miercuri, 2 iunie 2010

Majoratul evocat în cărţi editate pe banii piteştenilor

“Un altfel de majorat…”, şi “Piteşti, oraşul lalelelor”, omagii dedicate primarului Pendiuc pe bani publici!

Anul acesta primarul Piteştiului îşi aniversează „majoratul” în fruntea Primăriei Piteştiului. Cu alte cuvinte, Tudor Pendiuc împlineşte 18 ani de cand conduce destinele municipiului Piteşti şi implicit pe-ale piteştenilor. E mult? E puţin? Cu ce folos pentru Piteşti şi piteşteni? Poate că ar fi trebuit să răspundă personal acestor întrebări. Deocamdată o face prin două cărţi, editate pe bani publici şi apărute consecutiv în 2009, respectiv, 2010.
Oricare individ ajuns la varsta majoratului trage în faţa părinţilor, a familiei, o linie şi-şi prezintă realizările şi nereuşitele de pană atunci. Apoi, îşi fixează, de comun acord cu familia, coordonatele pentru ceea ce urmează să facă de-acolo-ncolo. La fel şi primarul Piteştiului ar fi trebuit să procedeze: să prezinte piteştenilor, care l-au instalat pentru al cincelea mandat în fruntea primăriei, „starea” comunităţii, a municipiului, la 18 ani de administrare a urbei. Spuneam că aşa ar fi trebuit, pentru că aşa ar fi fost normal şi corect faţă de concetăţeni. Primarul Piteştiului a adoptat o altfel de „normalitate”: anormalitatea. A preferat să-şi publice în apariţii editoriale costisitoare, mai ales pentru vremurile de criză pe care le traversăm, realizările personale, plătite din bani publici de instituţiile pe care le are în coordonare. Una dintre acele instituţii aflate în directă subordonare primăriei şi consiliului local este şi Centrul Cultural Piteşti, care a „sponsorizat” doi ani la rand editarea unor apariţii editoariale ca „Piteştiul, oraşul lalelelor” şi „Un altfel de majorat- 18 ani de primărie, 18 ani de viaţă”(!). Prima carte editată în 2009, la Editura Euro Press Piteşti şi Edit Press Image, aparţinand lui Nicolae Badiu, este apărută sub egida Consiliului Local (C.L.), Piteşti, a Primăriei Pitreşti şi a Centrul Cultural Piteşti ca şi cea de-a doua, apărută la Editura „Pămantul” SRL, sub aceleaşi egide: respectiv C.L., Primărie şi Centrul Cultural Piteşti, fiecare apărută în tiraje de invidiat, chiar şi pentru autori nu numai consacraţi, ci şi de succes, cum ar fi Mircea Cărtărescu sau Paul Goma.
Faptele de „vitejie” al primarului Piteştiului
În cele două volume, redactorii de carte scot în relief faptele de „vitejie” ale edilului Piteştiului, respectiv vizitele primarul în străinătate, întalnirile, toate evenimentele locale cu „aleasa participare” a primarului, delegaiile primite de primar, personalităţile care ne-au vizitat municipiul etc., etc. Toate acestea ca şi cum presa locală nu ar fi consemnat cu aceleşi lux de amănunte aceleaşi evenimente. Practic, respectivii redacori şi editori, nu afc altceva decat să repete ceea ce se mai scrisese la momentele respecive. Păi, care jurnalist şi-ar fi permis să „rateze” sau să...”omită” relatarea unor asemene evenimente de înălţătoare momente de patriotism local?! Păi, a doua zi dispărea din caseta redacţională a ziarului. Foarte puţini confraţi au îndrăznit să relateze despre faptele de vitejie ale primarului, traduse prin incompetenţă la începuturi, apoi prin abuzuri, prin „micile-mari şmecherii”, prin tendinţele tot mai megalomanice, prin drenarea banului public către „firmele” care pur şi simplu căpuşează Primăria şi Consiliul Local Piteşti, cum ar fi „Conarg”, sau „Zeus”, despre afacerea „Selecta”, despre afacerea „Arteziana Muzicală”, afacerea „Pavela” şi alte zeci şi zeci de afaceri, despre nepotismele din primărie, societăţile comerciale şi instituţiile arondate primăriei (SC „Termoficare”, „Apă-Canal”, „Publitrans” şi „ADP”, şcoli, grădiniţe şi licee, Centrul Cultural, Şcoala de Artă Populară, Centrul de Creaţie, etc. etc.). Despre toate acestea nu s-a relatat în nicouna dintre cele două cărţi, şi extrem, extrem de rar în cate-o publicaţieCunosc nişte entuziaşti, care se chinuie de vcreo 10 ani, să facă un film cu şi despre imobilele de patrimoniu cultural ale Piteştiului. Ei bine, nici pană-n ziua de azi nu au găsit un sprijin nici de la primărie, nici de la vreuna dintre societăţile subordonate primăriei sau dintre instituţiile la care primăria este finanţator sau coordonator de credite. Practic, Primăria Piteşti, primarul Tudor Pendiuc şi C.L., nu sponsorizează decat acele acţiuni care-l scot în frunte pe primar. Care contează doar la imaginea edilului, menite să estompeze, eventual să-l „spele” de toate acţiunile produse la limita legalului. A legilor în vigoare. Pentru asemenea acţiuni, pentru primarul Piteştiului nu există nici criză fiannciară, nici recesiune, uneori nici măcar legi. Există doar interse şi-atat! Ştefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu