CEDO a pus capăt mânăriei cu terenurile de la Autostradă!
Statul roman obligat la plata a sute de mii de euro, despăgubiri morale şi materiale!
Cotidianul central “România liberă” titra cu litere de-o şchioapă pe prima pagina a ediţiei din 31.07.2006, “Neamul şarlatanilor”. Ancheta de presă făcea referire tocmai la mânăriile funciare cu terenurile din jurul Autostrăzii Bucureşti Piteşti din perioada 2001-2004 la care şi-au dat tot concursul prefectul de-atunci Constantin Tamagă (PSD),preşedinte al Comisiei de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Argeş, în prezent senator PSD de Argeş, subprefectul Mircea Drăghici, în prezent deputat PSD de Argeş, senatorul PSD Constantin Nicolescu, actualmente preşedintele C.J.Arge şi primarul comunei Bradu Costel Zamfimfir, în prezent simplu consilier local. Din câte se observă cu toţii şi-au tras câte-o imunitate, mai puţin Costel Zamfir care a pierdut doar fotoliul de primar, nu şi influienţa în faţa instanţelor sau ajutorul preşedintelui C.J. După nouă ani de procese, trei dintre sătenii nedreptăţiţi s-au adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strasbourg, iar la începutul acestui an Instanţa europeană s-a pronunţat definitiv în cele trei cauze, condamnând statul roman la plata de despăgubiri material şi morale de în valoare de sute de mii de euro. Iată însă cum au stat lucrurile în cei aproape 10 ani de procese.
Remember
În 1991 Comisia Judeţeană de Fond Funciar Argeş (CJFFA) a atribuit comunei Oarja cu titlu de patrimoniu în vederea aplicării Legii 18/1991, suprafaţa de 416 ha. Un an mai târziu, Comisia Locală de Fond Funciar Oarja (CLFF), a început reconstituirea dreptului de proprietate a sătenilor, iar în 1994 CJFF le-a eliberat titlurile de proprietate. Până în 2001 nu i-a tulburat nimeni. Numai că în 2000 PSD a recâştigat alegerile, revenind la guvernare. La numai câteva luni de la instalare, invocând o împărţire admnistrativ-teritoarială făcută de Regimul comunist primarul PSD al comunei Bradu, Costel Zamfir a atacat în instanţă hotărârea CJFF Argeş din 1991, câştigând nulitatea parţială a Hotărârii nr.4 emisă de CJFF. Prin decizia nr 2320 din 19 septembrie 2001 pronunţată de către Curtea de Apel Piteşti (C.A.), 194 ha, din totalul de 416 ha aparţinând comunei Oarjea, au fost atribuite comunei Bradu. Prevalându-se de hotărârea C.A. Pteşti mai sus amintită, primarul Costel Zamfir a început să elibere procese verbale de punere în posesie pe bandă rulantă. Gestul primarului Zamfir a declanşat un adevărat carusel al proceselor, care la aproape 10 ani de la mare jaf, încă se mai judecă prin instanţele argeşene, iar orjenii tot mai trag speranţă că-şi vor recupera terenurile.
CEDO, ultima speranţă!
În anul 2003, trei dintre zecile de victime ale primarului Zamfir şi-n egală măsură şi-ale instanţelor române au acţionat statul român în judecată la Comisia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strasbourg. După şapte ani de la data acţinării în judecată, Instanţa de la Strasbourg, prin deciziile nr 30.995, 31.003 şi 31.005, s-a pronunţat la începutul anului 2010, dând câştig de cauză celor trei petenţi români, obligând statul român să plătească celor trei victime ale abuzurilor primarului Zamfir şi Justiţiei române, câte 83.500 euro, din care, câte 79.500 euro reprezintă daune materiale şi câte 4000 de euro, daune morale. Fisura descoperită de Instanţa de la Strasburg în „făcătura” cu terenurile din jurul Autostrăzii constă în neanularea titlurilor de proprietate emise orjenilor de către CJFF Argeş, peste care s-au suprapus procesele-verbale de punere în posesie, eliberate ilegal de către primarul comunei Bradu, nu erau nu sunt nici până în ziaua de azi, anulate de nicio instanţă din România. Mai mult decât atât, statul român a încercat să-i convingă pe magistraţii europeni că nu există decât două-trei alternative: ori să fie despăgubiţi în natură, cu terenuri, oriunde altundeva decât la Oarja, în alte zări, adică la zeci de km distanţă de reşedinţă, unde prisosesc, să lie fie atibite acţiuni la Fondul Proprietatea sau lucrurile să ramână aşa cum hotărâseră instanţele române. Magistraţii europeni nu au acceptat însă niciuna dintre variantele oferite de statul român, hotărând sancţionarea (pentru a câta oară?), a României la plata sumei de 238.500 de euro (79.500 X 3(bneficiari)=283.500 euro).
Argeşeni care, în urma dciziilor CEDO, vor rămâne cu buzele umflate!
Printre persoanele avantajate de afacerile ilegale cu terenurile din jurul Autostrăzii se numără „câţiva” politicieni social-democraţi şi oameni de afaceri care în perioada guvernării PSD s-au aflat pe val. Printre cei care vor rămâne fără terenurile însuşite abuziv se numără în primul rând ex-primarul comunei Bradu, Costel Zamfir, rudele acestuia şi „câţiva” foşti angajaţi ai primăriei, „câteva” rubedenii ale lui Constantin Nicolescu, Georgiu Gingăraş (fost ministru al Tineretului şi Sportului, în prezent „doar” consilier judeţean), Nicolae Văcăroiu (fost preşedinte al Senatului României, în prezent preşedintele Curţii de Conturi). Pe lângă aceştia, se mai numără şi câţiva afacerişti aflaţi de ani de zile la remorca PSD, precum Valetin Vişoiu de la SC „Conarg”, Ovidiu Baciu, de la „Francesca Royal Motors”, Ovidiu Baciu fiind chiar prima „victima” a deciziei CEDO, afându-se în proces chiar cu cei care au câştigat la Strasbourg. Ştefan Dumitru Afrimescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu