“Trofeul calităţii” cu…“Năstase preşedinte!”
Spălarea de bani, pentru campania prezidenţială a lui Năstase, finanţată de români!
În România ultimilor apropae 20 de ani s-a instaurat o regulă: majoritatea celor certaţi cu legea şi cu “dare mână”, îşi cumpără câte-o imunitate pe care o deţin până la prescrierea faptelor. Pentru toate acestea, vina o poartăm cu toţii, dar şi UE, care ne-a primit în rândurile ei nepregătiţi de aderare. Bunăoară, cazul “Mega-spălătoria” de bani publici a ex-premierului Adrian Năstase. Unde am fi ajuns, dacă fostul premier ar fi câştigat alegerile şi devenea preşedintele României?! Dar, să vedem în cele ce urmează, cum au stat lucrurile.
Mega-spălătoria de bani publici a ex-premierului Năstase În timpul campaniei electorale din 2004, Adrian şi Dana Năstase puteau fi văzuţi aproape săptămânal în Argeş (dar nu numai), fotografiindu- se cu oamenii de rând. Mulţi se-ntrebau atunci“: De ce atâta dragoste pe soţii Năstase pentru argeşeni ?” Răspunsul aveau să-l primească abia peste câţiva ani, când a ieşit la iveală mega-spălătoria de bani, pentru campania electorală la preşediţia României. Şi totul sub paravanul numit “Trofeul Calităţii în Construcţii”, pentru care, fostul premier a ajuns în sfârţit să fie anchetat împreună cu fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, subordonata directă a lui Miron Mitrea. Dosaru “Trofeul Calităţii în Construcţii” şi fostul premier au ajuns la DNA abia peste patru ani, iar în Instanţă ar putea să nu mai ajungă niciodată.
Instituţii, patroni şi firme, participante la “spălătoria” ex-premierului
“Trofeul Calităţii în Construcţii” a fost paravanul sub care Adrian Năstase a reuşit să adune suma record de 71,2 mliarde lei vechi (2 mil. Euro). Printre sponsorii campaniei prezidenţiale din 2004 a ex-premierului Adrian Năstase la preşedinţie s-au numărat zeci de patroni, de firme şi “deconcentrate” şi din Argeş, printre care: Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), subordonat Consiliului Judeţean, Direcţia Silvică, subordonată Prefecturii şi “Termoficare 2000”, la care acţionar majoritar este Primăria şi Consiliul Local Piteşti, instituţii conduse de oamenii PSD. La nivel naţional au mai cotizat alte 10 inspectorate Teritoariale în Construcţii, Romsilva, condusă de Ion Dumitru, care a obligat zeci de direcţii judeţene şi ocoale silvice din ţară să achite taxa de participare, Agenţia Naţională a Protecţiei Consumatorilor (ANPC), condusă de Rovana Plumb, care a procedat la fel, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, condusă de Liviu Harbuz. Nici companiile naţionale nu au scăpat de cotizaţia la “spălătoria” de bani a lui Năstase. Astfel, companiile: Complexul Enrergetic Turceni, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, Hidroelectrica, Distrigaz Sud şi Electrica Muntenia, companii care nu aveau nicio legătură cu Simpozionul “Trofeul Calităţii în Construcţii”, au achitat taxa pentru campania lui Năstase la “prezidenţiale” din 2004. A fost astfel, adunată suma de 67,5 miliarde lei vechi. Diferenţa de până la 71,2 miliarde lei, în sumă de 4,7 miliarde lei, a fost plătită de organizatorul simpozionului, respectiv, de Inspectoratul de Stat în Construcţii, subordonată direct Cabinetului primului ministru.
“Bidonarea”
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, cele 71,2 muliarde lei nu au ajuns în conturile ISC, colecţionar al fondurilor şi organizator al simpozionului, ci în cele ale firmei “Axa Management”, proprietate a soţilor Bogdan şi Ioana Popovici, apropiaţi ai soţilor Dana şi Adrian Năstase, precum şi în ale altor patru firme (Urban Consult, Rond SRL Contur Media şi Media Global Invest), controlate de aceiaşi soţi Popovici. “Axa Management” şi cele patru firme au fost alese prin atribuire direct, să gestioneze întreaga organizare a mega-spălătoriei de bani “Trofeului Calităţii”. În conturile celor cinci firme au fost dirijate 61,55 miliarde lei. Dar, Banii nu au rămas decât pentru foarte scurt timp în conturile firmelor amintite, ci suma de 53,2 miliarde s-a scurs pe rând din cele cinci firme, în conturile SC “Eurografica”, patronată de Mihai Vasile. Cele 53,2 miliarde lei, trebuia, oficial, să acopere costurile materialelor promoţionale ale simpozionului: mape, postere, insigne şi cheltuielile de cazare ale participanţilor, cazare achitată, însă de fiecare participant.la simpozion şi materiale promoţionale, care n-au fot niciodată cumpărate de cineva. Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, cu o zi înainte de finala simpozionului “Trofeul Calităţii”, banii au fost viraţi de Mihai Vasile, patronul Eurogarficii, pentru achitarea costurilor materialelor publicitare cu sloganul “Adrian Năstase-preşedinte”, destinate campaniei electorale pentru preşedinţia României din 2004. Printre materialele de publicitate electorală cu poza lui Năstase şi sloganul “Adrian Năstase-preşedine” s-au aflat şi 400.000 de caiete şcolare. Numai că, Mihai Vasile a întocmit avizele de expediţie ale materialelor publicitare pentru campania electorală a lui Nstase, spre diverşi sau potenţaili clienţi ai firmei sale, în fals, respectivii nominalizaţi în avizele de expediţie declarând la DNA, că nu au primit niciodată materiale promoţionale cu sloganul lui “Adrian Năstase, preşedinte”.
Spre luare aminte
Ex-premierul României Adrian Năstase deţine nu mai puţin de patru case, nenumărate puşti de vânătoare, primite “cadouuri”, adică mită, de la fostul şef al cancelariei primului ministru, Şerban Mihăilescu, zis “Miki Şpagă”, obiecte de artă şi bijuterii, conturi de zeci sau poate sute de milioane de euro, dar şi trei dosare: “Mătuşa Tamara”, “Zambaccian” şi “Trofeul Calităţii”, deschise de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi/sau DIICOT. Timp de patru ani, fostul premier s-a tot ascuns în spatele imunităţii conferite de funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, apoi de simplu deputat PSD, aflat în opoziţie, invocând la fiecare solicitarea a DNA de ridicare a imunităţii faptul că, toate dosarele sale ar fi fabricate, la comanda politică a preşedintelui Traian Băsesscu, etichetându-le “dosare politice”. Cel de-al treilea dosar, pe numele ex-premierului Năstase, deschis de procurorii DIICOT, este tocmai cel de “spălare de bani publici” în scopuri politice, pentru accederea la funcţia supremă în stat, dar nu în calitatea de înalt demnitar al statului (ministru, premier sau preşedinte al Camerei Deputaţilor), ci de “simplu” candidat la preşedinţia României. “Simplu candidat” ,fiind desigur, un eufemism, Năstase era totuşi premier, preşedintele PSD şi candidatul la preşedinţia României din partea Partidului Social Democrat, care tocmai guvernase singur ţara timp de patru ani (perioada 2000-2004), declarându-se prin liderii săi, “partidul-stat”.
Ştefan Dumitru Afrimescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu