Aparatura medicala de 1,5 milioane euro zace nefolosita la Colibasi Trimite prin sau
Tipareste articolul
In 2004, fostul sef al ANP (Administratia Nationala a Penitenciarelor), Emilian Stanisor, a "parasutat" in "ograda" Spitalului Penitenciar Colibasi aparatura medicala de ultima generatie, mult mai necesara clinicilor universitare sau marilor spitale. Printre acestea, o caravana MLF, echipament radiologic, statie de dializa si o statie de oxigen. Valoarea acestor echipamente depaseste suma de 1,5 milioane euro.
Din cauza lipsei specialistilor care sa stie sa o foloseasca, precum si a banilor Cititi si...
Aparatura medicala, la casat. Spitalele au nevoie de doua miliarde de euro pentru echipamente
Aparatura medicala performanta doar la expozitie
Timisoara: Aparatura medicala pentru sectiile Spitalului Judetean
pentru utilizare si intretinere, aparatura de ultima generatie zace nefolosita prin hrubele Spitalului Penitenciar Colibasi. Aceasta in conditiile in care, spre exemplu, sute de argeseni fac "naveta" saptamanal in Capitala pentru dializa. Potrivit comandantului Spitalului Penitenciar Colibasi, "cea mai mare parte a aparaturii medicale de la Colibasi nu-si justifica existenta in cadrul spitalului".
Caravana MLF de 300.000 de euro... trasa pe dreapta
Poate cea mai extravaganta "investitie" a fostului director general al ANP, magistrat Emilian Stanisor, pentru Spitalul Penitenciar Colibasi a fost caravana MLF, care a costat Ministerul Justitiei 300.000 de euro. O investitie cu totul nejustificata pentru un spital penitenciar aflat in 2004 doar in scripte, adica mai mult in faza de proiect. De altfel, din acel an de... "gratie", caravana MLF nu a iesit niciodata dincolo de portile inchisorii. Si aceasta din motive cat se poate de intemeiate: "Numai pentru a fi pusa in circulatie trebuia platita o asigurare CASCO. Asigurare care costa 4.000 de euro/luna, respectiv 182,250 milioane lei. Mai apoi, nimeni de la Colibasi nu stie cum functioneaza "hardughia", sustine directorul Spitalului Penitenciar, col. Cristian Burea. Si, deloc in ultimul rand, se pune pana si problema carburantului. De unde atatia bani? Astfel ca autospeciala MLF zace din 2004, ruginind nefolosita in curtea inchisorii Colibasi fara a i se fi gasit inca o intrebuintare, cei 300.000 de euro, adica peste 11 miliarde lei, fiind aruncati pe apa sambetei de fostele conduceri ale MJ si ANP, Rodica Stanoiu si doctorandul sau, Emilian Stanisor.
Jaf pe bani publici
Pe langa autospeciala MLF, in aceeasi "ograda" a Spitalului Penitenciar Colibasi a mai fost adus cu acelasi transport un aparat radiologic ultraperformant, la acea data de ultima generatie, care la fel ca autospeciala zace nefolosit prin hrubele inchisorii. Pentru a fi eficient, aparatul ar trebui sa efectueze minimum 100 de investigatii/luna. Or, in cursul unui an intreg, nu au fost efectuate decat 50 de investigatii radiologice. Costurile de utilizare au fost insa astronomice. Urmatoarea "investitie" a fost statia de oxigen. Nimeni din cadrul penitenciarului nu a inteles cui i-a trebuit o statie de oxigen. Mai ales ca penitenciarul nu foloseste decat cateva tuburi de oxigen pe luna. Tuburi pe care le procura de la Arpechim pe sume ce nu depasesc doua-trei milioane lei. "Cu banii dati pe statia de oxigen se puteau cumpara butelii cu oxigen pentru cateva sute de ani", sustin cadre din conducerea penitenciarului.
Stanisor, anchetat de DNA
Aceste "investitii" ale ANP fac acum obiectul unor dosare penale, initial solutionate cu NUP, dar redeschise de curand de procurorii DNA. Printre cei anchetati se numara si fostul director general al ANP, magistrat Emilian Stanisor. Aceste fonduri de milioane de euro aruncate pe apa sambetei nu puteau fi obtinute fara aprobarea ministrului Justitiei, sub tutela caruia se afla ANP. Precizam ca astfel de aparatura isi gasea mai bine locul in cadrul unor clinici universitare sau mari spitale judetene, intre care si SJ Arges, care nu beneficiaza de o statie de dializa, sute de pacienti argeseni facand naveta saptamanal in Capitala.
Stefan Dumitru Afrimescu - Romania Libera (06-02-2006)
Abonati-va la
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu