Pensii şi salarii de „baştani”la bugetarii şi pensionarii de lux ai Argeşului! În timp ce Legea Salarizării Unice a Bugetarilor bate pasul pe loc, iar cea a Pensiilor nu se află nici măcar stadiu de proiect, salariile şi pensiile speciale cresc de pe o zi, pe alta!
În vreme ce marea majoritate a românilor abia că-şi mai poate târâ traiul de azi pe mâine, împrumutându-se de la o zi la alta, bugetarii şi pensionarii de lux primesc pe carduri zeci şi chiar sute de milioane lei vechi şi-o duc mai bine ca-n sânul lui Avraam. Cine sunt aceşti privilegiaţi ai sorţii? În cele ce urmează În marea lor majoritate „eroii” noştrii sunt: *- foşti ofiţeri şi subofiţeri Secu, *- şi/sau din alte servicii speciale: SRI, SIE, STS; *-foşti miliţieni, făcuţi după ’89 poliţişti, pensionaţi apoi cu salarii compensatorii şi transformaţi după 2005 în poliţişti comunitari; *-foşti magistraţi; *-foşti judecători, pensionaţi la fel cu salarii compensatorii şi recuperaţi de învăţământul universitar cu salarii de profesori universitari;*- foşti înalţi funcţionari guvernamentali; *-foşti demnitari; *-foşti parlamentari.
Foştii ofiţeri secu şi pensiile lor speciale
După ce că i-au terorizat aproape 50 de ani pe români sub fostul Regim comunist, foştii securişti continuă şi după 1990 să se bucure de cele mai mari privilegii cum ar fi, pensii de lux, locuinţe moca de la stat, pentru care plătesc o chirie simbolică, iar cei mai mulţi şi-au deschis şi proprile lor afaceri. Foştii ofiţeri SIE (fosta DIE), au firme de comerţ exterior, inclusiv de comerţ cu muniţie şi armament, iar restul şi-au făcut firme de protecţie şi pază, de prospectare a pieţelor, inclusiv a pieţei muncii. Unul dintre foştii securişti cu pensie de-aproape 100 mil. lei vechi şi locuinţă de la stat, situată în „buricul” Capitalei, pentru care plăteşte o chirie în jur de 5 mil/ lună.este şi generalul de Securitate (r) Nicolae Pleşiţă, din Curtea de Argeş, fost şef al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE), prietenul lui Carlos Şacalul. Un alt fost securist, acuzat de Poliţie politică, care „saltă” o pensie frumuşică de stat şi deţine şi câteva firme de lichidări şi consultanţă este col. (r) Gheorghe Motrun, fost şef al Securităţii Câmpulung, Gheorghe Sima, fost col de Securitate şi şef al Securităţii Rm Vâlcea, originar din Bascov, acuzat la rândui de poliţie politică şi care, la fel ridică o pensie de peste 75-80 mil lei/lună. Şi lista poate continua cu fostul securist al Platformele industriale Dacia”, „Arpechim” şi „Aro”.
Foşti miliţieni pensionaţi cu salarii compensatorii şi transformaţi în poliţişti comunitari
După modelul foştilor securişti au acţionat şi foşti miliţieni.Unii dintre ei după ce s-au pensionat cu salarii compensatorii şi-au deschis propriile afaceri, fie o cârciumă, fie o şcoală de şoferi fie afaceri imobiliare. Alţii au continuat şi după pensionare să mai salte un salariu tot de la stat. Între aceştia se numără col (r) Ion Constantin, fost comandant al Poliţiei Municipale, azi pensionar şi consilier juridic la Primăria Piteşti, col.(r) Gheorghe Dumitrescu, azi pensionar şi directorul Poliţiei Comunitare, col.(r) Gheorghe Ungureanu, fost şef al Poliţiei Judiciare Judeţene, azi juristul Poliţiei Comuitare. Şi lista poate continua cu ex-poliţistul Săndulescu, devenit „petrolist” şi hotelier, cu ex-polţistul Ureche, devenit „cârciumar”, cu ex-chestorul Nicolae Berechet, fost şef al Poliţiei Române, azi pensionar şi „samsar” de terenuri forestiere pe malul Lacului Vidraru deşi proprietatea se fla pe raza comunei Moşoaia etc.
Ex-magistraţi cu pensii de lux, salarii compensatorii, dar şi de profesor univiersitar la stat
Nici Magistarţii nu fac exepţie de la regulă. Foarte mulţi foşti procurori sau pensionat în baza unor ordonanţe care permiteau şi încasarea unor salarii compensatorii, care însumau şi peste un miliard de lei de persoană. Este Cazul ex-directorului Penitencirului Colibaşi, magistrat Gheorghe Bălăşoiu, care încasează cea mai mare pensie din România, suma ridicându-se la 353 milioane lei/lună. Alţii, înainte de a se pensiona şi-au luate doctorate în ştiinţe juridice, iar după pensionare au intrat în învăţămmântul superior, mai ales de stat, şi încasează pe lângă pensia de 70-80 mil. lei/lună şi un salariu de profesor universitar la stat cel puţin egal cu pensia . Există şi magistraţi care pe lângă funcţia pe care o deţin în cadrul magistraturii, pentru care încasează salariul aferent, mai predau şi la câte două sau chiar trei universităţi de stat, de unde mai ridică alte două-trei salarii. Printre aceştia se numără ex-procurorul Ionel Tudor, pensionar dar şi profesor universitar la Universitatea Piteşti, precum şi procurorul Ristea Ion, fost procuror geenral al Parchetului Curţii de Apel Piteşti, care este şi profesor universitar la Facultatea de Drept a aceleeaşi Universităţi Piteşti.
Conducerile succesive ale Universităţii de stat Piteşti au acordat ilegal sporuri salariale de 2,5 miliarde lei
Fostul rector al Universităţii de stat Gheorghe Secară a „ţepuit” bugetul instituţiei piteştene de învăţământ superior cu 2,5 miliarde lei, acordând ilegal sporuri salariale de 2,5 miliarde lei, unui număr de 25 de cadre universitare. Cert este că, Universitatea Piteşti numără 35.000 de studenţi. Dintre aceştia, doar 10%-12% beneficiază de subvenţii de la stat, restul plătesc o taxă anuală de câte 17 milioane lei. Prin urmare, anual intră în conturile Universităţii piteştene 470-500 miliarde lei. Din suma amintită, conducerea Univetrsităţii Piteşti şi-a tras următoarele salarii: *-Rectorul Ghoerghe Secară-189.358.333 lei vechi, *-Ştefan Găitănaru, decanul Facultăţii de Litere-109.735.833; lei; *-Voirel Malinovschi, şef catedră a Facultăţii de Chimie Fizică-77.796.660, *-Ion Iosub, decanul Facultăţii de Ştiinţe-72.742.500 lei;*-Ion Popescu, decanul Facultăţii de Teologie-72..651.667 lei; *-Nicolae Pandrea, prof. Facultatea de Inginerie-70.526.666 lei;*-Ion Gârleanu, primarul comuinei Bogaţi, ex-comandant al Închisorii Colibaşi, dar şi lector la Universitatea de stat Piteşti-28.775.833 lei. Precizăm că, salariul preşedintelui României este de 96.400.000 lei, al primului ministru, de 90.000.000, iar al Ptriarhului B.O.R., de 80.000.000 lei. Iată cum ex-rectorul Secară & comp. saltă de câteva ori salaril preşedintelui.
Ordinul şi Medalia „Meritul pentru Învăţământ” -umbrela majorărilor salariale efectuate de ex-rectorul Secară
În afara salariilor prezentate mai sus, rectorul Secară a acordat sposuri salariale altor 25 de cadre didactice în cuantum de 2,5 miliarde lei. Rectorul universităţii piteştene s-a folosit de Decretul nr.1097 al preşedintelui României din 10 decembrie 2004 care a institui Ordinul şi Medalia „Meritul pentru Învăţământ”. Numai că, acest Ordin prezidenţial nu atrage după sine şi stimulente finaciare. Şi-apoi pentru care merite au fost acordate sporurile amintite? Universitatea Piteşti a coborât, potrivit top-ului universităţilor de profil întocmit de Asociaţia „Ad Astra”, de pe locul 17, pe locul 25, iar Campusul universitar ce se construieşte pe locaţia fostului „circ al foamei” deşi a înghiţit peste 400 miliarde lei, este departe de a fi finalizat. Mai mult, graţie „mânăriilor” rectorului Gheorghe Barbu din perioada 2000-2005, în urma cărora suma de 320 miliade lei a intrat în conturile „Argecom”, împotriva acestuia DNA a denclanşat începerea urmăririi penale. În această situaţie mai era cazul ca 25 de profesori să mai primească şi sporuri salariale în coantum de câte 20% fiecare, adăugate la salariile de bază? De altfel, şi Comisia de Audit din cadrul M.Ed.C, venită la Universitatea Piteşti într-un control mai amplu a stabilit că răspunderea pentru acordarea de stimulente celor 25 de „profi” de la Universitatea Piteşti este rectorul universităţii Gheorghe Secară. Potrivit raportului întocmit de Comisie, conducerea universităţii Piteşti a plătit ilegal salarii în coantum de 251.721 RON. Aceeaşi Comisia a mai calculat şi dobânzile la suma amintită, fostul rector Secară fiind somat de Comisie să reţină din salariile celor 25 de profesori suma de 2.510.721.000 miliarde lei, plus dobânzide de 13.733 RON, respectiv 137.330.000 lei. Există însă şi o latură penală. Banii pentru aceste sporuri acordate ilegal au fost obţinuţi tot prin metode ilegale. Astfel, potrivit declaraţiilor mai multor profesori, toţi studenţii admişi cu taxă, după ce achitau trimestrial suma aferentă, erau îndrumaţi de la casierie să predea la Secetariat chitanţa originală. Odată văzuţi cu chitanţele în original şi cu cotorul chitnţierelor în mână, mai marilor Universităţii Piteşti nu le mai rămânea decât să anuleze chitanţele emise. O opraţinue pe cât de simplă, pe-atât de eficientă, care ar rebui să atragă şi oarece sancţiuni penale. Dar, majorări salariale au obţinut şi profesorii de la Facultatea de Drept, unde predau majoritatea magistraţilor şi judecătorilor din Piteşti.
