miercuri, 29 august 2012
Planeta în impas!În prag de foamete, România îşi vinde grâul!
La orizont-criză alimentară, recesiune,foamete, şomaj...!
America sub asediul incendiilor si-a saraciei?! Întocmai! Daca criza caselor din America a creat un calvar pentru intregul glob, seceta si incendiile vor devasta pur şi simplu economia mondiala si guvernele.
Peste tot in America, porumbul este uscat si compromis, iar focul cuprinde din ce in ce mai multe paduri si orase americane. Este o situatie fara precedent si care impune masuri extreme. Preturile au crescut la porumb cu peste 41% pe bushel( un bushel reprezinta un vas care are capacitatea de 36,3687 litri si era destinat culesului porumbului, masuratorii cantitatii de boabe), numai din 14 Iunie pina la inceputul lunii Iulie, ceea ce este cea mai semnificativa crestere intilnita vreodata in agricultura americana.
Poate multi se gindesc ca este un fenomen izolat si ca la nivel global se va face o echilibrare. Situatia nu este deloc asa. SUA este unul dintre cei mai mari producatori agricoli din lume si in ceea ce priveste porumbul, cu siguranta ocupa primul loc detasat. In al doilea rind, trebuie sa spunem ca bursa cerealelor este la Chicago, acolo fixindu-se si pretul mondial al porumbului functie de conditiile pietei. Este un dezastru de neimaginat care va avea repercursiuni majore si asupra Romaniei, chiar daca romanii sint asiguratii de timpitii ce conduc ministerele din Romania, ca nu va fi nici o problema iar produsele de pe piata nu vor inregistra cresteri la prêt, pentru a-si face ei o campanie electorala desantata si pentru a cistiga simpatia oamenilor. Este o utopie si o timpenie sa se faca o asemenea analiza.
In SUA, 75% din mincarea procesata, contine porumb sub diferite forme, cresterea preturilor fiind o problema de citeva saptamini in marile magazine. La fel, la produsele din carne si brinzeturi, se vor inregistra cresteri majore ale preturilor.
Au inceput in America, comparatiile cu cea mai mare criza alimentara, care a avut loc in 1936 si deja se fac scenarii groaznice legate de urmatoarele 8 luni.
Fermierii nu mai au nici o solutie si asteapta un sprijin de la statul american si de la companiile de asigurari, dar programele de sprijinire a agriculturii in SUA au fost reduse si chiar eliminate cu numai citeva luni in urma, trebuind sa fie reluate, dar cu o intirziere care va aduce un haos enorm in economia SUA si asa devastata.
Porumbul este cel mai important ingredient pentru mincarea care se distribuie pe cartela, pentru oamenii saraci si chiar cei care nu pot suporta cheltuielile cu hrana, fiind angajati dar venitul fiind extrem de mic.
Porumbul va aduce o schimbare si in pretul carburantilor, datorita productiei scazute de etanol din porumb. Nu trebuie sa uitam participarea PORUMBULUI la producerea unor marfuri cum ar fi adezivele, aluminiul, aspirina, cosmeticele, o parte a materialelor textile, siropul de tuse, bateriile electrice uscate, anvelopele auto, izolatiile de fibra de sticla, capsulele gelatinoase, cerneala, insecticidele, vopseaua, penicilina, covoarele, pasta de dinti, vitaminele, tapetul de pe pereti si multe altele.
Impactul ce-l va avea seceta din SUA asupra buzunarului americanilor
Marile lanturi de magazine fast food, vor creste preturile semnificativ datorita crizei porumbului, ceea ce va afecta major bugetul de familie al americanilor si va produce chiar o dereglare sociala la nivel de familie.
Ceea ce se intimpla acum in America, nu este un caz izolat, seceta cumplita afectind zone imense la nivel mondial, ceea ce face ca lucrurile sa arate din ce in ce mai rau.
Stocurile de porumb in SUA, au scazut cu 48% intre Martie si Iunie acesst an, cea mai mare cadere din 1996 incoace, dupa cum anunta cu doua saptamini in urma, Departamentul Agriculturii din SUA.
Fiind cel mai mare exportator mondial de porumb, cu mult inaintea pozitiei a doua in clasamentul mondial, criza americana de porumb va fi grav resimtita global.
Analistii economici spun ca fara productia de porumb din SUA, intreaga planeta ar fi sub spectrul foametei.
Meteorologii nu intrevad precipitatii in urmatoarea perioada, ceea ce face ca sansele sa fie extrem de mici, de salvare a productiei de porumb.
Romania trebuie sa gaseasca solutii si in special sa limiteze exportul decis de Europa, unde se inchina toti milogii care vor sa ocupe pozitii politice, intr-o tara care mai degraba pare sa fie a lor decit a romanilor.
