miercuri, 12 august 2009

PSD finanţat de Sadam prin progarmul ONU, "Petrol contra hrană"

Catalin Bulf ii acuza pe DIP si Micki Spaga



PSD, finantat de Saddam prin programul "Petrol contra hrana"?
de Romania Libera
Luni, 31 octombrie 2005, 0:00







In '95, Catalin Bulf, un investitor argesean, a cumparat la licitatie "Petroconstructia", o firma cu sediul in Stefanesti-Valea Mare, Arges, care avea ca obiect de activitate executarea de lucrari in domeniul petrolier, atat in tara, cat si in strainatate. Lui Catalin Bulf i-au mers afacerile pana prin 2001, cand la putere a revenit PDSR-PSD.

Contract blocat de interesele pesediste

In 2001, DIP (Dan Ioan Popescu), pe-atunci ministrul Industriilor, il contacteaza pe Catalin Bulf si il imputerniceste cu incheierea un contract de import de titei irakian pentru procesarea in rafinariile romanesti. Afaceristul argesean urca in primul avion si pleaca in iadul din Bagdad.

Dupa mai multe zile de tatonari in lumea afaceristilor cu titei din Bagdad, reuseste sa se asocieze cu un "print al petrolului" arab si sa incheie un contract de mai multe milioane de barili pe an. Afacerea cu petrol irakian a petrolistului argesean a insemnat insa o adevarata piatra de incercare.

A trebuit sa transporte in Irak sute de angajati pentru forta de munca si mii de tone de utilaje necesare extractiei titeiului. Si toate acestea au trebuit facute in iadul irakian generat de starea de razboi, sondele fiind tintele preferate ale gruparilor ramase fidele lui Saddam.

Si, surpriza! Tocmai cand totul era pus la punct pana in cele mai mici detalii si primii barili de titei irkian urmau sa ajunga in Romania pentru a fi prelucrati, DIP se "spala pe maini" si arunca contractul lui Bulf la cos. In aceasta situatie, afaceristul argesean s-a vazut nevoit sa caute o alta piata de desfacere a milioanelor de barili de titei.

Avea sa constate insa ca intregul contract nu mai era de actualitate. Bulf ar fi aflat ca firma care a derulat contractul era o firma-fantoma, ca titeiul irakian a ajuns in Marea Britanie, iar comisionul pentru intermedierea afacerii ar fi fost incasat de... Micki Spaga, fostul sef al Cancelariei Guvernului Nastase.

Perdantii nederularii contractului cu petrol irakian au fost industria de prelucrare a petrolului, rafinariile romanesti, respectiv cele incluse in fosta SNP Petrom si, in general, piata romaneasca a carburantilor.

Cel mai "sifonat" din aceasta torpilare a contractului cu petrol irakian a iesit afaceristul argesean Catalin Bulf, ai carui angajati romani din Irak au avut de suferit nu numai material, majoritatea riscand sa fie rapiti si chiar linsati de insurgenti, iar mare parte din utilajele de extractie transportate de Bulf in Irak sunt si azi blocate in desertul irakian.

Aceasta este relatarea lui Catalin Bulf, care poate fi ori incompleta, ori facuta anume sa-i acopere tocmai partea de acuze ca ar fi facut afaceri necurate cu petrol irakian in derularea programului ONU "Petrol contra harna" prin firmele sale.

Ce sustine afaceristul argesean?

Contactat, dl Bulf ne-a declarat: "Aveti mare grija, dl Dan Ioan Popescu, cat si Serban Mihailescu sunt inca foarte puternici, iar eu nu vreau sa ma situez intre ei si presa. Sigur, mi-au produs multe probleme, dar nu accept inca sa dau interviuri in care sa le abordez, pentru ca acestia sunt inca doi dintre "stalpii" PSD. Doi politicieni extrem de abili, de influenti si foarte puternici. Mie cel putin mi-au dovedit-o. Este prea inegal raportul de forte".

Un articol de Stefan Dumitru Afrimescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu