernări interimare?!
Hotărât lucru trăim într-o Românie paradoxală! Pe de-oparte suntem anunţaţi că nu vor mai fi bani pentru pensii şi salariile bugaterilor pe luna decembrie şi, pe de-altă parte, candidaţii la preşedinţie abia mai fac faţă turneelor eletorale, iar Geoană şi Băsescu aruncă cu milioane de euro în pomeni electorale, materiale promoţionale şi autocare cu „mitingişti de profesie”, aduşi din diferite judeţe ale patriei în capitalele altor judeţe, ca Argeş, Dolj, Buzău, Timiş sau Constanţa, unde la loc de frunte au fost micii, berea şi manelele, asezonate cu discursurile sforăitoare ale candidaţilor la preşedinţie, Geoană şi Băsescu, doi dintre „dalmaţienii” la prezidenţialele de peste nici două săptămâni. Numai din Piaţa Milea din Piteşti au fost adunate, în urma mitingului electoral al lui Traian Băsescu, 48 de tone de deşeuri menajere În tot acest timp, la Cotroceni se fac şi se desfac guverne fantomă, se desemnează premieri marionetă, iar majoritatea parlamentară existentă şi „premierul” neamţ Klaus Iohannis, agreat de trei partide parlamentare, rămân ignoraţi de încă preşedintele în exerciţiu, de mai bine de-o lună de zile.
Perspectivele „care este”, ale unei Românii încremenită!
Dacă România va continua să rămână instabilă politic, respectiv, cu un Executiv demis, cu miniştri interimari, inclusiv la „Interne”, ministerul care va gestiona scrutinul prezidenţial, atunci ne vom scufunda definitiv în haos, iar perspectivele unei astfel de Românii sunt dintre cele mai sumbre. Întâi de toate, va fi contestat scrutinul prezidenţial din 22 noiembrie-6 decembrie. România va fi ocolită de investitori, dar şi de instituţiile financiare internaţionale:FMI, Banca Mondială, BERD, BIRD şi/sau Comsiliul Europei, pentru că nicio asemenea instituţie nu va semna niciodată vreun document oficial cu un Guvern interimar. Nici perspectivele post electorale nu sunt mai roze. Datorită blocajului instituţional, viitorul preşedinte va fi nevoit să dizolve Parlamentul şi să declanşeze procedurile alegerilor anticipate, „anticipate”, care vor fi organizate, fie de către acelaşi Executiv Boc 2, Boc 3 sau 4, fie de un alt Guvern, dar tot interimar. Apoi, procedurile alegerilor anticipate vor dura şi ele până prin primavara anului 2010, alegerile propriu zise urmând să aibă loc destul de probabil, abia în jurul Paştelui. Aceasta presupune încă aproape patru luni de imobilism, de încremenire în aşteptare, de izolare internaţională, de stagnare a puţinelor proiecte aflate în derulare şi de adâncirea crizei şi recesiunii economice. Cea care are de pierdut într-o astfel de situaţie este desigur, România. Dar, nu România celor „care este”, ci România reală. România profundă, a celor cu datorii nu numai la bănci sau leasing, ci mai ales a celor cu datorii la întreţinerea de la bloc, la utilităţi, cum sunt apa, gazele, canalul, cablul şi curentul electric. A României celor ca sunt „talpa ţării”.
Abandonul - o soluţie?
Ce mai presupune cantonarea unor politicieni în zona gri a interimatelor, a instabilităţii politice, suprapuse peste criza economică şi morală în care se află România? Păi, cine îşi mai doreşte să discute, să semneze documente sau să negocieze cu un Guvern demis? Ceea ce înseamnă îndepărtarea unor investitori interesaţi să investescă în România, alungarea acelor investitori aflaţi deja în România, izoloarea externă de cetre instituţiile financiare internaţionale, de care România este dependentă cel puţin pe termen mediu, discreditarea clasei politice, a statului român, afectarea imagologică a României. Şi cine va fi declarat direct răspunzător de toate acestea? Nimeni, desigur! Cum să declari răspunzător un Guvern demis, un preşedinte aflat în campanie electorală sau nişte partide, aflate la fel în campanie electorală?! Cineva însă, tot va trebui să dea socoteală, şi aceasta s-ar putea să se petreacă mai curând decât ne putem imagina. Poate chiar în turul doi al prezidenţialelor din 6 decembrie. Iată şi motivul pentru care cred că, acei prezidenţiabili care se simt responsabili de situaţia în care a fost adusă România, ar trebui să abandoneze cursa pentru Cotroceni. Să se retragă definitiv şi-n linişte, fară prea mult tam-tam, atât din viaţa politică, cât şi din cea publică. Prezenţa lor, fie şi într-o cursă electorală, este deja mult prea toxică, pentru România. Este de altfel preferabil un abandon în linişte, unui eşec răsunător. Unei înfrângeri ruşinoase, pe care s-o poată pune, cum altfel, decât pe seama fraudei electorale! A „turismului” electoral! Deşi ei vor primii care vor produce frauda. Care vor apela la „turismul” electoral. Un fel de „hoţii strigă, hoţii”, arătând unul spre celălalt şi fiecare având „dreptatea”lui!
Bomboana pe colivă-o vizită la Moscova
După cum este cunoscut, politica externă este al doilea apanaj al preşedintelui României după acela de comandant suprem al armatei. Probabil că aşa o fi gândit şi Mircea Geoană, candidatul PSD la Preşedinţie atunci când a decis să facă o vizită la Moskova. Numai că, s-a dovedit a fi fost total inoportună, întrucât vizita a fost una privată, deşi mister Geoană este ditamai preşedintele Senatului şi vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), unde se discutau şi directive ale UE şi NATO. Şi, dacă în vizitele interne, liderul PSD nu pleacă niciodată fără liota de televiziuni, la Moskova, Mircea Geoană a plecat pe „şest”. Totul a fost ţinut secret, nu numai numele persoanelor cu care s-a întâlnit Geoană la Moscova sau subiectele discutate, ci şi scopul vizitei şi chiar vizita în sine. Toate acestea, până mai zilele trecute, când „serviciile” au hotărât ca infosrmaţia să „transpire” şi în presă. Şi...a „transpirat”! Situaţie de care ceilalţi contracandidaţi ai lui Geoană n-au ezitat să profite, somându-l să se „spovedească” public: „De unde să ştim că dl. Geoană nu s-a dus la Moscova pentru a obţine sprijin financiar sau logistic, pentru a le folosi în campania electorală, contra unor secrete de stat?”, se întrebă contracandidaţii lui Geoană la preşedinţie. Cert este, că vizită „incognito” la Moscova efectuată de Mircea Geoană ar putea să reprezinte „bomboana pe coliva” propriei curse pentru Cotroceni. Ştefan Dumitru Afrimescu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu