luni, 29 septembrie 2008

Cine sunt, dar mai ales ce au fost,

Alegerile pentru Parlamet se apropie cu paşi repezi, poate chiar mai repezi decât şi-o doresc virtualii candidaţi. Spunem virtuali, întrucât până la data redactării analizei de faţă doar PNL îşi alnsase candidaţii. Rstul partidelor o vor face în zile următoare. Constanta acestor alegeri este “racolarea”, convingerea persoanelor cu notorietate şi/sau imagine publică “neşifonată”, în colegiile unde sunt puse să candideze. Cu toate acestea există destui “dalmaţieni” care vor candida şi la aceste alegeri. Cei mai mulţi se află în rândurile PSD şi PC, dar nici PLD-ul nu duce însă lipsă de “dalmaţieni”. Unii dintre ei provin din rândurile “defunctului” PD, alţii din cele ale liberalilor dezertori şi/sau exluşi din PNL.

“Dalamaţienii” PSD, care mai vor încă un mandat

Deşi unii dintre candidaţi se află la al doilea, iar alţii la al treilea sau al patrulea mandat de parlamentar, îşi mai doresc încă unul. Şi aceasta, cu toate că unii dintre ei, din cauza unor activităţi “colaterale” celor de parlamntar, ar fi meritatcâte unul sau chiar mai multe mendate de…arestare.

*-Nicolae Văcăroiu-Bunăoară, decanul de vârstă al parlamentarilor PSD de Argeş, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, care acum candidează, pentru al patrulea mandate de senator PSD de Argeş, în colegiul Piteşti. Fostul şef al Consiliului Superior al Planificării ceauşiste (CSP), Nicolae Văcăroiu este un “dalmaţian”, pentru că în calitatea de premier a falimentat SC “Grulen” din Câmpulung, apoi a privatizat fraudulos “Cimus” Câmpulung, pantru ca, mai apoi, în calitate de parlamentar, respectiv de preşedinte al Senatului să contribute activ la privatizarea dezastruasă a Uzinei “Aro” din Câmpulung. Mai mullt, în aceeaşi calitate de senator PSD de Argeş a deţinut consecutiv două funcţii: funcţia de preşedinte al Senatului şi cea de preşednte al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID), a lui Sorin Ovidiu Vântu (SOV), la care avea şi Văcăroiu 6% din acţiuni. BID a fost înfiinţată pe banii păgubiţilor FNI-FNA şi Gelsor. De la BID, Văcăroiu a încasat timp de peste 6 luni, absolut ilegal, un al doilea salariu, de câte 3000 USD/lună. Nici averea lui Nicolae Văcăroiu nu este una de-aruncat. Astfel, al doilea om în stat timp de 8 ani deţine un duplex la munte, în Buşteni sau la Sinaia, o vilă în Valea Mare-Ştefăneşti, o proprietate în Olt, respectiv în comuna Redea, precum şi o impresionantă colecţie de obiecte de artă: sculpturi, picturi şi icoane, başca atenţiile primite sub formă de… “protocoale” în calitatea de preşedinte al Senatului. Nici beizadeaua lui Nicolae Văcăroiu, Mihăiţă Văcăroiu nu este uşă de biserică. Văcăroiu jr. deţine o firmă de export a fierului vechi, “Tomini Trading”SRL, prin care a exportat sute de mii de tone de fier vechi de la mastodonţii industriali construiţi de Ceauşescu, intraţi în faliment sau coservare, cum ar fi “Grulen”, “Aro”, “Cimus” ori “Romproteine”, dar şi instalaţii miniere, cel mai căutat fiind inox-ul şi oţelurile speciale din instalaţiile de rafinare, chimie şi petrochimie. Mai mult, acelaşi Mihăiţă Văcăroiu a cumpărat prin tot felul de presiuni, la preţ de garsonieră Staţiunea Balneară Sărata-Monteoru din judeţul Buzău. Despre afacerile cel puţin dubioase al “juniorului”, Văcăroiu senior declară: “La noi, fiecare e cu treaba lui. Prin urmare fiecare răspunde de ce face”. Probabil că aşa ar fi normal să fie, numai că, aflat într-un proces, în calitate de învinuit, privind o afacere cu calculatoare, pentru un proiect de reconversie profesională, Mihăîţă Văcăroiu s-a “tirat” afară, exact cât a durat procesul. Şi astfel nu a mai răspuns nimeni, nici măcar la telefon, iar în faţa instanţei nici atăt. Dar, nici măcar consoarta Văcăroiului, Marilena Văcăroiu nu a stat de-o parte de afaceri, declanşând scandalul “Afacerea Biterul suedez”. De ce şi-ar mai dori Văcăroiu încă un mandate? Poate pentru că vrea să se pensioneze din funcţia de preşedinte al Senatului? Potrivit însă altor surse Văcăroiu este doar pe post de iepure electoral, după alegeri urmând să fie uns preşedinte al Curţii de Cănturi.