Foştii demnitari şi/ sau înalţii funcţionari publici şi pensiile şi salariile lor de lux
Ar fi însemnat culmea neputinţei dacă foştii demnitari şi foştii înalţilţi funcţionari publici nu şi-ar fi făcut la rândul lor „partea leilor”. Că doar nu de geaba dormiseră patru ani Parlament pe banii noştri! Astfel, parlamentarii care nu au mai prins un loc în Parlamentul României în urma votului uninominal din 2008, şi-au votat pe şest în ultima şedinţă a camerelor reunite, pensii speciale ba chiar şi ajutoare de şomaj, atât lor cât şi rubedeniilor pe care le angajaseră în cadrul birourilor parlamentare. Unul dintre palamentari este Alexandru Stănescu (PSD), fost ministru al Indstriilor în Cabinetul Văcăroiu şi fostul subprefect Gheorghe Rizescu (PDL), asimilat Corpului de Înalţi Funcţionari Publici, care s-au pensionat. Dacă Gheorghe Rizescu s-a întors în avocatură, Alexandru stănescu a ajuns consiler guvernamental, de unde pe lângă pensia de parlamentar mai idică şi un salariu de la Guvern vreo 2000-2500 euro/lună.
În loc de...happy and
Şi măcar dacă am trăi nişte vremuri normale! Din păcate traversăm nişte timpuri cumplite. Traversăm totuşi, cea mai mare criză financiară din istoaria omenirii. Cea mai adâncă recesiune economică, pentru România însemnând un minus de peste 8,2% din PIB în semestrul doi. Şi vârful crizei încă nu a fost atins! Cu toate acestea Guvernul Boc, Parlamentul României şi Preşedinţia îşi „trag cenuşa pe turta” lor, ignorând pur şi simplu restul românilor, deşi...Deşi, una dintre primele decizii ale Guvernului Boc, luată după instalare, a fost tocmai diminuarea salariilor bugetarilor de lux şi interdicţia cumului de pensie cu salariu de la stat. Mai mult decât atât, în acordul semnat de Guvernul României cu FMI, înstituţia de peste Ocean a impus mai multe clauze, între care, adoptarea până la sfârşitul luinii iunie 2009, a unei legi unice a salarizării pentru bugetari şi a unei legi, tot unică, a pensiilor, ce ar trebui adoptată până la sfârşitul acestui an. Cu toate acestea, în timp ce Legea Unică de Salarizare bate pasul pe loc fără a produce încă vreun efect, iar Legea Unică a Pensiilor, aflată doar în stadiu de proiect, zace pe cine ştie ce birou al ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, „bugetarii” şi pensionarii de lux, continuă nu doar să ridice salarii şi pensii de „baştani”, dar unii primesc şi prime de vacanţă, iar pensionarilor de lux le-au mai crescut şi pensiile de sute de milioane lei. Spre exemplu, salariaţii din Ministerul de Finanţe au primit prime de vacanţă în valoare totală de peste 18 milioane de euro. Probabil drept reconpensă pentru modul cum nu sunt colectate la buget taxele şi impozitele românilor cu pensii şi salarii de lux. Aşa de bine sunt colectate taxele şi impozitele la buget statului încât mai multe categorii de cetăţeni: profesorii din învăţământul preuniversitar, vor rămâne pe ultimele trei luni ale anului fără salarii, pensionarii, la fel vor rămâne fără pensii, fiind grav afectat sistemul de pensii etc. Şi toate acestea în timp ce altor categorii de bugetari, cum ar fi cea a profesorilor universitari şi universitarilor cu funcţii de conducere sau grade universitare cum ar fi rectorii, prorectorii, decanii şi prodecanii din universităţile de stat, li s-au majorat salariile, în timp ce profesorii din sistemul preuniversitar nu primesc nici măcar un leu majorare la salariile lor de mizerie. Majorări au primit şi posesorii de pensii speciale, care depăşesc suta de milioane lei vechi, între care şi fostul director al Penitenciarului Colibaşi, fostul magistrat Gheorghe Bălăşoiu, beneficiarul unei pensii de 350 milioane lei, cea mai mare pensie din România, care, pentru că era „cam mică”, i-a fost majorată cu încă trei milioane lei vechi. Şi lista rămâne deschisă. Iar în tot acest timp, Guvernul Boc se împrumută zilnic de la bănci comerciale cu câte 35-40 milioane euro, cu dobânzi eferente pieţei bancare existente. Împrumururi, făcute mai ales tocmai pentru plata acestor pensii şi salarii de lux, dar ale cărăror dobânzi vor fi achitate de românii de rând. Adică, tocmai de către cei cu cele mai mici salarii din Europa. Mai mult, Executivul tatonează deja contractarea unui alt împrumut. Şi tot de câteva zeci de miliarde euro.
Ştefan Dumitru Afrimescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu