Bruta Securităţii anilor 1949 -1970, col. Ch. Enoiu, cunoscut sub porecla de “Măcelarul de la Interne” trăieşte incă în Argeş, nu a dat niciodată socoteală pentru crimele comise, încasează o pensie de 3000 lei pe lună şi deţine o locuinţă în apropierea Guvernului!
Temutul colonel de Securitate Gheorghe Enoiu, cunoscut sub poreclele de “Bruta de la Interne” sau “Măcelarul” trăieşte bine mersi în comuna argeşană Băiculeşti. Are 83 de ani, încasează lunar o pensie de peste 3000 lei şi deţine un apartament în apropierea Palatului Victoria, la doi paşi de Guvern. Fostul col. de Securitate Gheorghe Enoiu a intrat în Securitate la 1 august 1949, în urma absolvirii unui curs de patru luni la “Şcoala profesională a Direcţiei Generale a Securităţii Poporului”, şi a rămas în sistem pană în 1997. A deţinut pe rand pană-n 1989 funcţiile, de anchetator, şef Birou, locţiitor şef Serviciu şi şef al Direcţiei Cercetări Penale din Cadrul Fostei Securităţi În această calitate a anchetat personal cazurile: “Lucreţiu Pătrăşcanu, Ana Pauker şi Vasile Luca”, lotul studenţilor revoluţionari, care simpatizaseră cu Revoluţia maghiară din 1956. A urmat “lotul” torţionarilor care participaseră la “Experimentul Piteşti, Reeducare prin Tortură” în frunte cu Ţurcanu. A continuat cu anchetarea celor care participaseră la “Jaful secolului”, respectiv jefuirea maşinii Băncii de Stat, din 1959. Fosta Securitate a dispus realizarea unui film, numit “Reconstituirea”, în care cei anchetaţi presupuşi autori ai jafului au fost forţaţi să-şi joace propriile roluri, după un scenariu scris de însuşi “Măcelarul de la Interne”, în care la randul lui, şi-a jucat rolul de anchetator. În 2006, cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc au identificat în Arhivele fostei Securităţi dosarul de cadre al fostului col. de Securitate Gheorghe Enoiu. Informaţiile despre crimole comise descoperite între cele 323 de file ale dosarului au fost trimise Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar cercetătorii au solicitat judecarea torţionarului. Dar, nu a fost judecat nici pană azi, rămanand, asemenea celorlalţi doi călăi, Nicolski şi Pleşiţă, neatins de de justiţie. Din 1997 îşi împarte timpul între locuinţa din Băiculeşti, pe timp de vară şi apartamentul din Piaţa Victoriei, pe timpul iernii, “supravieţuind” din pensia de peste 3000 lei.
Ştefan Dumitru Afrimescu .
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Are cumva un baiat pe nume Bogdan?
Pe tortionarii astia ii mai judeca poate doar d-zeu.Si-au trait traiul au mancat malaiul.Problema este ca sangele apa nu se face si odraslele lor au ajuns la putere.
Trimiteți un comentariu