*-Constantin Tamagă-fost director al Direcţiei Agricole Argeş şi ex-prefect PSD, în prezent deputat de Argeş, a avut în 1999 un dosar la parchet, în care era acuzat de obţinerea unui credit de la Banca Aricolă fără acoperire (garanţii bancare), dosar “topit” cu doar trei-patru săptămâni înaintea alegerilor din 2000. În present, deţine un apartament în buricul târgului, la Mobilulx, o vilă situată la urcare în cartierul Craiovei, o Asociaţie agricolă în Mozacu şi 5000 mp de pădure teleportaţi de la Mozacu tocmai pe malul Lacului Vidraru..Tamagă jr, odrasla deputatului Tamagă deţine mai multe SRL-uri, o balastieră în plină exploatare, dar neautorizată să funcţioneze, situată în comuna Mărăcineni, la care se adaugă construcţia, situată în complexul Mobilux, ridicată la fel fără neautorizaţie de construcţie. De perioada în care Constantin Tamagă a fost prefect, se leagă unul dintre cele mai mari scandaluri imobiliare, dom’ Tamagă “subtilizând” comunei Oarja 194 de ha de teren, situate la autostradă, pe care le-a făcut cadou comunei Bradu, mai excat ex-primarului Costel Zamfir şi rudelor lui şi ale lui Constantin Nicolescu, pe-atunci senator PSD de Argeş.

*-Florea Costache-fost şef peste spaţiilor locative din Piteşti, cînd şi-a prăduit după bunul plac societatea, fără a da vreo dată socoteală, apoi şef la CET şi în sfârşit, de peste 8 ani vecepreşedinte al CJ Argeş, candidează la Senat în colegiul Curtea de Argeş. Florea Costache deţine potrivit mai multor surse autorizate mai multe apartamente atât în Piteşti cât şi în Mioveni, Curtea de Argeş dar şi la Costeşti, dar şi la Izvoru, loalitatea natală.

*-Filip Georgescu-şef al ocolului silvic Topoloveni până în 1990, apoi şef al Direcţiei Silvice Argeş, pentru ca din 1996 să ajungă deputat PSD de Argeş Din 2000 până-n 2004 a obţinut un nou mandat de deputat, pentru ca în perioada 2000-2003 să deţină două funcţii, fiind uns şef peste pădurile patriei, funcţie deţinută aproape 3 ani, adică până prin 2003, când a fost demis din fruntea ROMSILVA, din cauza unui dosar de braconaj prin pădurile Sucevei. Tot din periaoada în care a fost director al ROMSILVA, datează şi teleportarea a vreo 10 ha de pădure de la Bârla tocmai pe malul Lacului Vidraru, după care a şi început să taie şi să vândă din pădurea teleporată. Acelaşi Filip Georgescu a fost şi protagonistul unui scandal sexual, privind paternitatea copilului secretarei de la Direcţia Silvică Argeş. PDSR-ul, partidul care pe-atunci “era în toate”, l-a salvat pe Don Felipe, instanţa scoţându-l basma curată, copilul secretarei râmânând cu “tată natural”. Şi-l făcuse probail de una singură! Filip Georgescu a mai fost protagonistul unui alt scandal, muşamalizat la timp însă, în care era acuzat de achiziţionarea a mii de uniforme pentru pădurari patriei la preţuri de 4-5 ori mai mare decât cele de piaţă. Un ac de cravată a costat şi 300 RONI, deşi era din tinichea. La capitolul avere, Fiiip Georgescu deţine sau a deţinut 40 ha de pădure moştenite de consoartă, o casă în comuna Bârla, o vilă în Valea Mare-Ştefăneşti, un Mecedes, Jeep pe care l-a vândut cu modica sumă de…15.000 de euro, iar preţul real este între 45.000 şi 60.000 euro, în funcţie de dotări. Mai deţine de asemenea terenuri forestiere la Albota, Bascov, Ştefăneşti şi Topoloveni. Don Felipe candidează pentru al treilea, dacă nu chiar al patrulea mandat de deputat în colegiul Topoloveni.

*-Giorgiu Gingăraş, un alt “dalmaţian”. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului (MTS), desfiinţat între timp, Gingăraşi nu a fost nici un “gingaşi”, nici un “îngeraşi” cu banii publici. Orginar de prin judeţul Brăila, Gigăraşi s-a stabilit înainte de ’90 tocmai în Argeş, având locul de muncă la “Hidroconstrucţia”, unde a deţinut funcţii ca şef de lot, apoi şef de şantier. În urma privatizării din 1995, şi-a tras o halcă din fosta întreprindere pe care a botezat-o “Argeş General Construct” la care este director general şi acţionar majoritar. Fostul ministru al MTS, deţine şi acum un apartament cu trei camere în buricul Capitalei, pe Bdul Unirii, nr 68, bl K2, deşi trebuia să-l elibereze încă din februarie 2003. Apartamentul a fost locuinţă de serviciu pe perioada cât Georgiu Gingăraşi a deţinut funcţia de ministru al MTS. Legea spune că locuinţele de serviciu date demnitarilor prin RAAPPS, trebuiesc predate în maximum 60 de zile de la eliberarea din funcţia deţinută Gingăraşi a fost ministru din 2000 până-n decembrie 2002, iar în februarie 2003 trebuia să predea RAAPPS locuinţa de serviciu, Numai că de-atunci au trecut peste 5 ani, iar în fosta locuinţă de serviciu locuieşte “fata lu’ tata”, studentă a unei facultăţi bucureştene. “Am primit un apartament gol, şi nu o vilă, pe care a trebuit să-l mobilez din banii mei, iar acum nu înţeleg de ce trebuie să-l predau RAAPPS”, susţinea pe Realitatea TV fostul ministru Gingăraş. Trebuie să termine şi fetiţa mea facultatea, nu piere RAAPPS dacă mai stă doi ani, până termină facultatea”. Precizăm că “fatal lu ’tata” plăteşte Regiei o chirie de 150 RONI/lună, în timp ce în zona respectivă chiriile sunt între 600 şi 1000 euro/lună. Dar, Gingăraş a fost cercetat şi pentru acordarea firmei NORDCO a unor lucrări, în baza unei licitaţii truncate, lucrări care au costat peste un million de euro, bani publici. Se pare că acesta a şi fost motivul pentru care a fost demis din fruntea MTS, înaintea expirării mandatutului de deputat PDSR de Argeş.Iată că după o pauză de patru ani Gingăraşi îşi mai doreşte un mandat de deputat, sperând probabil să salveze apartamentul din Unirii, pentru ca fostul ministru să-şi poată şcoli şi nepoţi.

*Gheorghe Marin-încă un “dalmaţian”, care îşi mai doreşte un mandat! Gheorghe Marin, fost deputat PDSR de Muscel în perioada 2000-2004. În această calitate a pus, alături de restul parlamentarilor PDSR de Argeş, după puterile lui de demnitar, unărul la privatizarea şi falimentarea industriei muscelene, dar mai ales a Uzinei ARO, devenind astefel unul dintre groparii indistriei muscelene. Cu toate acestea, fostul deputat candidează chiar în colegiul Câmpulung Muscel, fără a avea însă măcar o şansă dintr-o sută, în faţa PDL-istului Sorin Buta. “Părerea mea”, ca să-l parafrazez pe dom’ Văcăroiu.

