luni, 30 iulie 2012
Editorial
Sper…, pentru că atât ne-a mai rămas!
Sper, întrucât speranţa moare ultima, ca tot acest circ politic să se termine odată cu publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului acestui referendum ilegal-prin modul în care s-a ajuns la el- şi imoral- prin cei care l-au generat. Nu ştiu de ce, dar am sentimentul că la “umbra” acestui circ politic se iau hotărâri capitale pentru România, peste capul românilor. Mai sper, să nu rămână ireversibile, precum cele de până acum şi vinovaţii, oricare ar fi ei, să plătească în timp real şi nu după 20 de ani. Şi mai sper, ca românii să fi învăţat măcar acum, ceea ce trebuia să ştie încă din anii ’90. Şi anume, că niciodată nu trebuie să mai pună “carul, înaintea boilor”. Şi iată acum dovada temerilor mele: „Ponta se angajează să desfiinţeze ANI, DNA, CNSAS şi Curtea Constituţională”!
Potrivit documentului CNSC, şi pe care Ponta l-a agreat, aceste instituţii sunt "instrumente politice" sau "structuri de poliţie politică de tip stalinist". Un alt "obiectiv imediat" al CNSC şi USL este "anularea restricţiilor de tip poliţie politică şi lustraţiilor". De asemenea, cele două părţi sunt de acord ca preşedintele României să poată fi suspendat de către cetăţeni, "printr-un milion de semnături".
Acordul dintre USL şi acest consiliu al societăţii civile are şi o serie de prevederi economice şi sociale. Printre altele, ar urma să fie elaborat un nou Cod al muncii, guvernul va renunţa la disponibilizări, staţiunile de tratament ar urma să fie administrate de pensionari "deoarece ei le-au construit" sau renunţarea la privatizarea Tarom, Cuprumin şi CFR Marfă. Contractul cu Roşia Montana Gold Corporation ar urma să fie anulat.
Mai multe obiective se referă la revoluţionari – ale căror drepturi urmează să fie restabilite la nivelul stabilit în 2004. USL este de acord "în principiu" ca ofiţerul Alexandru Gheorghe, care a participat la mitingul din Piaţa Universităţii, la începutul anului 2012, să fie reactivat.
CNSC, reprezentat de către preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, colonelul Dogaru, anunţă, în acelaşi document, că doreşte "schimbarea regimului", prin demisia preşedintelui României şi alegeri anticipate separate.
Acordul între USL şi CNSC a fost semnat la 13 iulie.
Vezi cu cine a semnat USL reformarea României şi te minunează!
Un petec de hârtie a dat foc campaniei pentru referendum cu doar trei zile înaintea desfăşurării acestuia. Este vorba de un document semnat de liderii USL în care aceştia se declară „de acord, în principiu“ cu desfiinţarea Curţii Constituţionale, ANI, DNA şi CNSAS. Documentul este semnat pe 13 iulie 2012 de Victor Ponta (PSD), Daniel Chiţoiu (PNL) şi Daniel Constantin (PC), pe de o parte, şi Consiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC), reprezenta de liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), col.(r.) Mircea Dogaru.
Printre cererile comune formulate în astfel de acorduri se găsesc însă şi unele care sunt de-a dreptul şocante. La unul din puncte se cere explicit: „desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS. Încredinţarea atribuţiunilor acestora structurilor statului deja existente“. Iar premierul şi colegii săi de alianţă s-au declarat "în principiu de acord" cu asta, susţine presa centrală.
Curtea Constituţională este motivul pentru care - în momentul în care guvernul Ponta i-a atribuit doar un rol consultativ - România a primit cele mai severe critici din partea Comisiei Europene, a demnitarilor străini şi a presei de afară. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a dat câteva decizii de incompatibilitate privindu-i pe unii politicieni.
Acordul a fost încheiat, după cum observă Adevărul, la zece zile după declanşarea operaţiunii de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Pe de altă parte, europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, citată de Mediafax, că Victor Ponta a semnat acest document pe 13 iulie, adică a doua zi după ce a venit de la Bruxelles unde a promis că va respecta justiţia.
Consiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC), cu care USL a semnat acordul de principiu, este format din 53 de asociaţii, fundaţii şi sindicate, printre care, se numără: Asociaţia Românilor din Olanda, Federaţia Naţională „Unirea“ a Pensionarilor din România, Sindicatului Lacuri, Parcuri, Agrement din Bucureşti, Asociaţiei Cascadorilor Profesionişti din România, Alianţa Naţională Feroviară, Sindicatul Tinerilor Profesori, Blocul Naţional al Revoluţionarilor din România condus de Dorin Lazăr Maior, Societatea Progresul Silvic, care reprezintă Asociaţia Pensionarilor Silvici din România, Asociaţia „Geniul Carpaţilor“, etc.
Asociaţiilor şi fundaţiilor li se alătură persoana fizică a învăţătoarei Cristiana Anghel, care a făcut greva foamei împotriva măsurilor PDL, dar şi a Uniunii Europene, mai aminteşte Gândul. Părţile semnatare au păreri împărţite despre veridicitatea şi conţinutul acestui document.
În timp ce liderii USL şi-au recunoscut semnăturile dar contestă conţinutul acestuia, reprezentanţii Societăţii Civile îl susţin, în continuare, în integralitatea sa. Într-o declaraţie la Palatul Victoria premierul Victor Ponta a susţinut că nu ştia ce conţin cele 14 pagini cu propuneri susţinute de CNSC şi pe care USL a fost de acord să le negocieze. „Nu am văzut niciodată acele pagini, nu le-am semnat niciodată şi nu au nicio legătură cu acordul nostru", a afirmat premierul, citat de Antena 3.
De asemenea, Victor Ponta a declarat, pentru Gândul, că totul este o manipulare de campanie şi că lista obiectivelor a fost ataşată ulterior acordului semnat: „E o tâmpenie. Cum să susţinem desfiinţarea Curţii Constituţionale, a ANI, a DNA şi a CNSAS?!“ Pe de altă parte, Evenimentul Zilei afirmă că preşedintele interimar Crin Antonescu, recunoaşte că a participat la negocierea acordului. „N-am semnat acordul, cunosc începutul discuţiilor.
Partenerii de dialog ai USL au venit cu o listă de revendicări pe care să le negocieze cu USL în caz în care ajung la guvernare. Am participat la cadrul acestor discuţii. Ştiu de acolo că dânşii au o listă care urmează a fi supusă până la alegerile parlamentare pe nişte puncte cerute de aceşti oameni. Nu înseamnă că cei trei au semnat că vor desfiinţa aceste trei instituţii. E un angajament de principiu pentru începerea unor discuţii pe aceste subiecte şi un angajament de principiu de a încerca să găsească cele mai multe rezolvări pentru cele mai multe din aceste probleme“, a spus Crin Antonescu.
Un alt semnatar al acordului, colonelul în rezervă Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate a declarat pentru Adevărul, că obiective precum desfiinţarea Curţii Constituţionale, a ANI, a DNA şi a CNSAS au fost discutate cu liderii USL. Mai mult, observă Evenimentul Zilei, Dogaru a spus că el este cel care a propus desfiinţarea DNA, ANI şi a Curţii Constituţionale.
„Da, susţinem desfiinţarea Curţii Constituţionale, DNA, ANI şi a celorlalte instituţii inutile care fac şantaj politic. Curtea Constituţională dublează Înalta Curte, DNA-ul dublează Parchetul General, sunt inutile, sunt nişte false instrumente ale democraţiei. Curtea Constituţională nu este decât un instrument politic şi este o aberaţie să fie deasupra preşedintelui şi a Executivului“, a declarat Dogaru.
Potrivit lui Dogaru, România nu ar trebui să fie îngrijorată de reacţia Bruxelles-ului, dacă desfiinţează instituţiile din sistemul juridic, întrucât „Uniunea Europeană este moartă, un spanac de expresie germană manipulată de ruşi"! Pe de altă parte, preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, citat de Mediafax, că documentul semnat de conducerea USL cu CNSC este un „atentat la statalitatea României şi ar trebui imediat tradus şi transmis partenerilor din NATO şi UE.
El a arătat că documentul respectiv confirmă încă o dată valabilitatea afirmaţiilor sale referitoare la faptul că „lovitura de stat din 3-6 iulie“ a fost dată pentru a pune sub control justiţia şi instituţiile fundamentale ale statului român.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu