Totul despre Roşia Montana
SOS Montana
Cititorii se vor întreba poate, de ce trebuia să apară un articol despre salvarea Roşiei Montana în Argeş. Pentru că: firma „Goold Corporasion” duce o campanie publicitară agresivă, murdară şi de intoxicare, pe toate televiziunile şi în toată mass media românească, şi pentru că mass media locală nu a luat încă, o poziţie clară faţă de ceea ce se întâmplă cu Roşia Montana, cu Roşia Poeni şi în geneal cu resursele României, precum şi cu ecosistemul românesc. Am pierdut deja poate cea mai importantă resursă, petrolul şi gazele, dar şi pe cea mai ieftină şi mai curată dintre resurse, cea hidro, intrată pe mâinile „băieţilor deştepţi”, şi suntem foarte aproape de a pierde alte câteva resurse, de data aceasta mineraliere, cuprul şi mai ales aurul românesc atât de la Roşia Poeni cât mai ales de la Roşia Montana. Ştiu, se va spune că niciuna nu se află în Argeş. E-adevărat, dar se află în România, şi din câte ştiu şi Argeşul se află tot în România. Iată pentru ce scriem din Argeş despre SOS Roşia Montana.
Scurt istoric al Roşiei Montana
Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, find atestata documentar de numai putin de 1870 de ani. In prezent Rosia Montana este amenintata de distrugere prin propunerea de proiect a companiei “Rosia Montana Gabriel Resources”. Cu toate acestea, campania Salvati Rosia Montana, prin sprijinul si solidaritatea aratată de oameni din lumea intreaga, reuseste cu fiecare zi in plus sa castige lupta de salvare a zonei. Mai mult, asociatia Alburnus Maior a initiat o serie de proiecte de dezvoltare alternativa a zonei, printre acestea numarandu-se FânFest, cel mai mare eveniment de mediu din tara si Drumul Aurului, drum verde ce invita vizitatorii zonei sa descopere Rosia Montana, Bucium si povestea aurului.
Istoria Rosiei Montane
Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia, sunt raspandite in muzee din toata Europa, fiind unul din izvoarele Dreptului Roman si "actul de nastere a poporului roman", cum afirma Ion Baltariu, in "Tripticele din Transilvania". Din tablita cerata nr.XVlll, datata 6 februarie 131, se cunoaste pentru prima oara numele localitatii de Alburnus Maior, locul de unde dacii si mai tarziu romanii isi extrageau aurul.
Bogatiile Muntilor Apuseni (Metaliferi) au constituit un motiv in plus pentru cucerirea Daciei (106 e.n.) de catre imparatul Romei, Traian. Vechimea daco-romana a lucrarilor miniere din Orlea, Carpen si Gauri a fost confirmata si de analizele efectuate cu C14 de catre muzeul minier de la Bochum din Germania. Primele mine din Europa s-au aflat aici insa din vremurile cand inca Roma, cetatea eterna, nu exista.
Este locul unde Cotilus Bruda, guvernatorul roman a fost aruncat in prapastie de catre fiul lui Decebal, aici sunt ingropate sicriele armatei lui Coshuth, care n-a reusit sa treaca de Rosia Montana, sunt muntii lui Avram Iancu si ai legendarei sale legiuni, sunt muntii lui Popa Balint si ai lui Horea, Closca si Crisan.
Pe teritoriul Rosiei Montane se afla sute de gospodarii realizate in timp cu mare truda, un centru istoric prin arhitectura si vechimea constructiilor, diferite constructii administrative, economice, social-culturale, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale, o rezervatie arheologica si multe alte minunatii geologice, radacini neimaginat de adanci si de viguroase ale istoriei noastre.
Vestigii arheologice
Mausoleu Antic
O descoperire senzationala la Rosia Montana a fost dezvelirea unui mausoleu antic in regiunea Hop – Gauri. Mormant dublu circular, este singurul descoperit pe teritoriul Romaniei, din perioada Daciei romane si conservat atat de bine. Datorita presiunii din partea arheologilor din tara si din strainatate, precum si din partea localnicilor, s-a decis conservarea sa in situ printr-un program special. Ramane insa neclar cat de eficient va fi acest proiect, avand in vedere ca mausoleul s-ar afla intre o halda de steril si o cariera deschisa in care s-ar face explozii permanent.
Roata Hidraulica
Descoperirea in situ a rotii hidraulice de la Roşia Montană din sectorul Păru-Carpeni este prima de acest gen dupa cele similare, cunoscute în sudul peninsulei Iberice (în situri miniere antice din Spania si Portugalia) de la începutul secolului XX. Roata hidraulică de la Păru Carpeni a avut rolul de drenare a apelor de mină din acest sector subteran antic. Principiul ei de funcţionare presupune existenţa mai multor astfel de dispozitive de lemn, care asigurau împreună ridicarea apelor de mină pe o înălţime suficient de mare pentru a permite continuarea activităţii miniere sub nivelul pânzei freatice.
Galerii Romane
Aici pot fi vizitate galerii romane, formate din tuneluri trapezoidale - tehnica atribuita perioadei romane si pre-romane si pot fi vazute monumente istorice si unelte pentru minerit, gasite de arheologi, precum si constructiile folosite pentru separarea aurului de piatra, numite „steampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tauri”.
III. ANEXĂ
COMENTARII JURIDICE ASUPRA PROIECTULUI DE MODIFICARE AL LEGII
MINELOR NR. 85/2003
Dr. Liviu-Marius Harosa
Ca o constatare liminară, după lecturarea prevederilor proiectului de modificare al
Legii nr. 85/2003, se poate reține ideea că normele juridice ce se doresc a fi introduse pe
cale legislativă sunt în realitate norme care tind la reglementarea procedurii exproprierii și la modificarea altor legi, și nu la conținutul legii, anume acel al mineritului.
Mai mult textele propuse încalcă în mod grav prevederile Constituției precum și a
unor legi organice, sau modifică texte ale unor legi organice, fapt interzis de Legea nr.
24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea unor acte normative. Astfel, prin prevederile legii minelor se aduc atingeri și restrângeri legilor organice Legii nr. 554/2004
– legea contenciosului administrativ - lege organică, potrivit art. 73 lit.k) din Constituție,
actelor normative care reglementează proprietatea (art. 73 lit. m), și a celor care
reglementează organizarea teritoriului – art. 73 lit.o ) din Constituţie.
O atingere gravă adusă sistemului proprietății private, așa cum este reglementată de
art. 44 art. 3 și 6 din Constituție, este dată de prevederile art. 101- 10 16 care creează
certitudinea că ”Pentru lucrările declarate de utilitate publică în condiţiile art. 102 (Se declară de utilitate publică lucrările miniere pentru exploatarea substanţelor minerale utile, care se execută în baza unei licenţe de exploatare), expropriator este statul român, prin titularii licenţelor de exploatare, operatori economici”.
Plecând de la premisa că în niciun sistem de drept democratic nu este permisă
exproprierea privată, sunt nerespectate prevederile art. 44 din Constituție, ”nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire”, precum și jurisprudența constantă a CEDO în analizarea art. 1 alin.1 al Protocolului nr. 1 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, mai cu seamă în cauzele Scordino contra Italia, James contra Marea Britanie, Sfintele Mânăstiri contra Grecia, Iatridis contra Grecia, Brumărescu contra România, Carbonaro și Ventura contra Italia, Sporrong și Lönnroth contra Suediei. Din textul proiectului legii modificatoare, rezultă că Titularii de licență devin expropriatori în numele statului – lucru inadmisibil într-un stat de drept, fiind de neconceput ca o persoană privată să primească prerogative și să îndeplinească proceduri care țin de competența exclusivă a instituțiilor statului. Chiar dacă o asemenea prevedere apare și în legea 106/2008, privind exproprierea pentru utilitate publică a terenurilor necesare lucrărilor miniere pentru exploatarea zăcămintelor de lignit, și această lege încalcă normele Constituției, așa cum sunt stipulate în art. 44.
În ceea ce privește art. 105 din proiectul de lege :” Declanşarea procedurii de
expropriere a imobilelor pe care urmează a se executa lucrările miniere şi suma globală
evaluată a despăgubirilor se aprobă prin hotărâre a Guvernului, pe baza documentaţiei
tehnico-economice prevăzute de art. 104”, acest text este de asemenea neconstituțional,
încălcând principiul dreptei despăgubiri. O hotărâre de guvern care să plafoneze cuantumul despăgubirilor reprezintă o limită adusă înţelegerii dintre proprietar şi expropriator, neprevăzută de legea fundamentală în art. 44 alin. 6;
Este neconstituțional și textul art. 108 care stabilește că sumele necesare plății
despăgubirilor se face direct de către titularul de licență titularilor de drepturi reale asupra
terenurilor obiect ale exproprierii, deoarece se încalcă prevederile art. 44 din Constituție
precum și Legea nr. 33/1994, legea exproprierii pentru utilitate publică. Din chiar textul legii modificatoare rezultă că doar procedura exproprierii terenurilor pentru activități miniere este cea care este excepție de la legea exproprierii.
Mai mult, este contrar oricăror principii de drept ca comisia de expropriere să fie condusă de persoane numite de titularul licenței, în realitate transferul forțat al terenurilor având loc în orice situație, procedura prevăzută de proiectul de lege fiind doar o formalitate. Aceasta aduce o atingere grosolană principiilor de drept, celor constituționale și mai ales art. 1 din Protocolul 1 CEDO.
Art. 1012 este de asemenea neconstituțional. Cerința depunerii unei cauțiuni de 10 % din
valoarea proiectului încalcă prevederile art. 21 din Constituție (accesul liber la justiție), art. 52 din Constituție (Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, este îndreptăţită să obţină recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului şi repararea pagubei.), ale art. 53 din Constituție (Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică.
Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod
nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii), ale Legii nr. 554/2004- legea contenciosului administrativ, precum și prevederile art. 6 CEDO.
Cauţiunea de 10% din cuantumul sumei contestate încalcă art. 6 din CEDO referitor la
dreptul la un proces echitabil. Această cauţiune este o barieră în calea accesului la instantă dacă ţinem seama că expropriatul nu este cel care din proprie iniţiativă se adresează justiţiei ci doar forţat de expropriator. Pe de altă parte, termenele de maximum 7 zile pe care le pot acorda instanțele în procedura exproprierii, potrivit art. 1012 alin. 2 încalcă regulamentul de ordine interioară a instanţelor, pentru că nu se poate impune instanţei un termen de 7 zile cu păstrarea continuităţii completului. Mai mult, termenul de 7 zile este unul iluzoriu, anulând, practic orice demers de aducere în probatoriu a unor dovezi, acte, expertize sau contra-expertize noi (ca exemplu: o parte solicită amânarea pentru a obține un act administrativ care să-i probeze cele afirmate, termenul legal general de eliberare al actelor administrative este de 30 de zile; de asemenea pentru solicitarea unei expertize ori contra-expertize termenul de 7 zile este total abuziv). Prioritizarea cauzelor legate de exproprierea specială prevăzută de acest proiect și termenul de 7 zile sunt, însă, o dovadă în plus a caracterului acestei legi – de favorizare expresă a titularilor licențelor de exploatare minieră).
Art. 1015 încalcă atât prevederile art. 136 din Constituție, referitoare la proprietatea publică, cât și dispozițiile art. 35 și 36 din Codul Silvic, lege cu valoare superioară.
Art. 11, alin. 3, prin care prin hotărâre de Guvern se pot stabili excepțiile de la interzicerea oricăror exploatări miniere pe terenurile pe care sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologică ale surselor de alimentare cu apă (art. 11 alin. 1), este de asemenea neconstitu ional, din moment ce ț hotărârea de Guvern se poate emite chiar și în lipsa avizelor autorităţilor competente în domeniu (art. 11 alin. 2), în cazul în care nu se efectuează descărcarea de sarcina arheologică şi/sau declasificarea respectivelor zone. Este o încălcare grosieră a atribuțiilor autorităților competente, hotărârea prin care o autoritate administrativă (Guvernul) ia decizii în disprețul refuzului celorlalte autorități adaugă nepermis competențelor constituționale ale Guvernului.
Ca o observație strict de tehnică legislativă, oare cum se poate realiza strămutarea unei
specii din zonele afectate, așa cum prevede art. 11 alin. 4?
Prin acest text, se încalcă prevederile diferitelor convenții și tratate internaționale referitoare la protecția speciilor de plante și animale în primejdie, la care România este parte semnatară. Ori, potrivit Constituției, tratatele internaționale la care România este parte sunt integrate cu valoare superioară în dreptul intern (art. 20 Constituție), legea minelor neputând deroga de la dispozițiile lor.
Art. 11 alin. 5 este formulat într-un total conflict cu normele de drept, în special cele ale art. 7, alin. 4 din L.33/1994, Tot prin lege se poate declara utilitatea publică în situaţii excepţionale, în cazul în care - indiferent de natura lucrărilor - sunt supuse exproprierii lăcaşuri de cult, monumente, ansambluri şi situri istorice, cimitire, alte aşezăminte de valoare naţională deosebită ori localităţi urbane sau rurale în întregime. Prin emiterea certificatului de descărcare de sarcina arheologică pentru fiecare parte de teren din perimetrul de exploatare se pierde din vedere ansamblul. Pentru a se hotărî asupra valorii
arheologice a unui sit ar trebui să se aibă în vedere nu doar elementele componente ci
şi întregul. Mai mult, prin procedura preconizată a se aplica pentru descărcarea de sarcină arheologică, (art. 11 alin. 6-8), se poate obține doar descărcarea de sarcină arheologică, legea neprevăzând posibilitatea respingerii cererii de descărcare de sarcină arheologică de
către autoritățile competente. În realitate, autoritățile prevăzute în sus-zisele aliniate nu au deloc rolul conferit lor de propriile legi de organizare și funcționare, competența lor fiind limitată la emiterea unui act, fără posibilitatea refuzului. Din nou, o încălcare a Constituției.
Art. 21 alin. 2 exprimă o incompatibilitate fundamentală cu principiile dreptului mediului, care arată că dacă intră în vigoare o normă de mediu mai strictă până la acordarea avizului de mediu, titularul de licenţă trebuie să se conformeze acestor din urmă norme. Din nou, tratatele internaționale semnate de România, precum și Tratatul UE sunt ignorate cu o fervoare demnă de o cauză mai bună. Mai mult, se încalcă și dreptul fundamental al cetățenilor la un mediu sănătos, așa cum prevede art. 35 din Constituție. Pe de altă parte, se încalcă și principiul neretroactivității legii, prevăzut de art. 15 alin. 2 din Constituție, precum și cel al art. 16 alin. 1 din Constituție, cetățenii sunt egali în fața legii, deoarece o lege mai favorabilă pentru investitor din punct de vedere al protecției mediului este mai nefavorabilă pentru proprietarii terenurilor supuse exproprierii.
Dispozițiile art. 401 alin. 1 din proiectul de lege prevăd posibilitatea scoaterii din circuitul agricol printr-o procedură rapidă și sumară a terenurilor necesare exploatărilor miniere. Se încalcă principiul statuat în art. 16 alin. 2 din Constituție, nimeni nu este mai presus de lege, pentru că se stabilesc prin actul normativ propus diferențieri nejustificate între titularii licențelor de exploatare din industria mineritului și alți investitori, din alte ramuri ale industriei. Pe de altă parte, aceste înlesniri pot fi considerate ajutoare de stat, interzise prin Tratatul asupra UE.
Art. 40 alin. 2 încalcă principiile legii organice a amenajării teritoriului, L.350/2001, precum și ale art. 8 din Legii nr.33/1994, aneantizând obligativitatea localităților de a avea planuri urbanistice generale. Menționăm că beneficiarul real al proiectului de lege, Roșia Montană Gold Corporation, este în situația de a vedea anulate PUG și PUZ zona industrială, iar apărările lor în instanță sunt legate de Planul de amenajare a teritoriului. O lege care se emite pentru un singur beneficiar, în scopul de a eluda dispozițiile legale, iese din sfera legalului și intră în cea a ilicitului.
Art. 431 din proiect este în totală contradicție cu principiile de drept. Din moment ce se
prevede că(... în cazul în care certificatul de urbanism expiră sau devine inaplicabil ori
invalid, toate avizele şi aprobările obţinute în baza certificatului de urbanism rămân în
vigoare...) principiul quod nullum este nullit producit efectum (ceea ce este nul nu poate
produce efecte) ar fi demantelat, iar rațiunea de a fi a legii contenciosului administrativ și de anulare a actelor administrative ar fi pierdută.
Propunerea de modificare legislativă (art. 433) mai oferă agenţilor comerciali deţinători de licenţe miniere şi dreptul de a finanţa planurile de urbanism necesare avizelor, datorită lipsei fondurilor publice necesare şi a faptului că autorităţile statului ar acţiona prea lent din acest motiv. Această prevedere îi pune în clar conflict de interese pe cei care realizează studiile respective, în disprețul interesului public
Articolul II al Legii prevede că Prevederile licenţelor de explorare şi/sau exploatare încheiate înainte de intrarea în vigoare a prezenţei legi şi aprobate sau în curs de aprobare de către Guvern rămân valabile pe întreaga lor durată, în condiţiile în care au fost încheiate. La solicitarea titularilor de licenţe de explorare şi/sau exploatare, prevederile licenţelor valabil încheiate la data intrării în vigoare a prezenţei legi se modifică şi se completează în sensul prevederilor Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege. Din nou, se încalcă principiul neretroactivității legii, statuat de Constituției, precum și principiul egalității în fața legii, stabilit de art. 16 al legii fundamentale.
ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION ÎN INSOLVENŢĂ?!: DATORII, PIERDERI, O FIRMA IN STARE DE INSOLVENTA! DATE PUBLICE DE LA MINISTERUL FINANTELOR.
6 septembrie 2011
INDICATORI DIN SITUAŢIILE FINANCIARE LA 31.12.2010 ALE OPERATORILOR ECONOMICI CARE AU APLICAT ÎN EXERCIŢIUL FINANCIAR 2010 OMFP NR. 3055/2009 cu modificările şi completările ulterioare cod unic de identificare: 9762620 / ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION SA
Pierderi: 165402226
Datorii: 910018555
Conform Codului de procedura fiscala ANAF ar trebui sa solicite inolventa, datoriile depasesc limita impusa de legea insolventei!
Tip situatii financiare depuse BILANT COMPLET CONFORM ORDINULUI 1752/2005
Indicatori din BILANT lei
ACTIVE IMOBILIZATE – TOTAL 932236287
ACTIVE CIRCULANTE – TOTAL, din care 18256492
Stocuri (materiale, productie in curs de executie, semifabricate, produse finite, marfuri etc.) 39839
Creante 14179985
Casa si conturi la banci 4036668
CHELTUIELI IN AVANS 779744
DATORII – TOTAL 910018555
VENITURI IN AVANS -
PROVIZIOANE 23401076
CAPITALURI – TOTAL, din care: 17852892
Capital social subscris varsat 612674374
Patrimoniul regiei -
Patrimoniul public -
Indicatori din CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE
Cifra de afaceri neta 11785
VENITURI TOTALE 199822494
CHELTUIELI TOTALE 365208220
Profitul sau pierderea brut(a)
-Profit -
-Pierdere 165385726
Profitul sau pierderea net(a) a exercitiului financiar
-Profit -
-Pierdere 165402226
Indicatori din DATE INFORMATIVE
Numar mediu de salariati 314
Tipul de activitate, conform clasificarii CAEN Extractia altor minereuri metalifere neferoase
DECLARATIE COMUNA cu privire la pozitia publica recenta a Presedintelui Romaniei de sustinere deschisa a controversatului si deocamdata ipoteticului proiect minier Rosia Montana
Subscrisele ONG-uri de mediu si patrimoniu care se opun proiectului minier Rosia Montana, majoritatea membre in Coalitia pentru Mediu (CMR), preocupate de efectele negative certe sau potentiale pe care proiectul minier Rosia Montana le va avea asupra mediului natural in caz ca ar fi pus in practica, si care au fost in mod repetat amintite de noi, dar si de alte multe institutii si organizatii [1],
subliniind ca nici acordul de mediu nici multe alte aprobari necesare pentru demararea acelui urias proiect minier nu au fost la ora actuala emise de autoritatile competente, in ciuda imenselor presiuni politico-economice nelegitime exercitate pana acum de cei interesati in acel proiect minier,
amintind ca emiterea acelor aprobari nu e doar o formalitate sau o chestiune de timp, deoarece procedura de evaluare a impactului asupra mediului cu privire la proiectul minier Rosia Montana nici nu este finalizata la ora actuala, si deci nici nu se pune problema ca acceptabilitatea realizarii proiectului, din punct de vedere al protectiei mediului, sa fie certa sau foarte probabila,
tinand cont ca decizia cu privire la acceptabilitatea din punct de vedere ecologic a unui anumit proiect este o decizie ce trebuie luata in primul rand pe criterii obiective, pe baza de argumente stiintifice, si nu pe criterii subiective sau pe baza de argumente politice, economice sau sociale,
amintind ca oricum, daca s-ar fi respectat litera si spiritul legii si s-ar respecta principiile de protectia mediului si dezvoltare durabila, evaluarea impactului de mediu al acestui proiect minier nici macar nu ar fi trebuit sa inceapa pana in acest moment, fiind numeroase argumente in sensul inadmisibilitatii respectivei exploatari chiar daca se vor mai face diverse ajustari la detaliile tehnice ale proiectului,
amintind ca legislatia in vigoare stabileste foarte clar procedurile si autoritatile ce au atributii in procesul decizional privind acest proiect si ca acestea nu pot fi ocolite sau surclasate de decizii politice sau de vointa altor autoritati si structuri,
luand act cu mare ingrijorare de recentele declaratii ale Presedintelui Romaniei de sustinere a proiectului minier Rosia Montana si de declarare a acestuia ca fiind necesar si oportun pentru Romania [2],
constatand ca Presedintele Romaniei se contrazice si isi incalca propriile promisiuni din campania electorala, cand a promis expres ca va lasa specialistii sa decida si ca nu va face presiuni politice pe tema proiectului minier Rosia Montana [3],
constatand ca, declarandu-si sprijinul pentru acest controversat proiect minier, Presedintele Romaniei ignora concluziile si incalca recomandarile nu doar ale Academiei Romane, Parlamentului European, ICOMOS si ale unor alte numeroase institutii si organizatii interne si internationale, ci chiar concluziile oficiale ale comisiei prezidentiale numite chiar de Domnia Sa
DECLARAM:
1 Consideram aceste noi declaratii ale Presedintelui Romaniei ca fiind inacceptabile, in conditiile in care proiectul este foarte controversat si contestat din multiple puncte de vedere iar analiza din punct de vedere al protectiei mediului, conform legii, nu s-a realizat inca, ci este in curs.
2 Apreciem ca asemenea declaratii sunt presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate sa ia o decizie privind aprobarea/respingerea proiectului, avand in vedere statutul politic si administrativ-constitutional al autorului lor.
3 Solicitam prin urmare Presedintelui Romaniei sa isi retraga respectivele declaratii si apelam la Domnia Sa sa se abtina pe viitor de la orice noi declaratii publice favorabile proiectului cat timp ocupa aceasta functie de demnitate publica si autoritatile abilitate nu au adoptat decizii cu caracter definitiv si forta juridica in privinta acceptabilitatii legale a acestui proiect.
NOTE:
[1] O serie de documente in acest sens sunt grupate pe site-ul: http://www.rosiamontana.org in sectiunea "argumente"
[2] A se vedea in acest sens declaratiile larg mediatizate, precum:http://www.mediafax.ro/social/basescu-proiectul-rosia-montana-sa-inceapa-rezerva-de-aur-a-bnr-trebuie-sa-ajunga-la-200-tone-8642562 si
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9839088-traian-basescu-proiectul-rosia-montana-trebuie-facut-dar-renegocierea-partajarii-beneficiilor.htm
[3] A se vedea in acest sens: http://www.youtube.com/watch?v=W_yz5RWvtPU&feature=related
[4] A se vedea:http://patr.presidency.ro/upload/Raport%20Patrimoniu%2021%20septembrie%202009.pdf precum si
http://patr.presidency.ro/upload/Masuri_Prioritare_16_septembrie.pdf
SEMNEAZA:
CLUBUL DE CICLOTURISM NAPOCA Cluj-Napoca - prin Radu Mititean
COALITIA DE MEDIU - prin Consiliul Reprezentativ
ARIN Braila - prin Codruta Nedelcu
ULMUL CERASULUI Cerasu - prin Petre Vasilescu
GREENITIATIVE Mogosoaia - prin Felicia Ienculescu-Popovici
TRANSMONT Fagaras - prin Nae Mercurean
BRASOVUL VERDE Brasov - prin Laura Istrate
FUNDATIA PENTRU PARTENERIAT Miercurea-Ciuc - prin Laszlo Potozky
TURISMVERDE Bucuresti - prin Constantin Serban
ACTIVITY Resita - prin Nadia Potoceanu
CRSE MUNTII APUSENI Oradea - prin Mihai Togor
ALMA-RO Bucuresti - prin Adrian Badila
ECO-CIVICA Bucuresti - prin Nicolae Radulescu-Dobrogea
SALVATI DUNAREA SI DELTA Bucuresti - prin Dan Barbulescu
MAI BINE Iasi - prin Anca Elena Gheorghica
MAI MULT VERDE Bucuresti - prin Doru Mitrana
ECOPOLIS Bucuresti - prin Dan Barbulescu
SOCIETATEA CARPATINA ARDELEANA Satu Mare - prin János Márk-Nagy
RE.GENERATION Bucuresti - prin Raluca Dan
WWF ROMANIA Bucuresti - prin Maria Mihul
AGENT GREEN Bucuresti - prin Gabriel Paun
DUNAREA DE JOS Calarasi - prin Victoria Puran
ACTIUNEA CIVICA DIRECTA Ceahlau - prin Cristian Grecu
TERRA MILENIUL III Bucuresti - prin Ioana Ciuta
SIGHISOARA DURABILA Sighisoara - prin Hans Hedrich
TRANSILVANIA VERDE Cluj-Napoca - prin Kovács Zoltán Csongor
ALBURNUS MAIOR Rosia Montana - prin Eugen David
CIDRM Cluj-Napoca - prin Stefania Simion
INFOMG Cluj Napoca - prin Ramona Duminicioiu
ECO RURALIS Cluj Napoca - prin Willy Schuster
HOSMAN DURABIL Hosman, judetul Sibiu - prin Joachim Cotaru
RENCONTRES DU PATRIMOINE EUROPE - ROUMANIE Bucuresti - prin Ioana Bogdan Cataniciu
ASOCIATIA PENTRU DEZVOLTARE URBANA Bucuresti - prin Dan Patzelt
PRO URBE Arad - prin Bujor Buda
SALVATI BUCURESTIUL Bucuresti - prin Nicusor Dan
FUNDATIA MEDIA ART & SOCIAL EXPERIMENT Bucuresti - prin Nicu Mihail
MISCAREA CIVICA MILITIA SPIRITUALA Bucuresti - prin Mihai Bumbes
FUNDATIA CALEA VICTORIEI Bucuresti - prin Sandra Ecobescu
ANTHROPOESIS CENTRUL DE CERCETARE SI DEZVOLTARE INTERCULTURALA Bucuresti - prin Ionut Piturescu
ASOCIATIA HEIDENROSLEIN - prin Payer Maria Magdalena
***
CONTACT PENTRU MAI MULTE DETALII:
COALITIA PENTRU MEDIU
Secretariat asigurat de:
Fundatia TERRA MILENIUL III
Tel.: 021-3141227, Fax: 031-8178583
E-mail: secretariat_coalitie@terraiii.ngo.ro
Web: http://www.coalitiademediu.ro
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM NAPOCA (CCN)
Tel.: 0744-576836
E-mail: office@ccn.ro
Web: www.ccn.ro
Campania Salvati Rosia Montana
ASOCIATIA ALBURNUS MAIOR
Tel/Fax: 0264 599 204
E-mail: alburnusmaior@ngo.ro
Web: www.rosiamontana.org
Lista semnatarilor este in continuare deschisa. Va invitam sa va alaturati. Contactati-ne!
Mobilizare Bucuresti si mai jos Cluj Napoca
Comisia Nationala de Arheologie se intrece zilele acestea cu ministrul
culturii pentru primul loc in distrugerea patrimoniului de la Rosia
Montana. Comisia de arheologie a validat strategia RMGC de minimaliza
importanta si valoarea patrimoniala de exceptie a masivului Carnic, ce
gazduieste 7 km. de galerii romane si pre-romane, zeci de kilometri de
galerii moderne, cu valoare arheologica si arhitecturala deosebita,
elemente de patrimoniu natural si imaterial. Complexitatea patrimoniului
cultural al Masivului Carnic, ca parte integranta a patrimoniului cultural
al Rosiei Montane, ii confera unicitate la nivel national, european si
mondial, fapt confirmat de numerosi experti romani si internationali si de
institutii cu prestigiu dincolo de orice dubiu.
Aceasta initiativa deschide drumul catre inlaturarea Carnicului din Lista
Monumentelor Istorice de Clasa A (cu valoare nationala si internationala);
cel putin asa declara cu seninatate Kelemen Hunor, cel ce ar trebui sa fie
primul care se ingrijeste de bunastarea mostenirii culturale si istorice.
Mobilizare la Bucuresti:
Marti, 19 iulie, la ora 12.00, suntem impreuna in fata Ministerului
Culturii. Le spunem "NU ACCEPT!" celor care tocmai au unda verde
distrugerii masivului Carnic de la Rosia Montana.
Alatura-te noua, in cea mai vibranta campanie de mediu din Romania, activa
de peste un deceniu! Luptam impreuna de peste 10 ani, uniti prin
determinare, constiinta si responsabilitate.
Sa punem STOP indiferentei, IMPREUNA! ACUM, cat nu e prea tarziu!
Sa aratam lumii intregi, dar mai ales Ministrului Culturii si
Patrimoniului - Kelemen Hunor ca SUNTEM O FORTA pe care n-o poate IGNORA!
Asa ca hai la Hunoriada!
MARTI, ORA 12.00, IN FATA MINISTERULUI CULTURII SI PATRIMONIULUI NATIONAL, Sa-I CEREM DEMISIA LUI KELEMEN HUNOR.
Mobilizare Cluj Napoca:
Hai la Hunoriada!
Kelemen Hunor vrea sa distruga Rosia Montana!
Avem motive intemeiate sa credem ca ministrul nu mai are de mult nici
rusine, nici coloana vertebrala si aurul i-a intunecat mintile. Toate
declaratiile sale recente indica un caz clasic de dedublare, Kelemen Hunor
trecand de la ministru al culturii la avocat al proiectului minier
canadian, expert in investitii economice si clarvazator al unui viitor
exclusiv minier la Rosia Montana. (Se pare ca ministrul s-a uitat in
globul chel al lui Razvan Teodorescu si a gasit raspunsul la sperantele
RMGC de a exploata in sfarsit aur.)
A venit vremea ca societatea civila să ofere un precedent. Trebuie sa
aratam ca guvernarea nu poate lega si dezlega dupa bunul ei plac, in
functie de interesele personale si de partid, si ca societatea civila e
inca treaza!
Miercuri, 20 august, incepand cu orele 13.00 fix hai in Piata Unirii la
Hunoriada! Vino inarmat cu orice forma legala de protest sa cerem demisia
lui Kelemen Hunor!
Va rugam distribuiti informatia!
Viva Rosia Montana!
Scrisoare deschisă către TVR
Către: Televiziunea Romana, Departamentul de Comunicare
În atentia: Domnului Alexandru Lazescu, Presedinte-Director General TVR
Rosia Montana, 12 noiembrie 2011
Stimate Domnule Lazescu,
Campania Salvati Rosia Montana saluta initiativa televiziunii publice de a discuta cu persoanele ce au fost retinute de Jandarmeria Romana cu ocazia flashmob-ului Occupy TVR din fata sediului TVR Bucuresti, in data de 08 noiembrie 2011. Consideram ca este binevenit un schimb de opinii deschis între o televiziune publica si cetatenii care îsi exercita liber dreptul la exprimare pe orice tema, un exercitiu civic normal în orice stat de drept care isi onoreaza principiile.
Dupa cum va este cunoscut, principala opozitie la proiectul minier propus de compania Rosia Montana Gold Corporation la Rosia Montana o reprezinta campania Salvati Rosia Montana initiata de Alburnus Maior. De peste 10 ani, campania reuneste reactii si propuneri ale opozitiei la proiectul minier, avand un mesaj centrat in jurul problemei fundamentale a incalcarii drepturilor constitutionale ale cetatenilor de la Rosia Montana.
In lumina celor prezentate, am deosebita placere de a va lansa o invitatie la Rosia Montana pentru a discuta subiectul expunerii media prin intermediul televiziunii publice a opozitiei la proiectul minier al RMGC direct cu membrii Asociatiei Alburnus Maior.
Pentru programarea unei intrevederi la Rosia Montana, va rog sa ma contactati la tel. 0740280309.
Eugen David
Presedinte
Alburnus Maior
Strada Berk 361
517615 - Rosia Montana
Jud. Alba
Tel/Fax: 0264 599 204
Mobil: 0740 280 309
Comunicat de Presa Alburnus Maior
(Pentru Distribuire Imediata)
Eroare de Comunicare in Noua Campanie publicitară a “Gabriel Resources!”
National Geographic Channels International retrage spoturile publicitare pentru Proiectul Rosia Montana al Gabriel Resources
Rosia Montana; 3 decembrie 2005 - /Alburnus Maior are placerea de a anunta
ca National Geographic Channels International (NGCI) a retras de pe postul
sau toate spoturile publicitare pentru proiectul minier de extragere a
aurului de la Rosia Montana al Gabriel Resources. Decizia a venit dupa ce
Alburnus Maior a informat NGCI in privinta adevaratului
impact pe care proiectul Gabriel l-ar produce, daca ar fi vreodata
implementat.
Gabriel Resources (TSX: GBU) este o companie miniera canadiana de mica
dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa
stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de
aur de suprafata din Europa. Compania miniera Newmont (NTSE: NEM) detine
10.8% din actiunile Gabriel Resources. Inca de la inceputul sau, acest
aranjament a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie
vehementa pe plan local, national si international. Potrivit unor sondaje de
opinie (realizate de catre ZIUA, OTV), procentul cetatenilor romani care se
opun proiectului Gabriel variaza intre 95% si 98%.
In noiembrie 2005 Gabriel a anuntat lansarea unei noi campanii de comunicare
in Romania cu scopul de a schimba opinia publica in privinta proiectului sau
de la Rosia Montana (RMGC). Acesta campanie a inclus cumpararea de spatiu
publicitar la cele mai importante televiziuni din Romania precum si la
posturi TV satelit, pentru a mediatiza meritele celei mai mari mine de aur din
Europa, care ar fi construita intr-o zona intens populata si care ar folosi
metoda cianuratiei. Publicitatea pentru aceasta deja notorie afacere a
Gabriel a fost difuzata si de catre National Geographic Channel care face parte din National Geographic Society.
Aceste spoturi publicitare au dat nastere unor reactii vehemente din partea
publicului, parand incredibil ca un post de televiziune care promoveaza
conservarea naturii s-ar asocia cu un proiect cu un impact atat de
devastator asupra mediului si care in plus implica stramutarea
involuntara a peste 2000 de oameni; distrugerea a 9 biserici, cimitire
precum si a unor vestigii arheologice unice. Alburnus Maior a decis in
consecinta sa informeze NGCI in privinta spotului publicitar difuzat pe
postul lor din Romania.
Potrivit unei scrisori primite de catre Alburnus Maior din partea Domnului
Dan Saunders, Director de Marketing al National Geographic Channels
International "....reclama Gabriel Resources nu mai este si nu va mai fi
niciodata difuzata pe postul National Geographic Channel. In calitatea sa de
retea globala de televiziune, National Geographic Channel este pe deplin
constienta de datoria sa de a fi un post de televiziune responsabil. Aceasta
datorie se refera nu numai la continutul editorial al programelor sale, dar
si la orice reclama care este difuzata pe postul sau...."
"Responsabilitatea nu este ceva ce se poate cumpara de catre companiile
iresponsabile. Apreciem faptul ca, spre deosebire de altii, NGCI nu poate fi
spalat pe creier de catre Gabriel," afirma Eugen David, presedinte al
Alburnus Maior.
Pentru mai multe informatii va rugam contactati Alburnus Maior la 0258 859
328 sau 0740 342 104 precum si la alburnusmaior@ngo.ro.
E-mail: stefania@ngo.ro
www.rosiamontana.org
MindBomb, pentru Roşia Montanã!
Campania MindBomb pentru Roşia Montanã pune problema
poluãrii mediului din România în relaþie cu corupţia fãrã chip a statului, a administraþiilor locale şi nu în ultimul rând a individului, care erodeazã din interior societatea româneascã.
12.000 de afişe au fost lipite în noaptea de 19 spre 20 martie pe strãzile din Cluj, Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Arad, Bistriţa, Sibiu, Alba Iulia, Deva, Baia Mare, Oradea, Târgu Mureş, Sighişoara, Petroşani, Valea Arieşului, Abrud, Câmpeni şi Roşia Montanã.
Prin campania MindBomb pentru Roşia Montanã protestãm împotriva proiectului de exploatare minierã intensivã cu cianuri de la Roşia Montanã şi împotriva publicitãþii pe care Gabriel Resources, proprietarul Roşia Montanã Gold Corporation (RMGC) o face acestui proiect extrem de nociv pentru România. Intoxicarea cu propaganda pentru compania Gabriel Resources pe posturile de televiziune şi în presa scrisã are drept scop cosmetizarea în ochii românilor a imaginii Roşia Montanã Gold Corporation-companie rãmasã în epoca colonialismului brutal, a cãrei politicã cinicã a profitului va rade Roşia Montanã de pe faţa pamântului, va strãmuta oamenii şi va ºterge istoria acestui loc.
Pentru prima datã în România opinia publicã şi cîteva instituþii publice au fãcut front comun împotriva unei afaceri pãguboase pentru noi toþi, demonstrând astfel cã România
nu mai este paradisul escrocilor. Proiectul de exploatare minierã intensivã cu cianuri de la
Roºia Montanã pune în pericol VIAŢA în Ţara Moţilor, deschizând calea producerii celui mai mare dezastru ecologic din Europa de est. Ca de atâtea ori în istoria recentã, mari
companii, sprijinite de politicieni lucreazã împotriva oamenilor pentru a-i îmbogãþi necinstit pe cîţiva indivizi cinici. Dupã ei potopul!
TÃCEREA E DE AUR
DACÃ TACI SE VOR DISTRUGE:
*-5 munţi în Ţara Moţilor,
*-un patrimoniu naţional unic în lume,
*-10 biserici, 9 cimitire,
*-958 de gospodãrii = 2150 de oameni.
ROMÂNIA ARE NEVOIE DE EI
Efectele poluãrii de la Roºia Montanã ne privesc pe toþi, nu doar pe locuitorii condamnaþi la strãmutare. Vocea fiecãruia dintre noi trebuie sã se audã pânã nu e prea
tîrziu. Comoditatea şi ignoranţa le vom plãti cu toţii.
NUNTA DE AUR
Gabriel zis Cianurã & Sinistra Mediului
DA sau NU bombei ecologice pregãtite de Gabriel pentru exploatarea minierã
la Roºia Montanã?
În acest an Sulfina Barbu, Ministra Mediului, va trebui sã RÃSPUNDÃ!
În acest an se hotãrãºte soarta Roºiei Montane.
OPREŞTE ACEASTÃ CÃSÃTORIE DIN INTERES!
Pentru obþinerea acordului de mediu din partea guvernului României, Gabriel Resources a fost somat sã-şi schimbe imaginea în ochii românilor, din profitor sã devinã binefãcãtor al societãţii. Cei care nu vor sã plece forţat şi sã-şi uite istoria se tem cã “jocurile” au fost fãcute la nivel politic şi moţii au fost deja vânduţi.
CORUPŢIA E MÃRICEANU LA ROŞIA MONTANÃ
Biserica şi Academia Românã se împotrivesc proiectului de
exploatare minierã intensivã cu cianurã la Roºia
Montanã. Din 1997, sub pretextul formalitãþilor
administrative, guvernanþii fac o politicã murdarã.
GUVERNELE TREC, ŞPAGA RÃMÂNE
Strãlucirea aurului corupe indiferent de culoarea politicã. Puterea şi opoziþia fac regula la Roşia Montanã şi se comportã la fel când curge banul. A nesocoti pãrerea unor instituþii precum Academia Românã şi Biserica - parteneri în reconstrucţia socialã a României - e
ignoranţã şi prostie. Sau pur şi simplu, corupţie?
MA$$ACRU MEDIA PREZINTÃ SOLUŢIA LUI GABRIEL: CIANURA
Difuzarea, în ziare şi la televiziune a reclamelor pentru Gabriel,
încalcã drepturile oamenilor din Roşia Montanã.
NU FI PÃRTAŞ LA MINCIUNÃ!
REFUZÃ PUBLICITATEA LA CIANURÃ!
Publicitatea pentru Gabriel Resources (firmã cu sediul în paradisul fiscal Barbados) difuzatã în massmedia din România, ne prezintã o Roşia Montanã pustiitã şi bolnavã. Cine a fost la Roşia Montanã ştie cã e o minciunã televizatã. O imagine falsã îi favorizeazã pe cei care, pânã ieri, nici mãcar nu ştiau unde e România pe harta lumii. În schimb, cei care cred într-o Roşia Montanã prosperã, în care sã trãiascã mulţi ani înainte vor rãmâne victimele lor.
Televiziunea Românã, finanşatã din banii noştrii, este partener a strategiei mediatice murdare a RMGC. Prin acest act, TVR îşi compromite misiunea de televiziune publicã. Cum ar fi sã-ţi plãteşti lunar cãlãul?!
Consiliul Naþional al Audiovizualului nu vede nici o problemã în publicitatea falsã pentru Gabriel. Dacã nu injurã nimeni pe post e OK, CNA nu are azi de lucru.
“LINGOULE!“
Proiectul este o datorie de onoare faţã de Ţara Moţilor, împotriva demagogiei şi împotriva dorinţei unora de a se îmbogãţi.Traian Bãsescu susţinând exploatarea minierã cu cianurã la Roşia Montanã.
Alba Iulia, 29 martie 2004.
CIANURA A AJUNS PE MASA LUI BÃSESCU
SÃ TRÃIEŞTI BINE!
Preşedintele României primeşte Oscarul pentru lupta împotriva corupþiei. Dar nu are timp pentru oamenii de la Roşia Montanã. Justiţiarul nu are glas, nu are vlagã când e vorba de interesele de la Roşia Montanã.Încã nu este preşedintele tuturor românilor.
Ne-am obişnuit de atâţia ani sã nu avem încredere în autoritãţi, fie cã e vorba de guvern sau de preşedinţie. Tot de atâţia ani, sperãm cã, într-o zi, autoritãţile ne vor recâştiga încrederea pierdutã. De aceea credem în nevoia de dialog între societatea civilã şi
administraþie. Nu vrem Revoluţie, Vrem Evoluţie!
La campania MindBomb pentru Roşia Montanã au participat, în diferite moduri concepţie, dezbateri, idei, realizare, lipire) peste 300 de artişti plastici, designeri, arhitecţi, specialişti IT, scriitori, studenţi şi colaboratori din oraşele în care au fost lipite afişele.
*-NU LÃSA ROŞIA MONTANÃ SÃ MOARÃ!
*-SALVAŢI ROŞIA MONTANÃ!
*-OAMENII SUNT MAI IMPORTANŢI CA AURUL!
Cianura Ucide!
Bucuresti, 11 februarie 2006 - Treizeci de activisti din campania 'Salvati Rosia Montana!' s-au adunat ieri la Ministerul Mediului exact la momentul cand membri ai Directoratului de Mediu al Comisiei Europene isi finalizau observatiile privind progresul Romaniei in directia integrarii in Uniunea Europeana in 2007.
Directoratul de Mediu al Comisiei Europene sustine faptul ca monitorizeaza atent a situatia de la Rosia Montana. Acesta sustine in acelasi timp faptul, ca decizia finala privind proiectul de la Rosia Montana apartine autoritatilor romane. Numeroase ONG-uri, institutii si academicieni si-au exprimat de-a lungul timpului opozitia fata de ontroversata afacere de la Rosia Montana. Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), titularul proiectului, intentioneaza sa depuna raportul la studiul de impact asupra mediului la sfarsitul lunii martie 2006.
Membrii ai campaniei 'Salvati Rosia Montana!' se tem inca demult de faptul ca guvernul a luat deja decizia de aprobare a acestui proiect. Temerea se datoreaza tacerii complice a guvernului in privinta acestui proiect precum si refuzul sau de a aplica legislatia armonizata de mediu si de a respecta sentinte judecatoresti in timpul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Toate acestea denota de asemenea o insemnata incapacitate institutionala si imaturitate din partea Ministerului Mediului pentru ca
acestea sa evalueze corect proiectul de la Rosia Montana. Ieri dimineata un grup de treizeci de activisti s-au adunat la intrarea in cladirea Ministerului Mediului. Fetele lor erau vopsite jumatate in culoarea aurului, jumatate in culoarea unui schelet. Au purtat cruci de lemn cu insemnul 'Cianura Ucide'. La iesirea lor din cladirea ministerului, comisarii europeni au fost intampinati cu un banner pe care se putea citi 'Bruxelles: Rosia Montana nu este de vanzare - Nu ne ingropati in cianuri!" si cu un mars funerar interpretat la trompeta de un faimos artist roman.
"Am venit aici azi pentru ca guvernul roman continua sa taca in privinta situatiei de la Rosia Montana. Suntem constienti de acest sprijin tacit inca demult, aceasta datorandu-se mai ales interesului sau economic in acest proiect. Pe de alta parte, refuz sa accept tacerea din partea autoritatilor europene care sunt foarte constiente de gravele abuzuri ale legii comise de catre autoritatile romane in ceea ce priveste cazul Rosia Montana. Ajunge!", a comentat unul dintre activisti. În timp ce politia a fost extrem de discreta pe perioada interactiunii dintre delegatia europeana si activisti, aceasta s-a grabit sa ii amendeze
pe cativa dintre ei dupa ce actiunea a luat sfarsit. Cei amnedati vor contesta sanctiunile, dat fiind faptul ca acestia n-au facut altceva decat sa isi manifeste dreptul la libera exprimare.
Ce Poţi Face TU – Informează-i Pe Ceilalţi
*-Imaginează-ţi momentul in care copiii şi nepoţii tăi vor privi craterul celei mai mari exploatări aurifere de suprafaţă din Europa şi te vor intreba:‘Ce ai făcut TU ca să opreşti dezastrul?‘
*-Credem în capacitatea individului de a întreprinde acțiuni care să schimbe perspectiva societății față de valorile reale: mediul înconjurător, istoria, cultura, comunitatea și familia.
*-Campania Salvați Roșia Montană se bazează pe spiritul de inițiativă și viziunea fiecăruia dintre noi.
*-Informează-te întotdeauna din mai multe surse; citește documentele și materialele disponibile și transmite-le la cât mai mulți prieteni;
*-Înscrie-te pe lista de informare a Campaniei Salvați Roșia Montană la: salvati-request@rosiamontana.ro cu subiectul subscribe;
*-Vizitează Roșia Montană pentru a vedea realitatea de la fața locului;
*-Povestește prietenilor și cunoștințelor tale despre riscurile proiectului de la Roșia Montană și încurajează-i să ia o poziție față de această problemă;
*-Organizează pentru prietenii tăi o seară de film în care să prezinți unul din documentarele despre Roșia Montană; printre cele mai apropiate este New Eldorado al regizorului Tibor Kocsis –http://www.ujeldorado.hu/
*-Cere liderilor noștri să facă din salvarea Roșiei Montane o prioritate;
*-Poartă tricoul cu Salvați Roșia Montană de câte ori ai ocazia;
Ştefan Dumitru Afrimescu
miercuri, 29 februarie 2012
duminică, 26 februarie 2012
Anchetă
Adrian Nastase - un om, un destin, doua rase!
O origine sanatoasa
Radacinile familiei lui Adrian Nastase se pierd undeva in negura vremilor si, uneori, in negura tenului catorva dintre stramosi. Cercetarea arbustului genealogic al actualului presedinte executiv al PDSR incepe de la bunicii domniei sale, oameni respectabili din comuna Tartasesti. Bunicul domnului Nastase era fiul unor gospodari romani din satul Hanul de Pamant, comuna Tartasesti. Comuna Tartasesti, aflata la circa 20 de kilometri de Bucuresti, este locuita in proportie de 50% - 60% de membri ai comunitatii rromilor. Domnul Grigore, sus-amintitul bunic, face o pasiune fulgeratoare pentru domnisoara Nastase, o tiganca frumusica din localitate. Rodul acestei pasiuni este, pentru inceput, un baietel, care avea sa se numeasca Marin. Datorita faptului ca relatia dintre cei doi nu fusese inca oficializata, nici la primarie si nici la biserica, micutul Marin avea sa poarte numele de familie al mamei sale, chivuta lu' Nastase, si nu pe acela al tatalui sau, Grigore. Dupa nasterea lui Marin, insa, legatura devine casnicie in toata regula, ceilalti doi copii ai proaspetei familii numindu-se Grigore.
Marin, fiind considerat copil din flori, este primit in armata de mic, devenind copil de trupa. Inaintand in varsta, Marin Nastase isi incepe studiile la scoala militara de la Manastirea Dealu, pe care o termina ca sef de promotie. In aceasta calitate este invitat la un dejun cu Regele Mihai, din mana caruia primeste sabia de lupta. Ofiter al armatei regale, Marin Nastase este repartizat la Brasov. Prinzand ceva ani de alianta cu nazistii, M.N. profita de curentul antisionist pentu a romanniza cateva pravalii evreiesti de incaltaminte. Romanizarea nu este insa suficienta, asa incat domnul Nastase senior se autoproclama un fel de patron al respectivelor pravalii. Din frumoasele venituri realizate, Marin Nastase cumpara mai multe loturi de pamant in Tartasesti si doua masini. Venirea rusilor il face pe dl. Nastase sa risipeasca loturile de pamant pe numele unor rude mai de incredere. Masinile nu mai pot fi insa salvate, intrand in patrimoniul Armatei Rosii.
Nastase - fiul
Pe 22 iunie 1950, la trei ani de la trecerea familiei Nastase de partea poporului muncitor, se naste micutul Adisor, primul copil, urmat de micuta Dana. Familie mare, remuneratie mica, Marin Nastase se vede nevoit sa renunte la cariera militara si, prin '58 - '59, obtine, dupa cateva incercari, un fulminant doctorat in izotopi radioactivi.
Nastase - elevul si studentul
In vremea asta, Adisor, viclean copil cu dosar incarcat, absolva colegiul Sf. Sava in '73. ca student, A.N. ofera multe satisfactii tatalui sau, ajuns, incet-incet, director in Ministerul Educatiei si Invatamantlui. In aceeasi perioada a studentiei, Adrian Nastase o cunoaste pe fiica doctorului Zeamaneagra, cetatean american de origine romana, emigrat la New York prin anii '69, proprietar, in epoca al unui cabinet medical in Manhattan. Domnisoara Zeamaneagra beneficia de o bursa ONU pentru a-si definitiva doctoratul in Romania, iar Adrian Nastase a cunoscut-o la Ambasada Americana si i-a promis sa o ajute la redactarea tezei de doctorat, determinand-o sa se mute la el. Intr-o buna zi, Adita fiind plecat cu treburi, domnisoara Zeamaneagra, umbland prin hartiile curtezanului sau, descopera un raport care o privea in mod direct, raport pe care Adrian Nastase il redactase pentru uzul delfinilor din securitate. Intors acasa, A.N. isi primeste bruftuluiala si i se comunica oficial ca adio casatorie, adio cetatenie americana. Adi zice ca nu, ca a fost obligat cu sula-n coaste, ca e dragoste sincera la mijloc etc etc. Ramane insa cum a stabilit partea americana.
Alte casatorii, alti bani, alta distractie
In ciuda esecului cu domnisoara Zeamaneagra, Adrian Nastase nu renunta la ideea de casatorie. Dupa o episodica logodna (consfintita de un inelus simpatic) cu prof. I.D. Suciu, Adrian Nastase reuseste o casatorie folositoare cu fiica lui Grigorie Preoteasa, fost ministru de externe al RPR (RSR). Ciudateniile tineretii, insa, il pun pe dl. Nastase in jenanta ipostaza a omului care, odata intolit cu hainele sotiei, este surprins de aceasta din urma in fata oglinzii, admirandu-si rotunjimile. A doua casatorie, insa, se bucura de mult succes. Sotia, Dana Miculescu dupa numele de fata, este fiica lui Angelo Miculescu, fost ministru al agriculturii, actualmente prosper om de afaceri, asociat al fratilor Paunescu. Pana in ziua de azi, casnicia decurge bine, cuplul fiind fericitul proprietar a doi copii, absolut nevinovati pentru politica pe care o duce tatal lor.
Adrian Nastase - un om heterosexual Cea mai grava acuzatie extrapolitica ce i s-a adus domnului Nastase este aceea de apartenenta la o minoritate sexuala destul de urmarita in Romania ultimilor ani. La baza acestei acuzatii pe care presa rauvoitoare a raspandit-o fara discernamant stau cateva informatii despre relatia lui Adrian Nastase cu profesorul sau, I.D. Suciu. Desi a avut loc un proces in cadrul caruia Adrian Nastase a schimbat peste noapte locul de acuzat cu cel de martor al acuzarii, desi s-a speculat ca acest proces ar fi stat la baza colaborarii lui Adrian Nastase cu securitatea, noi credem ca lucrurile nu stau chiar asa. Noi credem, din contra, ca Adrian Nastase a colaborat cu securitatea doar din dragoste pentru tara si popor, si poate, cele cateva sute de lei pe care le primea pentru fiecare informare (in cadrul unor receptii cu cadru mai mult sau mai putin privat).
„Ne cerem scuze”
"De aceea il rog pe Miron Mitrea si pe Ioana Mandache sa accepte scuzele mele pentru marsaviile aparute despre ei ..." (Ion Cristoiu, 14 octombrie 1996, despre ziaristi). Il rugam pe Ion Cristoiu sa-si ceara scuze si de la Adrian Nastase, pentru faptul ca am facut greseala de a dezvalui apartenenta domniei sale la clubul minoritatilor persecutate. Noi, credem, insa, ca greseala nu ne apartine noua, ci domnului Nastase personal. Domnia sa, din pozitia pe care inca o detine, ar fi trebuit sa promoveze etnia rromilor, careia-i apartine de drept, asa cum au promovat-o Ioan si madalin Voicu, doi oameni care nu s-au dezis de originea lor. Nu e nimic rusinos sa apartii unor minoritati nationale sau, daca e rau intradevar, poate aflam si noi de ce.
Partea a ll-a
Adrian Năstase, condamnat la DOI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în dosarul "Trofeul calităţii"
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare CU EXECUTARE, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Adrian Năstase a fost condamnat pentru "folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată", conform instanţei supreme.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicată este cu executare. Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.
Lui Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.
În 2004, sub coordonarea Irinei Jianu, şefa Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost organizat un simpozion numit “Trofeul Calităţii în Construcţii”. “Simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase”, au arătat procurorii DNA.
Irina Jianu fusese numită în această funcţie prin dispoziţia lui Năstase şi avea relaţii apropiate cu mai mulţi membri marcanţi ai PSD, conform DNA.
Banii pentru campania lui Năstase au fost cotizaţi, sub forma acestei taxe de participare, de către firme private, dar şi de către persoane numite de PSD în funcţii de conducere în instituţii publice. Taxa era de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice şi de 15 milioane de lei vechi pentru firme. În total, s-au strâns peste 67 miliarde de lei vechi, adică aproximativ 1,6 milioane de euro.
Banii au fost direcţionaţi către patru firme care aparţineau lui Bogdan şi Marina Ioana Popovici - Mediaglobe Invest, Urban Consult, Axa Management şi Contur Media. Soţii Popovici erau apropiaţi de familia Năstase, iar Bogdan Popovici deţinuse o funcţie de conducere în fostul CFSN.
Aceste societăţi au decontat cheltuieli fictive către o societate aparţinând aceloraşi doi soţi Popovici – Around. Prin intermediul unor acţiuni de spălare de bani (cesiune de acţiuni, majorare de capital,contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii), desfăşurate prin intermediul societăţilor Media On, Forum Invest, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, o parte din sumă a fost transferată către o altă firmă apropiată PSD – Eurografica, unde patron era inculpatul Vasile Mihail Cristian.
Celelalte condamnări
În acelaşi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marina Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani. Ei au fost condamnaţi pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Toţi cei condamnaţi trebuie să plătească în total aproximativ 3 ,3 miliarde de lei vechi (aproximativ 70.000 de euro) despăgubiri către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Ceilalţi inculpaţi, cu excepţia lui Adrian Năstase, sunt obligaţi să plătească încă aproximativ trei miliarde de lei vechi către aceeaşi instituţie, drept despăgubiri civile.
Adrian Năstase este obligat să plătească 38.217 lei (aproape 9.000 de euro), sumă pe care se consideră că a obţinut-o în urma activităţii infracţionale.
Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 9 ianuarie cercetarea judecătorească în dosarul "Trofeul calităţii", instanţa anunţând atunci că se va pronunţa în 23 ianuarie în această cauză, când a amânat pentru luni, 30 ianuarie.
Fostul premier Adrian Năstase a declarat, la ultimul termen de judecată, că este nevinovat şi că procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care câştigă alegerile să facă dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legătură cu «Trofeul calităţii»", a spus Adrian Năstase.
Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", potrivit DNA.
Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi şi a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Avocatul lui Năstase: "Este vorba de o condamare cu executare. Aşa apare din înregistrare"
"Este vorba de o condamare cu executare. Aşa apare din înregistrare", a spus, la Antena3, Ion Cazacu, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase.
Adrian Năstase: "Sunt un adversar incomod pentru Traian Băsescu"
"Este vorba de o încercare de a mă ţine în afara vieţii politice, vă rog să observaţi şi acea interdicţie de doi ani de exercitare a unor drepturi. Acesta a fost obiectivul lui Traian Băsescu din 2005", a declarat fostul premier Adrian Năstase, la puţin timp după aflarea sentinţei.
"Nu mi s-a cerut retragerea din partid, sunt foarte multe apeluri de susţinere, sunt colegi care au participat la campania electorală şi vor să se autodenunţe", a spus Năstase.
"Mi se pare că este o decizie strict politică, voi face recurs şi dacă va fi cazul voi merge mai departe cu acest dosar politic în instanţe europene şi la CEDO. Asta e, am intrat în politică, nu mi-a plăcut cartea, merită să plătesc. În timp ce eu m-am bătut ca România să intre în NATO, Traian Băsescu este cel care merge la Bruxelles să se întâlnească cu secretarul general al NATO. Îmi pare rău că cei învinuiţi alături de mine în acest dosar plătesc într-un dosar politic", a mai spus Adrian Năstase.
Năstase a acuzat din nou faptul că i-a fost refuzată cererea de revocare a completului de judecată, în condiţiile în care, până în 2010, judecătoarea Ioana Bogdan a fost consiliera şefului DNA, Daniel Morar.
"Dacă Ioana Bogdan nu ar fi acţionat în numele DNA şi ar fi acţionat conform propriei conştiinţe, chiar în condiţiile în care judecătorului Ionuţ Matei - s-au speculat anumite întâlniri ale sale cu membri ai DNA, lucrurile ar fi fost foarte clare. Acela nu era un complet de judecată, ci un pluton de execuţie", a mai spus Năstase.
În acest proces au fost audiaţi 970 de martori, însă Năstase susţine că "60 dintre ei au fost iniţial învinuiţi în proces şi au fost scoşi de sub acuzare doar la momentul trimiterii dosarului în proces. Deci au fost ţinuţi sub şantaj de DNA".
Dacă se pronunţa achitarea mea şi în acest al doilea dosar, concluzia pentru unii ar fi trebuit să fie desfiinţarea DNA
"Am fost acuzat că am organizat Trofeul Calităţii, competiţia aceasta la care au participat mii de constructori, ca un vector pentru finanţarea campaniei electorale. E o minciună. Aminitiţi-vă că, din cauza unor disensiuni, decizia mea de a candida la preşedinţie a fost luată în vara lui 2004. Cum puteam să gândesc în toamna lui 2003 un astfel de vehicul?", a declarat Adrian Năstase într-o conferinţă de presă.
"Achitarea mea în acest al doilea dosar ar fi fost devastatoare, în condiţiile în care mandatul lui Daniel Morar se apropie de final. Este vorba despre o decizie murdară, e o decizie care trebuia dată acum şi vă este foarte clar că azi de dimineaţă au fost negocieri şi de aceea s-a dat verdictul aşa de târziu, într-un moment în care Traian Băsescu este plecat din ţară, de aceea a fost amânată decizia până astăzi", a mai adăugat Năstase.
"Este vorba de o chestiune de credibilizare a DNA, care, dacă se pronunţa achitarea mea şi în acest al doilea dosar, concluzia pentru unii ar fi trebuit să fie desfiinţarea (DNA) sau demiterea întregii conduceri", a susţinut fostul premier PSD.
Dosarul "Trofeul calitatii": Cum ar putea ramane Nastase fara case!
Statul va trebui sa execute silit bunurile fostului premier Adrian Nastase (foto), pentru a recupera prejudiciul de peste 1,6 milioane euro mentionat de procurori in dosarul "Trofeul calitatii in constructii", daca instanta va respinge recursul la decizia de arestare.
"Recursul lui Adrian Nastase ar putea fi judecat in cateva luni, maxim o jumatate de an", au declarat pentru DailyBusiness.ro surse din piata de avocatura.
Acestea au mentionat ca daca instanta va respinge recursul fostului premier, acesta va executa pedeapsa de 2 ani de inchisoare. In plus, statul trebuie sa recupereze prejudiciul, astfel ca va pune obligatoriu sechestru pe bunurile inculpatului.
De asemenea, se va pune sechestru si pe bunurile altor persoane implicate in dosar pe latura civila, au mai precizat sursele.
Potrivit declaratiei de avere din vara lui 2008, Nastase avea in proprietate terenuri in Bucuresti, Cornu, Corbeanca, o casa in Bucuresti, un autoturism marca Mitsubishi si conturi in banca de peste 100.000 euro. Presa relata insa anterior ca acesta detine mai multe case si ca singura locuinta recunoscuta oficial de fostul premier este apartamentul de 378,89 metri patrati situat in imobilul din Zambaccian.
Adrian Nastase este acuzat de DNA ca in 2004 a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala, prin initierea unui simpozion. Evenimentul "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat, potrivit Hotnews.
Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al ISC, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.
Reprezentantii DNA au mai stabilit ca "asupra unui alt grup de participanti – reprezentanti de societati comerciale in constructii - s-a exercitat constrangere morala prin aceea ca inspectorii de specialitate care le avizau lucrarile le transmiteau invitatiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plata".
Nastase: "Este o decizie politica si murdara in cazul meu. Voi face recurs"
Liderul PSD a declarat, luni, comentand decizia de condamnare a sa la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", ca este vorba despre o decizie "politica" si "murdara", mentionand ca va face recurs.
Nastase a spus ca in cursul diminetii, inainte de publicarea deciziei, au avut loc "negocieri".
"Platesc pentru ca in acesti ani am avut curajul sa il infrunt pe Traian Basescu si pe oamenii sai, si pentru ca am avut curajul sa il infrunt pe Daniel Morar si pe oamenii sai", a spus Nastase. El a subliniat ca intregul dosar este unul "politic" si a mentionat ca va face recurs.
Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicata este executorie.
Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecatori din complet, a considerat ca Nastase trebuie achitat in acest dosar pe motiv ca fapta nu exista.
Lui Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi.
Adrian Nastase, acuzat şi de santaj de fostul consul al Romaniei in China
Ioan Paun, fostul consul al Romaniei la Shanghai, invinuit in dosarul Zambaccian, privind importul unor bunuri din China, l-a acuzat pe Adrian Nastase de santaj, depunand o declaratie la instanta suprema. Fostul premier PSD Adrian Nastase si sotia acestuia, Daniela, sunt judecati in acest caz pentru fapte de coruptie.
Fostul consul al Romaniei la Shanghai le-a spus judecatorilor ca, dupa ce a dat o declaratie la DNA in calitate de invinuit, cu acordul procurorilor, a decis sa plece impreuna cu avocatul sau, Adrian Vilau, in China, pentru a aduce documente doveditoare ale faptului ca sotii Nastase i-au solicitat sa identifice si sa le trimita o serie de bunuri din aceasta tara, informeaza Mediafax.
Ajuns in China, a relatat Ioan Paun, a primit un telefon de la prietenul sau Octavian Cretu, care i-a spus ca, in timpul unei intalniri, Adrian Nastase i-ar fi spus sa-i transmita sa-si schimbe declaratia data in calitate de invinuit, in caz contrar urmand sa divulge informatia ca este agent sub acoperire al serviciului secret extern al Romaniei.
"In discutia cu Cretu, dupa ce acesta a discutat cu Nastase, mi s-a transmis cererea lui Nastase de a reveni la declaratia initiala, cea de martor, in care aratam ca banii pentru bunurile din China proveneau de la Irina Paula Jianu", le-a mai spus Ioan Paun judecatorilor.
De asemenea, fostul consul a recunoscut ca inainte de a merge pentru prima data la DNA, in calitate de martor, a purtat discutii cu sotii Nastase cu care s-a inteles in "linii mari" asupra celor ce urma sa le declare procurorilor anticoruptie, admitand astfel ca prima declaratie a fost una mincinoasa.
"Cand mi-am dat seama ca avocatul de la acel moment, Aurel Ciobanu, in loc sa ma ajute in bine, ma ajuta de fapt sa ma autoincriminez am decis sa spun tot adevarul, nemijlocit, si anume ca banii pentru bunuri nu erau de la Irina Paula Jiannu ci de la sotii Adrian si Dana Nastase", a declarat fostul consul.
Adrian Nastase nu mai candideaza la nicio functie in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor
Liderul grupului deputatilor PSD, Mircea Dusa, a precizat, pentru Mediafax, ca Adrian Nastase l-a anuntat ca nu mai doreste sa candideze la nicio functie in Biroul Pemanent al Camerei, respectiv la cea de vicepresedinte, pe care o detinea.
Dusa a declarat ca Nastase a motivat ca face acest gest din respect pentru colegii din grupul parlamentar, avand in vedere situatia sa.
"Domnul Adrian Nastase m-a anuntat ca nu mai doreste sa candideze la nicio functie in Birroul Permanent, la functia de vicepresedinte al Camerei, spunand ca face acest gest din respect pentru colegii din grupul parlamentar, avand in vedere situatia sa. Sunt destul de mahnit ca un parlamentar de calitatea si experienta domnului Adrian Nastase se retrage din conducerea Camerei si va avea de suferit si calitatea activitatii parlamentare. Sper ca dansul va fi foarte activ in grupul parlamentar si ne va folosi experienta sa", a spus Dusa.
Mircea Dusa a precizat ca cel care il va inlocui pe Adrian Nastase in conducerea Camerei Deputatilor urmeaza sa fie desemnat miercuri in cadrul conducerii partidului si in grupul parlamentar.
El a mai spus ca deputatii PSD vor participa la sedinta de plen de miercuri privind alegerea Biroului Permanent si la prima sedinta de Birou, apoi vor intra in greva parlamentara.
Fost premier, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicata este cu executare.
Lui Adrian Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi. In acelasi dosar,Irina Jianu, inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel ca aceasta va executa, daca sentinta va ramane definitiva, sapte ani de detentie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel ca pedeapsa finala care ar urma sa fie executata este de sapte ani.
Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 9 ianuarie cercetarea judecatoreasca in dosarul "Trofeul calitatii", instanta anuntand atunci ca se va pronunta in 23 ianuarie in aceasta cauza, cand a amanat pentru luni, 30 ianuarie.
Fostul premier Adrian Nastase a declarat, la ultimul termen de judecata, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care castiga alegerile sa faca dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legatura cu «Trofeul calitatii»", a spus politicianul.
Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii»". "In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase", potrivit DNA, informeaza Mediafax.
Intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul"Matusa Tamara", in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.
Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.
În loc de concluzii
Aşadar, despre controversatul Adrian Năstase s-au scris şi s-au spus atâtea, că nu ar încăpea nici în două-trei site-uri. Nu cred însă, că fostul premier este termnat ca om politic sau ca persoană publică. Destul de probabil că nu va face nici măcar o zi de puşcărie. Şi nu pentru că nu ar merita. Iar dacă se va petrece şi o asemenea minune, va şti să o exploateze, fructificând fiecare secundă petrecută după gratii. La fel de puţin probabil să-i fie atinsă vreo proprietate. Şi aceasta, pentru că ştie cel puţin la fel de bine să şi le conserve, cum a ştiut să le “agonisească”. De-aceea cred că nu suntem cei mai în măsură să dăm sfaturi sau să emitem nu ştiu ce anticipări. Cu siguranţă însă, că un timp, va trebui să stea cât mai departe de activitatea politică. Asta nu înseamnă că se va şi putea abţine. Păpuşar cum îl ştim, politica şi-o va impune prin fostii subordonaţi Victor Ponta, Ilie Sârbu, Radu Mazăre, Oprişan şi restul baronilor locali PSD, rămaşi loiali fostului premier.
O origine sanatoasa
Radacinile familiei lui Adrian Nastase se pierd undeva in negura vremilor si, uneori, in negura tenului catorva dintre stramosi. Cercetarea arbustului genealogic al actualului presedinte executiv al PDSR incepe de la bunicii domniei sale, oameni respectabili din comuna Tartasesti. Bunicul domnului Nastase era fiul unor gospodari romani din satul Hanul de Pamant, comuna Tartasesti. Comuna Tartasesti, aflata la circa 20 de kilometri de Bucuresti, este locuita in proportie de 50% - 60% de membri ai comunitatii rromilor. Domnul Grigore, sus-amintitul bunic, face o pasiune fulgeratoare pentru domnisoara Nastase, o tiganca frumusica din localitate. Rodul acestei pasiuni este, pentru inceput, un baietel, care avea sa se numeasca Marin. Datorita faptului ca relatia dintre cei doi nu fusese inca oficializata, nici la primarie si nici la biserica, micutul Marin avea sa poarte numele de familie al mamei sale, chivuta lu' Nastase, si nu pe acela al tatalui sau, Grigore. Dupa nasterea lui Marin, insa, legatura devine casnicie in toata regula, ceilalti doi copii ai proaspetei familii numindu-se Grigore.
Marin, fiind considerat copil din flori, este primit in armata de mic, devenind copil de trupa. Inaintand in varsta, Marin Nastase isi incepe studiile la scoala militara de la Manastirea Dealu, pe care o termina ca sef de promotie. In aceasta calitate este invitat la un dejun cu Regele Mihai, din mana caruia primeste sabia de lupta. Ofiter al armatei regale, Marin Nastase este repartizat la Brasov. Prinzand ceva ani de alianta cu nazistii, M.N. profita de curentul antisionist pentu a romanniza cateva pravalii evreiesti de incaltaminte. Romanizarea nu este insa suficienta, asa incat domnul Nastase senior se autoproclama un fel de patron al respectivelor pravalii. Din frumoasele venituri realizate, Marin Nastase cumpara mai multe loturi de pamant in Tartasesti si doua masini. Venirea rusilor il face pe dl. Nastase sa risipeasca loturile de pamant pe numele unor rude mai de incredere. Masinile nu mai pot fi insa salvate, intrand in patrimoniul Armatei Rosii.
Nastase - fiul
Pe 22 iunie 1950, la trei ani de la trecerea familiei Nastase de partea poporului muncitor, se naste micutul Adisor, primul copil, urmat de micuta Dana. Familie mare, remuneratie mica, Marin Nastase se vede nevoit sa renunte la cariera militara si, prin '58 - '59, obtine, dupa cateva incercari, un fulminant doctorat in izotopi radioactivi.
Nastase - elevul si studentul
In vremea asta, Adisor, viclean copil cu dosar incarcat, absolva colegiul Sf. Sava in '73. ca student, A.N. ofera multe satisfactii tatalui sau, ajuns, incet-incet, director in Ministerul Educatiei si Invatamantlui. In aceeasi perioada a studentiei, Adrian Nastase o cunoaste pe fiica doctorului Zeamaneagra, cetatean american de origine romana, emigrat la New York prin anii '69, proprietar, in epoca al unui cabinet medical in Manhattan. Domnisoara Zeamaneagra beneficia de o bursa ONU pentru a-si definitiva doctoratul in Romania, iar Adrian Nastase a cunoscut-o la Ambasada Americana si i-a promis sa o ajute la redactarea tezei de doctorat, determinand-o sa se mute la el. Intr-o buna zi, Adita fiind plecat cu treburi, domnisoara Zeamaneagra, umbland prin hartiile curtezanului sau, descopera un raport care o privea in mod direct, raport pe care Adrian Nastase il redactase pentru uzul delfinilor din securitate. Intors acasa, A.N. isi primeste bruftuluiala si i se comunica oficial ca adio casatorie, adio cetatenie americana. Adi zice ca nu, ca a fost obligat cu sula-n coaste, ca e dragoste sincera la mijloc etc etc. Ramane insa cum a stabilit partea americana.
Alte casatorii, alti bani, alta distractie
In ciuda esecului cu domnisoara Zeamaneagra, Adrian Nastase nu renunta la ideea de casatorie. Dupa o episodica logodna (consfintita de un inelus simpatic) cu prof. I.D. Suciu, Adrian Nastase reuseste o casatorie folositoare cu fiica lui Grigorie Preoteasa, fost ministru de externe al RPR (RSR). Ciudateniile tineretii, insa, il pun pe dl. Nastase in jenanta ipostaza a omului care, odata intolit cu hainele sotiei, este surprins de aceasta din urma in fata oglinzii, admirandu-si rotunjimile. A doua casatorie, insa, se bucura de mult succes. Sotia, Dana Miculescu dupa numele de fata, este fiica lui Angelo Miculescu, fost ministru al agriculturii, actualmente prosper om de afaceri, asociat al fratilor Paunescu. Pana in ziua de azi, casnicia decurge bine, cuplul fiind fericitul proprietar a doi copii, absolut nevinovati pentru politica pe care o duce tatal lor.
Adrian Nastase - un om heterosexual Cea mai grava acuzatie extrapolitica ce i s-a adus domnului Nastase este aceea de apartenenta la o minoritate sexuala destul de urmarita in Romania ultimilor ani. La baza acestei acuzatii pe care presa rauvoitoare a raspandit-o fara discernamant stau cateva informatii despre relatia lui Adrian Nastase cu profesorul sau, I.D. Suciu. Desi a avut loc un proces in cadrul caruia Adrian Nastase a schimbat peste noapte locul de acuzat cu cel de martor al acuzarii, desi s-a speculat ca acest proces ar fi stat la baza colaborarii lui Adrian Nastase cu securitatea, noi credem ca lucrurile nu stau chiar asa. Noi credem, din contra, ca Adrian Nastase a colaborat cu securitatea doar din dragoste pentru tara si popor, si poate, cele cateva sute de lei pe care le primea pentru fiecare informare (in cadrul unor receptii cu cadru mai mult sau mai putin privat).
„Ne cerem scuze”
"De aceea il rog pe Miron Mitrea si pe Ioana Mandache sa accepte scuzele mele pentru marsaviile aparute despre ei ..." (Ion Cristoiu, 14 octombrie 1996, despre ziaristi). Il rugam pe Ion Cristoiu sa-si ceara scuze si de la Adrian Nastase, pentru faptul ca am facut greseala de a dezvalui apartenenta domniei sale la clubul minoritatilor persecutate. Noi, credem, insa, ca greseala nu ne apartine noua, ci domnului Nastase personal. Domnia sa, din pozitia pe care inca o detine, ar fi trebuit sa promoveze etnia rromilor, careia-i apartine de drept, asa cum au promovat-o Ioan si madalin Voicu, doi oameni care nu s-au dezis de originea lor. Nu e nimic rusinos sa apartii unor minoritati nationale sau, daca e rau intradevar, poate aflam si noi de ce.
Partea a ll-a
Adrian Năstase, condamnat la DOI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în dosarul "Trofeul calităţii"
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare CU EXECUTARE, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Adrian Năstase a fost condamnat pentru "folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată", conform instanţei supreme.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicată este cu executare. Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.
Lui Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.
În 2004, sub coordonarea Irinei Jianu, şefa Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost organizat un simpozion numit “Trofeul Calităţii în Construcţii”. “Simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase”, au arătat procurorii DNA.
Irina Jianu fusese numită în această funcţie prin dispoziţia lui Năstase şi avea relaţii apropiate cu mai mulţi membri marcanţi ai PSD, conform DNA.
Banii pentru campania lui Năstase au fost cotizaţi, sub forma acestei taxe de participare, de către firme private, dar şi de către persoane numite de PSD în funcţii de conducere în instituţii publice. Taxa era de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice şi de 15 milioane de lei vechi pentru firme. În total, s-au strâns peste 67 miliarde de lei vechi, adică aproximativ 1,6 milioane de euro.
Banii au fost direcţionaţi către patru firme care aparţineau lui Bogdan şi Marina Ioana Popovici - Mediaglobe Invest, Urban Consult, Axa Management şi Contur Media. Soţii Popovici erau apropiaţi de familia Năstase, iar Bogdan Popovici deţinuse o funcţie de conducere în fostul CFSN.
Aceste societăţi au decontat cheltuieli fictive către o societate aparţinând aceloraşi doi soţi Popovici – Around. Prin intermediul unor acţiuni de spălare de bani (cesiune de acţiuni, majorare de capital,contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii), desfăşurate prin intermediul societăţilor Media On, Forum Invest, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, o parte din sumă a fost transferată către o altă firmă apropiată PSD – Eurografica, unde patron era inculpatul Vasile Mihail Cristian.
Celelalte condamnări
În acelaşi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marina Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani. Ei au fost condamnaţi pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Toţi cei condamnaţi trebuie să plătească în total aproximativ 3 ,3 miliarde de lei vechi (aproximativ 70.000 de euro) despăgubiri către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Ceilalţi inculpaţi, cu excepţia lui Adrian Năstase, sunt obligaţi să plătească încă aproximativ trei miliarde de lei vechi către aceeaşi instituţie, drept despăgubiri civile.
Adrian Năstase este obligat să plătească 38.217 lei (aproape 9.000 de euro), sumă pe care se consideră că a obţinut-o în urma activităţii infracţionale.
Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 9 ianuarie cercetarea judecătorească în dosarul "Trofeul calităţii", instanţa anunţând atunci că se va pronunţa în 23 ianuarie în această cauză, când a amânat pentru luni, 30 ianuarie.
Fostul premier Adrian Năstase a declarat, la ultimul termen de judecată, că este nevinovat şi că procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care câştigă alegerile să facă dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legătură cu «Trofeul calităţii»", a spus Adrian Năstase.
Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", potrivit DNA.
Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi şi a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Avocatul lui Năstase: "Este vorba de o condamare cu executare. Aşa apare din înregistrare"
"Este vorba de o condamare cu executare. Aşa apare din înregistrare", a spus, la Antena3, Ion Cazacu, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase.
Adrian Năstase: "Sunt un adversar incomod pentru Traian Băsescu"
"Este vorba de o încercare de a mă ţine în afara vieţii politice, vă rog să observaţi şi acea interdicţie de doi ani de exercitare a unor drepturi. Acesta a fost obiectivul lui Traian Băsescu din 2005", a declarat fostul premier Adrian Năstase, la puţin timp după aflarea sentinţei.
"Nu mi s-a cerut retragerea din partid, sunt foarte multe apeluri de susţinere, sunt colegi care au participat la campania electorală şi vor să se autodenunţe", a spus Năstase.
"Mi se pare că este o decizie strict politică, voi face recurs şi dacă va fi cazul voi merge mai departe cu acest dosar politic în instanţe europene şi la CEDO. Asta e, am intrat în politică, nu mi-a plăcut cartea, merită să plătesc. În timp ce eu m-am bătut ca România să intre în NATO, Traian Băsescu este cel care merge la Bruxelles să se întâlnească cu secretarul general al NATO. Îmi pare rău că cei învinuiţi alături de mine în acest dosar plătesc într-un dosar politic", a mai spus Adrian Năstase.
Năstase a acuzat din nou faptul că i-a fost refuzată cererea de revocare a completului de judecată, în condiţiile în care, până în 2010, judecătoarea Ioana Bogdan a fost consiliera şefului DNA, Daniel Morar.
"Dacă Ioana Bogdan nu ar fi acţionat în numele DNA şi ar fi acţionat conform propriei conştiinţe, chiar în condiţiile în care judecătorului Ionuţ Matei - s-au speculat anumite întâlniri ale sale cu membri ai DNA, lucrurile ar fi fost foarte clare. Acela nu era un complet de judecată, ci un pluton de execuţie", a mai spus Năstase.
În acest proces au fost audiaţi 970 de martori, însă Năstase susţine că "60 dintre ei au fost iniţial învinuiţi în proces şi au fost scoşi de sub acuzare doar la momentul trimiterii dosarului în proces. Deci au fost ţinuţi sub şantaj de DNA".
Dacă se pronunţa achitarea mea şi în acest al doilea dosar, concluzia pentru unii ar fi trebuit să fie desfiinţarea DNA
"Am fost acuzat că am organizat Trofeul Calităţii, competiţia aceasta la care au participat mii de constructori, ca un vector pentru finanţarea campaniei electorale. E o minciună. Aminitiţi-vă că, din cauza unor disensiuni, decizia mea de a candida la preşedinţie a fost luată în vara lui 2004. Cum puteam să gândesc în toamna lui 2003 un astfel de vehicul?", a declarat Adrian Năstase într-o conferinţă de presă.
"Achitarea mea în acest al doilea dosar ar fi fost devastatoare, în condiţiile în care mandatul lui Daniel Morar se apropie de final. Este vorba despre o decizie murdară, e o decizie care trebuia dată acum şi vă este foarte clar că azi de dimineaţă au fost negocieri şi de aceea s-a dat verdictul aşa de târziu, într-un moment în care Traian Băsescu este plecat din ţară, de aceea a fost amânată decizia până astăzi", a mai adăugat Năstase.
"Este vorba de o chestiune de credibilizare a DNA, care, dacă se pronunţa achitarea mea şi în acest al doilea dosar, concluzia pentru unii ar fi trebuit să fie desfiinţarea (DNA) sau demiterea întregii conduceri", a susţinut fostul premier PSD.
Dosarul "Trofeul calitatii": Cum ar putea ramane Nastase fara case!
Statul va trebui sa execute silit bunurile fostului premier Adrian Nastase (foto), pentru a recupera prejudiciul de peste 1,6 milioane euro mentionat de procurori in dosarul "Trofeul calitatii in constructii", daca instanta va respinge recursul la decizia de arestare.
"Recursul lui Adrian Nastase ar putea fi judecat in cateva luni, maxim o jumatate de an", au declarat pentru DailyBusiness.ro surse din piata de avocatura.
Acestea au mentionat ca daca instanta va respinge recursul fostului premier, acesta va executa pedeapsa de 2 ani de inchisoare. In plus, statul trebuie sa recupereze prejudiciul, astfel ca va pune obligatoriu sechestru pe bunurile inculpatului.
De asemenea, se va pune sechestru si pe bunurile altor persoane implicate in dosar pe latura civila, au mai precizat sursele.
Potrivit declaratiei de avere din vara lui 2008, Nastase avea in proprietate terenuri in Bucuresti, Cornu, Corbeanca, o casa in Bucuresti, un autoturism marca Mitsubishi si conturi in banca de peste 100.000 euro. Presa relata insa anterior ca acesta detine mai multe case si ca singura locuinta recunoscuta oficial de fostul premier este apartamentul de 378,89 metri patrati situat in imobilul din Zambaccian.
Adrian Nastase este acuzat de DNA ca in 2004 a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala, prin initierea unui simpozion. Evenimentul "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat, potrivit Hotnews.
Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al ISC, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.
Reprezentantii DNA au mai stabilit ca "asupra unui alt grup de participanti – reprezentanti de societati comerciale in constructii - s-a exercitat constrangere morala prin aceea ca inspectorii de specialitate care le avizau lucrarile le transmiteau invitatiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plata".
Nastase: "Este o decizie politica si murdara in cazul meu. Voi face recurs"
Liderul PSD a declarat, luni, comentand decizia de condamnare a sa la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", ca este vorba despre o decizie "politica" si "murdara", mentionand ca va face recurs.
Nastase a spus ca in cursul diminetii, inainte de publicarea deciziei, au avut loc "negocieri".
"Platesc pentru ca in acesti ani am avut curajul sa il infrunt pe Traian Basescu si pe oamenii sai, si pentru ca am avut curajul sa il infrunt pe Daniel Morar si pe oamenii sai", a spus Nastase. El a subliniat ca intregul dosar este unul "politic" si a mentionat ca va face recurs.
Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicata este executorie.
Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecatori din complet, a considerat ca Nastase trebuie achitat in acest dosar pe motiv ca fapta nu exista.
Lui Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi.
Adrian Nastase, acuzat şi de santaj de fostul consul al Romaniei in China
Ioan Paun, fostul consul al Romaniei la Shanghai, invinuit in dosarul Zambaccian, privind importul unor bunuri din China, l-a acuzat pe Adrian Nastase de santaj, depunand o declaratie la instanta suprema. Fostul premier PSD Adrian Nastase si sotia acestuia, Daniela, sunt judecati in acest caz pentru fapte de coruptie.
Fostul consul al Romaniei la Shanghai le-a spus judecatorilor ca, dupa ce a dat o declaratie la DNA in calitate de invinuit, cu acordul procurorilor, a decis sa plece impreuna cu avocatul sau, Adrian Vilau, in China, pentru a aduce documente doveditoare ale faptului ca sotii Nastase i-au solicitat sa identifice si sa le trimita o serie de bunuri din aceasta tara, informeaza Mediafax.
Ajuns in China, a relatat Ioan Paun, a primit un telefon de la prietenul sau Octavian Cretu, care i-a spus ca, in timpul unei intalniri, Adrian Nastase i-ar fi spus sa-i transmita sa-si schimbe declaratia data in calitate de invinuit, in caz contrar urmand sa divulge informatia ca este agent sub acoperire al serviciului secret extern al Romaniei.
"In discutia cu Cretu, dupa ce acesta a discutat cu Nastase, mi s-a transmis cererea lui Nastase de a reveni la declaratia initiala, cea de martor, in care aratam ca banii pentru bunurile din China proveneau de la Irina Paula Jianu", le-a mai spus Ioan Paun judecatorilor.
De asemenea, fostul consul a recunoscut ca inainte de a merge pentru prima data la DNA, in calitate de martor, a purtat discutii cu sotii Nastase cu care s-a inteles in "linii mari" asupra celor ce urma sa le declare procurorilor anticoruptie, admitand astfel ca prima declaratie a fost una mincinoasa.
"Cand mi-am dat seama ca avocatul de la acel moment, Aurel Ciobanu, in loc sa ma ajute in bine, ma ajuta de fapt sa ma autoincriminez am decis sa spun tot adevarul, nemijlocit, si anume ca banii pentru bunuri nu erau de la Irina Paula Jiannu ci de la sotii Adrian si Dana Nastase", a declarat fostul consul.
Adrian Nastase nu mai candideaza la nicio functie in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor
Liderul grupului deputatilor PSD, Mircea Dusa, a precizat, pentru Mediafax, ca Adrian Nastase l-a anuntat ca nu mai doreste sa candideze la nicio functie in Biroul Pemanent al Camerei, respectiv la cea de vicepresedinte, pe care o detinea.
Dusa a declarat ca Nastase a motivat ca face acest gest din respect pentru colegii din grupul parlamentar, avand in vedere situatia sa.
"Domnul Adrian Nastase m-a anuntat ca nu mai doreste sa candideze la nicio functie in Birroul Permanent, la functia de vicepresedinte al Camerei, spunand ca face acest gest din respect pentru colegii din grupul parlamentar, avand in vedere situatia sa. Sunt destul de mahnit ca un parlamentar de calitatea si experienta domnului Adrian Nastase se retrage din conducerea Camerei si va avea de suferit si calitatea activitatii parlamentare. Sper ca dansul va fi foarte activ in grupul parlamentar si ne va folosi experienta sa", a spus Dusa.
Mircea Dusa a precizat ca cel care il va inlocui pe Adrian Nastase in conducerea Camerei Deputatilor urmeaza sa fie desemnat miercuri in cadrul conducerii partidului si in grupul parlamentar.
El a mai spus ca deputatii PSD vor participa la sedinta de plen de miercuri privind alegerea Biroului Permanent si la prima sedinta de Birou, apoi vor intra in greva parlamentara.
Fost premier, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicata este cu executare.
Lui Adrian Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi. In acelasi dosar,Irina Jianu, inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel ca aceasta va executa, daca sentinta va ramane definitiva, sapte ani de detentie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel ca pedeapsa finala care ar urma sa fie executata este de sapte ani.
Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 9 ianuarie cercetarea judecatoreasca in dosarul "Trofeul calitatii", instanta anuntand atunci ca se va pronunta in 23 ianuarie in aceasta cauza, cand a amanat pentru luni, 30 ianuarie.
Fostul premier Adrian Nastase a declarat, la ultimul termen de judecata, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care castiga alegerile sa faca dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legatura cu «Trofeul calitatii»", a spus politicianul.
Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii»". "In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase", potrivit DNA, informeaza Mediafax.
Intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul"Matusa Tamara", in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.
Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.
În loc de concluzii
Aşadar, despre controversatul Adrian Năstase s-au scris şi s-au spus atâtea, că nu ar încăpea nici în două-trei site-uri. Nu cred însă, că fostul premier este termnat ca om politic sau ca persoană publică. Destul de probabil că nu va face nici măcar o zi de puşcărie. Şi nu pentru că nu ar merita. Iar dacă se va petrece şi o asemenea minune, va şti să o exploateze, fructificând fiecare secundă petrecută după gratii. La fel de puţin probabil să-i fie atinsă vreo proprietate. Şi aceasta, pentru că ştie cel puţin la fel de bine să şi le conserve, cum a ştiut să le “agonisească”. De-aceea cred că nu suntem cei mai în măsură să dăm sfaturi sau să emitem nu ştiu ce anticipări. Cu siguranţă însă, că un timp, va trebui să stea cât mai departe de activitatea politică. Asta nu înseamnă că se va şi putea abţine. Păpuşar cum îl ştim, politica şi-o va impune prin fostii subordonaţi Victor Ponta, Ilie Sârbu, Radu Mazăre, Oprişan şi restul baronilor locali PSD, rămaşi loiali fostului premier.
luni, 20 februarie 2012
Dragă prietene al Roşiei Montana,
Dragi prieteni ai Roşiei Montana,
Vizionează filmuleţul - FRF, cianura şi banii. Suntem în ALERTĂ pentru distribuirea acestui mesaj!
Când presa tace, putem împreună fi cea mai mare reţea alternativă de transmitere a informaţiei. Avem nevoie de ajutorul tău ca adevărul să fie cunoscut!
http://www.youtube.com/watch?v=GT6jFQReWCs
Tu ai vinde Naţionala de Fotbal pentru spălarea imaginii unei corporaţii?
Ştim care este răspunsul nostru. Un răspuns, deşi la polul opus, are şi Mircea Sandu. Fără ezitare ar vinde contra unui pumn de bani preţuirea şi mândria pe care românii o au pentru echipa lor naţională.
Cumpărătorul ar fi putut fi nimeni altul decât mult blamata Roşia Montana Gold Corporation, compania care intenţionează să facă cea mai mare mină de aur la Roşia Montană. Numai că, din eroarea şi autosuficienţa FRF, tratativele s-au purtat cu un grup de oameni care au fost confundaţi cu RMGC. A urmat un şir ireal de erori, discuţii şi negocieri care au culminat cu o întâlnire la nivel înalt între Mircea Sandu şi aşa zişii RMGC-iști. Pentru a afla cât de servil este FRF-ul dispus să fie, grupul 11 pentru România au gândit cele mai hilare propuneri de greenwash (spălare a imaginii corporatiste) şi le-au servit pompos (în cadrul unei pseudo întâlniri de business) FRF-ului: clipuri publicitare de susţinere necondiţionată, vizita echipei naţionale în cariera şi "alergarea unor ture" în jurul unui iaz de decantare imaginar, închiderea gurii suporterilor şi punctul maxim - "închinarea unui pahar de cianură de către jucători". Nu a necesitat mare efort ca Mircea Sandu să accepte toate cerinţele făcute, în numele FRF. Pentru un contract de milioane de euro cu RMGC, Mircea Sandu ar fi semnat orice.
Grupul 11 pentru România a realizat în sprijinul Campaniei Salvaţi Roşia Montană prima acţiune de tip yesmen din România. Cu participarea jurnalistului Mihai Gotiu, informaţii revoltătoare au devenit publice. Înregistrările audio ale negocierilor purtate de FRF cu cei pe care îi credeau reprezentanţii companiei miniere sunt cu atât mai importante cu cât este singura dată când publicul are acces la tratative care dealtfel au loc cu uşile închise.
Întâmplarea de mai sus ar fi trebuit să facă prima pagină a presei din România. Cenzura realizată prin contractele de publicitate dintre RMGC şi trusturile de presă este însă atotprezentă. Astfel avem nevoie, mai mult ca niciodată ca informaţia să circule! Mesajul acestei acţiuni trebuie să ajungă la fiecare dintre prietenii noştri.
Trimite acest mesaj şi linkurile către filmuleţul de mai jos la întreaga ta agendă, către toţi prietenii şi cunoscuţii tăi, postează pe forumuri şi facebook, trimite suporterilor Naționalei, iar dacă eşti persoană publică distribuie informaţia către cei cu care interacţionezi.
Când presa tace, e rândul nostru să ne unim vocile şi să ne facem auzit mesajul!
De ce 11 pentru România?
Corporatişti, politicieni şi specialişti de tot felul mai pun la cale o strategie, o mică dezinformare sau poate chiar un mic tratat - ca tu să fii redus la tăcere. Până să reacţionezi, întreaga maşinărie se va fi pus în mişcare spre a strivi orice act rebel, trezirea conştiinţei sau orice alt gest de împotrivire. Sau cel puţin ei aşa îşi doresc. În opinia lor, Roşia Montana n-ar trebui să existe. Iar o echipă de oameni harnici, plătiţi cu onorarii de sute de mii de euro: Naumovici, Baltazar, Răzvan Theodorescu muncesc de zor ca tu să nu o mai vezi, să laşi privirea în jos şi să priveşti neputincios.
Dar asta nu e una din acele poveşti. E doar una în care pur şi simplu binele învinge.
Sub pretextul unui banal contract de sponsorizare poţi obţine orice. Iar beneficiarii îşi vor oferi rapid pe tava tăcerea şi mai mult de atât - sprijinul. Personajul nostru de acum e Mircea Sandu, dar mai ieri au fost media, grupul experţilor independenți pe probleme de patrimoniu şi aproape oricine şi-a dorit nişte arginţi. Cifrele o arată: 10 milioane euro a băgat RMGC în campania de publicitate, cu 1 milion de euro doar în presa scrisă, 800 000 euro este bonusul de succes al artizanului manipulării - Naumovici, iar despre finanţarea campaniilor electorale, ei bine aici putem licita: au fost milioane, a fost pentru un singur politician sau pentru toţi. Băsescu singur ne ajută aici să găsim răspunsuri.
Vizionează filmuleţul - FRF, cianura şi banii. Suntem în ALERTĂ pentru distribuirea acestui mesaj!
Când presa tace, putem împreună fi cea mai mare reţea alternativă de transmitere a informaţiei. Avem nevoie de ajutorul tău ca adevărul să fie cunoscut!
http://www.youtube.com/watch?v=GT6jFQReWCs
Tu ai vinde Naţionala de Fotbal pentru spălarea imaginii unei corporaţii?
Ştim care este răspunsul nostru. Un răspuns, deşi la polul opus, are şi Mircea Sandu. Fără ezitare ar vinde contra unui pumn de bani preţuirea şi mândria pe care românii o au pentru echipa lor naţională.
Cumpărătorul ar fi putut fi nimeni altul decât mult blamata Roşia Montana Gold Corporation, compania care intenţionează să facă cea mai mare mină de aur la Roşia Montană. Numai că, din eroarea şi autosuficienţa FRF, tratativele s-au purtat cu un grup de oameni care au fost confundaţi cu RMGC. A urmat un şir ireal de erori, discuţii şi negocieri care au culminat cu o întâlnire la nivel înalt între Mircea Sandu şi aşa zişii RMGC-iști. Pentru a afla cât de servil este FRF-ul dispus să fie, grupul 11 pentru România au gândit cele mai hilare propuneri de greenwash (spălare a imaginii corporatiste) şi le-au servit pompos (în cadrul unei pseudo întâlniri de business) FRF-ului: clipuri publicitare de susţinere necondiţionată, vizita echipei naţionale în cariera şi "alergarea unor ture" în jurul unui iaz de decantare imaginar, închiderea gurii suporterilor şi punctul maxim - "închinarea unui pahar de cianură de către jucători". Nu a necesitat mare efort ca Mircea Sandu să accepte toate cerinţele făcute, în numele FRF. Pentru un contract de milioane de euro cu RMGC, Mircea Sandu ar fi semnat orice.
Grupul 11 pentru România a realizat în sprijinul Campaniei Salvaţi Roşia Montană prima acţiune de tip yesmen din România. Cu participarea jurnalistului Mihai Gotiu, informaţii revoltătoare au devenit publice. Înregistrările audio ale negocierilor purtate de FRF cu cei pe care îi credeau reprezentanţii companiei miniere sunt cu atât mai importante cu cât este singura dată când publicul are acces la tratative care dealtfel au loc cu uşile închise.
Întâmplarea de mai sus ar fi trebuit să facă prima pagină a presei din România. Cenzura realizată prin contractele de publicitate dintre RMGC şi trusturile de presă este însă atotprezentă. Astfel avem nevoie, mai mult ca niciodată ca informaţia să circule! Mesajul acestei acţiuni trebuie să ajungă la fiecare dintre prietenii noştri.
Trimite acest mesaj şi linkurile către filmuleţul de mai jos la întreaga ta agendă, către toţi prietenii şi cunoscuţii tăi, postează pe forumuri şi facebook, trimite suporterilor Naționalei, iar dacă eşti persoană publică distribuie informaţia către cei cu care interacţionezi.
Când presa tace, e rândul nostru să ne unim vocile şi să ne facem auzit mesajul!
De ce 11 pentru România?
Corporatişti, politicieni şi specialişti de tot felul mai pun la cale o strategie, o mică dezinformare sau poate chiar un mic tratat - ca tu să fii redus la tăcere. Până să reacţionezi, întreaga maşinărie se va fi pus în mişcare spre a strivi orice act rebel, trezirea conştiinţei sau orice alt gest de împotrivire. Sau cel puţin ei aşa îşi doresc. În opinia lor, Roşia Montana n-ar trebui să existe. Iar o echipă de oameni harnici, plătiţi cu onorarii de sute de mii de euro: Naumovici, Baltazar, Răzvan Theodorescu muncesc de zor ca tu să nu o mai vezi, să laşi privirea în jos şi să priveşti neputincios.
Dar asta nu e una din acele poveşti. E doar una în care pur şi simplu binele învinge.
Sub pretextul unui banal contract de sponsorizare poţi obţine orice. Iar beneficiarii îşi vor oferi rapid pe tava tăcerea şi mai mult de atât - sprijinul. Personajul nostru de acum e Mircea Sandu, dar mai ieri au fost media, grupul experţilor independenți pe probleme de patrimoniu şi aproape oricine şi-a dorit nişte arginţi. Cifrele o arată: 10 milioane euro a băgat RMGC în campania de publicitate, cu 1 milion de euro doar în presa scrisă, 800 000 euro este bonusul de succes al artizanului manipulării - Naumovici, iar despre finanţarea campaniilor electorale, ei bine aici putem licita: au fost milioane, a fost pentru un singur politician sau pentru toţi. Băsescu singur ne ajută aici să găsim răspunsuri.
sâmbătă, 18 februarie 2012
Comentariile unor cititori ai acestui site, la articolele apărute pe el
Comentariile unor cititori ai acestui site, la articolele apărute pe el
*-Ba omul asta are dreptate cu tot ce spune pt ca eu daca vreau sa fac o firma imi da unul ca dobre in cap care da banul ca sa ia lucrari pt ca licitatie licitatie dar cistigatorul se stie.Cit despre locurile de munca mai bine lipsa angajatii lui sint platiti mai prost ca bugetarii.Iar socru doamnei olteanu dl olteanu gheorghe e un amarit de pensionar caresi tiriie basinile cu el,mai bine ar lasa altii mai tineri sa mai cistige si ei ceva iar el sa se duca linga dobrin.Hai pa si sa auzim de bine.Afrimescule tineo tot asa.
De la Angajat la zeus despre Cand prietenul la "şmenuri" se cunoaşte "!, pe 15.02.2012
*-de ce cu ´matusa tamara´nu s-a mai auzit nimic ' de ce pentru o persoana sus pusa nu exista lege
De la Anonim despre Originile lui Adrian Năstase, pe 30.01.2012
*-stimate domnule ştefan de afrimeşti,faceţi un semn,vă rog,pe georgecolpit@gmail.com pentru a vă ura mulţi ani din 2012 înainte ca unui viitor prieten. Cu respect,george colpit
De la GEORGE COLPIT(Gest) despre ONU-China a intrecut SUA, devenind producătorul nu..., pe 01.01
*-este un comentariu despre primarul comunei albota:mafia din primaria albota este formata din toboiu inginerul agricol si stancu anisoara in pricipal ;toboiu are rolul de a intocmi procese verbale false care nu corespunde cu realitatea si stancu anisoara introduce date false in sistem si comenteaza orice act de proprietate prezentat; apoi impreuna cu politia albota:seful de post stan si mihaita lambru agentul sef principal se duc peste proprietatile oamenilor si ii ameninta cu dosare penale; le intocmesc dosare penale care nu au nici o baza legala;au o smecherie : nu iau in considerare actele de proprietate ci numai minciunile si rapoartele false intocmite de primarul albota;apoi cheama oamenii la politie si trimite dosarele penale la un procuror de la judecatoria pitesti pe mina cu ei; acestia trimit citatii succesive vicimelor pentru ai determina sa cedeze santajului si sa cedeze din terenurile lor;aceste lucruri se intimpla in anul 2011; seful postului este sustinut de nicolae sef Vedeţi mai multe...
De la Anonim despre
*-Praf in ochi pentru prosti.
De la Fotograf Ioana despre Ce, pe cine şi de cine ar trebui să ne mai apere S..., pe 04.11.2011
*-Bun gasit dupa doi ani si jumatate. Un gand bun de aici, de la Galati, din casa cuburilor, cu inocenta, bineinteles. :)
De la Angela Ribus despre Iuniei şi Angelei cu "cuburile" sale, pe 01.11.2011
*-Consiliul Superior al Magistraturii a decis, joi, respingerea sesizarii privind apararea independentei procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, apreciind ca afirmatiile politicienilor nu au constituit o presiune asupra anchetatorilor, au declarat, pentru GPM, surse din magistratura. Un procuror si sapte judecatori, dintre membri alesi in CSM, au decis respingerea apararii independentei anchetatorilor DNA, alti trei procurori pronuntandu-se pentru apararea independentei. In CSM sunt alesi, de catre magistratii din toata tara, patru procurori si sapte judecatori. Doi reprezentanti ai societatii civile sunt alesi in CSM de Senat. Membrii de drept in CSM sunt ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Romaniei. Felix Ilie Seful Departamentului de Comunicare
De la GoldPressMedia despre Romania-ţara securiştilor!, pe 26.10.2011
*-"Anonimului" care îi ia apărarea lui Vadim: citeste şi mai reflectează. "Domnule Afrimescu, ca fost deputat sunt în măsură să vă spun că Vadim ne oprea la toţi parlamentarii PRM câte 10-20% din salariul de parlamentar, după cum avea el chef. În realitate, marele patriot este un mare patrihoţ, care nu are pentru cetăţenii acestei ţări decât un dispreţ mascat. De teamă nu-mi dau numele dar vă asigur că aşa este. Colecta o făcea, o vreme, Mânzână". Iată ce susţine un alt "anonim". Contrazice-l.
De la Afrimescu despre Dezvăluiri, pe 05.09.2011
*-Din păcate... Din păcate scăpă Sile de Neguş, nicidecum restul lumii de gazele lui Sile.
De la Afrimescu despre Dezvăluiri, pe 05.09.2011
*-Domnule Procoror al DNA Pitesti,poate verificati si dosarele care se afle pe rol le judecatoria Pitesti,ale lui DRAGAN ALX ION 1758/109/2010 unde mai solicita sa mai fie pus in posesie cu un alt teren,la care comisia al carui membru este fiul sau,DRAGAN I ION ai raspunde a rezolva pe cale amiabila. SI VA FI PUS IN POSESIE UNDE VRA EL DOMNUL PRIMAR AL ORASULUI MIOVENI GEORGESCU OARE NU STIE NU VA DA DE GANDIT ACEST ABUZ DE SERVICIU PE CA
*-MEMBRU ESTE SI DRAGAN I ION FIUL LUI DRAGAN ALX ION Pe rol se mai afla si un alt dosar cu nr 3408/280/2011 unde Domnul Primar GEORGESCU cere nulitatea la o parte din titlurile de propietate a lui DRAGAN ALX ION dar sa se judece in lipsa lui.OARE ACESTE DOSARE NU SANT PENTRU A ACOPERI UNELE NEREGULI SI ABUZURI IN SERVICI
De la Anonim despre Plangere DNA şi ANI, pe 25.08.2011
*-sunt puține exemplele arătate, problema cu ilegalitățile este mult mai ampla mai ales pe legea 247 când sau "fidelizat" multi aacoliti ai puterii locale. probele sunt extrem de simple declarații de martori ca 'dețin terenul de peste 30 de ani" neînsoțite de o banala adeverința de rol care sa ateste acest lucru. sau impropritarit astfel persoane si din alte loalitati la Mioveni du toate ca au mai luat terenul cel putin odata din 1991 pana in prezent in loalitatile de domiciliu, ex functinar din Bradu 1600MP, Darmanesti am si un nume banica Dumitru functionar la primaria darmanesti arges7500MP,cauta sa-l vanda. Tomescu Moisian salariat la primaria Mioveni din Mioveni Racovita 3500MP, Sima Constantin si Tanta 800MP in contul demolării nu au fost demolați niciodată, Delca Petre 800MP la fel,Hai s-aveți succes.
De la macacul de carpati despre Mafia terenurilor din Primăria Mioveni, pe 13.08.2011
*-Domnule Afrimescu va rog in numele mai multor familii din Mioveni sa ne ajutai ca adevarul sa iasa lumina si cei vinovati sa plateasca pentru toate necazurile care ni le provoaca este vorba de Primaria orasului Mioveni . In primaria Mioveni D nii Dragan Ion si Gaina GHe fac legea d nu Dragan a ajuns bogatul satului vinde si cumpara pamant cum se spune in capul gol daca vrem sa facem acte sau sa cerem vreo adeverinta suntem tratati ca niste analfabeti ne poarta pe la usa lor pentru ca ei detin puterea vrem sa luam legatura cu dv cu speranta ca ne veti ajuta sa chemam si la noi in primarie DNA ul sa verifice actele pamanturilor pe care acestia si le au insusit si pe care le au vandut ptr ca noi stim cat pamant au avut bunicii lui Dragan Ion si pe care acesta lea luat inmiit de la alti locuitori din mioveni
De la Anonim despre Felicitări Majestate!, pe 05.07.2011
*-Astept cu nerabdare ca acest personaj sinistru sa ajunga pentru multi ani acolo unde ii e locul : la puscarie ! Cine nu e traitor in Arges, habar nu are ce inseamna structuri mafiote autentice !... Noi avem. Din pacate.
De la Anonim despre Nicolescu-agent dublu, pe 27.06.2011
*-Dnei/drei Mirela Olteanu cu pretuire NU nu am sa va desfiintez, pentru ca nu-mi doresc acest lucru. Sunte-ti si sper sa ramaneti un cititor al acestui blog. Eu vreau sa va castig ca bun citititor al acestui blog si nu sa va "desfiintez". Pe acest site sunt insa destul de multe alte subiecte, mult mai dure decat cel la care faceti referire. De ce v-ati "legat" totusi tocmai de acesta?! Sigur, am toata admiratia pentru nr. locurilor de munca create, pentru faptul ca dl.Dobre reuseste sa creeze noi fronturi de lucru pentru angajati chiar si in plina receseune economicaNumai ca, toate acestea le-a facut pe bani publici, nici macar pe bani publici- privati, ci doar pe bani publici. Adica nu doar pe banii mei, ci si ai dvs. si ai restului angajatilor firmei. Apoi, nu inteleg ce legatura are fizionomia mea cu duritatea articolelor. O fotografie poate fi cel mult un instantaneu, iar frustrat nu aveti motive sa credeti ca as fi.Incerc pe cat posibil sa fiu echidistant si-atat. Cat despre ce se Vedeţi mai multe...
De la Afrimescu despre Cand prietenul la "şmenuri" se cunoaşte "!, pe 30.05.2011
*-D-le Afrimescu , inainde de a raspunde articolului dvs. am dat click pe profil unde v-am vazut poza. Abia atunci am inteles aciditatea cu care scrieti , ura care va domina si criticismul exagerat!!! Adevarat sa fie tot ce ati comentat vizavi de dl. Dobre , se pare insa ca ati uitat faptul ca acesta a creat cateva sute de locuri de munca iar acei oameni primesc lunar un ban cinstit cu care isi intretin familiile si achita rate in banci ..., ca avem un centru modern si o fantana muzicala inspirata dupa cea de la Madrid si care reprezinta atractia serilor de weekend pentu toti cei iesiti la o mica plimbare ...., iar asa o minunatie nu putea face orice firma de constructii ; exemplele muncii acestui om sunt insa multe .... Puse una peste alta , in ce ma priveste , am toata admiratia si stima fata de un om al succesului ! Nu a dat in cap la nimeni ci a reusit elegant sa patrunda intre greii judetului ( de ce nu o faceti si dvs. ? va raspund eu - asta e treaba ce necesita multi neuroni Vedeţi mai multe...
De la Olteanu Mirela despre Cand prietenul la "şmenuri" se cunoaşte "!, pe 29.05.2011
*-Sunt convins ca aveti dreptate dle. Afrimescu intrucat si eu am fost victima unor astfel de ilegalitati si abuzuri savarsite de Ivanescu. Am inceput sa cred ca acest omulet este invicibil!!! si ca in ceea ce-l priveste atat DNA-ul cat si alte autoritati ale statului dorm. Si eu am fost sechestrata pentru cateva ore, am formula
*-un calvar. Cred ca in acest oras si judet nimic nu poate fi schimbat.
De la Anonim despre Sesizare DNA, pe 07.05.2011
*-"Anonimului", Nu, nu cred că e vorba doar de 900.000 de euro, pentru că din informaţiile mele, ar fi vorba de un întreg complex de vile, cu tot cu strada pe care se află, iar vilele achiziţionate au aparţinut unor familii nobiliare pariziene, situate destul de central. Se pare că nu prea sunteţi la zi cu preţurile imobilelor din Oraşul Luminilor!
De la Afrimescu despre Nouă sute milioane euro pentru vila Ebei?, pe 20.03.2011
*-900 mil? Ar fi cea mai mare tranzactie pentru o locuinta din toate timpurile. Cred ca ai vrut sa spui 900.000
De la Anonim despre Nouă sute milioane euro pentru vila Ebei?, pe 18.03.2011
*-Opaaaa ! Aici stă vecinul Nicolescu ! Acum îl văd mai rar, e bolnăvior!
De la Anonim despre În curand şi-n exlusivitate o anchetă privind bloc..., pe 13.03.2011
*-Thank you for sharing.Many people are not aware of this scams.Notification of winners are not sent through email. Winning notification will be sent as an official letter from the Kentucky Consular Center, U.S. Department of State in Williamsburg . The status of your application can be checked online at the E-DV website to check if you win the lottery.
De la Immigration Lotto despre O haită de escroci vorbesc în numele Guvernului am..., pe 07.03.2011
*-Domnu Afrimescu, ai scăpat de gazele lui Sile? Uite cum s-a pricopsit poetu lu peşte cu 5 ani la mititica şi matale nu ştii nimic ! http://www.criterii.ro/articole/articol/30730/Florian-Silişteanu,-un-ziarist-huligan-şi-cerşetor http://www.bitpress.ro/articole/eveniment/9172/jurnalistul-florian-silisteanu-l-a-atacat-cu-spray-paralizant-pe-ecologistul-ion-negus.html
De la Anonim despre Dezvăluiri, pe 07.03.2011
*-Domnule Afrimescu, ca fost deputat sunt în măsură să vă spun că Vadim ne oprea la toţi parlamentarii PRM câte 10-20% din salariul de parlamentar, după cum avea el chef. În realitate, marele patriot este un mare patrihoţ, care nu are pentru cetăţenii acestei ţări decât un dispreţ mascat. De teamă nu-mi dau numele dar vă asigur că aşa este. Colecta o făcea, o vreme, Mânzână.
De la Anonim despre Dezvăluiri, pe 01.03.2011
*-Ba omul asta are dreptate cu tot ce spune pt ca eu daca vreau sa fac o firma imi da unul ca dobre in cap care da banul ca sa ia lucrari pt ca licitatie licitatie dar cistigatorul se stie.Cit despre locurile de munca mai bine lipsa angajatii lui sint platiti mai prost ca bugetarii.Iar socru doamnei olteanu dl olteanu gheorghe e un amarit de pensionar caresi tiriie basinile cu el,mai bine ar lasa altii mai tineri sa mai cistige si ei ceva iar el sa se duca linga dobrin.Hai pa si sa auzim de bine.Afrimescule tineo tot asa.
De la Angajat la zeus despre Cand prietenul la "şmenuri" se cunoaşte "!, pe 15.02.2012
*-de ce cu ´matusa tamara´nu s-a mai auzit nimic ' de ce pentru o persoana sus pusa nu exista lege
De la Anonim despre Originile lui Adrian Năstase, pe 30.01.2012
*-stimate domnule ştefan de afrimeşti,faceţi un semn,vă rog,pe georgecolpit@gmail.com pentru a vă ura mulţi ani din 2012 înainte ca unui viitor prieten. Cu respect,george colpit
De la GEORGE COLPIT(Gest) despre ONU-China a intrecut SUA, devenind producătorul nu..., pe 01.01
*-este un comentariu despre primarul comunei albota:mafia din primaria albota este formata din toboiu inginerul agricol si stancu anisoara in pricipal ;toboiu are rolul de a intocmi procese verbale false care nu corespunde cu realitatea si stancu anisoara introduce date false in sistem si comenteaza orice act de proprietate prezentat; apoi impreuna cu politia albota:seful de post stan si mihaita lambru agentul sef principal se duc peste proprietatile oamenilor si ii ameninta cu dosare penale; le intocmesc dosare penale care nu au nici o baza legala;au o smecherie : nu iau in considerare actele de proprietate ci numai minciunile si rapoartele false intocmite de primarul albota;apoi cheama oamenii la politie si trimite dosarele penale la un procuror de la judecatoria pitesti pe mina cu ei; acestia trimit citatii succesive vicimelor pentru ai determina sa cedeze santajului si sa cedeze din terenurile lor;aceste lucruri se intimpla in anul 2011; seful postului este sustinut de nicolae sef Vedeţi mai multe...
De la Anonim despre
*-Praf in ochi pentru prosti.
De la Fotograf Ioana despre Ce, pe cine şi de cine ar trebui să ne mai apere S..., pe 04.11.2011
*-Bun gasit dupa doi ani si jumatate. Un gand bun de aici, de la Galati, din casa cuburilor, cu inocenta, bineinteles. :)
De la Angela Ribus despre Iuniei şi Angelei cu "cuburile" sale, pe 01.11.2011
*-Consiliul Superior al Magistraturii a decis, joi, respingerea sesizarii privind apararea independentei procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, apreciind ca afirmatiile politicienilor nu au constituit o presiune asupra anchetatorilor, au declarat, pentru GPM, surse din magistratura. Un procuror si sapte judecatori, dintre membri alesi in CSM, au decis respingerea apararii independentei anchetatorilor DNA, alti trei procurori pronuntandu-se pentru apararea independentei. In CSM sunt alesi, de catre magistratii din toata tara, patru procurori si sapte judecatori. Doi reprezentanti ai societatii civile sunt alesi in CSM de Senat. Membrii de drept in CSM sunt ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Romaniei. Felix Ilie Seful Departamentului de Comunicare
De la GoldPressMedia despre Romania-ţara securiştilor!, pe 26.10.2011
*-"Anonimului" care îi ia apărarea lui Vadim: citeste şi mai reflectează. "Domnule Afrimescu, ca fost deputat sunt în măsură să vă spun că Vadim ne oprea la toţi parlamentarii PRM câte 10-20% din salariul de parlamentar, după cum avea el chef. În realitate, marele patriot este un mare patrihoţ, care nu are pentru cetăţenii acestei ţări decât un dispreţ mascat. De teamă nu-mi dau numele dar vă asigur că aşa este. Colecta o făcea, o vreme, Mânzână". Iată ce susţine un alt "anonim". Contrazice-l.
De la Afrimescu despre Dezvăluiri, pe 05.09.2011
*-Din păcate... Din păcate scăpă Sile de Neguş, nicidecum restul lumii de gazele lui Sile.
De la Afrimescu despre Dezvăluiri, pe 05.09.2011
*-Domnule Procoror al DNA Pitesti,poate verificati si dosarele care se afle pe rol le judecatoria Pitesti,ale lui DRAGAN ALX ION 1758/109/2010 unde mai solicita sa mai fie pus in posesie cu un alt teren,la care comisia al carui membru este fiul sau,DRAGAN I ION ai raspunde a rezolva pe cale amiabila. SI VA FI PUS IN POSESIE UNDE VRA EL DOMNUL PRIMAR AL ORASULUI MIOVENI GEORGESCU OARE NU STIE NU VA DA DE GANDIT ACEST ABUZ DE SERVICIU PE CA
*-MEMBRU ESTE SI DRAGAN I ION FIUL LUI DRAGAN ALX ION Pe rol se mai afla si un alt dosar cu nr 3408/280/2011 unde Domnul Primar GEORGESCU cere nulitatea la o parte din titlurile de propietate a lui DRAGAN ALX ION dar sa se judece in lipsa lui.OARE ACESTE DOSARE NU SANT PENTRU A ACOPERI UNELE NEREGULI SI ABUZURI IN SERVICI
De la Anonim despre Plangere DNA şi ANI, pe 25.08.2011
*-sunt puține exemplele arătate, problema cu ilegalitățile este mult mai ampla mai ales pe legea 247 când sau "fidelizat" multi aacoliti ai puterii locale. probele sunt extrem de simple declarații de martori ca 'dețin terenul de peste 30 de ani" neînsoțite de o banala adeverința de rol care sa ateste acest lucru. sau impropritarit astfel persoane si din alte loalitati la Mioveni du toate ca au mai luat terenul cel putin odata din 1991 pana in prezent in loalitatile de domiciliu, ex functinar din Bradu 1600MP, Darmanesti am si un nume banica Dumitru functionar la primaria darmanesti arges7500MP,cauta sa-l vanda. Tomescu Moisian salariat la primaria Mioveni din Mioveni Racovita 3500MP, Sima Constantin si Tanta 800MP in contul demolării nu au fost demolați niciodată, Delca Petre 800MP la fel,Hai s-aveți succes.
De la macacul de carpati despre Mafia terenurilor din Primăria Mioveni, pe 13.08.2011
*-Domnule Afrimescu va rog in numele mai multor familii din Mioveni sa ne ajutai ca adevarul sa iasa lumina si cei vinovati sa plateasca pentru toate necazurile care ni le provoaca este vorba de Primaria orasului Mioveni . In primaria Mioveni D nii Dragan Ion si Gaina GHe fac legea d nu Dragan a ajuns bogatul satului vinde si cumpara pamant cum se spune in capul gol daca vrem sa facem acte sau sa cerem vreo adeverinta suntem tratati ca niste analfabeti ne poarta pe la usa lor pentru ca ei detin puterea vrem sa luam legatura cu dv cu speranta ca ne veti ajuta sa chemam si la noi in primarie DNA ul sa verifice actele pamanturilor pe care acestia si le au insusit si pe care le au vandut ptr ca noi stim cat pamant au avut bunicii lui Dragan Ion si pe care acesta lea luat inmiit de la alti locuitori din mioveni
De la Anonim despre Felicitări Majestate!, pe 05.07.2011
*-Astept cu nerabdare ca acest personaj sinistru sa ajunga pentru multi ani acolo unde ii e locul : la puscarie ! Cine nu e traitor in Arges, habar nu are ce inseamna structuri mafiote autentice !... Noi avem. Din pacate.
De la Anonim despre Nicolescu-agent dublu, pe 27.06.2011
*-Dnei/drei Mirela Olteanu cu pretuire NU nu am sa va desfiintez, pentru ca nu-mi doresc acest lucru. Sunte-ti si sper sa ramaneti un cititor al acestui blog. Eu vreau sa va castig ca bun citititor al acestui blog si nu sa va "desfiintez". Pe acest site sunt insa destul de multe alte subiecte, mult mai dure decat cel la care faceti referire. De ce v-ati "legat" totusi tocmai de acesta?! Sigur, am toata admiratia pentru nr. locurilor de munca create, pentru faptul ca dl.Dobre reuseste sa creeze noi fronturi de lucru pentru angajati chiar si in plina receseune economicaNumai ca, toate acestea le-a facut pe bani publici, nici macar pe bani publici- privati, ci doar pe bani publici. Adica nu doar pe banii mei, ci si ai dvs. si ai restului angajatilor firmei. Apoi, nu inteleg ce legatura are fizionomia mea cu duritatea articolelor. O fotografie poate fi cel mult un instantaneu, iar frustrat nu aveti motive sa credeti ca as fi.Incerc pe cat posibil sa fiu echidistant si-atat. Cat despre ce se Vedeţi mai multe...
De la Afrimescu despre Cand prietenul la "şmenuri" se cunoaşte "!, pe 30.05.2011
*-D-le Afrimescu , inainde de a raspunde articolului dvs. am dat click pe profil unde v-am vazut poza. Abia atunci am inteles aciditatea cu care scrieti , ura care va domina si criticismul exagerat!!! Adevarat sa fie tot ce ati comentat vizavi de dl. Dobre , se pare insa ca ati uitat faptul ca acesta a creat cateva sute de locuri de munca iar acei oameni primesc lunar un ban cinstit cu care isi intretin familiile si achita rate in banci ..., ca avem un centru modern si o fantana muzicala inspirata dupa cea de la Madrid si care reprezinta atractia serilor de weekend pentu toti cei iesiti la o mica plimbare ...., iar asa o minunatie nu putea face orice firma de constructii ; exemplele muncii acestui om sunt insa multe .... Puse una peste alta , in ce ma priveste , am toata admiratia si stima fata de un om al succesului ! Nu a dat in cap la nimeni ci a reusit elegant sa patrunda intre greii judetului ( de ce nu o faceti si dvs. ? va raspund eu - asta e treaba ce necesita multi neuroni Vedeţi mai multe...
De la Olteanu Mirela despre Cand prietenul la "şmenuri" se cunoaşte "!, pe 29.05.2011
*-Sunt convins ca aveti dreptate dle. Afrimescu intrucat si eu am fost victima unor astfel de ilegalitati si abuzuri savarsite de Ivanescu. Am inceput sa cred ca acest omulet este invicibil!!! si ca in ceea ce-l priveste atat DNA-ul cat si alte autoritati ale statului dorm. Si eu am fost sechestrata pentru cateva ore, am formula
*-un calvar. Cred ca in acest oras si judet nimic nu poate fi schimbat.
De la Anonim despre Sesizare DNA, pe 07.05.2011
*-"Anonimului", Nu, nu cred că e vorba doar de 900.000 de euro, pentru că din informaţiile mele, ar fi vorba de un întreg complex de vile, cu tot cu strada pe care se află, iar vilele achiziţionate au aparţinut unor familii nobiliare pariziene, situate destul de central. Se pare că nu prea sunteţi la zi cu preţurile imobilelor din Oraşul Luminilor!
De la Afrimescu despre Nouă sute milioane euro pentru vila Ebei?, pe 20.03.2011
*-900 mil? Ar fi cea mai mare tranzactie pentru o locuinta din toate timpurile. Cred ca ai vrut sa spui 900.000
De la Anonim despre Nouă sute milioane euro pentru vila Ebei?, pe 18.03.2011
*-Opaaaa ! Aici stă vecinul Nicolescu ! Acum îl văd mai rar, e bolnăvior!
De la Anonim despre În curand şi-n exlusivitate o anchetă privind bloc..., pe 13.03.2011
*-Thank you for sharing.Many people are not aware of this scams.Notification of winners are not sent through email. Winning notification will be sent as an official letter from the Kentucky Consular Center, U.S. Department of State in Williamsburg . The status of your application can be checked online at the E-DV website to check if you win the lottery.
De la Immigration Lotto despre O haită de escroci vorbesc în numele Guvernului am..., pe 07.03.2011
*-Domnu Afrimescu, ai scăpat de gazele lui Sile? Uite cum s-a pricopsit poetu lu peşte cu 5 ani la mititica şi matale nu ştii nimic ! http://www.criterii.ro/articole/articol/30730/Florian-Silişteanu,-un-ziarist-huligan-şi-cerşetor http://www.bitpress.ro/articole/eveniment/9172/jurnalistul-florian-silisteanu-l-a-atacat-cu-spray-paralizant-pe-ecologistul-ion-negus.html
De la Anonim despre Dezvăluiri, pe 07.03.2011
*-Domnule Afrimescu, ca fost deputat sunt în măsură să vă spun că Vadim ne oprea la toţi parlamentarii PRM câte 10-20% din salariul de parlamentar, după cum avea el chef. În realitate, marele patriot este un mare patrihoţ, care nu are pentru cetăţenii acestei ţări decât un dispreţ mascat. De teamă nu-mi dau numele dar vă asigur că aşa este. Colecta o făcea, o vreme, Mânzână.
De la Anonim despre Dezvăluiri, pe 01.03.2011
vineri, 17 februarie 2012
Radu Berceanu-magnat pe banii şi inteligenţa românilor
Ce-au păzit Serviciile Secrete române?!
Radu Berceanu-magnat pe inteligenţa românilor!
Radu Mircea Berceanu s-a nascut pe 5 martie 1953 in Ramnicu-Valcea. Este casatorit cu Mihaela Marinela (52 ani) si are doi copii, Andrei (22 ani) si Victor (25 ani). In 1978, a absolvit Facultatea de Constructii de Aeronave din cadrul Politehnicii Bucuresti, iar primii doi ani de stagiatura i-a incheiat ca inginer la Centrul de Incercari in Zbor al Industriei Aeronautice Romane. In perioada 1980-1990 a fost profesor la Liceul Aeronautic Craiova (Liceul Industrial nr. 1), iar, in paralel, dupa 1984 a functionat ca inginer si la Fabrica de Avioane Craiova. In decembrie 1989, a patruns, alaturi de alti manifestanti, in Comitetul Judetean de Partid Dolj si a devenit presedintele CFSN-ului si al CPUN-ului din judet. A fost membru FSN/PD si presedinte al organizatiei PD Dolj de la infiintare. Ulterior, pe linie de partid, a detinut functiile de secretar, vicepresedinte executiv si vicepresedinte al PD.
In perioada 1990-2004 a fost deputat FSN/PD de Dolj, iar din 2004 a fost ales senator PD de Dolj pe listele Aliantei D.A. In aprilie 1998 a fost numit ministrul industriei si comertului, functie pe care a detinut-o pana in decembrie 2000. Luna trecuta Radu Berceanu l-a inlocuit pe Gheorghe Dobre la conducerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Venituri: 3.625.855 dolari
Venituri din salarii: 130.000 dolari
In perioada 1990-1992, castigurile salariale ale deputatului Radu Berceanu au fost de aproximativ 15.000 dolari. In legislatura urmatoare, la un salariu mediu de 600 dolari lunar, veniturile salariale au fost de aproximativ 29.000 dolari. In perioada 1996-2000, la un salariu de 700 dolari lunar, veniturile se ridica la 33.600 dolari, iar in penultima legislatura, veniturile au fost de 38.400 dolari. In perioada decembrie 2004 - ianuarie 2006, senatorul Berceanu a castigat, la un salariu mediu de 1.200 dolari lunar, 14.400 dolari. Totalul castigurilor salariale in perioada 1990-2006 a fost, asadar, de aproximativ 130.000 dolari.
Venituri din dividende: 1.826.710 dolari
Firmele in care figureaza ca actionar, direct sau indirect (printr-o alta firma), cel putin unul dintre membrii familiei Berceanu sunt AVI SRL, Parky SRL, Vaber Invest Group SRL, La Birotique & CO SRL, Piscine Solara SRL si R.M.C. SRL.
Cea mai importanta dintre firmele lui Radu Berceanu este AVI SRL, o societate infiintata in 1994 si al carei profit a crescut de 20 de ori la scurt timp dupa ce Berceanu a ajuns ministrul industriei si comertului. La infiintare, societatea avea un capital social de 100.000 lei, repartizat intre Radu Berceanu si Adriean Videanu, iar, ulterior, dupa iesirea din firma a lui Videanu si dupa mai multe majorari de capital, acesta a ajuns la 5 miliarde lei vechi. Firma are ca obiect principal de activitate productia de obiecte din rasini sintetice armate cu fibra de sticla, metal, mase plastice, dupa proiecte proprii sau alte proiecte. Familia Berceanu detine la aceasta societate 95% din capitalul social, iar Daniel Ion Nedelcut, 5%.
Profiturile nete inregistrate, conform datelor oficiale, de AVI SRL au fost, in perioada 1998-2004, urmatoarele: 1,190 mld. lei (134.076 dolari - 1998), 23,668 mld. lei (1.543.606 dolari - 1999), 0,925 mld. lei (42.641 dolari - 2000), 0,202 mld. lei (6.951 dolari - 2001), 0,463 mld. lei (14.007 dolari - 2002), 0,254 mld. lei (7.651 dolari - 2003) si 1,206 mld. lei (36.952 dolari - 2004). In anul 2005, dividendele incasate de membrii familiei au fost de 1,140 mld. lei (39.126 dolari). Valoarea maxima a dividendelor incasate, plecand de la ideea ca profitul nu a fost reinvestit, de familia Berceanu este, asadar, de 1.825.010 dolari.
Parky SRL, infiintata in 1993, cu sediul in Str. Vigilentei nr. 1 din Bucuresti, l-a avut ca unic actionar si administrator pe Radu Berceanu. Firma, aflata azi in dizolvare, a avut ca obiect de activitate ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar pe drumurile publice sau blocarea rotilor acestora. Desi a avut mai multe sucursale in tara (Craiova, Braila, Suceava si Buzau), puncte de lucru (Targu-Mures, Timisoara, Piatra-Neamt, Barlad) si un birou in municipiul Iasi, multe dintre aceste sedii fiind localizate in spatii ale unor societati comerciale cu capital de stat, astazi n-a mai ramas in functiune decat sucursala Craiova a lui Parky SRL, sucursala administrata direct de Radu Berceanu. Cum, din 2002, societatea n-a mai inregistrat profituri, iar profiturile nete din 1999-2001 au fost de cateva milioane lei, nu se poate spune nimic despre dividendele incasate de Berceanu de la aceasta firma.
R.M.C. SRL a fost infiintata in 2002, iar actionarii sunt AVI SRL (50%) si societatea franceza E.M.C (50%). Profiturile nete declarate in 2003 si 2004 au fost de 26,5 milioane lei, respectiv 91 milioane lei. Asta inseamna, pentru familia Berceanu, dividende totale de 1.700 dolari.
Celelate societati nu figureaza cu bilanturi pe site-ul Ministerului Finantelor, ele fiind infiintate in 2005 (Piscine Solara SRL si Vaber Invest Group SRL) si in 2006 (La Birotique & Co SRL). De asemenea, societatea Vaber Invest Group SRL, apartinand fiilor lui Radu Berceanu, detine 60% din Autotest 93 SRL si 5% din Best Eastern Resort SA, o societate in care, printre actionari se afla Victor Babiuc (2,5%) si Eurosind - Turism SRL (20%).
Venituri din vanzari: 1.669.145 dolari
Radu Berceanu a completat pana acum patru declaratii de avere: in mai 2004, in decembrie 2004, in ianuarie 2006 si in iunie 2006. Oficial, veniturile actualului ministru al industriilor sunt consemnate in declaratiile de avere. Numai ca, analizand aceste documente, este imposibil de stabilit, chiar si cu o eroare de plus sau minus un milion de euro, care sunt aceste venituri. Aceasta, deoarece demnitarul PD a incurcat intentionat incasarile cu plasamentele sau investitiile, urmarind un scop neprecizat, dar care poate fi usor de ghicit.
Din analiza primelor doua declaratii de avere, rezulta ca Berceanu a vandut/instrainat doua terenuri situate "in Romania" cu un pret, evident, neprecizat. Suprafata totala a acestor terenuri este de 3.595 mp. Daca suma tranzactiei n-a fost consemnata explicit in cea de-a doua declaratie de avere, ea poate fi insa gasita in cuantumul creantelor sau in conturile declarate. Astfel, daca in prima declaratie de avere Berceanu a consemnat creante de 600.000 de euro si conturi de aproximativ 38.780 de euro, in cea de a doua declaratie de avere creantele erau de 1.400.000 de euro, conturile de 193.265 euro, iar obligatiile de 200.000 euro.
Creantele au crescut, asadar, cu 800.000 de euro, iar conturile cu 154.485 euro. Prin urmare, deoarece singura tranzactie vizibila ar putea fi vanzarea celor doua terenuri din "Romania", este de presupus ca pretul acestor terenuri a fost de aproximativ 954.485 euro. Un an mai tarziu insa, in declaratia de avere din ianuarie 2006, Berceanu consemneaza faptul ca, pe 21 octombrie 2004, a vandut un teren situat in str. A. Cotrus nr. 55A din Bucuresti, cu suma de 1.344.000 de euro. Cumparatorii declarati au fost sotii Venera si Sorin Dumitru Anghel. De mentionat ca, Anghel Sorin si Venera sunt parintii lui Mihai Anghel, patronul SC Cerealcom SA Dolj.
Cheltuieli: 3.806.033 dolari?!
Intretinerea/cosul zilnic - 480.000 dolari
In perioada 1990-2006, Radu Berceanu a fost deputat in Parlamentul Romaniei, ministru si om de afaceri. Prin urmare, standardul de viata si pretentiile afisate de familia Berceanu pot fi estimate la cheltuieli lunare de minimum 2.500 de dolari, suma in care sunt incluse cosul zilnic, cheltuieli cu intretinerea locuintei, a sotiei si a celor doi copii. Astfel, in toata aceasta perioada (192 luni), cheltuielile pentru intretinerea familiei Berceanu se ridica la 480.000 dolari.
Achizitii auto, imobile si bijuterii: 1.177.700 dolari
In declaratiile de avere, Radu Berceanu a precizat ca, in anul 2001, a cumparat un autoturism Toyota RAV4 fabricat in 2001 si, in 2004, un Volvo XC90 din 2003. Desi nu a declarat valoarea de cumparare a celor doua autoturisme, in primul caz ea poate fi estimata la 22.400 dolari (25.000 euro), iar in cel de-al doilea, la minimum 55.800 dolari (45.000 euro).
Ministrul transporturilor a mai declarat, de asemenea, un apartament de 68 mp. cumparat in Spania, in perioada 1999-2003, cu o valoare de impozitare de 77.100 dolari (62.000 de euro). La fel, el detine un apartament de 86 mp. in Craiova (str. A.C. Cuza nr. 118, bl. M13, ap. 6) cu o valoare impozabila de 112.000 RON, dobandit prin schimb, si un alt apartament de 55 mp. in Ramnicu Valcea (str. Regina Maria nr. 12, bl. C6, ap. 6) mostenit in 1997 si care are o valoare impozabila de 56.000 RON.
In 1998, Berceanu a intrat in posesia unui teren intravilan de 2.000 mp, iar in perioada 1999-2001 a unui alt teren intravilan de 1.595 mp. Evident, el nu a declarat nici valoarea de achizitie a acestor terenuri, nici localizarea lor. Avand insa in vedere faptul ca, cinci ani mai tarziu, valoarea acestor terenuri depasea 1,3 milioane euro, estimam ca valoarea de cumparare a fost de aproximativ 360.000 dolari.
Desi lipsesc din declaratia de avere, Berceanu mai detine cateva imobile achizitionate, probabil, pe numele firmelor sau pe numele fiilor sai. In primul rand, este vorba despre doua apartamente situate in Bd. Unirii nr. 55 (bloc E4a, sc. 2, etaj 6) si Bd. Unirii nr. 57 (bloc E4, sc. 6, etaj 6), imobile ce valoreaza astazi cel putin 400.000 dolari; primul dintre apartamente figureaza ca domiciliu al sotilor Berceanu si al fiului Andrei Berceanu, iar cel de-al doilea ca domiciliu al celuilalt fiu, Victor Berceanu. Apartamentul din Bd. Unirii nr. 57 este si sediul firmelor Vaber Invest Group SRL si La Birotique & Co SRL, iar cel din Bd. Unirii nr. 54 este punct de lucru pentru firma AVI SRL. Oficial, acest ultim apartament este proprietatea AVI SRL, firma prin care Radu Berceanu mai detine o vila in Ghermanesti, Snagov, imobil a carui valoare este estimata la 250.000 dolari.
Radu Berceanu mai declara, in plus, bijuterii in valoare de 12.400 dolari (10.000 euro), obtinute in perioada 1954-2004.
Plasamente/investitii/ imprumuturi: 1.817.333 dolari
In declaratia de avere din ianuarie 2006, la capitolul "Plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate", acelasi Radu Berceanu consemneaza 800.000 euro cu titlul "Plata teren rata a doua" - "Anghel Sorin/Venera>>. La fel, tot la acest capitol, el a mai consemnat 400.000 euro cu titlul "avans pentru cumparare teren", "emitentul titlului" fiind Ion Tugui. Ca si in primul caz, nici aici nu se precizeaza despre ce teren este vorba si nici daca banii au fost dati sau incasati. Dincolo de toate acestea insa, retinem ca Berceanu declara sub semnatura 1.200.000 euro plasati in doua tranzactii cu terenuri. Prin urmare, indiferent daca a cumparat sau a vandut, suma amintita sporeste averea lui Berceanu fie cash, fie in echivalent imobiliar.
De asemenea, la capitolul imprumuturi, Berceanu a declarat suma de 200.000 euro, bani pe care i-ar fi dat lui Pompiliu Selea, actionar si administrator la societatea Jiul SA din Craiova. In declaratia de avere din iunie 2006, de pe site-ul Guvernului, Berceanu precizeaza in plus ca a acordat un imprumut de 76.285 dolari (60.000 de euro) firmei Vaber Invest Group SRL, ce apartine fiilor sai.
Investitii in firme: 180.000 dolari
Parky SRL este prima dintre firmele lui Radu Berceanu. Societatea, infiintata in 1993, a functionat pana in 1995, ulterior intrand in stare de dizolvare. Cu sediul in Strada Vigilentei nr.1, ap. 8, sector 5, Bucuresti, Parky SRL a avut un capital social de 132 dolari (100.000 de lei), sucursale si puncte de lucru in noua orase din tara, majoritatea in sediul unor societati cu capital de stat.
AVI SRL a fost infiintata in 1994, cu sediul in str. Fulga nr. 6, sector 6, locuinta apartinandu-i soacrei lui Adriean Videanu. Afacerea a inceput, asadar, ca o asociere intre deputatii PD Radu Berceanu si Adriean Videanu, cu un capital social de 60 dolari (100.000 de lei in 1994). Ulterior, in 1998, societatea si-a schimbat sediul in incinta societatii cu capital de stat Metav SA, situata in str. Zapada Mieilor nr. 16-18 sector 1. In 2001, firma si-a schimbat din nou sediul, de aceasta data in Craiova, Str. Raului nr. 393. La fel, AVI SRL a inregistrat puncte de lucru in Bucuresti (Bd. Unirii nr. 54, bl. E4A, sc. 2, et. 6, ap. 44, sector 3), Ghermanesti-Snagov (Tarlaua 1, Parcela 5) si Craiova (Str. Preciziei nr. 15). Actionarii AVI SRL sunt Radu Berceanu (80%), Mihaela Marinela Berceanu (5%), Andrei Berceanu (5%), Victor Berceanu (5%) si Daniel Ion Nedelcut (5%). Dupa ce a preluat controlul societatii, Radu Berceanu a majorat capitalul social la 5 miliarde lei, suma din care familia Berceanu a depus 165.858 dolari (4,75 miliarde lei).
Vaber Invest Group SRL, infiintata in mai 2005, cu sediul in Bd. Unirii nr. 57, are un capital social de 1.236 dolari (3.600 RON). Firma apartine celor doi fii ai lui Radu Berceanu, Victor si Andrei.
La Birotique & Co SRL a fost infiintata in iulie 2005 si are acelasi sediu cu Vaber Invest. In aceasta firma Andrei Berceanu detine 5% din capitalul social, iar Vaber Invest Group 20%, adica un total de 6.000 dolari (17.500 RON). Societatea Vaber Invest mai detine actiuni in alte doua firme: Autotest 93 SRL si Best Eastern Resort SA. In prima dintre acestea, Vaber Invest detine 60% din capitalul social, adica echivalentul a 41 dolari (120 RON). In cea de a doua, Vaber detine 5% din partile sociale, reprezentand tot 41 dolari.
Piscine Solara SRL a fost infiintata in februarie 2006 si are sediul la parterul unei vile ce apartine societatii AVI SRL, in Ghermanesti-Snagov (str. Aleea Razboieni nr. 3). Firma, administrata de sotia lui Radu Berceanu, are printre actionari pe Vaber Invest Group, care detine 50% din capitalul social, adica echivalentul a 640 dolari (1800 RON).
R.M.C. SRL a fost infiintata in 2002, cu un capital social de 341.225.000 lei si are ca actionari societatea franceza E.M.C (50%) si AVI SRL (50%). Contributia la capitalul social a firmei lui Berceanu a fost de 6.078 dolari.
Conturi in banci: 151.000 dolari
In ultima declaratie de avere din iunie 2006, Berceanu afirma ca detine, intr-o banca din Romania, un depozit de 100.000 de euro si doua conturi, unul de 12.000 euro si un altul de 140 milioane lei, iar intr-o banca din Spania 2.800 de euro; in total, inseamna aproximativ 151.000 dolari.
In concluzie, acest calcul ne arata cheltuieli mai mari decat veniturile cu 180.000 de dolari.
Averea familiei Berceanu depinde de afacerea Jiul
Oficial, averea lui Radu Berceanu se compune din urmatoarele:
*- un apartament de 86 mp in centrul Craiovei, str. A.C. Cuza, cu o valoare impozabila de 1,12 miliarde lei si o valoare de piata de aproximativ 70.000 dolari;
*- un apartament de 55 mp in Ramnicu-Valcea, cu o valoare impozabila de 560 milioane lei si o valoare de piata de 50.000 dolari;
*- un apartament in Spania (Calla Maillor, Juan Servez 3B) cu o valoare impozabila de 78.800 dolari (62.000 euro);
*- un autoturism Toyota RAV4 din 2001, estimat la 13.000 dolari;
*- un autoturism Volvo XC 90 din 2003, estimat la 30.000 dolari;
*- bijuterii de 12.714 dolari (10.000 euro);
*- 1.709.000 dolari (1.344.000 euro) - contravaloarea terenului vandut in 2004 sotilor Sorin Dumitru si Venera Anghel
*- plasamente/investitii/ de 1.817.333 dolari (1.460.000 euro) catre sotii Anghel, Ion Tugui, Vaber Invest Group si Pompiliu Selea;
*- AVI SRL-1,5 milioane dolari. Actiunile familiei Berceanu la SCAVI SRL sunt, oficial, evaluate la 165.858 dolari (4,25 miliarde lei ). Valoarea reala a activelor societatii AVI SRL era, la sfarsitul lui 2003, conform unor controlori ai ANC, de aproximativ 940.000 dolari, adaugandu-se la aceste active un apartament in Bucuresti, evaluat la 200.000 dolari, si o vila in Ghermanesti-Snagov, de minimum 250.000 dolari. Asta inseamna ca, astazi, AVI SRL are o valoare de aproximativ 1,5 milioane dolari.
**- conturi si depozite bancare in valoare de 151.000 dolari
Neoficial, la toate acestea se mai adauga actiunile detinute la societatea Jiul SA Craiova si evaluate la minimum 12,5 milioane euro, aceasta in conditiile in care se dovedeste ca Radu Berceanu a preluat deja, direct sau prin interpusi, 51% din actiunile lantului hotelier. Desi a recunoscut ca a cumparat actiuni la Jiul SA, Berceanu nu a trecut aceste achizitii in declaratia sa de avere, asa incat doar procurorii Parchetului General mai pot lamuri cum stau lucrurile in afacerea Jiul.
Concluzionand, averea lui Radu Berceanu poate fi estimata la… 17.931.847 dolari.
Senatorul Radu Berceanu, acuzat de spionaj militar in favoarea Israelului!
Fostul ministrul al transporturilor, Radu Berceanu, pe numele sau real Radu Bercovici, este implicat intr-un scandal pornit de la un text anonim primit la redactiile publicatiilor din Romania. Ministrul este acuzat de spionaj militar si industrial in favoarea Israelului.
Berceanu este acuzat ca in anul 1993 a facilitat scoaterea din tara a prototipului de avion IAR 109 SWIFT proiectat de catre inginerii de la uzina Avioane Craiova si vinderea acestuia catre compania evreiasca IAI LAHAV, cu care semnase un parteneriat pentru producerea avionului. Insa partea romana a descoperit ca firma din Israel dezvoltase un avion identic cu Swift, bazat cel mai probabil pe specificatiile tehnice ale prototipului romanesc. In cele din urma, parteneriatul nu a mai continuat, dar autorii materialului afirma ca Berceanu s-ar fi ales cu cateva milioane de dolari de pe urma acestei afaceri. În continuare Redam partial textul referitor la afacerea Berceanu-IAI LAHAV:
ANUL 1992.
UZINA DE AVIOANE CRAIOVA INCEPE LUCRUL LA PROIECTUL IAR 109, avionul de lupta care ar fi adus Romaniei relansarea spectaculoasa a industriei de aparare, contracte consistente si ferme pentru uzina si, nu in ultimul rind, suprematia cercetarii militare romanesti pe intreg mapamondul, deoarece avionul respectiv avea drept caracteristica o geometrie perfecta si fusese cotat pe locul II in lume la clasa sa.
Avind in vedere si caracteristicile celor patru prototipuri care se faceau pe structura acestui avion, dar si faptul ca facea parte din categoria tehnica de lupta, iar proiectul fusese lucrat de cercetatori militari, construirea si detaliile lui erau considerate, in mod firesc, secret de stat! Ca urmare, de ceea ce se intimpla la U.A. Craiova stiau doar citeva persoane: ministrul Apararii de atunci, un consilier al FPS, un secretar de stat din Ministerul Industriilor, un general din Minist erul de Interne, seful SRI din acea perioada, precum si generalul Vasile Ionel, un apropiat al lui Radu Berceanu si – foarte important! – secretar al Consiliului Suprem de Aparare a tarii.
ANUL 1993.
INTRE AVIOANE CRAIOVA ÅžI FIRMA ISRAELIANÄ‚ IAI LAHAV se poarta tratative pentru construirea – in comun! – a avionului de lupta IAR 109 SWIFT (al doilea prototip al IAR 109, primul fiind IAR 99).
Berceanu afla, in acelasi an, de la generalul Vasile Ionel, amicul sau (care, astfel, isi incalca cu buna stiinta atributiile si ii dezvaluie lui Berceanu un secret de stat!) despre proiect si, prin presiuni facute asupra celorlati detinatori ai secretului, obtine scoaterea din tara a avionului IAR 109 SWIFT de catre firma din Israel. In acest fel, modelul de avion de lupta romanesc este dus si lasat in zona militara a Aeroportului israelian Ben Gurion timp de citeva saptamini. Dupa care, el este adus inapoi in Uzina craioveana. De mentionat faptul ca, la intoarcerea in Romania, specialistii militari au atras atentia Ministerului Apararii, dar si SRI, ca au descoperit urme de desigilare a avionului!
NOIEMBRIE 1994.
IN URMA UNUI AŞA-ZIS PRECONTRACT, incheiat intre partea romana si firma din Israel, membrii proiectului de avion militar (despre care am pomenit anterior) si Tanya Halperin, reprezentanta IAI Lahav, se intilnesc la Bucuresti, in cel mai mare secret.
In afara de ei mai apare – afirma un ofiter SIE sub acoperire care este dispus, daca procurorii DNA i-o vor cere, sa depuna marturie in acest caz! – un personaj care nu avea ce sa caute la intilnirea respectiva: Radu Berceanu. Adus, spre stupefactia partii romane (dar nu si a lui Halperin, cu care Berceanu avea relatii de afaceri de mai multa vreme), de insusi fostul secretar al CSAT, generalul Vasile, Berceanu preia frâiele si negociaza el insusi cu reprezentanta evreilor contractul dintre partea romana si cea israeliana. Evident ca negocierea s-a facut in dezavantajul Romaniei, iar din suma – si asa infima si subevaluata a contractului – Berceanu cere, fara nici o jena, un “comision” de ŞASE MILIOANE DE DOLARI! De fapt, banii reprezentau pretul pe care evreii i-l plateau lui Berceanu nu pentru ca obtinuse un pret avantajos pentru ei la negocieri, ci pentru “un serviciu” pe care noi il numim, conform legii, SPIONAJ INDUSTRIAL. In cele ce urmeaza veti vedea ca nu acuzam nefondat!
IMPORTANT: la momentul respectiv, colonel ing. Nicolae Deneanu a fost singurul care, mirosind infractiunea, a refuzat sa semneze contractul fraudulos impus de tandemul Berceanu – Halperin. Nu pentru mult timp, insa… Äsaltul de presiunile lui Berceanu, dar şi ale altora (Daneanu era santajat sistematic cu o anume inregistrare care l-ar fi dus dupa gratii), Daneanu cedeaza si semneaza contractul. Mai mult decit atit: partea israeliana pune o noua conditie, dar care nu era stipulata in contract: aceea ca avionul sa fie construit in… Israel, cu forta de munca romaneasca. Asa se face ca si ceea ce trebuia sa fie un secret de stat al Romaniei se muta in hangarele statului evreu si, la sfirsitul lui 1995, muncitori si ingineri de la Avioane Craiova sint trimisi, la munca, direct in uzinele IAI Lahav. Aici… STUPOARE: romanii observa ca structura (care era o inventie militara romaneasca de mare rasunet in lumea tehnicii de lupta) avionului IAR 109 SWIFT se regasea, incredibil, si pe avionul israelian GALAXI. Concluzia: in timpul sederii sale pe Aeroportul militar din Israel, avionul romanesc fusese desigilat, asa cum initial sustinusera militarii romani atunci cind aparatul se reintorsese in Romania, iar structura sa copiata, aplicata si, mai grav, omologata pe Galaxi. In termenii serviciilor secrete din intreaga lume, asta se numeste SPIONAJ INDUSTRIAL şi MILITAR! Şi cine, cu un an in urma, trimisese, ilegal, prototipul romanesc, la baza militara de la Ben Gurion? Radu Berceanu! Iata, asadar, pentru ce a primit el acel comision de sase milioane de dolari!
IN TIMP CE MUNCITORII ROMÃNI DESCOPERISERÄ‚ FURTUL DE PROPORŢII al proiectului avionului de lupta, contractul dintre U.A. Craiova si IAI.
Lahav este… stopat!
Israelienii se “sucesc” si nu mai vor prototipul IAR 109 SWIFT, ci pe cel IAR 99, desi contractul se incheiase doar pentru cel dintii! Trebuie insa sa mentionam ca si cele doua prototipuri se diferentiaza doar prin cabina de pilotaj, in rest fiind absolut identice. Ceea ce explica de ce israelienii, consiliati de Berceanu (care, sa nu uitam, este specialist in avioane!), au sarit de la primul prototip la cel de-al doilea, puteau in acest fel sa acopere actul de spionaj industrial… Un alt lucru mai trebuie semnalat: IAI Lahav este uzina cu capital de stat din Israel si are – ca si concurenta, in aceeasi tara – firma EL-BIT, cu capital privat. Ele sint insa doar aparent concurente, pentru ca ambele au furat, tot prin intermediul lui Berceanu, si proiectul prototipului IAR 99 ŞOIM, pe care l-au “imbunatatit” cu aceleasi aparataje de zbor! Şi tot cele doua uzine israeliene sint implicate pina peste cap in mai multe scandaluri legate de tehnica militara a tarii noastre.
şi ACUM, SÄ‚ IL LÄSÄM PE VIRGIL MÄGUREANU, FOSTUL DIRECTOR AL SRI, sa faca si el o dezvaluire-soc: “In raportul SRI pe care l-am prezentat in 1995, am adus dovezi despre actiuni de spionaj industrial la Avioane Craiova. Concret, este vorba despre vinzarea proiectului secret al unui avion militar, firmei din Israel, IAI LAHAV. Suspiciunile noastre au condus la Radu Berceanu”.
Radu Berceanu-magnat pe inteligenţa românilor!
Radu Mircea Berceanu s-a nascut pe 5 martie 1953 in Ramnicu-Valcea. Este casatorit cu Mihaela Marinela (52 ani) si are doi copii, Andrei (22 ani) si Victor (25 ani). In 1978, a absolvit Facultatea de Constructii de Aeronave din cadrul Politehnicii Bucuresti, iar primii doi ani de stagiatura i-a incheiat ca inginer la Centrul de Incercari in Zbor al Industriei Aeronautice Romane. In perioada 1980-1990 a fost profesor la Liceul Aeronautic Craiova (Liceul Industrial nr. 1), iar, in paralel, dupa 1984 a functionat ca inginer si la Fabrica de Avioane Craiova. In decembrie 1989, a patruns, alaturi de alti manifestanti, in Comitetul Judetean de Partid Dolj si a devenit presedintele CFSN-ului si al CPUN-ului din judet. A fost membru FSN/PD si presedinte al organizatiei PD Dolj de la infiintare. Ulterior, pe linie de partid, a detinut functiile de secretar, vicepresedinte executiv si vicepresedinte al PD.
In perioada 1990-2004 a fost deputat FSN/PD de Dolj, iar din 2004 a fost ales senator PD de Dolj pe listele Aliantei D.A. In aprilie 1998 a fost numit ministrul industriei si comertului, functie pe care a detinut-o pana in decembrie 2000. Luna trecuta Radu Berceanu l-a inlocuit pe Gheorghe Dobre la conducerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Venituri: 3.625.855 dolari
Venituri din salarii: 130.000 dolari
In perioada 1990-1992, castigurile salariale ale deputatului Radu Berceanu au fost de aproximativ 15.000 dolari. In legislatura urmatoare, la un salariu mediu de 600 dolari lunar, veniturile salariale au fost de aproximativ 29.000 dolari. In perioada 1996-2000, la un salariu de 700 dolari lunar, veniturile se ridica la 33.600 dolari, iar in penultima legislatura, veniturile au fost de 38.400 dolari. In perioada decembrie 2004 - ianuarie 2006, senatorul Berceanu a castigat, la un salariu mediu de 1.200 dolari lunar, 14.400 dolari. Totalul castigurilor salariale in perioada 1990-2006 a fost, asadar, de aproximativ 130.000 dolari.
Venituri din dividende: 1.826.710 dolari
Firmele in care figureaza ca actionar, direct sau indirect (printr-o alta firma), cel putin unul dintre membrii familiei Berceanu sunt AVI SRL, Parky SRL, Vaber Invest Group SRL, La Birotique & CO SRL, Piscine Solara SRL si R.M.C. SRL.
Cea mai importanta dintre firmele lui Radu Berceanu este AVI SRL, o societate infiintata in 1994 si al carei profit a crescut de 20 de ori la scurt timp dupa ce Berceanu a ajuns ministrul industriei si comertului. La infiintare, societatea avea un capital social de 100.000 lei, repartizat intre Radu Berceanu si Adriean Videanu, iar, ulterior, dupa iesirea din firma a lui Videanu si dupa mai multe majorari de capital, acesta a ajuns la 5 miliarde lei vechi. Firma are ca obiect principal de activitate productia de obiecte din rasini sintetice armate cu fibra de sticla, metal, mase plastice, dupa proiecte proprii sau alte proiecte. Familia Berceanu detine la aceasta societate 95% din capitalul social, iar Daniel Ion Nedelcut, 5%.
Profiturile nete inregistrate, conform datelor oficiale, de AVI SRL au fost, in perioada 1998-2004, urmatoarele: 1,190 mld. lei (134.076 dolari - 1998), 23,668 mld. lei (1.543.606 dolari - 1999), 0,925 mld. lei (42.641 dolari - 2000), 0,202 mld. lei (6.951 dolari - 2001), 0,463 mld. lei (14.007 dolari - 2002), 0,254 mld. lei (7.651 dolari - 2003) si 1,206 mld. lei (36.952 dolari - 2004). In anul 2005, dividendele incasate de membrii familiei au fost de 1,140 mld. lei (39.126 dolari). Valoarea maxima a dividendelor incasate, plecand de la ideea ca profitul nu a fost reinvestit, de familia Berceanu este, asadar, de 1.825.010 dolari.
Parky SRL, infiintata in 1993, cu sediul in Str. Vigilentei nr. 1 din Bucuresti, l-a avut ca unic actionar si administrator pe Radu Berceanu. Firma, aflata azi in dizolvare, a avut ca obiect de activitate ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar pe drumurile publice sau blocarea rotilor acestora. Desi a avut mai multe sucursale in tara (Craiova, Braila, Suceava si Buzau), puncte de lucru (Targu-Mures, Timisoara, Piatra-Neamt, Barlad) si un birou in municipiul Iasi, multe dintre aceste sedii fiind localizate in spatii ale unor societati comerciale cu capital de stat, astazi n-a mai ramas in functiune decat sucursala Craiova a lui Parky SRL, sucursala administrata direct de Radu Berceanu. Cum, din 2002, societatea n-a mai inregistrat profituri, iar profiturile nete din 1999-2001 au fost de cateva milioane lei, nu se poate spune nimic despre dividendele incasate de Berceanu de la aceasta firma.
R.M.C. SRL a fost infiintata in 2002, iar actionarii sunt AVI SRL (50%) si societatea franceza E.M.C (50%). Profiturile nete declarate in 2003 si 2004 au fost de 26,5 milioane lei, respectiv 91 milioane lei. Asta inseamna, pentru familia Berceanu, dividende totale de 1.700 dolari.
Celelate societati nu figureaza cu bilanturi pe site-ul Ministerului Finantelor, ele fiind infiintate in 2005 (Piscine Solara SRL si Vaber Invest Group SRL) si in 2006 (La Birotique & Co SRL). De asemenea, societatea Vaber Invest Group SRL, apartinand fiilor lui Radu Berceanu, detine 60% din Autotest 93 SRL si 5% din Best Eastern Resort SA, o societate in care, printre actionari se afla Victor Babiuc (2,5%) si Eurosind - Turism SRL (20%).
Venituri din vanzari: 1.669.145 dolari
Radu Berceanu a completat pana acum patru declaratii de avere: in mai 2004, in decembrie 2004, in ianuarie 2006 si in iunie 2006. Oficial, veniturile actualului ministru al industriilor sunt consemnate in declaratiile de avere. Numai ca, analizand aceste documente, este imposibil de stabilit, chiar si cu o eroare de plus sau minus un milion de euro, care sunt aceste venituri. Aceasta, deoarece demnitarul PD a incurcat intentionat incasarile cu plasamentele sau investitiile, urmarind un scop neprecizat, dar care poate fi usor de ghicit.
Din analiza primelor doua declaratii de avere, rezulta ca Berceanu a vandut/instrainat doua terenuri situate "in Romania" cu un pret, evident, neprecizat. Suprafata totala a acestor terenuri este de 3.595 mp. Daca suma tranzactiei n-a fost consemnata explicit in cea de-a doua declaratie de avere, ea poate fi insa gasita in cuantumul creantelor sau in conturile declarate. Astfel, daca in prima declaratie de avere Berceanu a consemnat creante de 600.000 de euro si conturi de aproximativ 38.780 de euro, in cea de a doua declaratie de avere creantele erau de 1.400.000 de euro, conturile de 193.265 euro, iar obligatiile de 200.000 euro.
Creantele au crescut, asadar, cu 800.000 de euro, iar conturile cu 154.485 euro. Prin urmare, deoarece singura tranzactie vizibila ar putea fi vanzarea celor doua terenuri din "Romania", este de presupus ca pretul acestor terenuri a fost de aproximativ 954.485 euro. Un an mai tarziu insa, in declaratia de avere din ianuarie 2006, Berceanu consemneaza faptul ca, pe 21 octombrie 2004, a vandut un teren situat in str. A. Cotrus nr. 55A din Bucuresti, cu suma de 1.344.000 de euro. Cumparatorii declarati au fost sotii Venera si Sorin Dumitru Anghel. De mentionat ca, Anghel Sorin si Venera sunt parintii lui Mihai Anghel, patronul SC Cerealcom SA Dolj.
Cheltuieli: 3.806.033 dolari?!
Intretinerea/cosul zilnic - 480.000 dolari
In perioada 1990-2006, Radu Berceanu a fost deputat in Parlamentul Romaniei, ministru si om de afaceri. Prin urmare, standardul de viata si pretentiile afisate de familia Berceanu pot fi estimate la cheltuieli lunare de minimum 2.500 de dolari, suma in care sunt incluse cosul zilnic, cheltuieli cu intretinerea locuintei, a sotiei si a celor doi copii. Astfel, in toata aceasta perioada (192 luni), cheltuielile pentru intretinerea familiei Berceanu se ridica la 480.000 dolari.
Achizitii auto, imobile si bijuterii: 1.177.700 dolari
In declaratiile de avere, Radu Berceanu a precizat ca, in anul 2001, a cumparat un autoturism Toyota RAV4 fabricat in 2001 si, in 2004, un Volvo XC90 din 2003. Desi nu a declarat valoarea de cumparare a celor doua autoturisme, in primul caz ea poate fi estimata la 22.400 dolari (25.000 euro), iar in cel de-al doilea, la minimum 55.800 dolari (45.000 euro).
Ministrul transporturilor a mai declarat, de asemenea, un apartament de 68 mp. cumparat in Spania, in perioada 1999-2003, cu o valoare de impozitare de 77.100 dolari (62.000 de euro). La fel, el detine un apartament de 86 mp. in Craiova (str. A.C. Cuza nr. 118, bl. M13, ap. 6) cu o valoare impozabila de 112.000 RON, dobandit prin schimb, si un alt apartament de 55 mp. in Ramnicu Valcea (str. Regina Maria nr. 12, bl. C6, ap. 6) mostenit in 1997 si care are o valoare impozabila de 56.000 RON.
In 1998, Berceanu a intrat in posesia unui teren intravilan de 2.000 mp, iar in perioada 1999-2001 a unui alt teren intravilan de 1.595 mp. Evident, el nu a declarat nici valoarea de achizitie a acestor terenuri, nici localizarea lor. Avand insa in vedere faptul ca, cinci ani mai tarziu, valoarea acestor terenuri depasea 1,3 milioane euro, estimam ca valoarea de cumparare a fost de aproximativ 360.000 dolari.
Desi lipsesc din declaratia de avere, Berceanu mai detine cateva imobile achizitionate, probabil, pe numele firmelor sau pe numele fiilor sai. In primul rand, este vorba despre doua apartamente situate in Bd. Unirii nr. 55 (bloc E4a, sc. 2, etaj 6) si Bd. Unirii nr. 57 (bloc E4, sc. 6, etaj 6), imobile ce valoreaza astazi cel putin 400.000 dolari; primul dintre apartamente figureaza ca domiciliu al sotilor Berceanu si al fiului Andrei Berceanu, iar cel de-al doilea ca domiciliu al celuilalt fiu, Victor Berceanu. Apartamentul din Bd. Unirii nr. 57 este si sediul firmelor Vaber Invest Group SRL si La Birotique & Co SRL, iar cel din Bd. Unirii nr. 54 este punct de lucru pentru firma AVI SRL. Oficial, acest ultim apartament este proprietatea AVI SRL, firma prin care Radu Berceanu mai detine o vila in Ghermanesti, Snagov, imobil a carui valoare este estimata la 250.000 dolari.
Radu Berceanu mai declara, in plus, bijuterii in valoare de 12.400 dolari (10.000 euro), obtinute in perioada 1954-2004.
Plasamente/investitii/ imprumuturi: 1.817.333 dolari
In declaratia de avere din ianuarie 2006, la capitolul "Plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate", acelasi Radu Berceanu consemneaza 800.000 euro cu titlul "Plata teren rata a doua" - "Anghel Sorin/Venera>>. La fel, tot la acest capitol, el a mai consemnat 400.000 euro cu titlul "avans pentru cumparare teren", "emitentul titlului" fiind Ion Tugui. Ca si in primul caz, nici aici nu se precizeaza despre ce teren este vorba si nici daca banii au fost dati sau incasati. Dincolo de toate acestea insa, retinem ca Berceanu declara sub semnatura 1.200.000 euro plasati in doua tranzactii cu terenuri. Prin urmare, indiferent daca a cumparat sau a vandut, suma amintita sporeste averea lui Berceanu fie cash, fie in echivalent imobiliar.
De asemenea, la capitolul imprumuturi, Berceanu a declarat suma de 200.000 euro, bani pe care i-ar fi dat lui Pompiliu Selea, actionar si administrator la societatea Jiul SA din Craiova. In declaratia de avere din iunie 2006, de pe site-ul Guvernului, Berceanu precizeaza in plus ca a acordat un imprumut de 76.285 dolari (60.000 de euro) firmei Vaber Invest Group SRL, ce apartine fiilor sai.
Investitii in firme: 180.000 dolari
Parky SRL este prima dintre firmele lui Radu Berceanu. Societatea, infiintata in 1993, a functionat pana in 1995, ulterior intrand in stare de dizolvare. Cu sediul in Strada Vigilentei nr.1, ap. 8, sector 5, Bucuresti, Parky SRL a avut un capital social de 132 dolari (100.000 de lei), sucursale si puncte de lucru in noua orase din tara, majoritatea in sediul unor societati cu capital de stat.
AVI SRL a fost infiintata in 1994, cu sediul in str. Fulga nr. 6, sector 6, locuinta apartinandu-i soacrei lui Adriean Videanu. Afacerea a inceput, asadar, ca o asociere intre deputatii PD Radu Berceanu si Adriean Videanu, cu un capital social de 60 dolari (100.000 de lei in 1994). Ulterior, in 1998, societatea si-a schimbat sediul in incinta societatii cu capital de stat Metav SA, situata in str. Zapada Mieilor nr. 16-18 sector 1. In 2001, firma si-a schimbat din nou sediul, de aceasta data in Craiova, Str. Raului nr. 393. La fel, AVI SRL a inregistrat puncte de lucru in Bucuresti (Bd. Unirii nr. 54, bl. E4A, sc. 2, et. 6, ap. 44, sector 3), Ghermanesti-Snagov (Tarlaua 1, Parcela 5) si Craiova (Str. Preciziei nr. 15). Actionarii AVI SRL sunt Radu Berceanu (80%), Mihaela Marinela Berceanu (5%), Andrei Berceanu (5%), Victor Berceanu (5%) si Daniel Ion Nedelcut (5%). Dupa ce a preluat controlul societatii, Radu Berceanu a majorat capitalul social la 5 miliarde lei, suma din care familia Berceanu a depus 165.858 dolari (4,75 miliarde lei).
Vaber Invest Group SRL, infiintata in mai 2005, cu sediul in Bd. Unirii nr. 57, are un capital social de 1.236 dolari (3.600 RON). Firma apartine celor doi fii ai lui Radu Berceanu, Victor si Andrei.
La Birotique & Co SRL a fost infiintata in iulie 2005 si are acelasi sediu cu Vaber Invest. In aceasta firma Andrei Berceanu detine 5% din capitalul social, iar Vaber Invest Group 20%, adica un total de 6.000 dolari (17.500 RON). Societatea Vaber Invest mai detine actiuni in alte doua firme: Autotest 93 SRL si Best Eastern Resort SA. In prima dintre acestea, Vaber Invest detine 60% din capitalul social, adica echivalentul a 41 dolari (120 RON). In cea de a doua, Vaber detine 5% din partile sociale, reprezentand tot 41 dolari.
Piscine Solara SRL a fost infiintata in februarie 2006 si are sediul la parterul unei vile ce apartine societatii AVI SRL, in Ghermanesti-Snagov (str. Aleea Razboieni nr. 3). Firma, administrata de sotia lui Radu Berceanu, are printre actionari pe Vaber Invest Group, care detine 50% din capitalul social, adica echivalentul a 640 dolari (1800 RON).
R.M.C. SRL a fost infiintata in 2002, cu un capital social de 341.225.000 lei si are ca actionari societatea franceza E.M.C (50%) si AVI SRL (50%). Contributia la capitalul social a firmei lui Berceanu a fost de 6.078 dolari.
Conturi in banci: 151.000 dolari
In ultima declaratie de avere din iunie 2006, Berceanu afirma ca detine, intr-o banca din Romania, un depozit de 100.000 de euro si doua conturi, unul de 12.000 euro si un altul de 140 milioane lei, iar intr-o banca din Spania 2.800 de euro; in total, inseamna aproximativ 151.000 dolari.
In concluzie, acest calcul ne arata cheltuieli mai mari decat veniturile cu 180.000 de dolari.
Averea familiei Berceanu depinde de afacerea Jiul
Oficial, averea lui Radu Berceanu se compune din urmatoarele:
*- un apartament de 86 mp in centrul Craiovei, str. A.C. Cuza, cu o valoare impozabila de 1,12 miliarde lei si o valoare de piata de aproximativ 70.000 dolari;
*- un apartament de 55 mp in Ramnicu-Valcea, cu o valoare impozabila de 560 milioane lei si o valoare de piata de 50.000 dolari;
*- un apartament in Spania (Calla Maillor, Juan Servez 3B) cu o valoare impozabila de 78.800 dolari (62.000 euro);
*- un autoturism Toyota RAV4 din 2001, estimat la 13.000 dolari;
*- un autoturism Volvo XC 90 din 2003, estimat la 30.000 dolari;
*- bijuterii de 12.714 dolari (10.000 euro);
*- 1.709.000 dolari (1.344.000 euro) - contravaloarea terenului vandut in 2004 sotilor Sorin Dumitru si Venera Anghel
*- plasamente/investitii/ de 1.817.333 dolari (1.460.000 euro) catre sotii Anghel, Ion Tugui, Vaber Invest Group si Pompiliu Selea;
*- AVI SRL-1,5 milioane dolari. Actiunile familiei Berceanu la SCAVI SRL sunt, oficial, evaluate la 165.858 dolari (4,25 miliarde lei ). Valoarea reala a activelor societatii AVI SRL era, la sfarsitul lui 2003, conform unor controlori ai ANC, de aproximativ 940.000 dolari, adaugandu-se la aceste active un apartament in Bucuresti, evaluat la 200.000 dolari, si o vila in Ghermanesti-Snagov, de minimum 250.000 dolari. Asta inseamna ca, astazi, AVI SRL are o valoare de aproximativ 1,5 milioane dolari.
**- conturi si depozite bancare in valoare de 151.000 dolari
Neoficial, la toate acestea se mai adauga actiunile detinute la societatea Jiul SA Craiova si evaluate la minimum 12,5 milioane euro, aceasta in conditiile in care se dovedeste ca Radu Berceanu a preluat deja, direct sau prin interpusi, 51% din actiunile lantului hotelier. Desi a recunoscut ca a cumparat actiuni la Jiul SA, Berceanu nu a trecut aceste achizitii in declaratia sa de avere, asa incat doar procurorii Parchetului General mai pot lamuri cum stau lucrurile in afacerea Jiul.
Concluzionand, averea lui Radu Berceanu poate fi estimata la… 17.931.847 dolari.
Senatorul Radu Berceanu, acuzat de spionaj militar in favoarea Israelului!
Fostul ministrul al transporturilor, Radu Berceanu, pe numele sau real Radu Bercovici, este implicat intr-un scandal pornit de la un text anonim primit la redactiile publicatiilor din Romania. Ministrul este acuzat de spionaj militar si industrial in favoarea Israelului.
Berceanu este acuzat ca in anul 1993 a facilitat scoaterea din tara a prototipului de avion IAR 109 SWIFT proiectat de catre inginerii de la uzina Avioane Craiova si vinderea acestuia catre compania evreiasca IAI LAHAV, cu care semnase un parteneriat pentru producerea avionului. Insa partea romana a descoperit ca firma din Israel dezvoltase un avion identic cu Swift, bazat cel mai probabil pe specificatiile tehnice ale prototipului romanesc. In cele din urma, parteneriatul nu a mai continuat, dar autorii materialului afirma ca Berceanu s-ar fi ales cu cateva milioane de dolari de pe urma acestei afaceri. În continuare Redam partial textul referitor la afacerea Berceanu-IAI LAHAV:
ANUL 1992.
UZINA DE AVIOANE CRAIOVA INCEPE LUCRUL LA PROIECTUL IAR 109, avionul de lupta care ar fi adus Romaniei relansarea spectaculoasa a industriei de aparare, contracte consistente si ferme pentru uzina si, nu in ultimul rind, suprematia cercetarii militare romanesti pe intreg mapamondul, deoarece avionul respectiv avea drept caracteristica o geometrie perfecta si fusese cotat pe locul II in lume la clasa sa.
Avind in vedere si caracteristicile celor patru prototipuri care se faceau pe structura acestui avion, dar si faptul ca facea parte din categoria tehnica de lupta, iar proiectul fusese lucrat de cercetatori militari, construirea si detaliile lui erau considerate, in mod firesc, secret de stat! Ca urmare, de ceea ce se intimpla la U.A. Craiova stiau doar citeva persoane: ministrul Apararii de atunci, un consilier al FPS, un secretar de stat din Ministerul Industriilor, un general din Minist erul de Interne, seful SRI din acea perioada, precum si generalul Vasile Ionel, un apropiat al lui Radu Berceanu si – foarte important! – secretar al Consiliului Suprem de Aparare a tarii.
ANUL 1993.
INTRE AVIOANE CRAIOVA ÅžI FIRMA ISRAELIANÄ‚ IAI LAHAV se poarta tratative pentru construirea – in comun! – a avionului de lupta IAR 109 SWIFT (al doilea prototip al IAR 109, primul fiind IAR 99).
Berceanu afla, in acelasi an, de la generalul Vasile Ionel, amicul sau (care, astfel, isi incalca cu buna stiinta atributiile si ii dezvaluie lui Berceanu un secret de stat!) despre proiect si, prin presiuni facute asupra celorlati detinatori ai secretului, obtine scoaterea din tara a avionului IAR 109 SWIFT de catre firma din Israel. In acest fel, modelul de avion de lupta romanesc este dus si lasat in zona militara a Aeroportului israelian Ben Gurion timp de citeva saptamini. Dupa care, el este adus inapoi in Uzina craioveana. De mentionat faptul ca, la intoarcerea in Romania, specialistii militari au atras atentia Ministerului Apararii, dar si SRI, ca au descoperit urme de desigilare a avionului!
NOIEMBRIE 1994.
IN URMA UNUI AŞA-ZIS PRECONTRACT, incheiat intre partea romana si firma din Israel, membrii proiectului de avion militar (despre care am pomenit anterior) si Tanya Halperin, reprezentanta IAI Lahav, se intilnesc la Bucuresti, in cel mai mare secret.
In afara de ei mai apare – afirma un ofiter SIE sub acoperire care este dispus, daca procurorii DNA i-o vor cere, sa depuna marturie in acest caz! – un personaj care nu avea ce sa caute la intilnirea respectiva: Radu Berceanu. Adus, spre stupefactia partii romane (dar nu si a lui Halperin, cu care Berceanu avea relatii de afaceri de mai multa vreme), de insusi fostul secretar al CSAT, generalul Vasile, Berceanu preia frâiele si negociaza el insusi cu reprezentanta evreilor contractul dintre partea romana si cea israeliana. Evident ca negocierea s-a facut in dezavantajul Romaniei, iar din suma – si asa infima si subevaluata a contractului – Berceanu cere, fara nici o jena, un “comision” de ŞASE MILIOANE DE DOLARI! De fapt, banii reprezentau pretul pe care evreii i-l plateau lui Berceanu nu pentru ca obtinuse un pret avantajos pentru ei la negocieri, ci pentru “un serviciu” pe care noi il numim, conform legii, SPIONAJ INDUSTRIAL. In cele ce urmeaza veti vedea ca nu acuzam nefondat!
IMPORTANT: la momentul respectiv, colonel ing. Nicolae Deneanu a fost singurul care, mirosind infractiunea, a refuzat sa semneze contractul fraudulos impus de tandemul Berceanu – Halperin. Nu pentru mult timp, insa… Äsaltul de presiunile lui Berceanu, dar şi ale altora (Daneanu era santajat sistematic cu o anume inregistrare care l-ar fi dus dupa gratii), Daneanu cedeaza si semneaza contractul. Mai mult decit atit: partea israeliana pune o noua conditie, dar care nu era stipulata in contract: aceea ca avionul sa fie construit in… Israel, cu forta de munca romaneasca. Asa se face ca si ceea ce trebuia sa fie un secret de stat al Romaniei se muta in hangarele statului evreu si, la sfirsitul lui 1995, muncitori si ingineri de la Avioane Craiova sint trimisi, la munca, direct in uzinele IAI Lahav. Aici… STUPOARE: romanii observa ca structura (care era o inventie militara romaneasca de mare rasunet in lumea tehnicii de lupta) avionului IAR 109 SWIFT se regasea, incredibil, si pe avionul israelian GALAXI. Concluzia: in timpul sederii sale pe Aeroportul militar din Israel, avionul romanesc fusese desigilat, asa cum initial sustinusera militarii romani atunci cind aparatul se reintorsese in Romania, iar structura sa copiata, aplicata si, mai grav, omologata pe Galaxi. In termenii serviciilor secrete din intreaga lume, asta se numeste SPIONAJ INDUSTRIAL şi MILITAR! Şi cine, cu un an in urma, trimisese, ilegal, prototipul romanesc, la baza militara de la Ben Gurion? Radu Berceanu! Iata, asadar, pentru ce a primit el acel comision de sase milioane de dolari!
IN TIMP CE MUNCITORII ROMÃNI DESCOPERISERÄ‚ FURTUL DE PROPORŢII al proiectului avionului de lupta, contractul dintre U.A. Craiova si IAI.
Lahav este… stopat!
Israelienii se “sucesc” si nu mai vor prototipul IAR 109 SWIFT, ci pe cel IAR 99, desi contractul se incheiase doar pentru cel dintii! Trebuie insa sa mentionam ca si cele doua prototipuri se diferentiaza doar prin cabina de pilotaj, in rest fiind absolut identice. Ceea ce explica de ce israelienii, consiliati de Berceanu (care, sa nu uitam, este specialist in avioane!), au sarit de la primul prototip la cel de-al doilea, puteau in acest fel sa acopere actul de spionaj industrial… Un alt lucru mai trebuie semnalat: IAI Lahav este uzina cu capital de stat din Israel si are – ca si concurenta, in aceeasi tara – firma EL-BIT, cu capital privat. Ele sint insa doar aparent concurente, pentru ca ambele au furat, tot prin intermediul lui Berceanu, si proiectul prototipului IAR 99 ŞOIM, pe care l-au “imbunatatit” cu aceleasi aparataje de zbor! Şi tot cele doua uzine israeliene sint implicate pina peste cap in mai multe scandaluri legate de tehnica militara a tarii noastre.
şi ACUM, SÄ‚ IL LÄSÄM PE VIRGIL MÄGUREANU, FOSTUL DIRECTOR AL SRI, sa faca si el o dezvaluire-soc: “In raportul SRI pe care l-am prezentat in 1995, am adus dovezi despre actiuni de spionaj industrial la Avioane Craiova. Concret, este vorba despre vinzarea proiectului secret al unui avion militar, firmei din Israel, IAI LAHAV. Suspiciunile noastre au condus la Radu Berceanu”.