SUA avertizează: la anul va fi foamete!
Aşadar, deşi Departamentul pentru Agricultura a Statelor Unite a avertizat încă de luna trecuta ca, din cauza secetei, preturile alimentelor vor exploda in 2013, Guvernul României n-a găsit ce să mai vândă la export decât grâul, probabil din producţia anului trecut.
Aceasta criza a grâului într-una alimentara şi se va combina cu criza economica: adică cu șomajul si cu scăderea puterii de cumpărare. Rezultatul? Cea mai cumplita foamete din ultimii 100 de ani. Mai rea decât cea din 1947, de după război.
În timp ce Guvernul american intenționează sa interzică, până in 2013, orice exporturi de cereale si sa limiteze strict exporturile de carne, Guvernul României s-a apucat să vândă. Pentru ca orice guvern normal, al unei ţări normale, își păstrează in asemenea situații rezervele de alimente, ba chiar încearcă sa cumpere cat mai mult, înainte ca preturile sa explodeze. Chiar si marii exportatori de cereale fac la fel: in 2010, din cauza secetei care a lovit Rusia, Moscova a pus timp de un an, embargou asupra exporturilor de cereale.
Exporturile românești? Duble fata de anul trecut!
Ce face însa România? Vinde tot! Vinde ieftin si vinde cat mai repede!
Astăzi, la sfârșit de august, când se vede cu ochiul liber dezastrul produs de seceta, România vinde mâncare in disperare. Pe primele 7 luni, s-au vândut 3.6 milioane de tone de cereale – adică dublu fata de 2011 (când a fost un an foarte bun).
De ce face Guvernul României o asemenea tâmpenie? Pentru ca Dan Constantin, ministrul Agriculturii, a refuzat sa declare stare de urgenta in luna iulie si sa oprească exporturile. Da, ați citit corect: nu ca nu si-a dat seama – ci i s-a cerut si a refuzat!
Încă de la primele semne de seceta, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a cerut premierului Victor Ponta sa declare stare de urgenta. Starea de urgenta ar fi făcut posibila intervenția armatei si ar fi permis salvarea măcar a unei părți din recolta distrusa de seceta. In același timp, ar fi însemnat oprirea exporturilor.
Premierul Ponta s-a spălat însa pe mâini si i-a trimis pe țărani cu jalba în proţap la ministrul Agriculturii, Dan Constantin: care a început sa-şi râdă de ei! Elegant si parfumat, ministrul le-a spus intr-o conferința de presa ca sunt isterici, ca seceta nu merita băgata in seama, pentru ca nu e o seceta, deşi…
“Dacă vă uitaţi în definiţia stării de urgenţă o să vedeţi că nu are niciun fundament solicitarea LAPAR. Acest lucru ar fi însemnat să fim într-o perioadă în care nu putem asigura necesarul de hrană pe piaţa internă, ori, la momentul actual, nici nu se pune problema de aşa ceva”.
Dar abia acum vedem de ce a refuzat ministerul Agriculturii sa recunoască realitatea si n-a mișcat un deget in lupta cu seceta: pentru ca starea de urgenta ar fi stricat afacerile companiilor exportatoare de cereale. Aceste companii sunt fie controlate direct de către politrucii din USL, fie “contribuie” cu bani grei la puşculiţa partidului.
Așa ca Dan Constantin a preferat sa lase seceta sa distrugă tot, iar acum prefera sa vândă cat mai repede rezervele de cereale ale României: chiar daca România va fi obligata sa importe cereale in 2013, la un preț cu mult mai mare. Căci, după cum se prăbușește USL in sondaje, mai bine îşi umflă conturile acum şi cat mai repede,:si după ei, potopul! Aceasta nu mai este doar subminarea economiei naționale, ci chiar trădarea intereselor naţionale. Trădare de tara.
Cine sunt vinovații?
Pentru tot căcatul in care s-a afundat România in ultimii 20 de ani, de vina sunt toate partidele, dar si poporul român, care le-a lăsat sa-si facă de cap, in loc sa-i linșeze in piața publica.
Dar nu si pentru seceta! Nu si pentru foametea care va urma! Aici nu mai e de vina nici poporul român, nici “partidele” la grămada, nici măcar tot USL-ul la grămadă: ca nu putea poporul român sa declare el, singur, stare de urgență. Nici firmele exportatoare nu sunt de vina: ca strategia de securitate alimentara a unei țări este treaba guvernului, nu a firmelor. Puterea de decizie, in acest caz, este foarte clar împărțită:
In primul rând, ministrul Agriculturii din 2012, Daniel Constantin. Pentru ca a refuzat sa ia masurile normale in caz de calamitate naturala. Seceta e singurul test adevarat pentru un ministru al Agriculturii: in restul timpului, nu face decât sa toace banii degeaba. Iar in timpul secetei din vara lui 2012, politrucul Dan Constantin a arătat cat valorează cu adevarat: zero!
In al doilea rând, premierul României, Victor Ponta. Care știa foarte bine ce distrugeri produce seceta, dar a preferat sa închidă ochii si paseze problema incompetentului Dan Constantin.
In al treilea rând, Președintele interimar al României, Crin Antonescu. Care s-a cățărat la Palatul Cotroceni exact in timpul secetei – si care, de asemenea, avea toate informațiile despre dezastrul din agricultura. Dar n-a avut timp sa discute cu colegii lui despre problemele economiei, ca era prea ocupat sa fure la referendum si s-o înjure pe Angela Merkel.
Ați cumpărat pâine ieri? Dar azi?
Ieri, adică marţi, pâinea era în 1 leu. Sa țineți minte cât ați plătit pe ea, pentru că azi, miercuri, 29 august, aceeaşi pâine m-a costat 1,20 lei! Si, nu este decât începutul. Să nu vă miraţi când prețul pâinii o sa se dubleze, când n-o sa mai aveți bani de mâncare, de căldura, de current. Şi când copiii voștri or sa se uite la voi cu foamea in ochi, sa va amintiți de-adevăraţii vinovaţi.
marți, 21 august 2012
Doamna Europă s-a trezit cam târziu!
De aproape trei luni Europa este cu ochii pe România mai abitir ca pe-o butelie. Şi cu certitudine că foarte bine face. Dar… Dar ce-a făcut aceeaşi Europă începând cu declanşarea demersurilor de aderare a României? Începând cu demersurile de asociere şi până acum 2-3 luni în urmă? Nu cumva Dna Europă a cam dormit pe ea? Şi-acum iată de ce cred că Nici nu i-a păsat nu atât de România ca stat, ci de de români ca şi cetăţeni ai României şi implicit ai Europei.
Românii au avut de-a lungul anilor la CEDO, cele mai multe procese cu statul roman, privind atât dreptul la proprietate, cât MAI ALES PRIVINND ABUZURILE AUTORITĂŢILOR LOCALE ŞI CENTRALE ASUPRA PROPRIILOR CETĂŢENII, ORICARE FORŢE POLITICE S-AU AFLAT LA BUTOANELE PUTERII: DE DREAPTA, de STÂNGA sau de CENTRU. Şi ce reacţie a avut Europa prin organismele ei, la plângerile adresate de români? A condamnatul statul român, adică tot pe cetăţinii României, la plata unor despăgubiri, când vinovaţi erau judecătorii, procurorii şi poliţiştii, respectiv Justiţia, Parchetele şi Poliţia Română, şi evident autorităţile române, centrale şi locale, care produseseră abuzurile. Nu trebuiau condamnate instituţiile statului, ci judecătorii, procurorii, poliţiştii, reprezentanţii autorităţilor locale şi centarle: primari, prefecţi şi preşedinţii de consilii judeţene. Aceel instituţii condamnate sunt conduse de nişte şefi, unii numiţi, alţii aleşi, care au abuzat de funcţii şi-au săvârşit abuzurile reclamate de români. Prin urmare, EI TREBUIAU PUŞI SĂ PLĂTEASCĂ şi NU STATUL, care pentru cei mai mulţi dintre ei a fost, este şi va rămâne o noţiune abstractă. “Statul suntem noi”! Dar plătesc alţii. Iată şi explicaţia pentru care în România este posibilă sintagma “Corupţie fără corupţi”, pentru că numărul corupţilor condamnaţi cu executare pedepsei în închisoare, este insignifiant, pentru cât s-a furat, s-a abuzat şi s-au eludat legislaţiile românească şi europeană în ţara asta. Iată şi motivele pentru care instituţiile statului nu funcţionează. Au fost de la început create astfel să rămână gripate forever. Pentru că sunt parazitate de tot felul de sisteme: de la sistemul politic, de pile, cunoştinţe şi relaţii, până inclusiv la cel mafiot. Aşa se face că România a rămas şi fără presă autentică. Presa de-acum este un surogat, atâta vreme cât este finţată de grupuri de interese.
Acum, după atâta amar de timp, în care milioane de români s-au plâns de geaba EUROPEI, iar EUROPA S-A FĂCUT CĂ DOARME, aceeaşi EUROPĂ CULEGE CEEA CE A SEMĂNAT în TOŢI CEI PESTE 10 ANI, DE CÂND ROMÂNIA A ÎNCEPUT DEMERSURILE DE ADERARE LA STRUCTURILE EURO-ATLANTICE.