*-Ion Burnei-un alt “dalmaţian” care mai vrea încă un mandat de…deputat! Jupânul farmciştilor patriei, Ion Burnei a revenit în Camera Deputaţilor oarecum prin uşa din dos, urmare a plecării deputatului PSD de Argeş Mihai Tănăscu la FMI. Propritarul lanţului de farmacii “Mona”, dar şi vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Ion Burnei a muls ani de-a rândul CAS Argeş şi Spitalul Judeţean de sute de miliarde de lei. Burnei se află la al doilea mandat şi îşi mai doreşte incă unul, pentru care candidează în colegiul Mioveni.

*-Ion Mânzână- Ex-preşedinte al PRM Argeş, în prezent preşdinte al PC, senatorul Ion Mânzână este perceput de peremiştii argeşeni drept groparul partidului în Argeş, iar de conservatori drept calul troian al PSD în PC. Aflat la al treilea mandat de parlamentar, Mânzână candidează pentru încă un mandat la Camera Deputaţilor în colegiul Costeşti. “Mânzână este, sau (doar) se crede, un abonat pe viaţă la un fotoliu de parlamentar”, susţinea Ion Neguş, care a completat: “Dl. Mânzână este în relaţii cu serviciile de când avea 19 ani”.

Bogdan Niculescu-Duvăz-omul de la centru impus de Mircea Geoană pentru a candida în Argeş, este purtătorul de cuvânt al PSD, funcţie pentru care s-a “bătut” cu Victor Ponta, câştigând-o. Duvăz a fost până-n 2003 deputat PD de Constanţa, iar din 2003 este deputat PSD de Galaţi. O vreme a fost şi ministru de interne, în prezent este membru al Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor şi purtător de cuvânt. Nu este cunoscut încă nici în ce colegiu va candida, nici pentru care Cameră. Şi pentru acest loc de candidat în Argeş a trebbuit să se bată cu Octavian Ştireanu, fost senator şi-apoi consilier de imagine al lui Iliescu.

*-Mircea Drăghici-Ex-subprefectul lui Constantin Tamagă, Mircea Drăghici este un fel de “copil de suflet” al preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu. Mai mult pilot de curse decât politician, Mircea Drăghici a fost protagonistul unui scandal cu iz sexual, pretinzând că i-a fost violată consoarta.de către fostul patron al “Helax”-ului Stelică Lubine. Marea calitate a lui Mircea Drăghic rămâne tinereţea. Acum candidează pentru un prim mandat de deputat PSD în colegiul Curtea de Argeş.

*-Petele de culoare din PSD Argeş- PSD are şi două pete de culoare. Este vorba de Mihai Georgescu ex-director al „Arpechim” şi „Petromidia”, şi fost director în SNP-Petrom. Este „paralel” cu politica, dar e prin excelenţă un tehnocrat. Locul său ar putea fi mai degrabă în Executiv, decât în Parlament. Este printre puţinii candidaţi ai PSD care chiar merită un madat, mai cu seamă că a şi renunţat cu ani în urmă la un fotoliu de parlamentar, pentru funcţia de preşedinte al Companiei Naţionale a Petrolului (CNP).

*-O altă probabilă pată de culoare- ar fi putu fi, Radu Vasilică, dacă nu ar fi căsătorit cu nepoata lui Constantin Nicolescu, şi dacă nu i-ar fi şi naşi de cununie. Preşedintele tineretului PSD, Radu Vasilică putea reprezenta noua generaţie de politicieni în PSD. Fiind însă, cine este, a devenit mai mult o pată de lumini şi umbre. Pe de-altă parte, dacă nu ar ceea ce este, nici nu ar fi pupat vreodată, vreo funcţie în PSD.

Ştefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu: